Články&Eseje

Příběhy Keyna Darka Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

Úvod

"Keyne,kde jsi?Zatracená práce s tím klukem.


"Maegvin,vždyť je mu teprve dvanáct!"
"Och, já vím, ale chová se jak,jako........jako ty,když jsme byly mladí a ty jsi se snažil mě okouzlovat těmi tvými legračními kousky."
"A nepovedlo se mi to snad?"
"Povedlo Reiene, povedlo a jsem ráda. Podívej se na nás, nemůžem si stěžovat. Máme svůj dům, zdravého syna, ty se staráš králi o celý severní hvozd a lord Hengfist ti za týden přidělí šest nižších druidů."
"Ano Maegvin máme se výtečně i samotné království je na tom dobře. Během posledních šedesáti let žádné války, žádné zvyšování daní, dokonce i nejnižší vrstvy začínají bohatnout."
"Zní to tak sladce, ale mince má vždy dvě strany, nemýlím-li se Reiene?"
"Ano máš pravdu Meg! Ještě jsem s tebou o tom nemluvil a doufal jsem že ani nebudu muset, jelikož věci na jihu se nás až tak netýkají, ale teď se to začíná šířit i ve středozemí a dokonce i tady u nás na severu!"
"Ano slyšela jsem nějaké zvěsti z jihu od žen na trzích, ale ty tvrdili že na jihu řádí mor."
"Ano svým způsobem je to nakažlivé a také není lék na vyléčení, jako u moru, ale je to daleko,daleko horší než mor, pokud se začne šířit tak, jako v našem království. Jakmile nakazí jediného člověka, stane se ta choroba desetkrát silnější a ten člověk tu chorobu šíří dál a dál a...."
"Reiene, už mi běhá mráz po zádech, ale pořád nevím o čem hovoříš?"
"Dobře Meg. Velký hraničář Argol, uvedl do jednoho svého spisku věštbu: Až zemi začnou zaplavovat temná stvoření, která budou hodovat na krvi lidské, či vlastní, přijde muž z prostého lidu a povede skupinu vyvolených, která s boží vůlí vyhubí temnotu a očistí zemi."
"To je sice moc hezké že se zajímáš o dějiny Reiene, ale já mám ještě větší strach než před tím a stále nevím o čem to mluvíš?"
"Meg, celou dobu se ti snažím naznačit že se nejspíš začíná vyplňovat Argolovo proroctví. Zemi začínají zaplavovat temná stvoření -Upíři- !!!"

1

"Lord Hengfist vám přidělil území hvozdu o která se budete starat podle mých instrukcí a podle vlastního nejlepšího úsudku. Začíná se stmívat, takže půjdu domů, abych stihl večeři. Máte někdo nějaké dotazy?"
"Ne pane."
"Dobrá, zítra ráno vás tedy přijdu zkontrolovat, zatím na shledanou."

Cestou domů, procházel Reien svou oblíbenou částí hvozdu a nasával vůni vlkého dřeva, poslouchal pospěvování drobného ptactva, kterého zde bylo hojně a uvědomoval jsi jak nádherný má život. Slunce již zapdlo a Reiena začal ovívat příjemný chladivý vánek, tak typický na tuto krajinu, ale přesto tak osvěžující že si jej druid vychutnával každým okamžikem. Zhruba míli od svého domu, který vlastnoručně vyrobil pouze z dubového dřeva, začal přemýšlet co mu Maegvin asi připravila k večeři a co zase provedl malý Keyn. Představoval si vůni pečené koroptvičky, kterou včera ulovil s brambory a čerstvým salátem, který pěstuje Meg na její malé zahrádce. Pomalu se nořil do svých představ, když ho náhle přerušil výkřik, přicházející od jeho domu.


V tom děsivém jekotu poznal cosi známého......byl to výkřik Meg!!! Reienovy zbývalo zhruba pětset sáhů, aby doběhl k domu, ale těch pětset sáhů mu připadalo spíš jako pět mil i když běžel s větrem o závod.


