Bestiář

Peryton Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: 5 + 2

Útočné číslo: (+4 + 6/+2) = 10/+2 (spáry) + (+4 + 3/-1) = 7/-1 (paroží)

Obranné číslo: (+6 + 2) = 8

Odolnost: 14

Inteligence: 2

Velikost: C

Zranitelnost: zvíře, ale B0, D0

Pohyblivost: 10 / zvěř (na zemi); 25 / okřídlenec (ve vzduchu)

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 200/0

Zkušenost: 720

Bojovnost: 2 nebo 12 (viz níže)

Síla mysli: -

Popis:

Vytrvalost: 22 / okřídlenec
Manévrovací schopnost: 18
Váha: 2200 + 1k10 x 250
Jídlo: 10 + 1k10 x 2 čenů / 5h + 1k10 x 3s
Ostatní: vydělání kůže – 250 + 1k10 x 25 mn / + 2h; paroží – 100 + 1k10 x 8 mn / + 3s

Vzhled

Tato bájná bestie má postavu mohutného jelena, v kohoutku dosahující jednoho a půl sáhu, s orlími pařáty na předních končetinách místo kopyt, ostrými jako právě nabroušené nože – přesto nebránícími v běhu, a ohromnými opeřenými křídly s rozpětím téměř sedmi sáhů.

V noci zdá se černý, však za svitu měsíce hází perytonova srst třpytivé odlesky a pokud je slunce na obloze, můžeme se kochat jeho smaragdově zeleným peřím či srstí, která se na hlavě mění na tmavě modrou jako večerní obloha. Paroží je temně černé, jako by bylo z obsidiánu. Od běžné vysoké zvěře se liší také svými bulvami, které jsou jako dva rudě svítící granáty.

Výskyt

Jeho domovem jsou strmé útesy v horách či na pobřežních skalách poblíž lesů. Cítí se bezpečně ve vzduchu a má rád otevřené prostory, proto ho nepotkáme mezi stromy. Na vhodném a bezpečném místě vysoko na skalách staví hnízdo z větví vystlané mechy a lišejníky. Perytoni nejsou sociální, vzájemná přítomnost jim ale nevadí.

Přestože se mezi sebou dorozumívají spíše orlími skřeky, v době říje samec troubí podobně jako jelení býk a tento mohutný zvuk se odráží od okolních hor po několik mil. Samice si vybírá otce svých mláďat především podle kvality srsti, důležitý je také námluvní tanec podobný orlímu. Mládě můžeme v hnízdě nalézt první rok, kdy neumí létat a je krmeno matkou.

Charakter

Perytonovi nebylo dovoleno mít vlastní stín a kdykoliv ho ozáří paprsky, vrhne za sebe stín lidského muže. Možná proto ho skličuje taková touha po lidském mase, přestože se pase na travinách, stejně jako ostatní kopytníci. Krom zeleně rád požírá i kořínky, hlízy a bobule.

Sféry vypráví o touze perytonů mít vlastní stín, která je žene do krvelačných potyček. Peryton útočí od pohledu na humanoidního muže a sápe se po jeho srdci. Pravidlově má běsnící peryton bonus k iniciativě +3 v RSS. Nikdo neví, jaká oběť připadá perytonovi lákavější ani jestli zaútočí přímo či využije nějaké lsti, jisté však je jedno: jakmile peryton smočí svou tlamu v srdci nebožtíka, jeho duše je osvobozena od temného pouta a peryton získává vlastní stín, který mírní jeho brutální povahu, a z rudých očí se vytrácí ďábelský, zlověstný nádech. Perytonova zuřivost klesá až k mírumilovnosti (bojovnost 2) a boji se většinou vyhýbá. Od této doby se chová jako spořádaná vysoká zvěř, ale paměť neztrácí a o jeho minulosti je možné si s perytonem povídat například telepatií, svolí-li k tomu. Přestože není příliš chytrý, svou minulost dokáže zhodnotit poměrně objektivně, stejně jako události, které svým orlím zrakem pozoroval ze vzdušných výšin.

