Články&Eseje

Altysova největší krádež Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

pokračování povídky Altys v Gothartu (poznámka redakce)



Po poslední vykrádačce a posledním rozfofrováním peněz se Altysovi zase zastesklo po zlatě. Tentokrát to už však nemělo být normální město jako právě Gothart. Měl to být Mirorn, velké obchodní město kupců a různých šmelinářů s celého kouta této země.

Tentokrát už to taky neměl být nějaký sheikův dům, ale rovnou celá pokladnice, nebo jen část ale i to by stačilo. A věřte nebo ne Altys vždy věřil v bezchybnou vloupačku bez následků, například useknutí některé části elfího těla.

A tak se Altys rozhodl přichystal si vybavení jako je lano a zvláštní dýka o které se teď dozvíme víc než minule a hlavně zldějskou sadu paklíčů a různých šperháků.

A pak jednoho letního večera, kdy už všichni seděli doma nebo popíjeli pivo v hospodě se Altys přikradl k vnitřním hradbám města za které nesměli normální měštˇané.

U brány skrz hradby stáli dva strážní a brána byla navíc zavřená zevnitř. Altys chvíli přemýlal myšlenky v hlavě až pak dostal nápad. Došel k hradbám kam nebylo moc vidět a pak vyhledal nejbližší domek. Našel jeden kupecký rodiný dům.

Altys nahlédl oknem a spatřil mladou ženu a dvě děti. Vzdal se tedy jedné ze svých myšlenek a došel k rohu domu. pak vzal provaz a na jeho konci udělal smyčku. Provaz vyhodil a na počtvrté zasáhla smyčka komín. pak vyšplhal na domek a byl jen o něco výš než ochoz vnitřních hradeb. Sundal tedy lano z komína asmotal okolo sebe. pak se rozeběhl a skočil. Asi dva sáhy letěl vzduchem a jen tak tak o chlup se chytil hradeb. Vysejíce za ruce se bodíval dolů a zvedl se mu žaludek. pak rychle vyšplhal na hradební ochoz. Na ochozu nikdo nebyl. pak si prohlédl vnitřní částměsta. dole se střídaly stráže a v oknech vykukovali strážníci z kuší. Altys ještě chvíli počkal než bude tma a pak přeskočil na jeden z domků ve vnitřní části města. Opatrně dopadl na dřevěnou střechu a pak se rozhlédl kde je pokladnice. Pak ji uviděl jedinou místnost s kovovou střechou. Opatrně tam přeskákal a jednou málem spadl dolů protože byla čím dál tím větší tma a i pro zloděje jako byl on to bylo náročné.

Když se dostal nastřechu té pokladnice vindal svou dýku a pomalu vsunul její zvláštní čepel do kovového plátu střechy. Ten jako z másla se nechal rozkrojit. Altys do něj vyřízlkruhový otvor a z kraje do prostřed nechal kus železa trčet. Na ten přivázal provaz a spustil se do pokladnice.

Uvnitř byla na zdi jediná pochodeň ale ta ozařovala celý poklad od perel až k drahokamům. Altys vytáhl bezedný pytel a začal do něj cpát všechno zlato které pobral za půl hodiny mel snad dva a půl tisíce mincí zlata v pytli.

Vytáhl se na střechu a všiml si stráží na ochozu. Ty ho však neviděli protože byla hustá tma. Altys si smotal provaz a radoval se ze svého zdaru.

Tu se ale roztáhla mračna a najednou vilezlý měsíc poslal paprsek Altysovy naproti takovým způsobem že to vypadalo jako by se rozsvítil. Naráz ho zpozorovalo asi deset strážných na ochozu a namířili na něj kuše. Altys zbledl a pustil pytel z rukou. Vůbec ho nenapadlo co by mohl dělat a tak po výzvě slezl dolů.

Altyse okamžitě zavřeli do žaláře a zlato vzali s sebou do kasáren jako důkaz. To Altys však ještě viděl a tak ho napadlo že by mohl naposledi vyzkoušet své štěstí.

schval se do rohu cely a ukryl se do stínu. pak zavolal ječivím hlasem: pomooooooc! Dveře cely se okamžitě otevřely a dovnitř vběhl strážník a začal řvát: nezkoušej to na mě a vylez z pod tý posteleee! V tom Altys vyběhl a udeřil ho pěstí do obličeje. Strážný se skácel aležel na zemi. Altys vyběhl z cely a sebral ze stolu své vybavení. pak popadl pytle avyběhldovedlejší místnosti kde byli lehárny. Tam odsud vylezl z okna a rozhlédl se uviděl strážníka a tak ho radši nechal projít a pak za ním potichu proběhl. došel až k hradbám vnitřního města a vylezl na ochoz tam kde zrovna nebyly stráže. Pak hodil pytel dolů na zem a zavazoval lano na cimbuří kduž tu na něj promluvila osoba: kampak kampak zlodějíčku? Altys se otočil hlavou a spatřilstrážníka jak na něj mířil kuší. Altys už nenápadně připravenou malou vrhací hvězdici vrukávu. Pak uskočil do strany otočil se a zároveň vymrštil hvězdici. Strážník ji chytil do ramene anežstačil zařvat altys mu zacpal pusu chomáčem mechu co rostl na hradbách a vytál svou dýku pro boj zblízka.

