Články&Eseje

SLYŠÍM TOUHY HLAS Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Touho má,
vilná a prostopášná.
Proč otevřelas náruč svou?
Proč objala jsi mne
a rty své vpila do rtů mých?
Do osidel svých spoutala jsi
tělo mé i duši mou.

jen ty víš…

Touho má,
nezkrotná, smyslná.
Nahá s chtíčem si zahráváš.
Vášni jsi upsaná
ve svazku manželském.
Tělem svým splácíš daň
chlípně a lascivně.

prodejná…

Touho má,
střídmá i marnivá.
Cudnosti oblékla jsi šat
Za maskou marně kryješ tvář.
Obličej děvky
s výrazem rozkoše
vepsaným napořád.

neskryješ…

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Asi ti trochu zkazím průměr ale tohle mě prostě zas tak moc nenadchlo


 Uživatel úrovně 5

Souhlasím se Shelagh, že těch efektů je až moc, ale stejně to na mě působí víc než hodně. Formě příliš nerozumím, takže tu hodnotit nebudu


 Uživatel úrovně 5

Holger: ne nebude..většinu jsi to ty kdo vytáhne dílka nám se nelíbící a nám se líbící zase naopak pořídně ztrtí..no co..
slyšme slova Holgerova ví(snad) co říká:-))


 Uživatel úrovně 5

Báseň je působivá a efektní. Jen mi chvílemi připadá těch efektů moc, až jakoby zakrývaly tu podstatu, vášeň...


 Uživatel úrovně 8

Slyším hlas Morrův) Nebude neobvyklé, když půjdu zrovna já proti davu, který unisono pěje ódy ve stylu - skvělé, perfektní, dokonalé - a budu kritický. Samozřejmě, že je Tvá báseň silná myšlenkově, nebo (chceš-li) emocionálně. Obvykle nekladu velký důraz na formu, ale nyní se u ní pozastavím s velkým vykřičníkem. Protože tato forma je pro mne velmi rušivá. Neexistuje univerzální básnický jazyk a moderní poezie užívá především prostředky, které jsou nejbližší čtenáři, popř. uvažování samotného autora. Proto mi není jasné, proč se většina autorů domnívá, že poezie se píše tak, že se přivlastňovací zájmena stavějí za podstatná jména, ke kterým patří. Opravdu se mi ježí vlasy na půlce hlavy (druhá je bez vlasů) při čtení obratů „a rty své vpila do rtů mých“. Proč takové násilnosti – dle mého nejsou ani „básnické“ (jak se takové obraty snaží vypadat), ani libozvučné. Atd. (do osidel svých, tělo mé i duši mou…) Chápal bych užití tohoto sledu např. u spojení touho má, ale všude? Proto nemohu báseň považovat za dokonalou – je to to první, co mne udeřilo do uší a poměrně rušilo v prožitku.
V jednom z mých výkladů zaznívá myšlenka, že živočišnost, touha a chtíč žije a dále bují i v manželském svazku (jedno zda v něm či mimo). Jsem rád, že i tento názor je básní podpořen. Já sám se s ním ztotožňuji. Právě pro silný myšlenkový náboj nemohu ke Tvému dílu jako celku být až zase tak kritický, ale 5 ode mne nečekej.

Zdraví Holger

P.S.: Sám vím, že se podobné stavbě člověk nevyhne, zvláště pokud užívá nějakou pevnou (až archaickou) básnickou skladbu (např. sonet). Pochopil bych tedy užití v takovém případě, ale Ty používáš volný verš…

Ad tolwyn) Slovo děvka není od věci, myslím, že podtrhuje určitý rozpor v duši sužované „potlačovanými“ pudy, jak také lze chápat poslední sloku. Jsem rád, že tolwyn objasnil, proč hodnotí tak jak hodnotí – ostatní pouze píšou skvělé, ale PROČ? To je podstatné… Pamatujte na to!


 Uživatel úrovně 5

..díky všem za názory.. jak často říkávám, jsem rád, když někoho mé dílka osloví.
K použití slova „děvka“ musím říci, že je to použito naprosto záměrně a že to ostré má být.-).


 Uživatel úrovně 5

Co říct je to takové Morrovské... drsné a silné..s tou správnou jiskrou máš kulu:-))


 Uživatel úrovně 0

Jakože poezii moc nefandím, tohle mě velice zaujalo. Jen tak dál.


 Uživatel úrovně 0

Rekl bych, ze slovo devka se k te basni, stylem jakym je psana, nehodi. Jinak je to velice dobra basen. Ja se v basnicke terminologii nevyznam a tudiz nemuzu presne posoudit zda je to kvalitni, ci ne, ale poznam jestli se neco cte spatne nebo dobre. A tohle se cte opravdu dobre.


 Uživatel úrovně 0

myslím, že to má svůj švih..:-))) je to perfecto..:-)))