Bestiář

Kapios Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: 4

Útočné číslo: (+2+4/0)=6/0 (pařáty)

Obranné číslo: (+3+2)= 5

Odolnost: 13

Inteligence: 9

Velikost: C

Zranitelnost: zvíře + M

Pohyblivost: 19/zvěř

Přesvědčení: neutrální

Poklady: nic

Zkušenost: 200

Bojovnost: "-"

Síla mysli: "-"

Popis:

Kapios je 3,5 metru vysoký pták se třemi hlavami, zavalitým tělem se zakrnělými křídly a dlouhými nohami zakončené ostrými pařáty. Jeho tělo je pokryto žlutooranžovým peřím a na hlavách má červené korunky z peří. Kapiosové žijí ve skupinách o počtu 8-12 jedinců, kteří putují přes celé savany a pláně za vodou a potravou. Kapiosové jsou masožravci, nejraději mají antilopí či zebří maso, ale absolutní delikatesou jsou pro ně hadi, ale taky nepohrdnou člověkem či jiným humanoidem, který jim zpestří jídelníček. V období páření což je 2x až 3x do roka se kapiosové usadí a vysedí vejce do předem vyrobených hnízd. Samice kladou 2-3 vejce, z nichž se po týdnu vylíhnou mláďata. Za další tři týdny po vylíhnutí vyrůstají mláďata v mladé kapiose, ale zpravidla přežije jen nejsilnější ze snůšky, neboť sourozence sní. Když si samci hledají partnerku vylučují omamnou voňavou látku na kterou lákají partnerky. Když ji ucítí humanoid hází si past Odl - 5 - neomdlí / omdlí na 6 kol.

Kvůli jejich vyšší inteligenci jsou učenliví a někdy napodobují humanoidy, teda pokud je nesní. Kapiosové jsou velmi ostražití, ale pokud zjistí, že jim nemůžete ublížit tak vás zlikvidují.

Pokud jdou kapiosové spát vždy 2 hlavy spí a jedna hlava hlída a v noci se střídají. Kapiosové se dorozumívají křikem, skřeky a taky "kvokáním", které umějí někteří domorodci v okolí, kde kapiosové žijí. S domorodci jsou zadobře a ani na osamělého domorodce nezaútočí. A proto se nelze divit, když potkáte v domorodé vesnici kapiose, na kterém buď domorodci jezdí ( nosnost až 1200 micí = 60 kg ) a nebo vozí náklad. Za to že pomáhá domorodcům dostává vodu a jídlo (i lidské, to kdy navštíví vesnici dobrodruzi ).

Kapiosové jsou zranitelní normální zbraní i kouzly, ale když už na ně narazíte je dobré vědět víc. Za a) pokud narazí na hada budou ho chtít ulovit bez ohledu na nebezpečí, možná namítnete, že jsou dost inteligentní, aby se do lovu nevrhli bezhlavě, ale kapiosové nedokáží odolat , aby hada nechytli a taky kdy hada chytí tak postupují v žebříčku skupiny výš, jako u lidí když udělají hrdinský skutek. (proto je dobré mít hada a čekat jestli kapiose uštkne) b) kapiosové mají na hlavě čelenku z peří, kterou dokáží sklopit dozadu, aby nebyla vidět. Pokud se vám podaří alespoň dvěma hlavám useknout, spálit čí utrhnout čelenky z peří ( všechno peří ) je 50%, že je to rozzuří a pak mají +2 k ÚČ a -2 k OČ nebo 25% že zbaběle utečou a počkají si na vás ze zálohy a pomstí se a 25% že si kleknou a sklopí hlavu. Pokud se rozhodnete ho nechat žít, bude vám dlužit život což se vždy hodí a když vás zachrání tak vás opustí. Členka po dvou dnech od poškození či zničení znovu dorůstá.

Závěr: Vždy jedna ze tří hlav je dominantní a to se zjistí k%. 01-34 = levá hlava, 35-70% = prostřední hlava, 71-00% = pravá hlava. Tato hlava má +1 k ÚČ a OČ a rozhoduje co udělají, kdo bude hlídat ( většinou sama hlídá nejméně ) atd.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Nečakal som, že niečo takéto podobné sa objaví. Príde mi to avšak ako trochu menej zvládnuté, a už sa tu naše dva nápady dosť kontfrontujú. Každopádne ako zviera to potenciál má, ja by som skôr uvažoval o spojení našich dvoch príspevkov dohromady a spravenie jedného naozaj špičkového (aj v mojom Akuduovi boli chyby, napr. malá inteligencia atď).

Neviem si predstaviť využitie obidvoch diel, ale viem si predstaviť prebranie istých nápadov odtiaľto: vyššia inteligencia.

Všetky pravdepodobnosti na útek a tak by som vyškrtol, dosť to zťažuje použitie zvieraťa. Páči sa mi myšlienka napodobnňovania humanoidov, aj keď je trošku nedotiahnutá (ako ich napodobňujú).

