Bestiář

Strom oběšenců Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Nemrtvý

Životaschopnost: 20 + X*

Útočné číslo: (+5 + 3/+2) = 8/+2 (větve); (2 + 0) = 2 + zbraň (oběšenci)

Obranné číslo: (2 + 0) = 2 (větve); (-4 + 7) = 3 (kmen); (2 + 0) = 2 + zbroj (oběšenci)

Odolnost: 21

Inteligence: 1

Velikost: D

Zranitelnost: Nemrtvý, ale A/4, B/4 (krom seker) C/2

Pohyblivost: 2/magický tvor

Přesvědčení: zákonné zlo

Poklady: 0 - 1000 zl

Zkušenost: 2500 + X*200 zk

Bojovnost: 8

Popis:

* X vyjadřuje počet oběšenců na stromě

Vznik tohoto nemrtvého stromu oběšenců je podmiňován jeho použitím - k věšení. Při vzniku uměle (nekromantem) je potřeba, aby na stromě vysela alespoň jedna oběť. Pro samovolný vznik je třeba aby strom k těmto účelům byl používán často, dlouhodobě, nebo hromadně a byl na místě temných energii (sídlo temného čaroděje, alchymisty, průsak pekel, temná minulost ...). Při vzniku dochází k odumření stromu - tváří se seschle, listí opadá, nebo seschne a začne opadávat při pozdějším pohybu.
Strom samotný je hlavně obranným strážcem, protože se z místa příliš nepohybuje a přemísťuje se v poloměru do 20 sáhů od místa svého vzniku. Pokud je ovládán nekromantem, může mu zvětšit rozsah pohybu po větší ploše (do poloměru 100 sáhů). Aktivní je v noci a přes den "usíná" a tváří se jako obyčejný strom, který umřel a je na něm jeden mrtvý oběšenec. Pokud se ale stane terčem útoku probouzí se a útočí. Při boji přes slunečný den má postih -1 ke všem ÚČ i OČ, ale jinak nemá žádný postih. Pokud je slunce zahaleno těžkými mraky, hustou mlhou, hlubokým stínem strom může být aktivní stále a bez postihů. Aktivní se myslí jeho samovolný pohyb, kdy se tu a tam sám od sebe přesune, nebo zaútočí na blízké postavy.

Strom samotný, dokáže pomocí větví zaútočit na 4 místa současně, ale ne na 1 místo vícekrát (prostor kolem stromu vymezit na čtvrtinové výseče). Množství útoků se zvyšuje s počtem oběšenců, ale je třeba opět myslet na rozmístění oběšenců na stromě, protože někteří tak mohou být mimo dosah útoku). Strom oběšence používá jako loutky, které přitahuje k nepříteli a tím dovolí oběšencům zaútočit.

Nový oběšenci

Strom se dokáže posilovat získáváním nových oběšenců. Pokud při souboji zabije některého ze svých protivníků, nebo je zabit někým jiným (samotný nekromant, další jeho sluhové) objeví se nová smyčka, která se spustí ke krku zemřelého a zatáhne uzel kolem jeho krku a následně vytáhne nahoru (celá akce trvá 3 kola), kde se po dalším kole "oneživý" v dalšího oběšence, který se ihned přidává k útoku a zvyšuje životaschopnost stromu (dá se říct, že se tím i léčí). Nepřibírá mrtvé, kteří k němu jsou přineseni. Vzdálenost pro uznání, že oběť zemřela v okolí stromu, bych nastavil jako "bojiště" tedy kdokoliv kdo umřel v bitvě, které je součástí strom, byť to bylo třebas střeleckým/magickým útokem na dálku.

Dalším a mnohem nepříjemnějším způsobem je chycení živého protivníka pomocí větví a následné spuštění oprátky. Prvně začíná strom útokem na postavu. Pokud je útok úspěšný, hází si oběť proti pasti na obratnost o velikosti rovné rozdílu útoku a obrany. V dalším kole je postava držena silou 5 a může si vybrat, zdali se z držení chce vymanit – past na obratnost, nebo vytrhnout – past na sílu. Pokud se postava nedostala ze sevření ani po tomto kole, utáhne se jí kolem krku smyčka a je tažena nahoru. Délka při vědomí se rovná bonusu za odolnost (nulová znamená, že ztrácí vědomí na konci tohoto kola, záporná že ihned) Pak je postava zraňována za 10 životů za kolo. Přeměna na neživého nastává v kole následujícím po smrti oběti.