Žádnou moudrost od něj ale nečekejte, dožívá se zhruba 50ti let věku a krom běžného života ne nepodobného obyčejnému jelenovi na něm není nic zvláštního. Za zmínku stojí snad jen jeho láska ke třpytivým předmětům, především zrcátkům a jiným předmětům odrážející světlo (takovéto cennosti shromažďuje ve svém hnízdě). Za pěkného dne je možné perytona spatřit, jak hledí na svůj odraz na hladině tůně či jezera – obzvlášť nemá-li ještě svůj vlastní stín – takto uchvácený peryton je lehce překvapen cizí přítomností, jelikož bývá do svého odrazu zabrán až nevnímá okolí.

Dodatky

- Po smrti perytona ztrácí jeho kůže zvláštní schopnost nezranitelnosti nekouzelnými zbraněmi, svou barvu a lesk si však ponechává po dlouhá staletí. Výstavní trofej bývá vysoce ceněna.
- Peryton si je vědom svého prokletí a vnímá ho jako svou přirozenost.
- Druidi si tajemství o perytonech předávají a dokáží perytona odvracet. Při odvracení perytona si druid počítá postih 5 a už jen pohledem automaticky pozná, zda se jedná o perytona prokletého. Perytona vnímají jako přirozenou součást lesa.
- Peryton může být použit jako běžná nestvůra, může na něj být vypsaná odměna pro lovce bestií, stejně jako může být zahalen rouškou tajemství v podobě mrtvol zabitých očividně rituálním způsobem. Je třeba si ale dát pozor pokud perytona použijeme do konfrontace s družinou bez předchozí přípravy – perytonova nezranitelnost může přivodit brzkou a PJem nechtěnou smrt družiníka.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 23

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Peritona z antické mytologie jsem neznal (nebo jsem na něj už úplně zapomněl), tak jsem si trošku pozjišťoval:
Periton je zobrazován jako mix jelena a ptáka, přičemž hlava s parožím je vždy jelena a opeřená křídla jsou ptačí. Ostatní části těla bývají zobrazovány občas jako jelení, občas jako ptačí.
Periton se objevuje v antické mytologii.
Podle některých interpretací jsou Peritoni přeměněné duše zemřelých v Atlantidě, které zavrhli i bohové (prokletí se projevuje oním stínem člověka). Aby získali zpět přízeň bohů a získali klid ducha (a svůj stín), musí zabít a pozřít člověka.

Je několik odkazů na Peritony, vyskytovat se měli poblíž Giblartarského průplavu, narazit na ně měl římský vojevůdce Scipio, když podnikal tažení proti Kartágu. Peritoni údajně trhali lodě a lidy kopyty a parožím a jejich kůže byla neproniknutelná běžnými zbraněmi.

Představoval bych si, že v bestiáři budou k mání i obrázky - strašně šetří čas. Neříkám, že by autoři měli psát, ale stačilo by dát pár odkazů, například (v odkaze je o Perytonech napsáno dalších několik užitečných informací, ale chce to umět anglicky):
http://www.monstropedia.org/index.php?title=Pery ton

Co se týče díla, tak je to jednoduchý, stručny a použitelný polotovar pro PJ, který jej ale musí dodělat. Osobně bych označil za největší škodu absence příkladu vysvětlení prokletí. Mohli by to být potomci nějakého zlosyna, kteří jsou bohy prokleti až do 10tého kolena. Dílo je za *** až ****.

Co se týče přínosu autora, tak bych řekl, že zase tak moc práce s dílem neměl. Vzal relativně neznámou mytickou bytost z antiky, přepsal ji do podoby pravidel DrD. Škoda že ten přepis není úplný nebo není uvedena skutečnost, že se jedná o přepis mytické bytosti. Ne každý čte diskuzi, a je škoda tak čtenáře ochuzovat o významné informace. Práci autora bych označil za spíše podprůměrnou, dílko mohlo být více než jen neúplným přepisem mytické bytosti.

