Články&Eseje

Temný Úsvit Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Temný den

Utíkal.Pryč od vzdalujícího se Magna ukrytého v oblaku kouře.Před očima se mu mihaly tváře příšer,těch příšer kteří před jeho očima vraždili všechny které měl rád.....střeti...již teď věděl že kdykoli při vyslovení tohoto jména se mu vždy vybaví ty strašné vzpomínky,vzpomínky na otce ležícího v kaluži vlastní krve,mrtvou matku,prchajícího Tarkena.....ozvaly se Qualinestské trubky.Jeho elfské uši je vždy dokázaly rozpoznat.Král se blíží.....srdce mu povyskočilo radostí,tak přece.Nevěříl že ten kuduk bude použitelný.Musí mu poděkovat.Později,teď je čas na boj,náhle vzbuzená naděje mu zvedla sebevědomí.Všechna únava byla rázem pryč.Otočil se,uchopil svou hůl i když věděl že na kouzlení je příliš slabý rozhodl se právě pro tuto pro sesilatele i oběť velmi nebezpečnou metodu boje.S bojovným pohledem se rozběhl zpět k Magnu.Dlouhý černý plášť vlál za ním.Letěl s větrem o závod,ale pořád se mu rychlost kterou vyvíjel nejevila dostatečná.Les náhle skončil.Otevřel se mu pohled na bitevní pole.Královští elfí rytíři a lučistníci kosili řady skřetů.Mezi obludami vznikla panika,marně se jejich velitelé snažilí ty bestie zformovat do obrané pozice.Byli obklíčeni.S jedné strany Královskými,s druhé naproti jim vybíhající hrstka obránců Magna.Zrychlil svůj krok,dnes chtěl prolít krev.Dvakrát rychle hvízdnul,a doufal v nemožné.Všichni ten hvizd slyšeli ale nepřikládali mu pozornost.Všichni až na jednoho.
Černý hřebec se vzepjal a vyrazil vstříc skřetímu oddílu.Na tváři Darkena de Brai se objevil úsměv.Kůň si prorážel cestu přes řady nepřátel ke svému pánovi,viditelně bez zranění.Běžel přes pláň k lesu a šiky skřetů nechal za zády.Darken mu vyběhl vstříc.Jediným pohybem se vyhoupl do sedla stále jedoucího koně a otočil ho.Přes pláň se vydal tryskem,vše kolem sebe viděl rozmazaně.Zastavil se asi 50 sáhů před liniemi střetích vojsk zápasících s Královskými.Teď si zase připadal tak bezmocný.
Rychle vzpomínal co by mu teď mohlo pomoct.V této chvíli.Hlavou mu bleskla myšlenka.Myšlenka na jedno velmi nebezpečné kouzlo o kterém jen četl v strýcových svitcích.Ohnivá koule,kouzlo schopné usmrtit desítky a desítky lidí ničivým žárem.Znovu v naději zvedl hlavu.V očích se mu zaleskl oheň.Namířil rukou asi doprostřed pluku oblud.Churchalach,vykřikl.Ucítil žár v dlani neklamný příznak že se kouzlo povedlo.Vymrštil rukou a koule se svezla s jeho dlaně a padala k zemi.Soustředil každičkou část své mysli aby ji odvrátil od pádu nazem a vrátil do původního směru.Koule né větší než zrnko písku se líně zvedla a téměř opile se vrátila před Darkena.Tlačena jeho myslí se přibližovala ke svému cíli.
Nikdo ji nepostřehl.Až pak skřeti ucítili ohromný žár spalující jejich smradlavá těla.To už však Darken neviděl,zmožen únavou sklouzl s koně s myšlenkou že zklamal.....