Vyvolání Stromu oběšenců

Pokud je některá z postav nekromant a chce si takto vylepšit své okolí, nebo prostě využít příležitosti, potřebuje na seslání 100 mg a strom s výše popsanými vlastnostmi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Oběšenci jsou součástí stromu - po přeseknutí provazu padnou k zemi mrtví. Nebudou se snažit pokračovat v boji.

Potom celý strom je koncipovát jako strážce ideálně nekromantova sídla a nemá být nějakým středobodem útočné armády a být záludný. Prostě zaútočí na vše živé, krom nekromantem určených hostů... samovolně vzniklý strom pak jen čeká na to kdo se v noci přiblíží, ale jinak nic moc dělat nebude.


 Uživatel úrovně 8

Dakeyras: ok.

Napadlo mne, že když strom neinvestuje žádnou magenergii do svých nemrtvých, tak by oběšenec po useknutí provazu a pádu na zem neměl být nemrtvý, tudíž by se dotyčný mohl oživit.

Agganist: Zombík nemá inteligenci 2 kvůli "brraaaiiinnsss" (btw dle pravidel je němý) a taky žádné hádanky nedává. Taky nikterak netaktizuje a proto je nejhloupějším nemrtvým. Pokud chceš po stromu, aby podrážel nohy kořeny nebo jenom natáčel větve s oběšenci efektivním způsobem, poznal, která postava je pro něj největší nebezpečí (ne ten krol s kyjem co do mě mlatí, ale ten kouzleník co už dvě kola nic nedělá a kouzlí oheň) inteligence 1 mi přijde málo. Hlavně mi to přijde jako výsměch nekromantovi, že dá tolik energie do něčeho, co je ještě hloupější než zombie.
Poznámka "veď je to strom" mi ve světě Hvozdů přijde vyloženě směšná.


 Uživatel úrovně 5

Aggainste to je pro mě nejlepší pochvala, že uvažuješ o zařazení do hry. I kdyby měl nějaký příspěvek 5 hvězd, ale nikdo ho nikdo nevyužil, tak je vlastně k ničemu.


 Uživatel úrovně 0

Pekný prírastok do nekromantovej záhradky.

Veľkosť inteligencie je na mieste, veď je to strom a nie humanoidná bytosť - riadi sa pomocou inštinktov/pokynov nekromanta a nie je schopná komunikácie s postavami (nedá im nejaké hádanky ako sfinga). Zombíci na postavy vybafnú aspoň nejaké "BRAAAAINS!"

Naopak pri tých nových obesencoch by som sa tak rýchlo neponáhľal v zmene na nemŕtveho. Proti neživému budú postavy bojovať ľahšie, no už budú váhať keď budú mať zraniť živého druha, ktorého im strom strčí do cesty. Teda premenu na nemŕtveho by som nechal na neskôr, v danom súboji by ich mohol využívať ako ľudský štít či návnadu.
Prečo by však mal bojovať len obesencami a konármi? Čo takto zapojiť do bitky korene (či už iba ako možnosť potkutia alebo ako vystreľujúce zo zeme), zvery (taký strom isto ponúka mnoho nemŕtveho hmyzu, červov a iných potešení) alebo dokonca nejaké pasce v okolí daného stromu.
Nevadilo by mi ani keby mal strom nejaké vlastné kúzla, nielen Oživ nemrtvého. Aspoň niečo, čo by odsávalo život, prípadne zatmenie oblohy, roj hmyzu, kŕdeľ havranov, zemetrasenie... ak doňho už nekromant vložil svoju vôľu a dal ho strážiť nejaký poklad, mohol mu dať do zásoby nejaké zo svojich trikov.

Nápad je to však rozhodne úžasný, už kalkulujem, kde by som ho zasadil do Legaty... :)


 Uživatel úrovně 5

Tak nějak jsem při dokončování neměl pravidla a u zranitelnosti mě absolutně nenapadlo, že nemrtví není zranitelný obyčejnou zbraní. Dyť kostlivce, zombíky a mumie jsme mlátili normálně běžnými zbraněmi do 5. úrovně. B/4 znamená 1/4 zranění aneb když se snažím mečem umlátit strom tak to nejde tak snadno jako něco z fauny. Pak by to vyjmutí sekery bylo logické, že způsobuje plné zranění.

