Články&Eseje

Poměrně dlouhý život (v krátkém příspěvku) krollího alchymisty Baguse Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11

Bagus byl v dětství odlišný od svých krollích vrstevníků. Hlavně stilem zábavy. Místo aby se bavil jako všichni chytáním toulavých psů a následné upalováním, vypichováním očí, kastrováním, trháním končetin a bodáním klacků ( opravdových) do zadku samic, tak kradl v obchodě a upíjel pivo vožralům z hospody. V Prdelačkách bylo hrozně moc zatoulaných psů ( a jejich končetin poházených po zemi), protože je zde nejvíc odpadků a podobných věcí. Bagus také často hrál na válku na místním smetišti.


Jednou rodiče řekli Bagusovi, právě mu bylo 7 let, že pojede k babičce do města. Bagus byl nadšený, protože bude ve vyšší společnosti a najde si jistě chytré kamarády.


Hned den na to odjel za babičkou do hlavního města Nego. babička měla byt u smetiště, kam často chodila probírat věci, které si zde odkládali bohatí. Když přijeli k jejímu bytu a vešli dovnitř zjistili, že babička zemřela. Matka Baguse řekla: " To nevadí, budeš tady bydlet sám". to Baguse velmi rozzářilo.


Po jednom týdnu pobytu v babiččině bytě a nesnězení ničeho jiného, než mravenců a krys, kterých bylo v bábině bytu mnoho měl hlad. Rozhodl se, že půjde do hospody šlohnout nějaký žrádlo ( třeba pro psy). Toulal se městem, až narazil na budovu s nápisem " Univerzita alchymistická Falrogorova". Bagus začal číst : " HO-SPO-DA". "Humph to bude ono" zajásal a vkročil dovnitř. Byl tam zprávce, který se ho ptal: " Ty chceš studovat chlapečku?" "A dáte mi najíst?" ptal se Bagus. "Ano chlapečku, ale musíš složit zkoušky, jestli se do řemesla hodíš a máš přirozené schopnosti." řekl vrátník. " Tak jó" zamumlal Bagus.


Po několika nocích ( a dnech) děsného nudění na pokoji, kde byl s divný trpaslíkem a nějakým moc chytrým pánem, kteří se furt koukali do haldy papíru byl konečně přiveden do veliké místnosti se stolem a židlí uprostřed. Na židli seděl pán a na stole bylo mnoho divných věcí. Pán Bagusovi řekl: " Udělej z těch věcí na stole nějakou jinou jednu věc" "Ano" odpověděl Baus, i když se nemohl vzpomenout, kolik je jedna. Ty věci na stole Bagus vzal, dal je do misky, kam předtím omylem vylil víno, které pán pil a ze zvláštní truhly na to hodil nějaký prášek. Pak to pořádně zamýchal a dal to pánovi. Pán se na to podíval a rozzářil se. S upřímným úsměvem se na Baguse podíval a vydechl: " Hochu, ty máš ale talent, zvládl si plnohodnotný lektvar rudého kříže! Chtěl si to udělat?" chvíli trvalo, než bagus zaregistroval, že pán mluví na něj a pak odpověděl: " Ano pane" " Hmm, inteligencí sice neoplýváš, ale talentem ano, jsi přijat!!" řekl slavnostně pán.


Studium alchymie mu trvalo celkem krátce. Na pokoji o noci ho naučil jeden človíček číst a nějaký trpajzlík ho zase doučoval z hodin a tak Bagus prospěl a dostal diplom o vystudování univerzity alchymie. Také se naučil trochu logičtěji myslet. Od učitelů dostal truhlu s práškem, který se používá na dělání magických věcí.


Pak Bagus z vydělaných zlaťáků za celostudiové čištění záchodů zašel na pivo do hospody. Bylo mu 12, ale vypadal starší a tak mu dali. V hospodě se seznámil s dvěma dobrodruhy, první byl hloupý barbar válečník Figo a druhý chytrý člověk magik Elbe. Vzali ho do své party a řekli mu, že se chystají na vyloupení městské banky. Řekl jim, že do toho půjde a že jim vyrobí klíčky od trezorů. Okamžitě si šel koupit knížku o vyrábění paklíčů a přečetl si ji. Podle návodu vyrobil paklíč, který otevírá trezory. Musel sice odnést truhlu s prachem svému mistrovi, protože ho má méně. Jemu to určitě nebude vadit nebude (mistrovi).