Hvězdičkově hodnotit nebudu, dokud neshlédnu více děl, abych věděl, jak si mám nastavit laťku.


 Uživatel úrovně 0

použiji;-)


 Uživatel úrovně 8

Děkuji za schválení a dobré přijetí.

Syrus:
- chybí rozmnožování? Jeden odstavec je v kapitole "výskyt". Je to savec, koukám, že jsem to v textu několikrát lehce naťuknul, že peryton je vlastně jelen ("krom běžného života ne nepodobného obyčejnému jelenovi na něm není nic zvláštního.") ale nezdůraznil dostatečně. Od obyčejného jelena se pak odráží doba březosti i jedno mládě ve vrhu, popřípadě pohlavní styk a další věci, které v rozmnožování chybí.
- omlouvám se, moje chyba - přesvědčení by bylo neutrální, myslím si, že i pod prokletím jedná jen ve svém zájmu a nerozlišuje přesvědčení své kořisti. Poprosil bych tě o doplnění.
- v tom případě by zhodnocoval subjektivně, abstraktní vnímání ale mají i zvířata.
- kolonka poklady se vztahuje pro šperky nashromážděné v hnízdě. V pravidlech se cena "ostatního" neuvádí, já pak cenu uvádím lišácky jako "Výstavní trofej bývá vysoce ceněna." : )

Gama:
- ano, s prokletím se rodí a mají ho všichni

Tuor:
- ach... peryton není mnou smyšlená bestie, nýbržto mýtický tvor popisovaný například římskými vojáky v Hispánii (prý, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Peryton).
- s prokletím má možná někdo nějaké nejasnosti, já ale sám nevím, co víc o něm napsat. Historii? Proč zlobři na slunci zkamení? Původ a důvod perytonova prokletí bude závislý na konkrétním světě, troufám si ale odhadnout, že v tom bude mít prsty nějaký bůh - konkrétní legendu po mně ale nechtěj : )
- děkuji za plodný příspěvek

Dakeyras:
- nezranitelnost je zmíněna v dodatcích, každopádně nečtení statistik není můj problém.

kamerask:
- "nie je tam nejaká hŕba chýb" - takže tam nějaké jsou?
- z rozmnožování jsem popsal námluvy, pohlavní výběr, kde, jak a jak dlouho se stará o mládě. Špatně pak počet mláďat ("Mládě můžeme v hnízdě nalézt první rok, kdy neumí létat a je krmeno matkou." - jednotné číslo, jedno mládě). Ano, mohl jsem to popsat lépe...

Fafrin:
- zkušenost odpovídá vzorečku v expertní příručce s X=3.
- kde si přišel na to, že peryton nechá usadit na sebe postavu? . ) Nosnost by ale odpovídala tak 500-600 mn ve vzduchu, na zemi až k 1000 mn (tedy zhruba jako pegas).
- ano, mezi útoky je +, stejně jako u obřích orlů v pravidlech.
- hm, z logiky věci budou mít perytonky ženský stín. Přemýšlím teď, jestli mě to jednoduše nenapadlo nebo mne zmátlo čtení anglického "men", které nlže znamenat i lidský... Abych to tedy nějak shrnul, vrhají lidský stín a napadají lidi : )


 Uživatel úrovně 0

Pěkné, nápadité, rozhodně použitelné, kvalitně zpracované a nejspíš i docela vyvážené (zkušenost přepočítávat nebudu.)

Jestli nějaké připomínky, tak tu snad trošku chybí zpracování jako jezdecké/letecké zvíře - nosnost, ale to je drobnost.
A pak bych se chtěl zeptat na boj. Útočná čísla jsou uvedena s "+", takže dle pravidlového výkladu by mohl použít oboje zaráz v jednom kole - +6inc. A k tomu je tu ta zběsilost +3, takže celkem +9 inc. Je to myšleno takto, nebo by mezi útoky spáry a parožím měl být ";"?