Roedric

Vzbudil se ve známé místnosti domu svého strýce.Jediné co si pamatoval byl pád a neuspěšný pokus seslat ohnivou kouli.Dveře se náhle otevřely.Svého strýce poznal okamžitě,ale na tu malou bytost se musel trochu rozpomenout....kuduk...Dorkon,ano je to on.Oba se tvářili ustaraně.
,,Darkene,seš v pořádku",řekl tím nejustrašenějším hlasem jakým od něj kdy slyšel Dorkon.
,,Myslím že byla pitomost to vůbec zkoušet",zkonstatoval Darken.
,,Ale,zabil jsi jich alespoň 20",odporoval Dorkon.
,,Cože,vždyť to není možné nepovedlo se to,nebo ano",nevěřícně kroutil hlavou elf.
,,Ano,velice se ti poveda,sledoval jsem tě po celou dobu,ale nikdy bych od tebe nečekal že budeš tak pošetilý a budeš riskovat svůj život když bitva byla už dávno zvrácena na naši stranu",poprvé se ozval Darkenův strýc Eledrian.Přistoupil ke svému synovci a položil mu ruku na rameno.
,,Ale provedl jsi to perfektně",řekl Eledrian povzbudivým hlasem,pousmál se a opustil místnost.
,,Je to mrzout,nic si s toho nedělej byl jsi fakt perfektní skvěle to bouchalo,ale přiznám se měl jsem troch strach,o tebe",dodal Dorkon a vyvalil na ležícího elfa své velké veselé oči.
,,A Nechtěl bych přijít o svého nejlepšího kamaráda",pronesl svým vysokým hláskem.
,,Dorkone.....",zašeptal Darken, ,,já,mam tě taky rád",vysoukal ze sebe.
Kuduk sklopil hlavu a sednul si na postel.Nikdo nepromluvil.Ani jeden se neodvážil porušit ticho.Jen se dívali.
,,Hele,pojďme pryč,za dobrodružstvím",náhle vyhrkl Dorkon.
Elf se zvedl s postele postavil se na nohy a protáhl se.
,,Ja nemohu,ještě nejsem připravený",zamítl okamžitě.
,,Víš co asi si budeš muset ještě trochu prospat,měj se hezky",nasupeně sykl naštvaný kuduk.Otočil se a odešel.
Darken si povzdechl.Oblékl si a také odešel.Nevěděl však kam jde.Procházel se chodbami strýcovy školy a přemýšlel jestli udělal dobře.Jestli ho měl odmítat.Nakonec se zastavil před pracovnou svého strýce.Zaklepal a čekal.Nikdo se neozval.Otevřel dveře a vešel.Strýc v místnosti opravdu nebyl.
Přistoupil ke stolu,pergamen ležící na úředních lejstrech s nápisem ,,Pro Darkena a Dorkona",ho nepřekvapil.Stávalo se docela často že strýc musel často narychlo odjet.Zlomil pečeť a rozvinul vzkaz.Byl neobyčejně strohý:
,,Chlapci,
Musel jsem jet narychlo do Qualinestu avšak od vás také ptřebuji pomoc.
Najděte muže jménem Reodric.Řekněte mu že na něho čekám.Poslední zprávy o jeho pobytu jsou z Melbernu.

Hodně štěstí
Eledrian",

Tomu nehodlal uvěřit.Vyletěl s pracovny a běžěl do stájí.Kůň strýce tam nebyl.Cítil se zrazen a oklamán,ano oklamán za tohle může kuduk to on určitě přesvědčil strýce,aby odjel.Svalil se do sena.Začal přemýšlet.Seďel strašně dlouho tak dlouho,že když vstal pocítil hlad.Vyrazil do jídelny.Dlouhé stoly zely prázdnotou.Jen Dorkon seděl na svém místě.Darken usedl vydle něho.Kuduk byl jako obvykle naštvaný.
,,Víš kde odjel strejda",ozval se jako by mimochodem Dorkon.
Darken otázku ignoroval.
,,Hledá Tarkena",dokončil Darken.
Teď ho konečně napadla myšlenka na bratra.Asi nemá důvod se o něj bát,vždyť kdo jiný by ho mohl najít než Eledrian.
Usmál se.
Beze slova odešel z jídelny.Dlouhými kroky zamířil do svého pokoje.
Zbalil nejnutnější věci.Jídlo,pití,pergameny a lektvary naházel do vaku.
To samé udělal i s Dorkonovými věcmi.Znovu se vrátil do jídelny.Dorkon se cpal dezertem.Letmo se na něho podíval.
Hodil mu jeho vak se slovy,,odcházíme",a odešel.
Dorkon se pouze usmál,zvedl se,sebral ze země svou tornu a vyběhl za ním. Do stájí už došli spolu.
,,Roedric,říkáš,strejda se o něm jednou zmiňoval,ne",vyptával se Dorkon.
,,Myslím,že ano,je to jeho přítel,hraničář",odpověděl kouzelník.
Oba nasedli na své koně(Dorkon na poníka)a vyjeli směrem k Melbernu.Rozhodli se nejet po cestě a proto odbačili z cesty.Směrem k Havranímu lesů.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