Potom výpočet Zk byl podle vzorečku a když vezmu obrovskou životaschopnost, a nízkou zranitelnost, tak mi přijdou adekvátní. zkušenosti za oběšence jsou nadstandartní, ale jde o to, že to nejsou jednotlivci, ale součást stromu a když se to bere tak, že tomu stromu roste životaschopnost a počet útoků za kolo, přijde mi to adekvátní.

Doba na přeměnu na nemrtváka je zvolená jako "akční" mít přeměnu na víc jak směnu je zbytečný, protože by se vlastně udála až po boji a mým záměrem bylo přinést tam prvek akčnosti v tom, že se postavy budou muset snažit dostávat své "nebo i cizí" padlé z dosahu, aby se nezměnili na nemrtvé. 3 kola na to mi přijde dost. A při chycení živého člena družiny čas vzrůstá o dobu věšení.

A popis kouzla? Vzhledem k tomu že se používá jednotné "oživ neživého" je popis trochu zbytečný, snad jen doplnit délku vyvolání.

Vedro - děkuju. Přesně jsi pochopil a vystihl myšlenku, proč jsem stvořil Strom oběšenců


 Uživatel úrovně 5

Dobrý den

To všechno co napsal pan Hamster to o těch herních mechanismech a tak je asi pravda, ale....když si to odmyslíme považte tu genialitu toho nápadu. STROM Oběšenců a navíc je to nemrtvý. To mě přijde vážně originální. Úplně před očima vidím ty zmítající se oběšence, jak se hladově snaží chytit nebohého dobrodruha. A strom u toho hází větvemi jako ta Potterova školní vrba až oběšenci lítají vzduchem jako na horské dráze. Tomu říkám adrenalin. Jen mě ještě napadlo, že by bylo fajn kdyby PJ udělal strom vykotlaný s nějakým pokladem uvnitř.

Napsal pobavený
VEDRO


 Uživatel úrovně 8

Dílo nám nabízí zajímavou nestvůru - použitelnou, zápletkotvornou a vcelku originální. To je rozhodně velké plus. Pravidlové zpracování ale pokulhává.

Strom oběšenců je celkem hloupým stvořením. Jeho inteligence 1 mi přijde až nevhodně nízká. Zombie má 2, kostlivec či velký zlý strom 4. Zde se nabádá, že oběšenci mají vyšší inteligenci než samotný strom...

Zkušenost za strom je naopak velká. 200 za oběšence je randál, za zombii je 30 a ta by měla mít lepší staty. 2500 za samotný strom je, no, na horní hranici, řekl bych.

Zranitelnost je zmatená. B/4 znamená čtvrtinovou zranitelností obyčejnými zbraněmi. V závorce je psáno "krom seker" - vzhledem k tomu, že nemrtvý obyčejnými zbraněni zranitelný není, znamená tento zápis, že sekerami je nezranitelný. Intuice mi ale napovídá, že těmi sekerami by měl být zranitelný více : )

Nelíbí se mi mechanismus nových oběšenců. Mrtvola se na strom dostane za 3 kola, ale její oživení v nemrtvého trvá jedno kolo? Vídím zde dva zádrhele - jeden roleplayový, protože dannou mrtvolou může být hráčská postava. Mrtvý spolubojovník jde častokrát oživit normálně, časový pres 4 kol mi tak přijde příliš krátký. Než postavy přeseknou lano či co, z kamaráda je nemrtvý. Tohle jsou moje domněnky a představy, jak by se strom hrál. Realita je ale taková, že kouzelník pomocí kouzla "oživ nemrtvého" vyvolává 10 kol kostlivce, 20 kol zombii, ghúla 30 kol, upíra 6 hodin... V tomto kontrastu je 1 kolo brutální.

Závěr v podobě pokusu o kouzlo vyvolání stromu oběšenců je pak smutným paskvilem. Chybí základní statistiky kouzla, především doba vyvolání. Nástřel magenergie na 100 magů, což je méně než za upíra, ale za tvora s minimálně dvojnásobnou životaschopností, celkem málo. Tato rubrika ale není od tvorby kouzel : )

Za chybu považuji absenci nějakého boje s oběšenci, kolik má životů (dle X v životaschopnosti předpokládám, že má životaschopnost 1). Je nějak omezen počtem oběšenců? Že je lze odsekávat či pobít považuji za samozřejmé.

Celkově je to pěkné dílko, pro zkušené pj použitelné snad hned.