Články&Eseje

Hrdinové Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Ke stolu přisedl jakýsi muž.
"Měl bych pro vás kšeft," řekl a tajuplně se podíval na družinu. Všichni však koukali do svých džbánků s pivem či vínem a tak dodal: "dobře zaplatím."
Tato slova okamžitě upoutala pozornost ovíněného elfa: "du do toho, ale plat beru jen v ryzím stříbře."
"A budem bojovat proti nestvůrám a potírat zlo?" zamrkala očima elfka a způsobila tím menší hurikán.
"Hlavně, dostanem proviant na cestu? Nejlíp lembas, klobásky, víno a starorežnou" přisadil si malý, co do výšky, hobit.
"Du pro pivo," řekl poslední ze čtveřice, vysoký člověk. Vstal a vrávoravým krokem mířil do výčepu. Cestou málem upadl na budoucího zaměstnavatele, přičemž mu obratně ukradl měšec.
"Taky pořád myslíš na žrádlo, Tarakine. Dobro, říká ti něco to slovo?" rozčilovala se elfka.
"Dóbro? No, třeba když zblajznu husu a zaleju jí mázem piva, to je mi pak dóbro", zamyslel se hobit.
"Ty ignorante, Dobro s velkým D. Terane, vysvětli mu to, nebo do něj napálím nějakej blesk," vykřikla elfka, čím vytrhla elfa z jeho snu o veliké hromadě stříbrného pokladu.
"Dobro? No podívej, dobro je třeba když zabiješ skřeta co přepadává pocestný a vezmeš mu všecky prachy. No a opak dobra je Zlo. To je zase když zabiješ skřeta a ty prachy mu necháš. Hlavně mu nesmíš nechat nic stříbrnýho." vysvětloval elf.
"Néééééé. To néééé. Vy to snad nikdy nepochopíte," tloukla elfka hlavou o stůl. "Ale já už vám to vysvětlovat nebudu, to je jako házet hrách na stěnu."
"To je pravda, z hrachu je lepší udělat polívku," olízl se hobit. "Zeró, kde si s tím pivem."

Od výčepu se připotácel Zero se dvěmi džbánky piva v jedné ruce, přičemž druhou sundal našemu muži náhrdelník a strčil do kapsy, kde se mu cestou k výčepu a zpět nahromadilo slušné množství šperků.


"Tak tady to je," řekl Zero a podíval se na muže. "A co jste nám to vlastně chtěl?."
"Asi jsem si vás s někým spletl," řekl zmateně muž."Hledám Družinu stříbrného elfa, aby pomohla naší vesnici od hrozného druida, který nás terorizuje nějakou potvorou, říká jí Vegetariánka. Museli jsme mu dát všechny naše zvířata a teď živoříme o plackách a vodě."
"Člověče, to ste ho špatně pochopili," plácl se do čela hobit. "On určitě říkal, že má veget a marjánku, vyste to zkomolili a buch, je z toho potvora Vegetariánka co vás sežere když mu nedáte všecko maso. No, ale jeho životní styl je mi sympatický," prohlásil hobit a vytáhl z kapsy fajfu.
"Tarakine, co to meleš, nestudoval jsi bestiologii jako Já, tak sklapni. Náhodou, taková potvora existuje, jen se myslím jmenuje trochu jinak, a ten druid je teda pěkný zloduch, když terorizuje slušné lidi. Du na něj a usmažím ho bleskama," rozčilovala se elfka a mezi prsty jí proskakovaly výboje.
"No já nevím," prohásil elf. "Druidi bejvaj chudý, tam žádnej poklad nenajdeme. Mimochodem, chlape, jsi snad slepý, když nepoznáš Družinu stříbrného elfa? Jsem snad neviditelný nebo co? Co je asi tohle? Stříbrnej meč. A co asi tak může být tohle? Přece stříbrná zroj. A stříbrná helma a dýka a štít a....a...a.. cože, to mám jen tak málo stříbra? Jsem úplný žebrák," zmateně blekotal elf, pak chytl muže za košili a zacloumal s ním: "du do toho, jasný, dej deset stříbrných a zbavím váš les třeba všech druidů!"
"Jasně chlape, kup mi demižonek na cestu a jsem Ti k službám. A co Ty, Zero, přidáš se?" zeptal se hobit.
"Ale proč ne, stejně už v týdle hospodě není co dělat," mumlal Zero a zamyšleně si hladil kapsu.
" Tak hurá, úprkem v prk na druida," prohlásil elf a se svou družinou (alespoň v jeho myšlenkách to byla jeho družina) vyrazil z hospody. Muž nechápavě kroutil hlavou, ale přesto vedl skupinku ke své vesnici ohrožované velkou Vegetariánkou.

