Články&Eseje

Taková jedna úvaha... Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

Zdravím tě. Možná se ptáš, o čem bude tato úvaha? Bude o tobě, o mně, o nás o všech co navštěvují tyto stránky Dračího doupěte. A co mně k tomu vede? Zkušenost, kterou jsem získalběhem mých několika prvních dnů na tomto servru. Dejme se do toho:



Proč navštěvuju tyto stránky? Asi proto, že jsem fanoušek Dračího doupěte a všeho co se ho týká. Několik let tuto českou hru hraji, kupuji moduly i Dech draka. Svět DrD se stal jedním z mých koníčků. Po letech je tento rok pro mně zlomový, nový. Do soutěže "O spár zlatého draka" v Altaru jsem poslal jeskyni na které jsem pracoval rok apůl. To je 18 měsíců a teď v létě se dozvím výsledek. Ti z mého okolí, co měli možnost to číst, neskrývaně žasli. Jenže já jsem začal hledat srovnání (okolí už jsem bohužel převýšil) a možnost komunikace s širším množstvím lidí, které zajímá svět Dračího doupěte. Tak jsem začal pravidelně chodit do internetové kávárny a zaregistroval se zde.



Ale čekalo mně nemilé překvapení, proč? Server, který mi splnil mnohá očekávání, sebou přinesl i jiné věci. Věci, které mně nutí zabývat se myšlenkou, jestli utrácím peníze smysluplně. Setkal jsem se zde se závistí, zlomyslností a nepřátelstvím. To mně opravdu zaráží. Jsou tu jedinci, kteří kují pikle vůči jiným. Copak je to server intrik? Myslím, že ne. Pravdou je, že ti jedinci tomuto servru škodí a nejsou pro něj přínosem. A nad tím bych se chtěl zamyslet. Mohu být přínosem?



Proč jsi tady ty a proč čteš tento příspěvek? Možná si říkáš, že jsem troufalý, ale kolik z vás si tuto otázku položí při čtení různých příspěvků. Některým stačí rychle se podívat na to jak hodnotili ostatní a něco tam vrazí. A do diskuze k příspěvku napíši něco nic neříkajicího. To jen proto, aby měli co nejvíce zářezů ve statistikách. Ale tyto stránky, přece nenavštěvuješ, proto abys byl rekordmanem statistik. Nebo snad jo? Chceš se přece dozvědět něco nového; chceš se o něčem poradit; chceš získat motivaci pro nové rasy; chceš najít nové předměty pro tvá povolání, chceš najít nové spoluhráče; chceš komunikovat o dračím doupěti s těmi co o tom něco ví...Pokud nic z toho a tomu podobného nechceš, tak by tento server neměl moc smysl.



Proč to píšu? Je přece na každém z nás, jak tyto stránky pojme. V každém případě jsou přínosem pro hráče i PJ. Ale proč bych také já, nebo ty, nemohl být přínosem pro tento server a tím také pro ostatní. Když se zapojím do diskuzí k příspěvkum, mohu vyjádřit svůj názor. Mohu autorovi příspěvku něco vytknout, zkritizovat, mohu mu poradit pro příště, nebo ho pochválít. Má reakce dodá autorovi impuls, z kontaktu se čtenáři. A to buď k pokračování a nebo ke zlepšení následujicích výtvorů. Pokud budou ale v diskuzích u příspěvků, převažovat komentáře typu "Nelíbí se mi to.", těžko autor pozná co se tomu kritikovi nelíbí a co má tedy zlepšit. Navíc můžu každý příspěvěk ocenit jednou až pěti hvězdičkama. Tak proč toho nevyužít? Známka "0" je dosti podivná. Stupnice 1 až 5 je celkem výstižná pro ocenění. A i když autorův příspěvek vypadá naprosto neměožně a ještě se mine tématem, tak za snahu si jednu hvězdičku zaslouží. A pak se můžu naplno vyjádřit v diskuzi. Než dát "0" tak raději neznámkovat daný příspěvek. "0" není známka. A k čemu to všechno? Buduli, psát diskuze, známkovat daný příspěvek, autor pocítí zájem čtenářů. A Čtenáři nebudou mít nouzi o nové příspěvky. Takto se začínám stávat přínosem pro tyto stránky a vracím jim to co ony dávají mně.



Ale je to vše? Určitě ne. Mohu psát vlastní příspěvky. je tu Moudrá sova, kde mohu třeba v dílně vylepšit své výtvory. Je zde toho mnoho, nemá cenu to vypisovat, na vše přijdete pokud budete chtít. Ale to jestli se stanete přínosem , záleží jen a jen na vás. Příjdeteli na to jak být prospěšní, bude se tento server neustále zlepšovat...



Ale co jsem s těmito řádky vůbec, chtěl říct? Statistiky se vám naplní, budeteli aktivní při rozhovorech, četbě, známkování, posuzování a tvorbě nových příspěvků. Ale tento server není o statistikách je o tobě, o mně, o nás, bez nás by něměl smysl. Některé věci, stejně brzy pozbydou aktuálnosti. Přál bych si aby ses, ty čtenář, který jsi došel až sem, zamyslel nad svým zdejší působením. Co tento server dává tobě a co ty dáváš jemu? (jemu= nám všem co ho navštěvujem) Ale na to si musíš najít odpověď sám...



Strom padá v lese,
ty jej slyšíš,
ale nevidíš.
Svědomí k tobě promlouvá
ty jej vnímáš,
ale smysl toho co ti říká pochopíš,
jen když se nad tím zamyslíš.