Okamžitě vrazil do dveří a vzápětí se mu poskytl pohled který mu vehnal slzy do očí. Na podlaze v krvi leželo bezvládné tělo Meg...Než stihl udělat cokoliv jiného, uslyšel další výkřik. Tentokrát patřil jeho synovy Keynovy, který nejspíš spal v podkroví. Reien, jako smyslů zbavený, popadl sekeru vysící na stěně a rozběhl se do podkroví. V podkroví na zemi ležel malý Keyn a u něho byla na kolenou přikrčená postava s černým kabátem a hustými černými vlasy, která mezi čelistmi svírala Keynovo hrdlo. Osoba byla k Reienovy postavena zády, takže jí neviděl do tváře, ale to mu nebránilo v tom aby do ní sekeru nevklínil. Bleskurychlým nápřahem zarazil sekeru postavě do zad. Sekera s patrným zakřupáním přerazila člának na páteři a zaryla se hlouběji do masa. Temná postava vzápětí upadla obličejem na podlahu a neprojevovala žádné známky života. Reien okamžitě popadl Keyna a položil ho do postele. S úlevou zjistil že jeho synovy se nepatrně zvedá hrudník a s námahou dýcha i když podle barvy pletě ztratil hodně krve. Když Reien obvázal Keynovy hrdlo, pohlédl mu do očí. Měl je otevřené a široce vytřeštěné, jako by vyděl přízrak. Jeho pohled směřoval za záda Reiena. Reien se s nechápavostí pomalu otočil za sebe a to co uviděl mu vyrazilo dech a přivodilo pocit bezmocnosti.


Postava, které před okamžikem zarazil sekeru hluboko do zad a přerazil páteř, což jí muselo při nejmenším znehybnit, teď stála před ním bez známek jakéhokoliv zranění. Poprvé jí vyděl do obličeje. Byl to štíhlý muž s černým knírem a bradkou, který si ještě z vylezlých tesáků olizoval krev. Sekera mu ležela u nohou a nevypadalo to že ji chce použít. To Reienovy dodalo minimum odvahy aby se muži postavil tváří tvář. Reien byl přibližně o dvě hlavy větší než protivník a to upír nebyl zrovna malý. Reienovy předci byly velcí, urostlí bojovníci, což po nich zřejmě zdědil a teď toho hodlal využít. Rozběhl se a vší silou udeřil upíra do obličeje. Ten pouze cukl hlavou o několik palců na stranu a hned ji vrátil zpět.


Takováhle rána by dokázala obyčejného člověka zabít, ale pro upíra to bylo, jako přátelské poplácání. Reien svoje údery opakoval ještě několikrát, ale opět se stejným účinkem. Pak přestal a zadíval se upírovy do očí. Ten se pouze lehce usmál a začal pomalu kráčet Reienovy vstříc. Neuvěřitelnou rychlostí chňapl Reienovy po krku. Ten pouze chytl ruku upíra a snažil se jí odtrhnout od svého hrdla. Nemohl s ní ani pohnout, jako by byla ze železa. Cítil jak tlak na krku začíná sílit a tak začal vyvíjet maximální sílu aby ruku odtrhl. Ani poté se ruka nehla a Reienovy se začaly podlamovat kolena. Trvalo to zhruba pět minut, kdy si upír vychutnával muka své oběti. Když se Reienovy kolena podlomila úplně, hlava mu bezvládně spadla na stranu a vyprchal z něj veškerý život, upír se znechuceně zašklebil, že ukončil muka své oběti tak brzo a vytrhl z již mrtvého těla ohryzek, z kterého začal slastně olizovat skapávající krev...



2

Když se Keyn probudil, ocitl se v jakési strohé místnosti, kde byla jen postel na které ležel, stolek se džbánem plným vody, jednou židlí, která vypadala jen už na jedno použití,pak už byl v místnosti pouze obrázek na zdi s nějakou náboženskou tématikou, kříž nad postelí a svazek česneku u okna, kterým proudilo do místnosti jen minimum svěla, z čehož usoudil že začíná nový den. Začali se mu vracet myšlenky z minulé noci, stalo-li se to vůbec minulou noc a jestli se to vůbec stalo. Rozhodně se něco stát muselo, jinak by se vzbudil doma v měkoučké posteli a ne ve staré rozvrzané.....od dveří se ozvalo lehké zaklepání a vzápětí slabý, chraplavý hlas.