Tak měli jít do banky. Přišli před budovu a vešli dovnitř. V bance byl jen strážník. Bagus v něm poznal svého kamaráda z vesnice Prdelačky a začli se spolu vybavovat a nakonec se dohodli, že je strážce pustí do trezoru a bude říkat že nic neviděl. V trezoru stejně bylo asi jen padesát zlaťáků, prý tu byl někdo před nimi a tomu to strážník taky dovolil. Banka byla stejně povětšinou na nule, protože ji vykradl kdejaký moula co šel okolo.


Družinka měla štěstí, že tam na ně ještě něco zbylo. Stala se však nepříjemná věc. Elbe omylem spustil past, která údajně přestala fungovat a zabil se. Tak zůstali jen dva, Bagus a Figo. Společně se domluvili na dalším činu, který provedou. Chtějí odstranit hostinského, který jim nechtěl dát zadarmo pivo. Bagus se rozhodl, že dá do piva někomu ten jed z borůvek (kurare). Přišel tam s Figem, objednal si pivo. Zapovídal se tam s jedním bojovníkem a uviděl dvě piva na pultě. Vzal svůj flakónek s jedem ( značně zředěným vodou) a vyklopil to do piva ( bylo černé), tak aby ho nikdo neviděl. Pak se znovu zapojil do rozhovoru a začal zpívat (kvílet) píseň. Pak mu hostinský řekl, že tu má to pivo a podal mu ho. Bagus ho celé naráz vypil. Pak znovu zapěl svou píseň, ale v půlce mu začalo divně cukat v břiše. Cukání zesílelo a přešlo v hrozné křeče. Najednou se svalil na zem a zalehl přitom nebohého Figa, který si nešťastně rozbil půllitrem hlavu. Bagus se ještě chvíli svíjel v křečích až přestal moci dýchat a udusil se.
Nicméně špatnou pověst hostinskému zařídil, ale platilo přísloví: „ KDO JINÉMU JÁMU KOPÁ, SÁM DO NÍ PADÁ "

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tedy, jak se tohle mohlo vyhrabat na 2* nechápu. U článků a esejí se hodnotí převážně myšlenka a sloh - obojí bylo na nic, snad ta myšlenka vynikne, ovšem jen díky ubohosti formy.
A pravopis - málem jsem dostal infarkt. Já mám totiž češtinu rád, miluju ji, a tudíž nestrpím, aby byla takhle urážena.


 Uživatel úrovně 0

souhlas s terátorem, i když URČITĚ by mohl být o mnoho úsměvnější, než je. ale určitě piš dál!!! občas z tebe vypadávaj hustý perly :,)


 Uživatel úrovně 0

Jen tak mezi řečí- Kurare, aby někoho otrávilo, se musí dostat do krve. Po požití účinky nemá. Snad tě to neodradí od dalších příspěvků. S.


 Uživatel úrovně 0

No nevím - první odstavec byl sice úsměvný, ale i dosti nechutný - nakonec proč ne. Zbytek se mi zdál tedy opravdu slabí a používat slova jako Prdelačka, mi pří´jde krajně nemístné a suché. Ostatní šlo ve stejném duchu a poslední odstavec to celé opravdu hodně zkazil. Je tu sice dobrá myšlenka na konci příběhu, která by možná měla někoho zaujmout aby se hlouběji zamyslel nad sílou příběhu, ale tady to bije do očí jako absolutní omyl. Škoda - zkus příště něco vážnejšího a nebo udržet vtip po celý článek.

Hodně úspěchů v další tvorbě. S.A.Terátor


 Uživatel úrovně 0

Zařazení do kategorie "Doplňky k pravidlům" je asi blbě což?

Ale každopádně jako přepis dobrodružství je to docela humus. Hrát takto DrD mi přijde ubohé. Sloh psaní je mizerný a gramatické hrubky jsou do očí bijící, ale to už je zase chyba redaktorky.


 Uživatel úrovně 0

Celkově mi to příde celkem vtipný, i když místy pokulhává sloh (nebo jaxe tomu nadává =) )...dám "lepší" 3*


 Uživatel úrovně 0

no moc mne to nenadchlo....kromě několika úsměvných momentů (dost jsem se řehtal u toho vtipu s klacky) je sloh vesměs na nízké úrovni a těch chyb.....


 Uživatel úrovně 0

Takhle to končí, když někdo něco dělá bez přemýšlení.

Hezká ukázka přirozené krolí "inteligence". :-))