Články&Eseje

Asterion - Hlavní modul Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Byl čtvrtek druhého březnového týdne, slunce stálo v nadhlavníku a mně zazvonil telefon:“ ... jedu do Vallhaly, chceš něco?“ Můj pohled padl a pětisetkorunu ležící jen tak jako by nic na stole a téměř automaticky jsem vyhrkl:“Jasně, přivez mi Asterion, hlavní modul.“ „Ok, čau“ „Čau“ Položil jsem telefon na stůl, vzal do ruky bankovku a zamyšleně se na ní podíval. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou, že ji utratím za něco jiného, ale po chvíli ji zavrhl.

Blížil se večer toho samého dne a já chodil po pokoji jako kocour, kterému utekla myš. Co chvíli jsem bezděčně bral různé předměty do ruky a zase je bezmyšlenkovitě odkládal na nějaké jiné místo. Zkrátka čekání na Asterionské svitky bylo nesnesitelné. Tolik jsem toho o nich slyšel, něco i četl, kolikrát jsem viděl za výlohou nějaký modul, ale stále byly pro mne nedosažitelné. Až dnes, dnes konečně ukojím svou zvídavou duši a poznám jejich tajemství.

Kamarád přijel jen na otočku, že musí na noční, ani si nevzal peníze, strčil mi do ruky krabici v průhledné fólii a byl zase pryč. Nevadí, stejně jsme se dohodli, že PJ budu já a ostatní do pravidel nebudou vůbec koukat. Zavřel jsem dveře a netrpělivě strhnul obal, neměl šanci odolat mým chtivým prstům.

Nezdržoval jsem se prohlížením obrázku na krabici, ale hned jsem ji otevřel. Uvnitř čekalo poskládáno několik svitků. První, nejobsáhlejší, nesoucí název Hlavní modul jsem ihned odložil. Následoval svitek zvaný Aplikace pravidel Dračiho doupěte, který jsem zběžně prolistoval, ale ze spousty nových informací se mi zatočila hlava a tak následoval první. Nutno podotknout, že s vyndáním obou jsem měl menší problémy.

V krabici se na mně culil třetí svitek nazvaný Klíč bytostí astrálních, který už jsem jednoduše z krabice vysypal. A s ním i mapy , runy a znaky organizací na Asterionu. Jakožto starý zemězpytec jsem se vrhl na mapy a pocítil zklamání. Dvě jsou barevné, obrazující dva velké kontinenty Lendor a Taru a jedna černobílá, zobrazující oba dohromady s jejich vzájemnou polohou. Na mapách je vidět snaha o prostorové zpracování povrchu, ale daleko více se mi líbí středověké mapy s kopečky a městy. Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že mapy Asterionu kreslilo dítě ze základní školy. Moc to nevylepší ani jejich "nezaplácanost", čili že na nich je jen to podstatné.

Naopak kartičky run považuji za úžasné. Ano, Asterion hraje na runové zbraně a runová kouzla a podobně. A protože runy jsou málo známé, připravili autoři Pj pomůcku, takže si vystříhá jednotlivé runy a když postavy někde zjistí, co která runa znamená, dostanou ji od Pj na kartičce a ten je nemusí hlídat, aby si neopsali i ostatní.

Po chvíli váhání jsem vzal do ruky Klíč astrálních bytostí a začal listovat. Obrázky mi zrovna nesedly, ale jelikož bych sám lepší nenakreslil, tak jsem to přešel. Co mi však zarazilo, byla jména nestvůr, jak jsem pochopil. Tak nějak jsem je považoval za jiné typy, třeba jednorožce, než za astrální. Asi mi něco uniklo. Inu vzhůru do hlubin Hlavního modulu.