"Halo, mladý můži, již jste se vyspal a uzdravil?" Aniž stačil Keyn odpovědět, vstoupil do místnosti postarší muž v lehce vybledlém kabátě.
"Ah, dobré ráno mladíku. Tak už ses konečně probudil? Chtěl bych ti položit pár otázek, jestli dovolíš?"
"Já...kde,...kde to jsem? A co se........."
"Ach promin, začal jsem asi moc hrr a ještě jsem se ani nepředstavil. Jmenuji se Old-Bven a zabívám se alchymií, i když teď jsem taky svatý muž. Právě se nacházíš v kapli Sv.Kliona, kde si trochu přividělávám na sňatcích a pohřbech."
"Ale já....."
"Počkej, nepřerušuj mě, je to neslušné přerušovat staršího v řeči, všechno ti to vysvětlím. Alchymie je hodně založena na financích a tak si trochu přividělávám, jako svatý muž. A neboj se je to v mezích zákona. Pokud o tom nikdo neví."
"Haha, teď si ale trochu odporujete Old-Bune, ale já jsem chtěl vědět jak jsem se sem dostal a co se stalo?"
"Tak zaprvé, jmenuji se Old-Bven a ne Old-Bun a co se stalo, tak k tomu jsem se chtěl právě dostat. Ležíš tu už čtyři dny, vždy ses jenom probudil, napil a opět jsi usnul. Ztratil jsi hodně krve a ........"
"Takže je to pravda? Otec je...."
"Ano je mrtvý i tvá matka."
"Matka taky? Tak proč já žiju?"
"Protože jsem zrovna poblíž vášeho domu sbíral ingredience na své pokusy a vyhnal jsem toho zplozence pekel z vašeho domu."
"Ale jakto? Jakto že ty jsi ho vyhnal a otec ne?"
"Protože tvuj otec byl bezbraný bez božího kříže, ale já jej stále nosím na krku."
"Ach, proč jsi mě zachraňoval Old-Bune? Nemám nic, měl jsi mě nechat zabít, alespoň bych byl s rodiči."
"Co to povídáš? Stal by se z tebe jen další z nich.To je boží znamení že jsi byl ušetřen."
"Takže teď jsou z mých rodičů také ti tvorové?"
"Ne,ne...jakbych ti to...prostě jsem osvobodil jejich duše a neptej se jak, to ti vysvětlým později." To už bylo na Keyna příliš. Rozplakal se a zabořil hlavu do polštáře. Old-Bven pochopil že musí dát chlapci ještě čas, než mu položí další otázky.

* * * * *



Když se Keyn druhého dne probudil, zjistil že do místnosti vniká kouř. Okamžitě se oblékl a rozběhl ke dveřím. K jeho překvapení zjistil že v další místnosti nehoří, ale že kouř uniká z dalších dveří na východní straně. Rychlými kroky se přesunul ke dveřím a otevřel je. K jeho překvapení nalezl místnost plnou zkumavek,svitků a jiných podobných artefaktů, mezi nimiž imponovala postava již známého Old-Bvena, která spíš připomínala starou, špinavou sochu o kterou již nikdo nemá zájem. Podle skvrn co měl Old-Bven na sobě a podle místnosti plné kouře, došlo Keynovy že se asi alchymistovy nepovedl nějaký jeho pokus.


"Zatracená práce. Musel jsem zaměnit prasečí štětiny s kozí bradkou." Keyn ještě chvilku poslouchal Old-Bvenovu sebekritiku a nakonec se rozhodl že na sebe upozorní.
"Ehmm..Ehmmm, neruším vás Old-Bune?"
"Á, dobré jitro mladíku. Samozřejmě že mě nerušíš. Už máš mnohem lepší barvu. Jak se cítíš?"
ůMnohem lépe, ale lepší by to bylo s plným žaludkem."
"Tak to rád slyším. Ještě tu musím něco připravit, takže dojdi do kuchyňky a vem si něco na zub."
"Já tam za tebou přijdu a promluvíme si o tvé budoucnosti."
"Ano, ale ještě mám dotaz....."
"Dotazy můžeš pokládt u snídaně!"
"Old-Bune, kde je ta kuchyňka?"
"Ach, promin. Vyjdeš z mé pracovny, chodbou až na konec a dveře po tvé pravici jsou od kuchyňky." V kuchyňce si Keyn po chvilce pátrání nalezl čerstvý sýr, ke kterému si ukrojil krajíc chleba a svoje trápení v žaludku ukončil sklenkou kozího mléka. Po celou dobu přemýšlel co s ním teď bude.

Neměl žádné příbuzné, tedy alespoň se jeho rodiče o žádných nezmínili. Sklíčil ho pocit úzkosti a naháněl mu zpět obrazy z hrozné noci, kdy TO stvoření zabilo jeho otce, před jeho zrakem. Jeho mysl zalila jen jedna myšlenka "POMSTA", ale strach ho opět během chvilky zahnal do kouta a Keyn začal v zoufalství plakat.