Po cestě se nic mimořádného neudálo, jen hobit vypil demižonek starorežné, elfka usmažila bleskama dva zajíce zkoušejíc, zda její magická síla stále funuje, elf stihl přepočítat svůj stříbrný majetek a posléze i majetek podivného pocestného, který ležel u cesty se širokým úsměvem, který byl však o deset cm níže než by jeden očekával, a Zero vyleštil svoji dýku tak, že ani jediná krvinka nezůstala. Takže po nějakých dvou kilometrech dorazili do vesnice.


"Tak kde ho máte?" zeptal se elf.
"No, tady po tej pěšince do lesa, nedá se z ní sejít, no a tam má svoji chatrč. A asi i tu Vegetariánku. Dejte na sebe pozor," řekl muž, a zadumaně se díval za družinou mizející mezi stromy.

Družina se pomalu vzdalovala od vesnice. Lesem vedla jasná pěšinka a tak si hrdinové nedělali starosti s nějakým blouděním. Naslouchali šumění stromů, crvlikotu ptáčků, pak zase naslouchali šumění stromů a obírali masíčko z ptáčků opečených modrými blesky. Zrovinka, když si olizovali prsty od tej dobroty, objevila se před nimi mýtina s chaloupkou uprostřed. Nad vchodem do chaloupky bylo na hrubě opracovaném prkně vyryto několik run.


"Hele, Dangeril, co to tam ten druid má napsáno?," zeptal se hobit elfky.
"Nevím, je to nějakým druidským jazykem. Ale umím kouzlo, co mi to přeloží", řekla elfka, zakouzlila, a pak šeptla:"nějak to nechápu. Je tam napsáno ZelenýMír. To mi nedává smysl."
"Dává nedává, jdu na něj, ať už jsme zpátky pro moje stříbro," hrnul se elf dopředu. Ostatní spěchali za ním, kdyby náhodou ten zlý druid byl nad Teranovy síly. Elf vtrhl do chaloupky s taseným mečem a společníky za zády. Uvnitř byl druid, právě cosi míchal v kotli a vpád družiny ho velmi překvapil.
"Tady jsi, ty bestie. Teď zaplatíš za to, jak tyranizuješ své okolí," vykřikla elfka. "Kde je ta Vegetariánka?"
"Ccccoo chcete, nic jsem neudělal," bránil se druid.
Švih, zasvištěl elfův meč a za ním se nesla sprška krve.
"Všechno víme, tak nedělej hloupého. Kde ji máš!?" vyslýchal elf.
"Je u potoka, pereprá...," chrchlal druid a naznačoval rukama, ale druhé zasvištění ho chcrchlacích problémů zbavilo. Navždy. Než jeho tělo dopadlo na zem, tak se všemi záhyby jeho šatů prohnal vítr.
"Slyšeli ste, tak hurá k potoku," zavelel elf a vyrazil z chaloupky. "Ještě že jsem tak rychlej a nenechal ho doříct to zaklínadlo. Jo to jsou holt zkušenosti."
Když došli k potoku, uviděli jakési stvoření, jak se shýbá k vodě.
"Slyšíte, jak chlemtá? To proto, že má velkou žízeň z toho všeho, co sežrala. To znám, to mám taky po pátym kuřeti," šeptal hobit. "Nechte ji mně, já ji picnu," škemral a přitom zakládal šipku do kuše.
"Dobrá," prohlásil elf, "ale koukej se pořádně trefit, ať neuteče."

To už hobit mířil nestvůře do zad. Pooiiiinnggg, zabzučela tětiva a šipka vylétla. Vzápětí se ozval úder a nestvůra se svalila do potoka.


"Paráda, jsem fakt dobrej, jedinou ranou," veselil se hobit. Elfka vyndala z brašny jakýsi pergamen, cosi do něj napsala a prohlásila: "další dvě Zlé nestvůpy zapsány, to už je jich celkem 244. To by bylo, kdybychom to Zlo nevymýtili."
"Tak, a teď hurá pro odměnu," prohlásil elf s podivým stříbřitým leskem v očích.
"A pak hurá do města, v lese je málo kapes," přidal se Zero.
"A pak hurá do hospody, nějak mi z toho dobrodružství vytrávilo," pohladil se po břiše hobit.
"A pak hurá za dalšíma nestvůrama," špitla elfka, ale nikdo ji neslyšel, neb všichni už pospíchali za svými vidinami naplněného života, a tak si jen povzdechla, přizvedla šaty a rozeběhla se za nimi, protože bez nich by ta její vidina, ta nejušlechtilejší a nejdůležitější na světě, nebyla uskutečnitelná...

