Články&Eseje

Umění zemřít Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

(I.)



„Pane,“ poslední zprávy od našich zvědů.Sluha předal králi svitek,který měl přinést buď zoufalství,nebo záchranu.Král převzal svitek,držel ho v ruce,aniž by ho otevřel.Nemusel ho otevírat,věděl,že přichází nevyhnutelné.Vojsko severního království už dobylo dvě sousední říše bez větších ztrát a král neviděl důvod,proč by nepostupovalo dále,na jeho území.Byl tu ale ještě jiný problém.Říše nikdy nemusela používat zbraně,válku neznali,a tak se ani neměli jak bránit.Zbraní bylo málo a ještě míň těch,kteří s nimi uměli zacházet.


Na podlahu paláce dopadly kousky vosku.Král otevřel pečeť.Ani sám nevěděl,proč to dělá,snad to bylo pouhé zdání,že se něco změnilo…to vše se rozplynulo,když začal číst první řádky:Ve tváři bylo poznat zděšení.Všichni z králova pohledu poznali,co se děje.


Narychlo svolaná rada měla rozhodnout,jak se bránit.Vyhnout se válce už bylo nemožné.Jindy bylo na radě rušno,všichni říkali své názory,ale dnes bylo hrobové ticho.Věděli,že zemřou.


Mlčení prolomil až sám král:„Nemá cenu zalézat do ulity,budeme bojovat do posledního muže,nenechám zaniknout říši mých otců.Není jiné východisko,alespoň zemřeme jako hrdinové a těm zkurveným bastardům sakra znepříjemníme vstup na půdu,po které chodíme a která nám dává obživu.Každý,kdo unese meč a zbroj,půjde bojovat.Rozešleme dopisy o pomoc do ostatních zemí,snad někdo pomůže.“


Tento projev výrazně zvedl morálku celého lidstva.Muži se navlékali do zbrojí a brousili si meče.Kováři vyrobili za jeden den tolik zbraní,jako předtím za celý život.V narychlo postavených kasárnách i mimo ně probíhal výcvik sedláků na vojáky…



(II.)



Harlot držel v ruce svitek s pečetí Jižní říše,svého bývalého domova.Tenkrát odešel za lepší obživou na jiný ostrov.Byl válečník a tam,kde se narodil,válčení neznali,a protože už nic jiného neuměl,musel odejít.Teď ale pocítil potřebu vrátit se zpět a pomoct své rodné zemi.Narychlo si sbalil věci a okamžitě vyrazil na cestu.Musel pospíchat,protože válka začne asi za měsíc a přesně tak dlouho trvá cesta do Jižní říše.



(III.)

V Jižní říši zavládl mezitím zmatek.Nepřátelské vojsko se rychle blíží a útok započne už možná za dva dny.Král byl velmi nervózní,zatím nepřišla žádná posila a vesničané se zbraněmi oháněli,jako motykama na poli.Teď mu nezbývalo nic,než doufat a modlit se,ale už ani na to nebylo moc času.


Druhý den k večeru skutečně započal útok.Byl velmi silný.Obránci-lučištníci se rozestavili po hradbách a jakmile bylo nepřátelské vojsko na dostřel,spustila se ohromná salva šípů.Byl žalostný pohled na sotva desetileté děti,jak se slzami v očích usilovně napínají luk a odříkávají modlitby.Protože ani nepřátelští střelci nezaháleli,začali řady obránců řídnout.Nepřátelští pěšáci už zdvihali žebříky a lezli nahoru.Další skupina se chopila beranidla a s řevem se pokoušeli vyrazit bránu.


Útočníci už prorazili hradbu a valili se dopředu,zatímco obránci se stahovali zpět,do věže,což byla jejich poslední možnost.


Král se bitvy neúčastnil.Seděl v nejvyšší místnosti ve věži a shora vše sledoval.Všiml si také,že přijelo asi sto rytířů.Bohužel se neměli jak dostat do hradu,takže bojovali bez výhody.Vojsko Severní říše nečekalo útok zezadu,takže jim byly rytíři uděleny velké ztráty.Bohužel ani rytíři nejsou bohové a za chvíli se museli stáhnout,jinak by je přesila rozdrtila.To bylo za úsvitu,teď je poledne a rytíři se už neobjevili.Odešli zpět,pomyslel si král,kdo by tady taky chtěl zemřít.


Večer bitva ustala.Všichni obránci už byli ve věži.Nepřítel se tam neměl jak dostat.



(IV.)