"Ale,ale mladíku. Plakají jen ženy a ne muži." Ozval se náhle Old-Bven, který právě vstoupil do místnosti.
"Ale já nejsem muž. Já jsem jen obyčejný chlapec."
"To bych netvrdil Keyne! Od té doby co ti ten upír poprvé prohryzl hrdlo, už nejsi jen obyčejný chlapec."
"To nechápu, co to povídáš?"
"Neboj se, hned ti to vysvětlím, jen se tě zeptám na pár důležitých věcí."
"Dobrá, ptej se tedy."
"Keyne, máš nějaké příbuzné ke kterým by jsi mohl jít?"
"Bohužel o žádných nevím."
"Dobrá tedy. A máš nějaký cíl? Kam chceš jít? Co chceš Dělat?"
"Ano, chci se P.O.M.S.T.Í.T!!!"
"V tom tě plně chápu, ale nejdřív musíš zmoudřet a zesílit a proto ti nabízím mou pomocnou ruku. Budeš mít střechu nad hlavou, jídlo každý den a mám i dobré styky s lidmi, kteří tě naučí zacházet se zbraněmi. Co ty na to?"
"Velice si vážím vaší nabídky a jelikož nemám jinou možnost, tak přijímám, ale už mi konečně řekněte co je na mě tak divného, že jsem jiný než ostatní chlapci v mém věku?"
"Výborné rozhodnutí chlapče a hned ti to vysvětlím, i když na to možná ještě nejsi připravený. Všichni lidé, kterým upíři vysají většinu krve se přemění a stanou se z nich další, krvežízniví upíři, ale ty ses nepřeměnil, což nejspíš způsobil tvůj otec, když přerušil toho upíra, který z tebe vysával život. Ze spánku jsi vydával hrozné zvuky. Myslel jsem že to jsou jen zlé sny, ale když jsem se rozhodl tě zkontrolovat, vše jsem pochopil."
"Jakto? Co jsi pochopil?"
"Keyne...... ty jsi byl náměsíčný, jak tomu říkají pohané, což ještě chápu po všem co jsi prožil, ale ty jsi.... ty...ty jsi lezl po stropě a velice, velice rychle."
"Myslím,....... ne já to vím! Ty jsi člověk s čistou duší, ale máš sílu těch temných stvoření a proto budeš sílit a sílit a budeš schopen se jim postavit tváří-tvář bez božího kříže a česneku a všeho toho co je odpuzuje a jednou.....jednou snad je budeš pobíjet po stovkách jak kázal ve svém proroctví Argol!!! Ale také je tu jedna záležitost, kterou musíme vyřešit. Od té doby co jsi přišel mi hynou slípky a co je horší, že nemají v sobě kapku krve!"
ůTakže se v okolí kláštera pohybuje upír?"
"Ne, to naštěstí ne, ale mělo mě to napadnout, že to kousnutí tím upírem bude mít i stinné stránky."
"C-c-co tím chceš říct Old-Bune?"
"Víš, abych se ujistil, že má teorie je správná, tak jsem jednu slípku před třemi dny, kdy jsi pořád ještě ležel a nabíral síly, podřízl a udělal jsem si vynikající pečínku."
"To je sice hezké, ale co jsi tím chtěl dokázat?"
"Z té slípky jsem odebral téměř všechnu krev, kterou jsem následně nalil do sklenky a nechal jsem ji přes noc ve tvém pokoji. A hádej co jsem našel ráno?"
"Byla prázdná?"
"Ano chlapče, máš stejnou chuť po krvi, jako upíři, ale neboj, od té doby co to vím, pracuji na jednom roztoku, který by ti měl nahradit krev, kterou tolik potřebuješ."
"A co když to nepomůže?"
"Tak si asi nejspíš založíme slepičí farmu." Old-Bven si zakryl ústa, aby Keyn nepoznal smích z trochu drsného žertu.

Po zbytek dne strávil Keyn ve svém pokoji a snažil si uvědomit další nával informací ze kterých mu již šla hlava kolem. Vryl si do mysli že je z něj, také částečně zrůda, která dychtí po krvi a ve skrytu duše doufal že Old-Bven brzy nalezne lék...



3.

Čas šel neúprosně dál a Keyn, ač chtěl či ne, byl každý den ponořen v knihách, ktré mu Old-Bven pečlivě vybíral z jeho vlastní knihovnické sbírky na kterou byl náramně pyšný. Možná by už s tím Keyn dávno skončil, ale když mu Old-Bven slíbil že za týden přivede jednoho svého přítele, který Keyna bude učit zacházet se zbraněmi, nemohl než dělat co mu bylo přikázáno.