No.... no.... Není to nejhorší 3*


 Uživatel úrovně 0

Tak Darkene - z vlastní zkušenosti ? Děj mě nijak zvláště nechytl, musel jsem se trochu nutit, abych to celé dočetl. Není to špatné, ale nemá to štávu.

S pozdravem S.A.Terátor


 Uživatel úrovně 0

Malá pomůcka: pokud se dobře pamatuji, tak z se pojí s 2. pádem (koho, čeho) a s se pojí se 7. pádem (kým, čím). Takže pak si stačí říct: z koho, čeho byli obklíčeni - Z jédné strany Královskými......, myslím, že je jasny, že se tam s kým, čím nehodí. A např. - mluvil s chudákem - s kým, čím s chudákem. Mě to docela pomáhalo a vlastně ještě i teď a většinou je to správně. :-)

SSSS pozdravem ObrLuda


 Uživatel úrovně 0

tolwyn:chyby...ano byl jsem již tak netrpělivý to odeslat že jsem to udělal bez předchozí kontroly,přiznávám moje chyba.Budu se snažit to napravit.
Elánius:je to úvod dlouhé povídky ve které se později vše vysvětluje,chtěl jsem si jen ověřit jak se to ujme a dát další díly.
ObrLuda:no jo no,s a z je to co si nejvíc pletu(:
Roland:diky za rady


 Uživatel úrovně 0

Bitva proběhla celkem rychle... mohl jsi rozepsat, jak dostali elfa z bojiště potom, co se zhroutil z koně na zem. Získalo by to na délce a pokud bys to dobře pojal, získalo by to i na pouzavosti.
Jinak máš tam celkem dost chyb. Sem tam chybí háček, čárka, mezera, nebo překlep a případne i písmeno. Příště, až budeš psát další příspěvek, tak to hoď do WORDu a oprav si tam chyby.
Spracovals to vcelku dobře, ale mohlo by to bejt delší a méně chyb...
S přáním nápadů zdraví Roland z Gileadu


 Uživatel úrovně 0

Ach ano ty chyby, toť věčný nepřítel všech pisálků :-) (Pozor na s,z........... Z jedné strany Královskými, z druhé......) Dějově to tak trochu nemá hlavu a patu, ovšem pokud by to bylo z nějakého obsažnějšího textu, tak by se to dalo přehlédnout, viz. Elánius


 Uživatel úrovně 0

Moc nechápu, o čem to je. Ze začátku je to jenom nějaká nesmyslná bitva o který vim jenom, že tam nějakej kouzelník udělal kouzlo a byl z toho vyčerpanej.
V druhý části se taky vpodstatě nic neděje a ta třetí mi taky nepřijde jako zrovna ideální zakončení. Kdyby to byl začátek povídky, tak by to šlo. Taky bych si tu třetí sloku dokázal představit, jako konec knihy, ale k týhle povídce...V podstatě to nic nezakončuje, protože tam vlastně o nic nejde. To poměrně vysoký hodnocení máš spíš za spracování, který neni až tak špatný(až na tu interpunkci, kterou už kritizoval tolwyn). Jinak to : Churchalach by mohlo bejt alespoň v uvozovkách.


 Uživatel úrovně 0

No zdá se mi to...tak trochu o ničem... nemá to nějakou hlubší myšlenku, nebo něco na ten způsob. Jo, a pak se prosím tě nauč jak se píší čárky a tečky, je to naprosto jednoduché, tak to zksu neignorovat! před tečkou/čárkou nic po tečce(čárce mezera...takhle je to DOST nepřehledné. A ještě, nemyslím si, že by v těch dobách existovalo něco jako ¨"jídelna", když už, tak pod jiným jménem...


 Uživatel úrovně 0

Moc pěkně napsáno.

Jen tak dál.