Články&Eseje

Proč hrát RPG jako dračí doupě a ne u počítače? Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

U kostek a obrazovek

Věty napsané tímto způsobem patří Linarothovi. Autorem kurzívou psaného textu je Fingolfin.
Abych pravdu řekl, plně jsem propadl kouzlu počítačových her a konkrétně zbožňuji Baldur´s Gate... jenže bych vás rád odtrhl od všech nádherných menu, 3D grafiky a nastavování rozlišení.
Neočekávejte od mě ale, že vám řeknu: „Počítačové hry jsou plné násilí a když je budete hrát, hrozí, že bratříčkovi v agónii probodnete oblíbeného křečka.“
(Malá poznámka : Na druhou stranu si myslím, že kvůli vlivu moderních médií mizí tak krásně naivní představy z myslí našich nejmenších - například, že děti nosí čáp, že dárky doručuje Ježíšek, a podobně. Jen se zkuste menších dětí zeptat, kdo nosí miminka. Nejspíš si poťukají na čelo a odmítnou se s tím velkým bláznem bavit.)
Do tohoto bodu musím souhlasit. Ale považoval bych to za přirozený (avšak neříkám, že pozitivní) vývoj lidské společnosti. Dospívání probíhá mnohem rychleji a kdyby dítě už nakrásně nějakou neporušenou představu mělo, bude snadno zborcena lépe informovanými vrstevníky. Masová média k situaci samozřejmě velmi přispívají, ale těžko z ní můžeme vinit pouze je.
Já osobně jsem schopen u dobré pařby sedět pár hodin bez problémů... ALE Dračí doupě má svoje kouzlo. Hru více hráčů mají dnes skoro všechny modernější hry, ale tohle je odlišné. Přímý kontakt s ostatními hráči je něco jiného. Lepšího, řeklo by se... ve které hře slyšíte hlas svého kolegy? Kde jinde můžete mutujícího spolužáka napodobovat sličnou elfku? Jste si jisti, že v ostatních hrách se můžete tolik zasmát a pobavit? (CS: „Máš headshot - hehe, hoho, to je hrozně srandovní a vtipné!“ Diablo: „Zabil jsem Mephista - já se nejspíš uválím v křečích smíchy!“)
Zde bych si dovolil označit tvrzení svého kolegy za poněkud tendenční. Hlasová komunikace je už u většiny her možná, ač dosud nepříliš rozšířená. A co se týče zábavy, každý trochu zkušenější hráč (který ovšem nebere svůj koníček smrtelně vážně) jistě rád potvrdí, že večer s kvalitnou hrou uteče jako voda; a když se při ní smíchy nesloží, určitě mu několikrát vyklouzne na rty pobavený úsměv. No jen sami řekněte, jak byste reagovali, kdyby na vás kamarád v podobě obřího skákajícího oka volal: „Proboha, Pepo, nestřílej! Nestřílej!“
Přesto ovšem mají hry na hrdiny něco, co jim umožňuje se dále rozšiřovat i v éře moderních informačních technologií. Je to souhra mnoha faktorů, od snadné dostupnosti až po dobrou příležitost, jak se setkat s přáteli. Nejdůležitějším je ale určitě atmosféra, jež při hře vzniká a kterou se dá jen velmi těžko napodobit.
Pokud se hráči dostatečně vžijí do příběhu, vytvoří si ve své fantazii místa na počítači nevytvořitelná; nikdo není spoustán žádnými mantinely a pocity postav se v tu chvíli opravdu stávají i pocity hráče.