"K čemu mi bude, jak mám sestrojit výbušninu, když nechci být alchymistou, ale válečníkem?"
"Všechno se ti jednou bude hodit. Jeden moudrý pravil : Znáš-li jen část, pak nevíš všechno, ale víš-li všechno, pak určitě část neznáš."
"Tím chceš říct, že je lepší vědět jen něco?"
"Téměř. Tím jsem chtěl říct že je lepší vědět od něčeho něco."
"Aha, myslím že to už chápu, ale to se budu muset učit celý život."
"Ne Keyne, to život tě bude učit a - a proboha už se stmívá a já ještě nebyl u Edviny pro ten kořen z Tareku.Nerad bych tě přerušil ve studiu, ale nemohl bys...."
"Ano,ano už běžím Old-Bune." Každé možnosti, která se Keynovy naskytla v přerušení studia, se bez rozpaků ujmul, ať už šlo o uklízení po celé kapli sv. Kliona, nebo o kydání hnoje u slepé stařeny Gertrudy. Vždy to pro něj bylo lepší než číst alchymistická schémata, nebo náboženské prology.

Slunce již pomalu mizelo za obzorem a jeho paprsky rudě ozařovaly mraky všech tvarů, které Keynovy nejvíce připomínali kapky krve co právě dopadli na vodní hladinu.


"Zase krev. Už zase myslím na krev. Doufám, že aspoň ještě hodinu to vydržím. Jinak bych si musel ulevit na nějakém zvířeti ve vsi a myslím že by si pak vesničané ulevili na mě."

Celou cestu do města se Keyn snažil myslet na něco jiného, ale touha po krvi byla silnější a tak jen bezmyšlenkovitě vpadl do první ohrady která mu přišla do cesty. Byl v ní naskládán asi půltucet pěkně vykrmených vepřů, kteří se líně povalovali v bahně z nedávných dešťů. Keyn se ihned posadil na největší exemplář a zaryl mu do krku ( pokud se dá říct, že prase nějaký má ) své, již zvětšené řezáky. Prase se v okamžiku vymrštilo na nohy a s šíleným kvičením začalo v ohradě běhat dokola s Keynem na zádech. Postupně tak zešílela i ostatní prasata a začala napodobovat svého napadeného druha. Vše trvalo do té doby než Keyn vysál z prasete většinu krve a to se zhroutilo k zemi. Ostatní prasata se během chvilky uklidnila a vrátila se k lenošení v bahně, jako by se nic nestalo. Keyn si pomalu olizoval ze zubů zbytky krve a už už se chystal odejít když nejednou zaslechl nějaké hlasy, vycházející ze dvora domu, ke kterému nejspíš ohrada s prasaty patřila.


"Panebože. Jsem ztracen. Teď mě chytí a pověsí. Ne nepověsí, ale proženou mi srdcem dřevěný kolík, jak mi to vyprávěl Old-Bun. Musím se někam schovat, ale kam?"

Keyn se začal rozhlížet po vhodném úkrytu, ale všude byla jen mýtina a les byl asi půl míle daleko. Jediný, blízký úkryt byl hned vedle ohrady, ale ten ho mohl zahnat do pasti. Byl to dřevěný povoz na seno, ale ještě nebyl zcela plný, z čehož vyplývalo že ten kdo jej plnil se nejspíš jen došel navečeřet a každou chvíli se vrátí. Ačkoliv to bylo riskantní, nic lepšího Keyn nevymyslel a schoval se do kopy sena, která stála vedle povozu. Z vrat stavení vyšli během okamžiku dvě postavy. Byl to farmář Norgil a jeho syn Ersil, ktré znal Keyn velmi dobře, ještě když jeho otci pomáhali v lese, ale to nemuselo znamenat že ho nezabijí když zjistí že se živí krví.


"Zatracená práce s tebou Ersile. Říkal jsem ti že ta prasata nekvičí jen tak."
"Co se mu stalo otče? Nejspíš tu běhá v okolí vlk a zardousil ho, že jo?"
"Vlk? To je hloupost. Vlk by ho roztrhal, ale tohle vypadá nejspíš na nosferatu."
"Na co?"
"Na upíra ty truhlo."
ůAle já myslel že upíři pijou krev jen lidem."
"Jo, to sem si myslel taky, ale teď to nebudem rozebírat. Hoď vidle na seno a přijď mi pomoct s tím prasetem." Ersil došel k povozu a vyhodil na něj nářadí.

Keyn si už chtěl oddechnout, jak viděl Ersila spěchat svému otci na pomoc, když najednou z povozu spadly jedny vidle. Ersil se vztekle otočil, popadl je a hodil do kupy sena na zemi.


"Aúúúúú." Ersil se nechápavě zadíval na kopu sena.
"Slyšel jsi to otče?"
"Ne, nic jsem neslyšel, ale jestli ty nechceš poslouchat celý večer můj křik, tak mi pojď raďeji pomoct." Ersil jen zakroutil nechápavě hlavou a přispěchal k otci.

