Články&Eseje

Dvere do temnoty Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Dveře do temnoty

Již kolik dní jsem na cestě. Raději přestal jsem je počítat. Snad dvanáct. Dvanáct úmorných dní v této proklaté divočině. Divočině plné černých pavouků, obrovských brouků a slizkých larev, jenž mi stále padají z okolních stromů na tělo. Můj meč, je tím věčným zabíjením hmyzu opotřebován tak, že teď připomíná spíše pilu. Pilu, mít ji tak. Pořezal bych pěkně jeden strom po druhém, dokud bych nevymítil celý les. Ohavný hvozd, v němž je každičká rostlina pokryta vrstvami toho šíleného slizu a slunce zde nezasvítí po celý rok. Jak by to bylo krásné, kdybych les vymítil. Jenže nemožné.


Proč jsem se vlastně tudy vydal.

„Je to ta nejlepší zkratka“ poradil mi rudovousý trpaslík, než jsem se vydal na cestu.

Co bych mu asi tak provedl mít ho teď v rukou. Opravdu úžasná zkratka. Na místě shromáždění jsem měl být již před pěti dny. Místo toho můj kůň teď leží na dně zdejší bažiny, se vším vybavením a co je nejhorší i s mapou. Teď již jen bloudím a nenalézám cestu ven. Vlastně ani po cestě nejdu. Jen po mokrém mechu. Zřejmě není mokrý. Bude to zase ten sliz. Už jsem ho přestal vnímat, je mi to jedno. Hlavně, abych se odsud dostal. Nevím jestli je noc nebo den, ale jsem již znaven a měl bych si najít nějaké příhodné místo na odpočinek dřív, než padnu únavou k zemi.


Ušel jsem ještě docela velký kus cesty. Po pravici se mi tyčila nějaká skála nebo hora, nalevo zas byla mýtina, ne zcela beze stromů, ale rozhodně řidší než v ostatních částech lesa. Právě jsem si hledal místo na odpočinek v kamenech skály, když jsem to uviděl.



„Ne, to snad není možné“ vykřikl jsem radostí a běžel jsem se přesvědčit, jestli se mi to nezdá.

Byla to skutečnost, ale mé nadšení mne mělo zanedlouho přejít. Ve skále byl vytesán jakýsi práh, a za ním dveře. Dřevěné dveře. Silně jsem zabušil. Nic, zkusil jsem to ještě jednou, opět bez výsledku. Vzal jsem tedy za kliku. Byla rezavá. Těžké dveře se skřípavě otevřely. Kdybych byl zcela při smyslech, a netoužil jen po odpočinku, určitě bych ucítil ten puch, který odtamtud vycházel. Vstoupil jsem tedy.


Procházel jsem chodbou, osvětlenou loučemi a připadal jsem si jako nejšťastnější člověk v této zemi. Přenocuji, ráno se vydám na cestu a ten, jež zde žije, určitě bude znát zdejší hvozd a vyvede mne z něj. Sestupoval jsem dál žlutavou chodbou, neměla schody prostě se jen vinula dolů.


Nevypadala příliš udržovaná. Po zemi se povalovaly všelijaké větvičky, ale mně to nevadilo. Viděl jsem již konec chodby a zrychlil jsem krok. Došel jsem do nevelké místnosti. U zdí stály jakési podstavce, které mi, nevím proč, připomínaly oltáře. Na každém z nich stála obrovská šedá váza.
Uprostřed místnosti byl kamenný kruh a vněm opět ty větvičky, ale teď již obklopovaly v kruhu něco, co jsem si šel prohlédnout blíž. Lebka. Byla to lidská lebka.
„Výborně, zřejmě zde žije kouzelník“ jsem si myslel (mé smysly již byly opravdu na dně).

V rohu stál stůl. Přisedl jsem k němu a vypil poslední vodu z měchu, která mi zbyla. Brzy mi hlava únavou spadla na desku stolu.


Probudily mně výkřiky. Ječení které se nedalo vydržet. Snad smích. Ne tohle bylo i na mě moc. Rychle jsem si dal dlaně na uši. Něco zde bylo jinak. Nedokázal jsem říci co. A pak jsem to uviděl. Kousek ode mne byla chodba. Nevím, jestli tam byla i předtím, avšak teď je zde. Teď jsem ucítil i ten puch. Byl ohavný, ale nedalo se to srovnat s tím, co jsem viděl za chvíli. Pro změnu jsem si začal zacpávat nos. Rozhodl jsem se, že do chodby nakouknu.



Vstal jsem tedy a vydal se k otvoru. Když jsem viděl obsah další místnosti, rozklepal jsem se. Ihned jsem začal utíkat ke dveřím, kterými jsem zde předtím vstoupil. Když jsem tak utíkal chodbou nahoru, začal jsem si uvědomovat, kde vlastně jsem. V té místnosti byly totiž těla, hnijící lidská těla a ty větvičky, co jiného než kosti. Ocitl jsem se v doupěti čarodějnice. Když jsem doběhl ke dveřím, již tam žádné dveře nebyly. Otočil jsem se, a tady mne opustila veškerá naděje. Mým směrem se pomalu vznášel duch. Přes něj jsem ale spatřil ještě něco. Vzadu byl stín. Zanedlouho jsem měl spatřit čarodějnici, která ducha nepochybně ovládala. Byl jsem v pasti. Duch se zatím ke mne přibližoval. Začínal jsem panikařit. Živého tvora zabít dokážu, ale duch. Byl stále blíž a blíž. Oči mu žhnuly červeně. Pak jsem se rozhodl. Zabiji tu čarodějnici. Tasil jsem meč. Ten mi však vypadl z ruky. Již jsem se nemohl hýbat. Bylo příliš pozdě.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Docela dobry. Myslim, ze styl primeho vypraveni se sem hodi a delka je tak akorat (kdyby to bylo delsi tak by to taky nevadilo :-) Konec se dal trochu predvidat....takze dam tri hvezdy :-)


 Uživatel úrovně 0

Na mě to docela zapůsobilo.
Snad tomu pomohla i temná music, kterou jsem si k tomu pustil. Dost možná.


 Uživatel úrovně 0

Maličko delší, ne tolik krátkých vět a hnedle bys měl 4*.Máš 3*.


 Uživatel úrovně 0

Náhodou mě se to líbí, mohlo to být delší ale já taky píšu radši krátké povídky, mají šťávu a lidem se je chce číst víc než ty dlouhé: :-))


 Uživatel úrovně 0

Tady by zase naopak větší délka nezaškodila. :) Ten styl, přímého vyprávění se k tomu myslím moc nehodí.


 Uživatel úrovně 0

Je to dost slabí i když konec to hodně zvedá.


 Uživatel úrovně 0

Mít tak pilu, vymýtil bych celý les ... tak to se mi moc líbilo.


 Uživatel úrovně 0

Hmm.