Obrovská výhoda je schopnost dračáku být hrán pořád dokola. Takovou počítačovou hru (až na pár výjimek) jednou dohrajete, pak si možná změníte postavu a zkusíte to podruhé; a brzy už saháte po další...
V DrD se o svou postavu staráte jako maminka - „Bolí tě nožičky?“, „Máš hlad?“, „Ten skřetík ti ale ošklivě ublížil.“, „Nechceš nový meč?“, atd... Nikdy jsem neměl k postavám ve hře takový vztah, jako k těm dračákovým.
Toto je opravdu nesporným plusem Dračího doupěte. Jen málu počítačových her se podaří získat tuto vlastnost alespoň zčásti. Hrdina DrD není pouze shlukem bytů, nýbrž svébytnou osobností; a hráč ví, že ji každý jeho čin může změnit a neuváženým chováním by ji mohl ztratit. Jak jeho citový vztah s postavou zesiluje, stává se při hraní mnohem opatrnějším, a tak už nevolí jen cesty nejvýhodnější, ale spíše ty, které by si vybral i ve skutečném životě. Další výhodou je flexibilita celého systému - možnost vložení vlastních pravidel a možnost dělat se svou postavou, co se vám zlíbí... mně například vůbec nesedí dialogy v počítačových RPG. Jsou tam věci, které bych nikdy neřekl. Hra vás nutí jít její cestou (i když si to možná neuvědomujete) a tohle se vám nemusí stát s přáteli u DrD! Zde máte prakticky volnost pohybu, činností i chování vaší postavy.
Ukažte mi ve své oblíbené hře menu, kde se dá nastavit "zlozvyk" postavy. Třeba okusování nehtů, nesrozumitelné mluvení, kulhání...?
Kde jinde si můžete obléct svou postavu tak, jak chcete vy, a nakoupit jí to jediné správné vybavení (pokud na to máte)?
Navíc ještě Dračí doupě rozvíjí fantazii!
Nezbývá, než přikyvovat. Je ovšem nutné poznamenat, že se bavíme o ideální situaci, kdy má PJ s hráči dostatek vůle a prostoru a každý si je vědom, že cílem je zábava. Není totiž neobvyklé, že se i dobře míněná jeskyně zvrhne pouze v bezduchý hon za zkušenostmi.
Vím, že je skvělé to všechno vidět na monitoru - šetří to mozkové závity. Ale proč? To přece dokáže každý retard! „Jú, zelený skřet - bum bác - é - meč! [kontrola čísel] Je lepší! É - přesunout do inventáře - é - růžový skřet - bum bác - é - amulet. Jdu do - é - vesnice.“
Vývoj komplexního počítačového RPG není zrovna nejlevnější záležitost a proto si na sebe každá komerční hra potřebuje vydělat. Smutným faktem je, že se široké herní publikum, které si ji bude kupovat, chce bavit a ne prohrabávat v číslech a statistikách. Možná, že přijde doba, kdy se začnou vydávat i hry s téměř neomezenými možnostmi; pár vlaštovek se již objevilo. Nejsem si ale jist, zda nás takové hry budou bavit a jestli nakonec nezůstaneme u starých a osvědčených „papírových“ RPG.
Pamatuji si, že když jsme hráli s bratrancem M&M7, našli jsme louku plnou skřetů (goblinů). Já jsem se zeptal, co s nimi budeme dělat. Bratranec odpověděl s úšklebkem: „Hádej, můžeš šestkrát!“ Zabíjení „těch zlých“ je zábava (jak ovšem víme, že jsou zlí? Podle tvrzení vesničanů? Není to málo?), ale ne na dlouho! Bavte se jinak, než vraždami kvůli zkušenosti! A vypadněte od toho monitoru. Kuš! Linaroth & Fingolfin