Keyn ještě chvíli vyčkával než Norgil s Ersilem zmizeli za vraty a až pak ze sebe odházel většinu sena. Utřel si slzi a podíval se na zranení. Naštěstí ho zasáhl jen jeden hrot vidlí, který měl zaražený v lítku. Rychlím tahem se vyprostil z pasti do které ho dostal ten tupý Ersil a obvázal si škaredou ránu z které rychle vytékala krev. Byla již téměř hustá tma a tak se Keyn vydal ke sv.Klionovy.


Hned u dveří potkal Old-Bvena, který už podle Keynových špinavých a zakrvácených šatů poznal že ho nepotkalo nic příjemného.


"Máš ten kořen z Tareku?"
"Oh, na ten jsem úplně zapoměl, ale hned ti vysvětlím proč." U teplého čaje Keyn popsal alchymistovy, co se mu přihodilo a Old-Bven mu na oplátku ošetřil nohu a občas se ho zeptal na něco konkrétního.

Tu noc šel Old-Bven spát až hodně pozdě, jelikož doufal že pomůže Keynovy vyléčit chuť po krvi.



4.

Konečně měl nastat den, kdy měl dorazit Old-Bvenův přítel a měl učit Keyna zacházet se zbraněmi.
"Doufám že jsi to pochopil Keyne. Budeš se k Noberisovy chovat s úctou, i když je o mnoho let mladší než já!"
"Neslibuji ti že z tebe udělá muže, to je jen tvoje povinnost, ale rozhodně tě naučí bojovat, jestli budeš chtít."
"Ano Old-Bune. Opakuješ mi to dnes už celý den. Tak kdy začneme?"
"Už tě čeká venku. Mě už zná, ale ty ho teprve poznáš."

Keyn vyběhl na dvorek a to co spatřil mu vyrazilo dech. Stála tam nádherná bílá klisna na které se rýsovaly svaly a přes ně bylo přetaženo sukno v královských bavách. Na ní seděl v kroužkové zbroji rytíř a s lehkým úsměvem sledoval vytřeštěného Keyna.


"Dobrý den mladý muži. Já jsem Noberis. Ty budeš asi nejspíš malý Keyn, nemýlím-li se?"
"Já, já ..... ano jsem Keyn Dark, ale nejsem malý."
"Oh ne, promiň, tak jsem to nemyslel. Mohl bys mi odvést Sedaru do stájí? Já si zatím promluvím s Old-Bvenem."
"Ano, jistě, už běžím." Zbytek dne Noberis s Old-Bvenem diskutovali o novinkách, které se přihodili , ale hned druhý den , měl začít Keynův výcvik.

První týden se Noberis ubytoval ve sv.Klionovy v pokoji pro poutníky a začal Keyna učit mravům ve společnosti, což byla pro tak značně nevyzrálého chlapce obrovská zkouška.


V těchto dnech bylo dost času pro konverzaci, čehož Keyn ihned využil a začal z Noberise získávat informace o jeho minulosti.