Úvodní příběh Gillena mořeplavce mě přímo nadchl. Částka bezmála čtyř set korun mi v tuto chvíli již nepřišla tak promarněná. A to už jsem se začetl do historie, do oblastí, do postav, až jsem se dostal také k řádu světa a poněkud posmutněl. Tedy žádní divocí draci? Žádné vysvětlování družince, že na toho draka opravdu není rozumný nápad se vypravit? A pak přišli skřeti, konečně jsem si to uvědomil a mé srdce zaplesalo. Dovolím si to říci docela nadneseně,ale Asterion hraje na něco podobného karmě, řečeno jednoduše – chovej se šlechetně, budeš hrdina, chovej se ošklivácky, bude z tebe skřet. A nutno říct, že skřet není žádná ubohá postavička s několika málo životy.

A nové rasy a nová povolání opět zahřála mé svobodné srdce a už jsem před sebou viděl, jak budou chtít hráči hrát bardy a assasiny, krotit trhlinové mustangy či bádat v oblasti theurgie a již se začali vynořovat nápady na životní příběhy postav a jejich osudy než se potkali aby se vše prolínalo.

A tak jsem četl dále, hlavu plnou nápadů a pomalu jsem docházel k názoru, že Hlavní modul je málo. Že Asterion je tak rozsáhlý, že nestačí jeden modul, jako tomu bylo u Dvanácti sošek Almiru, ale že bude třeba daleko více. A že ačkoliv jsem schopen na Hlavním modulu začít historii světa, rád si koupím další moduly, abych viděl, kterými cestami se ubírají myšlenky autorů. A ačkoliv jsem zpočátku pochyboval, nyní jsem byl rád, že jsem investoval. Počalo svítat a já odložil svitek zvaný Hlavní modul a šel se alespoň trochu vyspat.

deshi Asterion – Hlavní modul, cena 395.- Kč, vydalo nakladatelství Altar, Praha 2001

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tohle není podle mne recenze ... je to psáno hezky, ale je to oničem. Chápu, že autor mechtěl moc věcí prozrazovat, ale teď, když kdo si ho chtěl koupit si ho koupil a přečetl, to nemá smysl.

Oceňuji ale snahu ...2*


 Uživatel úrovně 0

Elánius: no jo, ale co na tom chceš rozvádět, když nechceš prozrazovat obsah hlavního modulu? Bohužel tu není rubirka, kam chodí jen PJ :o))) takže jsem radši mlčel ... no ale až plyne nějaký ten měsíc a já si to po sobě přečtu, možná ti dám za pravdu, že něco jsem prozradit mohl ...


 Uživatel úrovně 0

Nepřipadá mi to moc jako recenze. Dost jsi se zaobíral jen tím, jak se na něj těšíš atd. Neřikám, že to v recenzi bejt nesmí, ale nemělo by to zabírat půl recenze. Jinak ses zmínil skoro jenom o tom, že se ti nelíbí zpracování map a jak jsi nemoh dostat svitky z krabice. Chtělo by to víc rozvést.


 Uživatel úrovně 0

Nooooo....
má bejvalá češtinářka by tě za to nepochválila (ale protože ji nemám rád, tak tě pochválím:-))
kus odvahy se v tobě nezapře... Chybí trocha víc objektivity, ale to zas tak neva, pro ty, kteří asterion nezanj to může být docela dobré lákadlo.
Přestože s tebou nezdílím stejný názor (asterion = kravina <= můj názor) myslím, že si zasloužíš dobré ocenění...


 Uživatel úrovně 0

Celkem to dobre vystihl Zarradan Marr. Ale zase na druhou stranu jsem rad, ze jsi tu vsechno neprozradil (protoze ja se znam a vim, ze bych nebyl schopen to nedocist abych se nedozvedel nejake tajemstvi... ehm, trochu zapletene, ale snad se to da pochopit).
Ten uvodni pribeh mi pripadne docela dobry... dava tomu trochu stavy.
Ted pry mase druzina chce taky hrat v Atsterionu...........tak treba se tam setkame :o)


 Uživatel úrovně 0

Výborně napsané, ale takřka o ničem - myslím, že to nebudu hodnotit....


