Články&Eseje

Golemové Obecně Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 3

Co je Golem

Golem může připomínat oživenou sochu a v podstatě tato domněnka ani není daleko od pravdy. Jedná se o bytost, stejně jako u soch, oživenou z předem připraveného těla. Rozdíl je v tom, že golem je primárně určen k boji. Tomuto faktu se podřizuje i vše ostatní. Dalším faktem je, že golem, narozdíl od soch je více závislí na svém pánovi. A to jak v ohledu ovládání, sochy uvažují plně samostatně, tak v přídělu magenergie, je zapotřebí golemovi dodávat magenergii neboť ji spotřebovává. Je tomu tak proto, že čarodějové nechtěli vytvořit novou bytost, která by byla podle jejich učení považována za živou a tudíž s nimi rovnocenou. Jejich cílem bylo vytvoření vojáka, kterého by nikdo nepostrádal, bez osobnosti, bez života. A opravdu většina golemů postrádá vnitřní projevy živoucích bytostí i když se na pohled podobajím živým tvorům. Bežná podoba golema je humanoidní, to proto aby nepřátelé pozorující na dálku byli zmateni a očekávali živou armádu. Pro umocnění dojmu hrozivosti bývyjí vyráběni golemové velikosti C ovšem velikost B je nejbežnější. Ostatní velikosti jsou stejně tak jako golemové jiného než humanoidního základu vzácnými vyjímkami. Jinak golemové se mohou vyskytovat různorodí co se materiálu týče, avšak nejbežnejší pro velké armády jsou golemové hlinění, vzhledem k dostupnosti materiálu. Dále je pro golemi charakteristická odolnost vůči běžné magii. (přecejen nejsou to běžné bytosti :o)) Ta je chrakterizována procentuelně a různí se podle postupu výroby golema. V každém případě představuje pravděpodobnost selhání kouzla seslaného na golema.

Jak vytváříme golema?

Vytvoření těla

Proces vytváření těla je asi pro kouzelníka nejnáročnější částí, neboť je většinou neusnadnitelný co se magie týče. Bohatší kouzelníci si mohou dovolit odborníka, který tělo golema připraví alspoň do první fáze. (Např. Sochař, Platnéř...) První fáze je příprava hrubého těla. Už zde dochází k odlišnosti,která ovlivňuje golemovy statistyky, na základě materiálu. Proces se nedá provádět běžnými kozli neboť, ta by ovlivnila duši materiálu což by komplikovalo další kroky výroby. Po dokončení hrubých prací je zapotřebí izolovat golema proti úniku magenergie. To se většinou provádí různými magickými symboli a reliéfi. Tento krok je nepovinný ačkoliv bez něj bude golemova spotřeba mágenergie nespočetně vyžší.

Prvotni animace

Prvotní animace v vytvoří golema jako bytost. Po té už je nomožné měnit jeho statistiky.(Např: zvýšit počet životů, pohyblivost, sílu..) Je to mágenergicky nejnáročnejší část. Během ní golem ještě neprocitne. Nepovinným vylepšením bývá určení šému golema. Šém může být libovolný předmět. Slouží k ovládání a napájení golema. To umožňuje aby golema ovládal i někdo jiný než jeho animátor (kouzelník, který ho oživil) avšak platí zde, že pouze držitel šému může golema ovládat a může ho i poštvat proti svému animátorovi.

Aktivace

Asi největší výhodou golemů zůstává možnost držet je v bezvědomí, dokut jich není opravdu třeba. Aktivovat je může jakýkoliv schopný kouzelník (animátor) pokud golem nemá určen šém, v tom případě jej může oživit jen držitel šému.Nebývá to operace příliš náročná na magenergii. Pokud golemovi dojde magenergie je zapotřebí ho znova aktivovat. V případě, že je golema nutno opravit je nezbytné ho deaktivovat. To je operace, kterou bude znát, každý kouzelník schopný golema aktivovat a v případě golema ovládaného šémem tak i člověk, který šém drží. Zde je nutné přesně vymezit pravomoci už při prvotní animaci.

Péče o golemy

Golemové spotřebovávají mágenerigii. Tu jim je nutno dodat aby fungovali. Pokud magenergie v golemovi klesne na nulu deaktivuje se. Na každý golemův život se naváže jen určitý nasobek mágů. V případě, že je golem zraněn, poklesne tím i jeho magická kapacita a přebytečné mágy se obvykle během 24h vyzáří. Jestliže je golem poškozen je zapotřebý jej opravit aby zístal svou původní magickou kapacitu. V tom případě platí stejné podmínky jako při samotné výrobě až na to. že golem je už prvotně oživen a musí být deaktivovám před zahájením procesu oprav. Je možné použít kouzlo SPRAV avšak na vyléčení každého životu je nutno jej seslat vzlášť. (Např: golem zraněn za 5 životů.. ...kouzelník ho chce opravit a tak musí vydat 15*5 mágů) Dálší negativní efekt tohoto kouzla, že z golema vyprchá dvakrát tolik mágů kolik mu bylo navráceno životů.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Ja mám ku golémom trochu iný prístup, ale aj toto je jedno z riešení.


 Uživatel úrovně 0

Chudák čestina.


 Uživatel úrovně 5

hih, cool začátek, jsu napsat vlastní verzi :o))
J.S.


 Uživatel úrovně 0

Za provopis se omlouvám. Nejsem zrovna nejlepší co se jazyků týče. A navíc jsem to sepisoval v poznámkovém bloku, protože se odporoučely offisi. Taky chci poděkovat redakci že si dala tu praci.... A predem dekuji vsem kteri mi prispeji nebo napisi clanek na podobne tema.


 Uživatel úrovně 0

Jo tohle je celkem dobrý až na to, že už to má několik velmi podobných bratříčků :)


 Uživatel úrovně 5

Hezke. :-) Bude pokracovani? nejake konkretni udaje a podobne?

(mas tam hromadu chyb a preklepu, zkus si to priste po sobe precist ;-)