"Troufám si tvrdit, že by tvou poklonou nepohrdl i samotný král, což znamená že máš pro dnešek volno."
Děkuji rytíři Noberisi, ale rád bych s tebou hovořil ještě mimo výuku pokud tě to nebude obtěžovat?"
"Ale vůbec ne. O čem bys rád hovořil?"
"No..... rád bych věděl odkud znáš Old-Buna?"
"Ah.... myslíš zajisté Old-Bvena, nemýlím-li se?"
"Ano, ano. Odpusť moji špatnou řeč, teprve jsem v základech čtení a psaní."
"Pokud je to jak říkáš, tak se nemáš za co omlouvat. No kde bych jenom začal....... Zhruba před deseti lety jsem miloval jednu ženu. Byla to šlechtična z urozeného rodu a já byl tehdy nejvyšší rytíř našeho krále. Oba jsme měli tituly a oba jsme se velice milovali, takže od svatby nás děli jen krůček. Jak to tak bývá, přivezl jsem moji nastávající ukázat mému králi, aby nám požehnal a stvrdil tak naše pouto lásky. Avšak král byl mladý asi jako já a byl čerstvě korunován a neměl královnu. Ale já jsem ani v nejmenším jsem netušil jak se slepě zamiluje do mojí nastávající a zničí vše pro co jsem do té doby žil. Ona by to nikdy neudělala, protože doopravdy milovala pouze mne, ale neměla jinou možnost. Buď si krále nevezme a já přijdu o život, nebo si ho vezme a já pojedu na sever s armádou dobývat další území pro naše království. Jak ti určitě došlo, zvolila možnost druhou. Avšak i v těch nejkrvavějších bitvách na severu ve mě hřála malinká jiskra naděje. Tou dobou na královském hradě orodoval a kázal nejvyšší kněz v celé zemi. Má nastávající ho znala velice dobře, jelikož jí zpovídal ještě v dobách než se stala královnou a tak přes tohoto kněze mi tajně posílala psaní na sever a já ji ihned odpovídal. Netrvalo dlouho a já se měl s armádou vrátit nazpět a mohl opět spatřit moji milovanou. Štěstí se mi ale vyhýbalo na každém kroku a tak když mi král po návratu sdělil že ví o našem dopisování s královnou, čekal jsem jen už to nejhorší. Král byl sic oslepen láskou, ale zůstal mu jeho zdravý rozum a čest a nedovolil utratit můj život. Věděl však že naše přátelství již nebude jako dřív a že již nemůžu dále zůstávat v blízkosti a vlastně i v celém životě královny. Byl jsem zbaven všech titulů, pozemků a majetku. Teď je veškerý můj majetek pouze můj kůň Sedara a meč. Veškerý můj život spočívá pouze v putování zemí, konáním dobra alespoň pro trochu chleba do úst a splácení starých dluhů mým přátelům.Ale to jsem odvedl řeč někam jinam. Ty jsi chtěl vědět odkud znám Old-Bvena že? No Old-Bven byl ten nejvyšší kněz na královském hradě, přes kterého jsme si s mou milovanou posílali psaní. Byl to čestný muž a vždy konal to co mu napovědělo srdce i když to bylo i na úkor církve. A to ho stálo taky jeho postavení. Když král zjistil že Old-Bven pomáhá tajně doručit psaní mě a zpět královně, rozhodl se že mu připraví podobný osud jako mě. Po království se šířily různé zvěsti o smrti nejvyššího kněze. Tvrdilo se že zemřel na mor, nebo na nějakou jinou nevyléčitelnou chorobu. Někdo také tvrdil že se kněz pomátl z věčného boje proti zlu a spáchal sebevraždu, ale jen pár vyvolených vědělo že rakev nejvyššího kněze je prázdná a sám kněz stráví zbytek svého života jako svatý muž v kapli sv. Kliona na okraji království."
"Oh to je smutný příběh. To jsem netušil že je Old-Bun......že byl Old- Bun tak vysoce postavená a ceněná osobnost a...... A že naše královna mohla někdy milovat taky někoho jiného než našeho krále. A jestli je to pravda pak je náš král ohavný a bezcitný krutovládce."
"Dost už! Takhle o našem králi nemluv. Spáchal sic trest mému srdci nenapravitelný, ale jinak je to čestný a moudrý vladař, který by neublížil ani mouše, ale láska a mládenecká nezkušenost mu zaclonily mysl. Teď je to již velice zkušený a moudrý vladař a věřím že by již nic podobného neudělal, kdyby měl ztratit svého nejlepšího přítele." "Velice si tě vážím a obdivuji tě Noberisi. Neznám nikoho oddanějšího králi." To bylo vše co ze sebe Keyn dostal.

Pak už jen s vytřeštěným výrazem v obličeji a spoustou myšlenek v hlavě, sledoval siluetu odcházejícího muže, který mu během okamžiku dokázal znechutit a ihned ukázat v plné své kráse jeho vysněnou tvář krále......

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

DH:Nemyslel jsem klasický obvaz, spíš jsem počítal s tím že jsi utrhne kus látky třeba z košile, ale to už je na každým zvlášť jak si domyslí daný detail...


 Uživatel úrovně 0

Ok, chlape, bolo to celkom zaujmave, nedochadza mi vsak kde vzal v kope sena obvaz a preco ma primitivny rolnik nadherne elfske meno Ersil.

Akosi mi este chybalo vykreslenie emocii, napr ked mu zabili rodicov zobral to az prilis sportovo. (diskusia s OldBvenom bola akosi citovo neutralna)

inak vsetko ok, ja sa tesim na pokracovanie. DH


 Uživatel úrovně 0

Mě se ten příběh moc líbí.Má něco do sebe!A je to hezky živě popisovaný.Ale jako ObrLuda mám připomínku s tim psaním a čtením.Jinak doufám že brzo napíšeš pokračování!!!
Joan


 Uživatel úrovně 0

Velice dobrý příběh.
Jak už bylo řečeno je tam malinko toho bleida, ale každý má nějakou tu svoji inspiraci.
Prakticky mi to přijde jen jako drobnost.
Keyn je hodně mladý na zabijáka upírů, čímž jsi chtěl asi naznačit že se bude postupem času vyvýjet a dospívat, z čehož také vyplývá, že musíš napsat pokračování.
Už se na něj těším.