Strážník vitasil meč a druhou rukou se snažil vindat mech z pusy. vtom se ale odrazila čepel od čepele a tak toho nechal a věnoval se radši souboji. Altys se nejdřív vyhnul výpadu a pak zaútočil ale minul. Strážník se nevědomky natočil ke kraji hradeb. A Altys pohotově strhnul ze sebe lano a hodil jej v chuchvalci na strážníka,ten se jen zapotácel a z tlumeným uuuhmmmmm které mu vycházelo z úst slítl na zem a ani se nehnul. Spadl totiž po hlavě a okanmžitě si zlomil vaz. Altys opatrněseskočil hradby na nízkém místě a pak utíkal ke stájím kde si schoval pytel do vozu se senem. pak si tam lehl a usnul. Ráno vyjeli ve voze z města směrem knějaké vesnici a Altys si řekl že si schrupne znovu než tam dorazí. Kdyžse však probudil, ležel na hromadě sena ve stáji a okamžitě vyskočil. Pytel nikde! Běžel tedy ven a ptal se stájníka jak se sem dostal a kde je ten vůz. Stájník jen klidně odpověděl: vyložil vás tu kočí když ste ještě spal a pak odjel prý nikam za dlouhé jezero...

Altys zbledl zlostí a zrudl vztekem. Po hodině se uklidnil a začal přemýšlet...



Pokračování v příběhu: Krádež kradeného zboží (poznámka autora)

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nechce se mi to tu rozepisovat.....
1. ctěnýNarKarakUjaksevede?můžeš to parádně přečíst že?
2. Opakuješ se: pak,pak,pak,pak,........a,a,a,a,a,.....atd.
3. "Vytáhl se na střechu a všiml si stráží na ochozu. Ty ho však neviděli protože byla hustá tma."On si jich přes hustou tmu všimne ,ale oni ne?
4.nějaké věty nemohu pochopit i přes vícekráté přečtení.
5. Piš to ve Wordu, Word Ti opraví chyby co jsi zpáchal.

Dávám 3* díky prvnímu dílu.


věčně mumlající Tasslehoff Bosonožka.


 Uživatel úrovně 0

Prvních pár vět vypadalo docela dobře, ale to co jsi poté spustil to byla hrůza, nehledě těch již zmíněných chyb tam, neustále píšeš pak, pak, pak..... to mi připadne spíš, jako by to psal žák nanejvýš páté třídy. Také se mi nelíbí to, jak píšeš: .....a zvláštní dýka o které se teď dozvíme víc než minule..... to: o které... atd. jsi tam psát nemusel nebo jsi to měl dát alespoň do závorky nebo něco takového. Celkově je to hodně slabé, ale kbyby jsi se do toho pořádně pustil mohlo by to být určitě lepší.

S přáním nekonečné inspirace ObrLuda


 Uživatel úrovně 0

Terátor: Černá Ruka řádí všude, kam ji pustí nebo kam se dostane :o))))))))))


 Uživatel úrovně 0

Teda, tolik hrubek sem už dlouho neviděl. Chlapíku ani ten příběh za nic nestojí - přímá řeč, Ti asi nic neříká - nic moc.

deshi - Ty teď schvaluješ povídky ?

S pozdravem S,A.Terátor


 Uživatel úrovně 0

Ctěný NarKaraku,

pokusil ses popsat příhodu ze života zloděje a ačkoliv mi to přišlo spíše jako popis dobrodružství, které jsi hrál, než jako povídka, pokusím se napsat ti, na co si příště dávat pozor a co zlepšit.

1) Gramatika je docela mizerná. Že občas neuděláš mezeru mezi slovy, to by šlo, že neumíš psát čárky v souvětích, ale že nepíše velká písmena na začátku vět a slovo "vindat" píšeš s měkkým i, to už trochu příliš. Takže bych Ti doporučil, než něco pošleš na web, dej to někomu přečíst.

2) Některá slovní spojení opravdu nejdou použít:
a) "sundal tedy lano a smotal okolo sebe" - za prvé ti tam chybí slůvko ho/jej a okolo sebe se lano omotává.
b) "jen tak tak o chlup se chytil hradeb" - tady asi myslíš, že se jen tak tak stačil chytit hradeb, že to bylo, jak se říká o chlup, ale ne že se chytal nějakého chlupu na hradbách.
c) "jedinou místnost s kovovou střechou" - tady nejspíš myslíš nějakou budou, místnost má strop.
d) "pak popadl pytle a vyběhl" - ale na začátku povídky píšeš, že si bral jen jeden pytel.
e) "seskočil hradby" - píše se seskočil z hradeb.
f) "utíkal ke stájím, kde si schoval pytel do vozu" - ale nikde se v povíde nezmiňuješ, že by si pytel schovával.

3) Celkově je povídka psána velmi hovorovou češtinou, což jí na kvalitě nepřidává, zkus příště více spisovný jazyk.

4) Z povídky jsem si nedokázal udělat představu o žádné osobě (u hlavního hrdiny to jde přejít, to máš v prvním díle) ani místě.

Celkový verdikt je tedy takový jaký je. Ovšem nezoufej a zdokonaluj se.

S úctou deshi