Harlot měl problém sehnat loď,protože nikdo nechtěl jet do země,kde se válčí. Nakonec si vypůjčil malou loďku od svého přítele.


Za měsíc doplul do Jižní země a rychle pospíchal k hlavnímu městu,kde probíhala bitva.


Když byl asi dva dny od města,donesl k němu vítr zvuk,který připomínal blesk.Přidal do kroku.Cesto byla spousta spálených vesnic.Přímo na návsi,kde bylo ještě před půl rokem živo a veselo,ležela spousta mrtvol,které už byli částečně sežrané vlky.Navečer se dostal k městu…


Okolí města se podobalo peklu.Ať Harlot pohlédl jakýmkoliv směrem,všude spatřil purpurovou záři požárů a hvězdy nad obzorem záhadně zmizely.Jako by je z oblohy setřela ruka nějakého obra.Ve skutečnosti je zakryl hustý tmavý dým,ten však nebylo v noci možno spatřit.Nachový svit sice naháněl strach,leč východ slunce si nepřál.Teprve ten odkryje všechnu tu hrůzu kolem:černou spálenou zemi,hromady hnijících mrtvol pod opevněním.


Ani Harlot to netoužil vidět,ale zdržel se moc dlouho,fascinován odleskem požárů,ze zapáleného města.Ve vodním příkopu plavaly nafouklé mršiny koňů i lidí.Ve středu města spatřil věž,nebo spíš to,co z ní zbylo.Všechno mu došlo.Právě tam kladli obránci poslední odpor a ty bastardi je jednoduše odpálili,musela to být velmi silná trhavina,když zbořila i tuto věž.Nepřátelská vojska už odešla,pravděpodobně podmanit si zbytek území.


To mu stačilo.Naposledy pohlédl na svou rodnou zemi a nechal se unášet ke svému domovu.Teď měl jenom jeden,ten starý zaniknl.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Ano, každý nějak začíná - věřím, že další věci budou čím dál lepší ... :)))


 Uživatel úrovně 3

Dávám dvě hvězdičky. Příště si důkladně promysli nelogičnosti v příběhu (právě ty věci s doručováním zpráv atd.)


 Uživatel úrovně 0

Beru si vaše rady k srdci a polepším se:-))))


 Uživatel úrovně 0

Je to prvotina , a to je vždycky těžké.Dokonalost je pojem , ku kterému se snaž směřovat - piš dál a polepši se , máš na to.


 Uživatel úrovně 0

Hm, jak bych to řekl. Ničím mne to nezaujalo, snad kompresí děje do tak mála textu. Pocity postav, o které se snažíš, jsou vyjádřeny kde?
A povídka by také měla mít nějaký spád, gradaci napětí, vyvrcholení atd. Tady prostě ví že budou dobyti a jsou dobyti - to samo o sobě není chyba, ale prostě nikdo tam nic neudělá, aby to zvrátil, jen muži se navlečou do zbrojí a nabrousí meče a Harlot se projede na loďce...


 Uživatel úrovně 0

tolwyn:s tema 50 milema to byl jen příklad,oni mohli byt vzdaleni 400 mil,takže s nima pocitali tak za mesic,ale voni to stihli dřív...proste odhad zvedů...


 Uživatel úrovně 0

Celkem se mi to libi. Jen mi ta bitva trochu pripomina popis dobyvani Helmova zlebu z Pana Prstenu, aspon ze se tentokrat dobra prace podarila :-)


 Uživatel úrovně 0

Slabé, nepůsobilo to na mě chytavým dojmem. Mám rád, když se začtu a čtu to s pocitem napětí co bude a tak, ale tady mě to moc nechytlo. No, ale každý nějak začínal, takže hodnotím až příště s ohledem na tenhle příspěvek.

S pozdravem SAT


 Uživatel úrovně 0

a jinak s tím svitkem, tomu furt netozumím, jediné co píšeš je cituji: "Rozešleme dopisy o pomoc do ostatních zemí,snad někdo pomůže.“ - tomu jsem porozuměl, jako že zažádají o pomoc země ne osoby. a navíc situace že rozešlou dopis, každému rodákvi z jejich země,který se toulá někde po světě je nereálný (anebo to sand poslali jen Harlotovi? - proc by to pak ale delali?)

jo a - 50 mil? to přece ujdou za tři dny, ne za měsíc jak píšeš!


 Uživatel úrovně 0

Nahodou celkom pekne, teda dost pekne, mne sa to dobre citalo