Články&Eseje

Vyznání Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

ej, kdopak tohle rozpozná ?

Nad hranicí červánků,
pod mocí svých myšlenek,
já topím se ve spánku,
když sny přebírají moc.

Zřím tu malou panenku,
zabalenou do plenek,
komíhá se ve vánku,
dneska bude dlouhá noc.

Moje duše černá jest,
pod jazykem nosím jed,
samá zrada, podraz, lest,
to jsem já, zde přesvědčen.

Jenom špínou mohu vést,
pak tam otráví Tě hned,
když svede Tě z těchto cest,
člověk v ďábla převlečen.

Bože, já nejsem co se zdá.


Ps - dlouho sem přemýšlel, jestli sem mám tuto báseň dát, protože je dost osobní a při jejím čtení si vzpomenu na ten den, kdy sem velmi ublížil jedné osobě, ke které cítím více než-li přátelství. Naštěstí znám pár opravdu dobrých lidí, kteří mi dokázali pomoci. Proto jim tuto báseň věnuji. Děkuji Hitomi Kanzaki a Schullinovi Koullemu - díky, za to, že se stáli při mně, i když jsem toho nebyl hoden.

S díky Terátor

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Odvážnímu srdci, štěstí přeje.
zpověď při níž se srdce chvěje.
Nezaléží na tom kterou cestu si kdo zvolí.
poučení z chyb často bolí.



 Uživatel úrovně 0

hmm, je to hezké :-)
ono asi opravdu člověk vypotí ty nejlepší věci když je labilní, zlitej nebo zhulenej. No dyť to je i moje zkušenost.


 Uživatel úrovně 5

Ach jo, já jsem asi hrozně necitelná. Když tak čtu ty příspěvky do diskuse, jak to všichni cítí stejně nebo podobně, a já to v tom nenacházím. Prostě mě to neoslovilo. Tady ovšem vidím problém v sobě, protože mě málokdy osloví básnická niterná zpověď – asi je to tím, že já chci mít v díle odpovědi, proč a jak, a to se ani do takové básně nehodí.
Jedna věc se mi líbí – báseň má určitý charakter lidové slovesnosti (tím nemyslím to useknuté ej - nejvíc se to projevuje ve 2. sloce) – podobné výrazové prostředky a určitý rytmus. Byl to záměr? Nebo inspirace? I když to asi nedokážeš přesně říct – když jsem si přečetla ty okolnosti vzniku.


 Uživatel úrovně 0

Vůbec nejde o báseň, vůbec nejde o to jak to bylo napsáno i kdyby se to nedalo číst a příčilo se to v puse, musel bych dát 5, protože jde srdce na které už hodně lidí zapomíná. Měly by tak vznikat všechny básně a měly by být vždy kladně ohodnoceny protože v sobě zkrývájí kousek básníka. To je můj názor.
A k této básni: splňuje náročnost mládých nezkušenných kteří si tak rádi hrají na katy a splňuje i mou podmínku
S pozdravem Roland


 Uživatel úrovně 0

smťák - děkuji pardále

Deek - též díky.

deshi - teda chlape, skláním se před Tebou. Děkuji

Marigold - Znám, minstrele, ale neodcházej Q-)

Mgr. Holger - Hmm, opravdu vyčerpávající odpověd, příteli z hor, kam bych kámen 16x dohodil. V Tvém vysvětlení jsem nalezl téměř vše, co je v básni obsaženo a co jsem tam zamýšlel. Tuto báseň jsem psal něco přes hodinu a při jejím začátku, jsem v sobě měl již notnou dávku *** Bohužel právě v tomto stavu a nebo v absolutní depresi, jsem schopen vymyslet něco podobného. Dobře jsi to vystihl a nejednalo se pouze o nitro. Děkuji Ti za krásné vystihnutí básně, ale doufám, že tak neochudíš ty další, kteří se ji budou snažit pochopit...

S pozdravšem Terátor


 Uživatel úrovně 8

Zdravím,

Důmyslně vystavěná struktura básně jasně proukazuje na Terátorův rukopis. Dovolil bych si na úvod rozčlenit toto dílko z mého pohledu, abych jasně stanovil terminologii, kterou budu vzápětí používat. 1.verš chápu jako takové významné odkašlání před přednesem básně, následuje čtyřverší uvozující báseň – takové vplutí do děje, a zejména navození atmosféry. V dalším čtyřverší atmosféra houstne ve snovém představení „minulého děje“ či v odtušení „minulého hříchu“, který je pouze nastíněn obrazem a ponechán čtenářově fantazii (vzhledem k tomu, že jde o báseň cílenou jedné osobě, lze předpokládat, že sama ví, o čem je řeč, a proto je pro ni tato jen letmá narážka zcela postačující). Následuje třetí sloka s autorovým prozřením a sebereflexí a „děj“ graduje ve čtvrté sloce, která má být posláním a sdělením myšlenky. Vše uzavírá poslední verš – doslov, který je vhodně použit.
Nyní bych se tedy vyjádřil k tomu, co mne zaujalo či naopak. Přeskočím významné odkašlání, které považuji za samoúčelné. Samotné uvedení do děje je nenásilné a příjemně ukolébávající, takže navazující předzvěst v druhé sloce – spíše tušená, než zjevná začíná přidávat na dramatičnosti a ztemňuje atmosféru. Za klad zde považuji, že autor nerozpitvával detailně svůj „minulý děj“ a pouze obrazy naznačil, ať si s tím čtenářova fantazie poradí sama. Třetí sloka tzv. prozření je taktéž podána s citem, i když nejsem zastáncem archaického používání slova jest. Bohužel však čtvrtý verš poněkud nezapadá do děje – přestože je autor „přesvědčen“ (aby s tím nakonec v doslovu mohl polemizovat), spíše uvažuji v kontextu třetí sloky, zda spíše není usvědčen. Ve čtvrté sloce k nám přichází určité poslání básně, sebereflexe autora s rozvedením důsledků, bohužel tuto sloku považuji za slabinu celé básně, protože myšlenka je podána dosti chaoticky – neuceleně a „rozevlátě“, což možná vypovídá o stavu autorova nitra v době vzniku básně, nicméně čtenářům ztěžuje orientaci v jeho myšlení. Doslov je použit vhodně a váže se k básni, takže k němu výhrady nemám. Vzhledem k tomu, že nám v ps. byly nastíněny okolnosti vzniku básně, nehledal jsem v tomto dílku další skryté významy, což mne možná ochudilo. Hodnocení? Dnes mezi 4 – 5, ale dle pravidel DrD a mých interních pravidel zaokrouhluji dolů.

Mgr. Holger


 Uživatel úrovně 5

Můj názor jsi už slyšel a já ho neměním..super:-))


 Uživatel úrovně 0

I kdyby nebyl náboj té básně tak silný, jako mladé víno, i kdyby nebyla její skrytá myšlenka tak hrozivá, i kdyby místo básně bylo je Ps, jen jeho poslední věta, musel bych to ocenit ...

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Líbila se mi tahle báseň už jen proto, že jeden člověk, který mi ublížil, něco podobného v básni napsal. Bohužel musím říct, že on ji napsal krásněji, ale myslím, že o to zrovna nejde, myšleno je to stejně.


 Uživatel úrovně 0

Je to něco užásného.Je to nový vítr do starých plachet této lodi.Mělo by tu být víc takových věcí.Je to velice emotivní a tak musím jedině souhlasit s kaiserinem.