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Když už píšeš o dokonalém roleplayingu na jedne straně a honbě za zkušenostmi na druhé, vzpomněl jsem si na jednu moji družinu. co se týče roleplayingu, tak jím jsou přímo posedlí, stačí abych začal větu "...a ten kupec vám říká, že...", tak se okamžitě začne z hráčského davu ozývat skandování ROLEPLAYING,ROLEPLAYING. Na druhou stranu první věta kterou mně vždy vítají "Zdar, Hele a spočítals nám zkušenosti, já už sem celej natěšenej na 6. úroveň, už aby to bylo, musíme to dobrodružtví rychle dohrát, kde je ten pitomej velekněz, za něj musí bejt experjenců jak nasranejch atd. atd. atd."


 Uživatel úrovně 0

smeety : jj,pravda...ale eště je tu na pc Morrowind,je to super ale tam je to podle mě (a dost jinmejch lidí co sem tady mluvil) s tou volností až přehnaný,respektive ty questy sou dost podobný a začne to bejt nuda, a dále tu jsou multiplyerové hry,sqělá je Ultima online,tam můžeš dělat prostě cokoliv,a to ÚPLNĚ COKOLIV,bohužel je celkem složitý ovládání a grafika na hovno...


 Uživatel úrovně 5

tak sje msi to přečetl a něco bych poznamenal. Nic to neříká. Tedy viděl jsem nadpis, musím se přiznat, že zde čtu jen úvahy, a tkqiaa jsme se těšil na něco, co bude pěkné. Dílko ale není rozfázované nijak. Nejaká osnova tomu docela chybí. Ale co se dá dělat. Tak tedy. Asi takhle.
RPG počítačové hry jsou fajn. BG bych ale nepovažoval za zrovna zdařilí příklad ani dobře provedený kousek. Hrál jsem a je to moc jednoduché. Možná, že se hráči prohrabávají nějakým příběhem ale stále je vidět nádherná nit a kaorát si vydělávají a ani čísla počítat nemusí. Promitivní souboje. Příbehy jsou klasické. Tedy. IMHO odcela nuda, nic z tohodle jsem nedohrál. O diablu už vůbec nemluvím, když tam skoro nejdelší řeč předvede umírající chlapík před kostelem. Jako nejvydařenější bych viděl serii Fallout I.II. V tomhle systému se prohrabejte, choďte si jak chcete. Příběhem nemusíte procházet. Samozřejmě, je tu také vidět, ael provedení a atmosféra je úžasná. Fallout II jsem dohrál asi 3krát. Vždy za jiný charakter. Počet pičovinek ve hře je okouzlující. Snižte si inteligenci a naminimum, zapněte filtr a hned se bude v Klamatu odvíjet dialog s tím tupcem jinak. Opravdu. Skvěle ssi s ním pokecáte. Taky v New Renu můžete dělat spousty kravinek a pokud nejste nároční, opravdu si u fallouta zablbnete. (taky že je to dělané volnější formou dovedností, ne povoláním)
Ale kam se to hrabe na GURPs, anebo drd. Ano, je v některých případech potřeba se odprostit od prqavidel, ale stále to má své kouzlo. Jakože je fallout nej, tak i obyčejnmá hra drd s kamaráy stojí výše. Nevidím plusy v přínosu fantazie a přemýšlivosti. V tom bych viděl spíš zápory závislosti na hře a dlouhými diskusemi s kamarády při hodinách zeměpiu a fyziky. Ale na druhou stranu. Pišěte si kroniku o falloutovi, nebo zapisujte, jak procházíte dobrodružstvím. jo znikne vám z toho pěkný návod, to ano.
Atmosféra, neomezenost, to jsou předpoklady, které udrží papíérové hry ještě hodně dlouho nahoře.


 Uživatel úrovně 0

To s gta sem psal já,ale ono totiž i v tom článku jsou narážky na queaka a jiný 3d hry,a vůbec ten článek místy ´"oduzuje" všechny hry na pc :(


 Uživatel úrovně 0

linaroth: Jasne, ze jsem to pochopil, jenze tu byli ohlasy ( uz nevim u koho a nechce se mi to ted cist vsechno znova), kdyz obhajovali PC, ze napr. u GTA3...nebo, ze videt svyho kamarada jako oko...coz mi pripomnelo quakea. To nemela bejt kritika na tebe.


 Uživatel úrovně 0

Zdendas:Ultima online-v některých světech se ti to může stát...asi i to s tim lepidlem...


 Uživatel úrovně 0

Elánius: Dík za spoustu VHODNÝCH i méně vhodných poznámek! Jen si myslím, že uvádět, že se bavíme o RPG není nutná! Nebo si to nepochopil? Někdo snad nepochopil, že je to o RPG na papíře a počítačích? To bych byl asi na nějakém www.quake.cz, ne?


 Uživatel úrovně 0

Podle mě je tohle téma na několik stolů v Putyce a mohlo by se tam do nekonečna mluvit a mluvit... jde ovšem jen o velice stručné zhrnutí. Kdybachom mohli (a chtěli) vypisovat všechny rozdíly, ten článek by měl pár desítek stránek a vám by se ho nechtělo číst. Pokud ovšem u vás vyvolal něco jako přemýšlení o tomhle tématu, je jeho účinek správný a tohle jsme chtěli!


 Uživatel úrovně 0

Napsali jste toho sice hodně, ale mám takový pocit, že jednu věc jste tak nějak přehlédly a dle mého názoru se jadná o věc, která mnohé hráče právě u papíráků drží. Tou věcí je možnost aktivně ovlivňovat svět (nemyslím tím, že někde zabijete somráka na ulici). Myslím to, že ve městě kuchnete starostu a za týden je tam nový, úplně jiný s úplně jiným charakterem a povahou atd. Ve které pc hře se vám to stalo? Další věc co mě tak napadá, vymyslíte li nějakou zajímavou fintu, v jaké pc hře (za podmínky, že je možné si nějakou fintu vymyslet) si vás budoucí soupeř nejdřív proklepne v hospě, či jen tak okoukne a pak vymyslí nějakou super protilest? Nebo kde v pc hře vám chlápek, se kterým máte zítra ráno souboj, nalije do pochvy lepidlo.. a takových možností (které nejsou na pc možné) je kvantum. Zkrátka pc si ani neškrtne (ať si jsou BGII či IWDII nebo NWN dobré jak chcou)


 Uživatel úrovně 0

Elánius:Ultima online-tam můžeš dělat v podstatě cokoliv (třeba brát slepicím peří na šípy,jendou sme se eště dva dny váelli smíchy když kámoš okuchal chlápka proměňěnýho magicky ve slpepici :DDD),ale její nevýhodou je že je jen online a zaostává graficky,a příkazy musíš psát...

ROzhovory-když hraješ online (třeba Ultimu online) tak taky můžeš okecávat a ochcávat...