Enrikesh


 Uživatel úrovně 0

ObrLuda: S tím Old-Bvenem a Old-Bunem to má jen jednu pointu...a to, že si Keyn hned od začátku špatně zapamatoval to jméno a bude ho až do konce příběhu říkat špatně...(nebo se ho možná časem i naučí...)


 Uživatel úrovně 0

Chyby, chyby... bez těch se to tu už skoro neobejde, takže je ani nemá cenu vypisovat :-)) Jinak v druhé kapitole za tou mezerou máš dvě věty za sebou začínající: K jeho překvapení... To není zrovna pěkné na pohled. Taky ke konci v tom velkém odstavci je: "No..... rád bych věděl odkud znáš Old-Buna?"
"Ah.... myslíš zajisté Old-Bvena, nemýlím-li se?"
"Ano, ano. Odpusť moji špatnou řeč, teprve jsem v základech čtení a psaní." - Na tom snad nezáleží jestli umí číst a psát nebo ne, jméno můžeš zopakovat snad i bez toho ne? Když někdo řekne, že se jmenuje Chrchochl, tak snad nepotřebuješ psát, stačí to po něm zopakovat.... Takže to je taková nejasnost.

Taky jak už naznačila Tiara, je to jak vystřiženy z Bladea, což mi to dost pokazilo.

Jinak píšeš moc pěkně. Doufám, že pokračování není daleko :-)) a když si toho Bladea příště nepřipomenu, tak to bude určitě stát za to.

S přáním nekonečné inspirace ObrLuda

P.S. Nevím proč jsi tam psal to s tím počítačem, vždyť snad o nic nejde, že tam máš nějaky chyby. Se časem určitě spraví...


 Uživatel úrovně 0

All: Musím se k něčemu přiznat...malinko jsem mlžil...jmenuju se Oldřich Růžička, je mi 18 let a tento rok budu maturovat na ISŠE Hluboká nad Vltavou. takže počítač mám zhruba asi 4 roky, z Čj budu maturovat taky a ve třeťáku jsem měl dvojku takže se pomalu dostávám k těm mnoha pravopisným chybám...tento příběh jsem psal pokaždé, když jsem přišel z nějaký akce (jak se říká - na mol, pro vulgární typy - na sračky)...nevím proč ale v tomhle stavu jsem plnej nápadů a euforie psát příběhy...

Teď jsem odhalil svoje tajemství, takže hurá do mě s kritikou...

dodatek: nefetuju a nekouřím a nejsem alkoholik, jen se nechávám inspirovat po pár kouscích Regenta...


 Uživatel úrovně 5

Dobrá práce, DeatKingu.
Tvoje povídka sice není originální námětem, ale líbí se mi živý jazyk, kterým je psána. Máš dobrou slovní zásobu a cit pro dialog.
Vůči pravopisným chybám jsem se zde obrnila, takže to nebudu komentovat. Když budeš víc psát a hlavně číst, zlepší se to.

Mám ale takovou poznámku vůči chování krále k Noberisovi: Připadá mi popis jeho chování dost naivní, když nechal svého soka v lásce žít poté, co odhalil jeho pokračující vztah ke královně (a její k němu) a jen ho zbavil titulů - když byl schopen vydírat ženu kterou chtěl, ač milovala jiného, smrtí jejího milovaného. A ještě naivnější mi připadá Noberisova doměnka, že král by nyní coby moudrý vladař již nic podobného neudělal. Ale možná, že já to vidím moc temně.

Ad Trůn z dračích kostí: Před lety jsem ho četla, a přiznám se, že se mi moc nelíbil. Připadal mi jako jedno velké klišé.


 Uživatel úrovně 0

Erlandil: Trůn z dračích kostí jsem četl a je to vinikající sága...pokusím se ti vysvětlit proč se v příběhu vyskytují jména ať už z Trůnu nebo z jakékoliv podobné knihy: S mojí partou paříme DrD a já dělám PJ...moje parta si pořídila do hry nějaké jména z již zmíněných knih...a já do mých příběhů Keyna Darka sem tam přimýchám příběh, který prožila moje banda v DrD...doufám žes pochopil co tím básník chtěl říct :o)

Belgarion_Kolder: Díky moc...teprve na těchto stránkách hledám sám sebe, ale už jsem si všiml že tu pozitivní krytika docela chybí, takže jsem jen rád za spřízněnou duši....


 Uživatel úrovně 0

Tiara: upíří moda už pominula, jakmile v kinech přestal běžet Blade a v televizi Buffy - ale přiznám se, sledoval jsem obojí :)