 Uživatel úrovně 0

Ctěný Deshi

Napsat recenzi chtěto dost odvahy, kterou zde moc lidí nepochopí. Vzlášt, když jde o Tvou první. Jsem rád, že aspoň někdo napíše něco podobného s jasným pocitem, že to nebude mít tak kladný ohlas, jak by si přál. Recenze se mi líbila, ikdyž byla pojata spíše s Tvého osobního pohledu. O hlavním module ses opravdu mohl více rozepsat, aĺe což - někdy pár tajemství není na škodu. Příběh s čekáním, byl možná zbytečný, ale na druhou stranu dal té recenzi takový nový rozměr - sám jsem čekal co z toho nakonec bude.

Na recenzi to bylo celkem krátké, ale to hlavní si docela vystihl a to jsem moc rád. Díky Tobě se ve mě probudil červ zvídavosti, jestli to nakonec nekoupím také, ale až po čase, jelikož kupuju všechno ze svýho. Možná koupím, možná ne, ale až teď jsem o tom začal uvažovat.

S úctou Sir Aznoh Terátor


 Uživatel úrovně 0

Alcator:

nerozumím tomu, že autorovo chování není dostatečně profesionální (oni autoři vědí, proč sešity řadí tak, jak je řadí) - nevím, co tím chceš říci.

No kartičkám je věnovaný jeden odstavec, to je pravda, ale osobně je považuji za něco více, než jen welfovy lektvary. Jednak je to věc, která je v krabici viditelně oddělena od ostatních, a pak, ruku na srdce, ale kolik PJ by si s nimi dalo takovou práci?

Poslední odstavec je čistě můj osobní názor, nedělám Altaru reklamu. Každý si musí spočítat, jestli chce investovat několik tisíc do všech modulů.

Tak trochu mi přijde, že jsi hráč a ne PJ na Asterionu a tak ti tam chybí poodhalené nějaké to tajemství, které jsem schválně zamlčel - a není jich tam málo :o)

Btw: by mi zajímalo, která část recenze ti připomíná intro? To jako ta omáčka okolo s čekáním na příjezd pravidel a tak? :o))

ps: Pokud jsem si všiml, tak ne všechny recenze tady na serveru mají nakonec udané dílo, které recenzují, což považuji za docela podstatnou chybu - přesto jsou přijaty daleko lépe :))

Nicméně díky, ale požádám ještě o jednu věc, doporuč mi nějakou dobrou recenzi, abych se měl z čeho poučit, jelikož až si koupím dalíš moduly k Asterionu, budu recenzovat i je. Díky.


S úctou deshi


 Uživatel úrovně 3

Asterion je možná cool, ale tato "recenze" je taková hodně laciná (dle mého skromného názoru). Jednak autorovo chování není dostatečně profesionální (oni autoři vědí, proč sešity řadí tak, jak je řadí), druhak mi to připomíná recenze na PC hry z let 94-96, kdy byl recenzent schopen se půlku prostoru rozplývat nad úžasnou animací v intru. Runové kartičky jsou sice fajn, ale proč takový detail, srovnatelný s Welfovými lektvary z DrD, tak rozpitváváš? Závěrečná pasáž mi připadá jak z pera tvůrců Asterionu: "Kupte si další, tohle vám stačit nebude". Není to spíš nedostatek než výhoda? **


 Uživatel úrovně 0

Mě se Asterion dost líbí. Jsem tam jako hráč, takže toho moc neznám, ale úplně mi stačí ty Asterionské příběhy, co nám předkládá Dech Draka. Momentálně hraji za kněze boha Siarona - další nové povolání z Asterionu, můžu vřele doporučit. Jo, já bych měl ale vlastně napsat názor na tu recenzi, co? :?) Jo, byla v pohodě, dobře propracovaný... 5*