Celkovo priemerne spracované dielo, a ja aby som autora povzbudil dávam 3* a rád mu pomôžem s dielami, ak o to požiada napr. poštou :)


 Uživatel úrovně 0

Jak je níže řečeno, chování monstra je hrubě nelogické. Úplně mě do očí bije poznámka, že jakmile uvidí hada, vydá se ho sežrat, ať se děje co se děje. To znamená, že i v situaci, kdy mu jde o život. Každý tvor, dokonce i ve fantasy, má pud sebezáchovy a snaží se za každou cenu přežít. Kapios by podle Darwinovi teorie jakžto druh vyhynul za pár stovek let. Navíc z něj tento fakt dělá pěkně tupé zvíře, což odporuje dalším údajům o jeho inteligentním chování.
Jinak ta věc s domorodci je taky zavádějící, budiž, může to tam být, ale musíš uvést dost dobrý důvod, proč právě na ně neútočí a ještě se nechává využívat jako jízdní potvora.
A co se týče ztráty jeho čelenky, proč ho to tak rozzuří, když mu po dvou dnech zase dosroste? Kdyby už nedosrostla, nebo to trvalo pár let, tak neřeknu, ale dva dny? To je sakra krátká doba. Nebo sakra rychlá regenerace. Hodila by se zmínka, zda může kapiosovi dorůst peří i na jiných místech na těle (a mělo by, nebo aspoň mě nenapadá žádné logické odůvodnění, proč by se měla regenerovat jen čelenka).

Sečteno a podtrženo, je mi líto, ale na víc jak jednu hvězdu to podle mě není.


 Uživatel úrovně 4

Takový horší Akudu (by kamerask), tím bych to mohl celé shrnout.
Ale i tak lze vypsat, co se mi nelíbí nebo mi nějak nesedí:
Pták o výšce 3,5m by mohl mít i vyšší životaschopnost, je to opravdu veliký tvor. Vizáží něco mezi tím Akudu, pštrosem, hadilovem písařem... od všeho něco, v kontextu rubriky mi to nepřijde ideální načasování výběru tématu, jak uvádí už Syrus, jako autor bych radši zkusil sepsat něco jiného, když vidím, co přibylo v poslední době. Neviním nijak autora z kopírování, ale prostě se pak nemůže divit, že jeho dílo čtenář už tolik neocení.

Přijde mi zbytečné, že má inteligenci 9, což je jako slušná část normální společnosti, která buduje civilizace, kulturu, umění atd., u Kapiose se to číslo v ničem neprojeví, naopak hloupě (či pudově) reaguje na hady a újmu na své korunce. V čem se učí od lidí? V čem je napodobují? To chování kapiosů mi přijde naprosto obyčejné a ničím zajímavé, prostě dvounohý hrabavý pták.

To vábení partnerek je dost přepálené, omamná vůně je doslova zabiják kouzelníků a vůbec obecně lovců, kteří nebudou mít zrovna top odolnost. Navíc mi tu chybí nějaké info o tom, na jakou vzdálenost od ptáka to působí atd. Mohla by se hodit i zmínka pro alchymistu - při odchytu vábícího samce by z jeho žláz mohlo jít získat ty sekrety: jejich síla je značná, s trochou magie by to byly dokonalé například uspávací/omdlívací házecí bomby.

Líbí se mi představa "hlídací" hlavy.


Celkově je to použitelná nestvůra, ale pojal bych ji buď mnohem obyčejněji (hloupý velký pták typu moa) nebo si vyhrál s možnostmi, které nabízí inteligence 9. Dobrodružství v tropech či savanách může oživit, ale extra dojem na hráče asi neudělá. Navíc může hru komplikovat množství nejasností, například onen omamný pach samce, ta hadí úchylka, nebo komplikovanost interakce s humanoidy: domorodec/dobrodruh atd.

Od začínajícího autora to není nejhorší, ale všechno se mohlo o dost zlepšit větší rozvážností při psaní a srovnáváním s jinými díly. Dávám motivační 2 hvězdy.


 Uživatel úrovně 8

Schválení příspěvku jsem delší dobu zvažoval. Zejména proto, že vícehlavý pštros již v rubrice zveřejněn byl, a to relativně nedávno.

Pokud jde o samotný příspěvek, jedná se o skupinově žijícího predátora z oblasti savan. Nestvůra sama o sobě nemá zřejmě jiné použití, než epizodní bestie dané prostředím. Z tohoto úhlu pohledu by nicméně neškodilo více zapracovat na popisu chování nestvůry, která je ostatně nadána relativně vysokou inteligencí.

- s ohledem na popis tvora mi připadá dost zvláštní, že útočí pařáty a na zuby (zvlášť, když je to de facto šelma),
- je otázkou, zda by neměli mít zvýšenou odolnost proti jedům, pkud se živí hady,
- u vajec je dost krátká doba inkubace (u pštrosa dělá zhruba dvojnásobek),
- chování mi příliš nesedí. Především není úplně zřejmé, podle čeho poznají domorodce a rozliší jej od jiných lidí. Dále jejich popisu neodpovídá to, že by se nechali "ochočit" a degratovat na úroveň jezdeckého a nákladního zvířete,