Bestiář

Hmituška jeskynní Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Humanoid

Životaschopnost: 3+1

Útočné číslo: ÚČ: (-1 + 2)/+2 = 1/+2 (pařáty) (3x za 2kola)

Obranné číslo: (+6+2) = 8

Odolnost: 13

Inteligence: 7/13

Velikost: A

Zranitelnost: humanoid

Pohyblivost: 21/humanoid

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 2

Zkušenost: 100

Bojovnost: 6

Síla mysli: -

Popis:

charisma: 12/+4
vytrvalost: 11/humanoid
přesvědčení: neutrální

Hmitušky jeskynní jsou malé šedé humanoidní potvůrky. Mají matnou šedivou kůži, velké oči (často červené nebo černé), skoro žádné uši ani vlasy. Na jejích třech prstech rostou pevné a ostré drápy. Jsou velice hbité a až neuvěřitelně srychlé. Většinou se usazují ve větších jeskynních komplexech, živí se buď drobnými hlodavci, rybami nebo v případě možnosti tím, co ukradnou dobrodruhům nebo jiným případným obyvatelům jeskyně.

V mladém věku bývají nerozvážné (int. 7), neposedné a za nocí vyráží hledat a objevovat nové jeskyně, venku se však straní všemu živému. V občasných případech je možno nalézt je ve skupince až 6 jedinců.

Málokdy zaútočí, necítí-li se ohroženy nebo je k tomu nevede něco jiného.

Starší jedinci se vyskytují zpravidla samostatně. Mají už rozum (int. 13), opustila je výbojnost a je možné s nimi jednat. Jejich kůže už bývá zvrásněná, vypadají sešle a nemohoucně, ale zdání klame. Jsou-li donuceni k boji, jsou zdatnými soupeři. Jejich životaschopnost je o 2 vyšší než mladých a také jejich útok ÚČ/OČ vzroste o +2/+1. Ale málokdy se stane, že by byly nuceny bojovat. Mohou postavám nabídnout užitečné informace, provést je jeskyní/podzemím či jinak pomoci. Ale nic není zadarmo. Nepohrdnou kusem žvance, nějakou zajímavou věci nebo novou zajímavou informací.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

U mňa je toto dielo ako z pravidiel. Jednoducho príliš stručné a nemálo zaujímavé aby dostalo viac ako 1* odo mňa. Bestiár je rubrika na ktorej si potrpím a sám sa snažím dávať do svojich diel do bestiára čo najviac a najzaujímavejších informácii.

Ako dielo do pravidiel áno, ale ako priemerné dielo sem, u mňa nie.


 Uživatel úrovně 8

Pokud jde o "nestvůru magického pole", nejsem si jist, zda je to záměr autora. Tato třída je vyplněna u poměrně značného množství příspěvků a nejspíš to souvisí se způsobem, jakým je strukturován přidávací formulář (tj. možná k tomu došlo omylem). V tom bych počkal na vyjádření autorky.

Jak jsem už psal k rubrikovému stolu, na stupnici od 0 do 5 je hodnocení 2 - 3 průměr. Dílo bych za alespoň průměrné neoznačil. Spíše se domnívám, že splňuje pouze nutné minimum. V mém rozhodnutí ostatně hraje svou roli hraje i to, že jsem autorce své připomínky sdělil už před samotným schválením s tím, že dílo vrátím k přepracování, což ona odmítla a žádala o schválení díla beze změn.


 Uživatel úrovně 5

Nemyslím, že by si to zasloužilo tak nízké hodnocení. ano hodilo by se tam toho trochu víc o jejich životě, hierarchii a možná přesnějšího rozdělení o straších a mladších jedincích. Ze systémových věcí zde můžu vytknout jen obratnost s bonusem +6, protože humanoidní maximum je 21+5. Možná se to dá okecat tím, že se jedná o nestvůru magického pole, což ale zrovna moc nepodporuje jejich počínání s hledáním nových jeskyní, které nemusí mít magické pole


 Uživatel úrovně 8

Příspěvek byl schválen, neboť obsahuje nutné bestiářové minimum. Po obsahové stránce má nicméně svoje rezervy a prospěl by mu pobyt v Dílně.

Bylo by asi vhodné uvést, jak konkrétně je tvor vysoký - velikostní třída sama o sobě je nekonkrétní, fakticky jenom stanovuje interval někde mezi 10 cm a 1,5 m.

S tím souvisí i údaj o životaschoponosti, který mi připadá hodně vysoký (z textu taky není jasné, jestli mají dospělí 3+1 nebo 5+1). Pokud jsem to správně pochopil, má se jednat o drobného predátora. Neměl by proto číselně převyšovat skřeta - spíš by měl být slabší. To ale nemůžu říct, pokud neznám konkrétní velikost.

Údaj o OČ je zvláštní. Nevím, co má představovat to 6 a co to 2. Zpravidla bývá jedno obratnost a druhé KZ. S ohledem na jejich popis by měli mít KZ nebo menší. Bonus za obratnost +6 by pak byl hodně vysoký (odpovídal by tuším obratnosti 23).

Totéž platí o zkušenosti, která je také dost vysoká.

Obecně by bylo vhodnější doplnit a více rozvinout popis tvora, jeho způsobu života, rozmnožování a podobně. Připomínám, že se jedná o bytosti s poměrně vysokou inteligencí, čemuž by jejich chování mělo odpovídat.