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Co se hodnocení 0 až 5 týče - uvědom si, že neexistuje "spravedlivá škála". Pokud ti to vadí a chtěl bys ruské hodnocení, tak si prostě uvědom, že škála 0 až 5 je stejná jako u krasobruslení, pouze posunutá o 1 dolů. Holt máme 6 stupňů, což znamená, že 3 hvězdičky jsou ještě pořád nadprůměrné.
A to, že mnozí usilují o "comment-rate", je způsobeno tím, že dokud nedosáhneš určité úrovně, nemůžeš používat většinu funkcí serveru. Prostě je-li někdo z Magea zvyklý, že hlupákovi přišije neodstranitelnou poznámku "blbec", aby tím všechny ostatní varoval, těžko se spokojí s pouhým kritizováním každého příspěvku.


 Uživatel úrovně 0

Jestli to co pises nemyslis vazne, tak to smekam. Jestli to myslis vazne, tak si dost tak psychous a je to z tebou vazne. Jak jsi sam rekl, draci doupe je jen konicek a neni tu treba hledat smysl zivota... Je jasne, ze clovek obcas nema cas aby si to precetl cele, kdyz je to nuda, ale to kazdemu dojde a nemusi tu basnit jako by to krome neho nikdo nevidel. Nevim jestli jsi psychous, nebo to nemyslis vazne a proto te nebudu hodnotit...


 Uživatel úrovně 0

Tuax:
No, jak bych to rekl. Je to opakovani vseobecne znameho faktku. Coz ale obcas neni na skodu.
Na nulu mam stejny nazor jako Ty, autore :-)
(ale abych pravdu rekl, moc jsem si tu intrikareni nevsiml.... mozna zato muze moje neznalost hvezdickoveho systemu a podobnych veci)

Jinak tenhle clanek nehodnotim, protoze je to Tvuj nazor (a s nimi lze souhlasit, polemizovat a nebo nesouhlasit, ale ne hodnotit.....teda aspon podle meho skromneho mineni)


 Uživatel úrovně 0

Je to docela dobrý ale ty které to zaujme to většinou nepotřebují a ten zbytek co by to potřeboval se na to vykašle po druhém řádku(tj. až zjistí, že je to protest proti němu). Maslím, že si tímhle článkem nic nezlepšil ale takováhle snaha si zaslouží ocenění


 Uživatel úrovně 0

Almad: jistě, někteří šílenci vydrží dlouho, ale ne věčně. Třeba já se do toho kdysi (1 rok ago)i pustil šíleně, ale zjistil jsem, že je to zbytečné. Že mnohem prospěšnější budu tak, jak to dělám teď. Tedy píšu jen sem tam k dobrejm, významnjem nebo hodně špatnejm věcem ... a jen kdy se mi chce. Taky už tu nečtu vše, nedá se to stihnout a ani mě to nebaví.


 Uživatel úrovně 0

Nemám ústa a musím křičet
Jak pravdivé......nezbývá nic,než jen souhlas....
Doufajíc v nápravu odešel pak poutník vstříc slunci, zanechavše tak veškeré starosti bytostem smrtelným....




A jestli se vám zdá těch pár řádků úchylných , vězte že blízcí pravdě jste .Jinak Tuaxi , srdce své jsi vyždímal pěkně...*****


 Uživatel úrovně 0

Tuax:Co máš proti nule?Byl bys radši kdyby bylo známkování 1-6?


 Uživatel úrovně 0

Nevím, co přesně k tomu říct. Nevím kom to říkáš, nevím co si o nás myslíš. My to pochopíme. My možná, ale nám to nepředkládej. Můžeš to předložit druhé straně, ale ta tě zas nepochopí, protože už jenom to samo přesahuje její existenci. Osobní protest bohužel nemá šanci, a byť je mi to líto, mohu jen říct: souhlasím. 4*


 Uživatel úrovně 5

Paskal: Nevím, imho ne každý ochabne...je to o určité dávce optimismu a šílenství, uznávám, ale jsou lidé, kteří i po dlouhých měsících zde strávených jsou tací, jací byli na začátku.

Tuax: Po pravdě, myslím si, že ten, kdo si tohle přečte, tak si je těchto problémů vědom a ti, o kterých píšeš, o to nezavadí, takže je to takový výkřik do práznda .Ovšem máš většinou pravdu ^___^....ale jinak víceméně souhlasím s Paskalem, ale na rozdíl od něj nebudu hodnotit. Já už jsem napsal svoje :c)

All: Myslím, že tyhle problémy jsou jakési nutné zlo, které je třeba strpět, pokud tento server má zůstat tím, čím je. Pokusím se s tím něco dělat, ale uvidíme, jak budou metody nasazené v nové verzi účinné. Každopádně, chtěl bych, aby z tohoto serveru bylo jakési středisko všech hráčů DrD. Pak se ale holt musí počítat i s tou odvrácenou tváří...


 Uživatel úrovně 0

Milý Tuaxi

napsal si sice věci, které byly, jsou a budou vždy jasné a stejné, ale jsem rád, že ses nebál to sem napsat, jelikož spousta zavistivců a pod budou možná číst tuto úvahu a budou se chtíti nějak revančovat. Je to dobře napsané, ale bohužel se touto úvahou nic nezmění což je strašná škoda. Nebudu hodnotit, jelikož nevím jak a myslím, že tohle je jeden z příspěvků, které by se hodnotit neměli. Díky

S pozdravem Sir Aznoh Terátor

Deshi - nevím co říci - děkuji to prostě nedokáže vystihnout.

S úctou Sir Aznoh Terátor