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Kukuk, kluku, Kukulíne!
Naprosto dokonalé, zvláště ten závěr chudinky elfky, která musí dělat s takovejma "neschopnejma" hovadama. Jako bych slyšel Kukulína, jak říká: "No, já bych do toho dobrodružství nešel, ale vy se tam beze mne neobejdete..."


 Uživatel úrovně 0

Hmm, po přečtení diskusí, trochu pozměním své honocení...

S pozdravem Terátor


 Uživatel úrovně 0

Docela zábavné :-)) Jen jsi to měl dát spíše jako povídku(možná hlod) a ne dobrodružství, kde se to zrovna moc nehodí. Z diskuze se zdá, že jsi tím chtěl něco říci, ale spíš mi to připadne jako taková povídka o družině co pořád na mol někam vlítne vše postřílí a jde zpět. Právě jen přesně tohle - nic víc, nic míň.

S přáním nekonečné inspirace ObrLuda


 Uživatel úrovně 0

Moc se mi to líbilo. Dal bych normálně 4, ale takhle chci vyvážit tu jednu hvězdičku, která by se prý pote, co hodnotitel po vysvětlení pochopil vtip, změnila na souhvězdí.


 Uživatel úrovně 0

Kukulín: no omlouvat se nemusíš, to jestli jsem pochopil špatně to, co jsi napsal je dílem toho, jak jsi to napsal a dílem toho, jak se dívám na svět.

Otázkou zůstává, který díl je větší. Já myslím, že ten, jak jsi to napsal (respektive že jsi nenapsal, že se jedná o "satiru" nebo "varování před hraním" nebo jak to říci).

Krom toho, na hodnocení už nic změnit nemůžu, už jsem jednou odhlasoval ...

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Deshi
mýlíš se. Záleží mi na tom, jak kdo hodnotí moje příspěvky, asi jako každému kdo přispívá. Vím, že styl hraní, který je v povídce, některé družiny skutečně provozují. Sám bych tak asi hrát nedokázal, ale pokud si tu povídku přečte někdo, u koho je to "normální", mohl by se trochu zamyslet nad skutky svých postav.
omlouvám se, pokud Tě urazilo že jsi to pochopil špatně.
Kukulín


 Uživatel úrovně 0

Kukulín: kdybys to řekl rovnou ...bylo by hodnocení lepší, ale jelikož tě hřeje na srdci, že jsi někoho přesvědčil, že to myslíš vážně, tak bych řekl, že je ti jedno, jak jsem hodnotil.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 5

Kukulíne, dobré. Nasmála jsem se dost, zvlášť mě pobavila smažící elfka.


 Uživatel úrovně 0

ctěný Deshi a ostatní
toto není skutečně odehraný příběh, ale parodie na to, jak hrají některé družiny. Postavy příběhu jsou ze skutečné družiny, ale samozřejmě to nejsou takoví "hrdinové" jako v tomto dobrodružství :-)

Dále mne těší, že se vypnil můj předpoklad a někdo toto dobrodružství vzal vážně.

Kukulín


 Uživatel úrovně 0

Ctěný Kukulíne,

tak abych se přiznal, tak s hodnocením jsem na rozpacích. Nápad, jak pojmenovat povídku a některé obraty jako (vegetariánka = veget a mariánka) jsou opravdu dobré.

Ovšem když se nad příběhem zamyslím, tak je mi do pláče. Zabili už 244 nestvů sloužících Zlu, ale jestli aspoň polovina (a z chování hrdinů nemám důvodu usuzovat jinak) z nich byla tak "zlá" jako druid a jeho žena(nebo kdo mu to pral prádlo), tak se divím, že je ještě nějaká mocnější bytost sloužící Dobru patřičně neusměrnila.

Také by mne zajímalo, jak moc je zkušená (proboha neříkej mi úroveň) družinka,

a) jejíž zloděj stačí během necelých pěti minut obrat hospodu a budoucího zaměstnavatele, kteréhý pokud nosí takové obnosy u sebe asi nebude obyčejný vesničan.

b) jejíž kouzelnice jen tak pro zábavu a dobrou mušku zabíjí zajíce, o kterých se pak ani nezmíníš, že je sní - a to hlásá Dobro

c) jejíž kdosi se stříbrným mečem (žeby chodec) jen tak vraždí pocestné a vše co se snaží promluvit, aniž by se přesvědčil o jeho vině?

Opravdu nevím, co si o této družince mám myslet, daleko více než Hrdinové, ať praví nebo ti antihrdinové mi připadá jako tlupa neznabohů a raubířů ...

Takže ačkoliv některé nápady jsou dobré, dojem z celého příběhu mám velmi negativní ...

S úctou deshi