Články&Eseje

Falešná apokalypsa Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 5

Falešná apokalypsa
Martin „Axal“ Pírko

Existuje magie? Toť věc, jež trápí snad každého člověka krom fanoušků fantasy. Ti se ptají spíše na to, jak magie funguje. Jednu z možných odpovědí nám předkládá nový modul ke světu Asterion, zvaný Falešná apokalypsa.


Jako první vás zaujme velmi sympatická obálka, která přímo láká k nahlédnutí. Balík se skládá z hlavní knihy, bestiáře (neboli Klíče bytostí astrálních), aplikace DrD (což ovšem vůbec neznamená, že se nedají nápady použít i v jiném systému) a dobrodružství „Čarodějův učeň“.


Modul byl sice psán hlavně pro hráče Asterionu, ale využijí ho také všichni fantasy fani, co si kladou výše zmíněnou otázku, a tak je logo světa na obálce možná lehce mystifikující. Z textu se jistě poučí každý PJ a náměty z knihy použije i ve svých dobrodružstvích. A že jich je mnoho, od magie míst přes živlovou magii až k psionice.


Naopak příznivci Asterionu ocení krom magické teorie také nová historická fakta, osvětlení několika zajímavých událostí a inspirující cizí postavy. Mimoto se můžete těšit i na charakteristiku hierarchie mágů a vysvětlení událostí kolem takzvané Nové Apokalypsy. Nutno dodat, že vás jistě bude zajímat i znění Yrgeov etiky, základního kamenu všeobecně uznávaného asterionskou magickou veřejností.



Hlavní text

Hlavní text je dělen na několik částí. V první se seznámíte s obecnými zákonitostmi magie na Asterionu. Zde se dozvíte o tom, co vlastně magie je, kde tato síla vzniká a jak ovlivňuje živé tvory a jejich neživé okolí. Druhá se týká způsobů získávání magenergie (takže krom zaostření vůle přibývá i třeba vysávání z jiných organismů, magie živlů, magie míst a detailní popis alchymie). Další kapitola pak popisuje různé druhy sesílání kouzel. Můžete zde nastudovat základy rituální magie a např. odhalit tajemství záhadných elfských obřadů. Konečně je v podkapitole „Magie slov“ odůvodněno například i to, proč si mágové přidávají do jmen písmeno X. V předposlední kapitole se řeší různé drobnosti týkající se především koordinace magické teorie se světem. A nakonec zde máme psioniku, vědu, jež se pravděpodobně stane zkázou magie tak jak ji známe.


Právě psionika mi připadne jako jedna z nejpovedenějších částí knihy, možná proto, že miluji parapsychologii, telekinezi apod. Zde se seznámíme jak s mechanismem myšlenkových sil, tak i se zakladatelem této vědy Modrým mágem a s událostmi s ním spojenými. Nechybí ani popis zvláštních psionických škol (podobně provedený jako frakce nekromantů v modulu Nemrtví a světlonoši). Není problém přesunout asterionskou psioniku do libovolného herního světa či systému.


Obdobně propracovány jsou i ostatní kapitoly. Mnohé dřívější záhady Asterionu se díky tomuto modulu vyjasňují a zároveň získává svět nový rozměr jak pro PJ, tak i pro hráče. Každá část se dá použít samostatně, bez ohledu na celek. PJ si tak může celkem snadno vybrat to, co se mu líbí, a eventuelní zbytek ignorovat.



Ostatní

Klíč bytostí astrálních nám předkládá řadu nových magických pomocníků, kouzelníkových přátel, však často, v moci jiného magika, i nepřátel. Detailní popis vzhledu i chování se stal pro asterionské bestiáře standardem. Vše je doplněno velmi vkusnými ilustracemi. Klíč může být opět použit sám o sobě jako přídavek k pravidlovému bestiáři.


Z aplikace pravidel Dračího doupěte 1.6 pak lze vyčíst nejen zasazení hlavního textu do systému jako takové, ale také hlavně nové povolání psionik. Různé varianty čarodějů, mágů, theurgů apod. zaujmou snad každého hráče DrD.


Dobrodružství „Čarodějův učeň“ se dá hrát buď klasicky, nebo jako soutěž několika hráčských družin pod vedením jednoho nebo více PJ. Zajímavým prvkem je také přiřazení družiny vyšší autoritě (pomáhá PJ s odhadem síly nestvůr apod.). Celý příběh se vyvíjí nesčetným počtem cest, z nichž mnoho vede k cíli. I pokud se vám nebude „Čarodějův učeň“ líbit, tak si myslím, že minimálně propracované cizí postavy z něj někde využijete.



A celkem

Modul Falešná apokalypsa překonává dokonce i velmi kvalitní standart tvorby asterionského týmu tvůrců. Směle bych ho srovnal s modulem Nemrtví a světlonoši, jen je daleko použitelnější, a to nejen v Asterionu, ale i jako poučná inspirace do všech světů a systémů. Dokonce bych řekl, že každému PJ teď přibyla povinnost alespoň nahlédnout do této do detailů propracované knihy.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Ja Falesnou apokalipsu cetl a rozhodne me zaujala,snad bych rekl,ze je nejlepsim modulem(pro kouzelniky),ale jine povolani ho moc nevyuzijou....


 Uživatel úrovně 0

PECAN: jo to jsem :o) ale jak si muzes vsimnout v nadpisu ja nejsem autorem toho clanku, ja ho sem jen vlozil. Axal, ktery clanek psal, se na tvorbe Falesne apokalypsy nicim nepodilel a mohl tudiz nnaspat tuto nezaujatou anotaci/recenzi


 Uživatel úrovně 0

hm, hm...
pls vyvedte me z omylu, ale ja mel za to, ze Cenis je v Asterionskem teamu.


 Uživatel úrovně 0

Recenze, která je přínosná pro ty, kteří používají předem postavené světy DrD.