Týká se prokletí jen samců, nebo i samice mají můžský stín?


 Uživatel úrovně 8

Tuor: V poslednej vete mám spomenuté, že to sú pre mňa slabšie štyri. To je môj pocit, tak sa to zdá mne a moje číselné hodnotenie sa na tom nepodiela. :)

Your Kamerask


 Uživatel úrovně 0

Kamerask: Promiň, že ti kecám do hodnocení, ale slabší 4* by to podle mě byly v případě, že by ti průměr vyšel mezi 3,5 - 4. U tebe je ale 4,05, což by se dalo pokládat za ještě o něco lepší 4*.

Omlouvám se, že to sem tahám, jenom mě to překvapilo.

S úctou,
Tuor


 Uživatel úrovně 8

Hodí se vědět, ke komu sáhnout, až budu hledat přívětivě zpracovaného mytologického tvora. :)


 Uživatel úrovně 8

Tak vytvoril som svoj nový bodovací systém. Mám päť kategórií, a v každej môže príspevok dostať od 0 do 1 "bodov" Idem na to:

Nápad a Originálnosť
Nápad je veľmi zaujímavý. Autor nám tu ponúka mystické zviera, ktoré nie je žiadny nový výtvor. Ako povedal Dakeyras, také zviera "existuje". Je však veľký klad, že nám ho autor spracoval. Originálnosť je taký nadpriemer, predsa len nie je to až také nezvyčajné, ale zase zaujímavé.
O,75 bodov.

Spracovanie
Spracovanie je pekné. Text je zrozumiteľný, nie je tam nejaká hŕba chýb. Všetko dáva pomerne zmysel a je pekne naštylizované.
1 bod.

Obsah
Je dostačujúci, ale chýbajú tam niektoré veci, ktoré už ostatní spomenuli, a to práve to rozmnožovanie, a pár vecí s tým prekliatim. Celkovo však pomerne dobré.
O,5 bodov.

Pravidlovosť
Tabuľka aj statistiky sú dobré, možno len to presvedčenie tam chýba. To je jediný mínus v tomto. Ináč sa nedá nič vytknúť.
0,90 bodov.

Využiteľnosť
To záleží samozrejme od sveta a PJ. Ale myslím si, že na túto príšerku sa dá vymyslieť pekné dobrodružstvo, avšak to nie je niečo, čo by sa v hre dalo udržovať veľmi dlho.
0,90 bodov.

Spočítané to je: 4,05 ; čo je zaokrúhlene 4*. Celkovo sú to za mňa slabšie štyri, ale vždy ešte kvalitné.
Veľa šťastia do ďaľšej tvorby

Your Kamerask


 Uživatel úrovně 8

Gama:
pokud se týká inteligence, je to dle mého - a to nejen u lidí - především schopnost uvažovat v souvislostech. S tím se pak pojí rovněž schopnost určité imaginace a schopnost hodnotit vlastní chování.

Pravidlové číslo je pochopitelně pouze obecný údaj, který má pouze rámcovou informační hodnotu. O to více pak záleží na tom, jakým způsobem autor popíše chování tvora.

V rubrice je na to pouze jediné pravidlo, a to sice, že uvedená číselná hodnota musí odpovídat popsanému chování.

K použitelnosti:
Možnost jej nasadit bude dle mého spíš, než na úrovni družiny záležet na jejím složení a vybavení, které nese.

Zranitelnost B0 ponechává u zvířete pořád ještě dost širokou paletu možností - předeším to budou kouzla, oheň, jedy, kyseliny.

Při životaschopnosti 5+2 bude mít průměrně mezi 30-40 životy. Nevidím důvod, proč by si s ním při toroše štěstí nemohla poradi středně velká družina na 4. úrovni. Zejména, pokud by se o jeho zranitelnosti předem dozvěděla a mohla se připravit.


 Uživatel úrovně 5

Už jsem se na perytona Hamstra ptal. Jedná se o "existující" mýtické zvíře, jen málo známé, takže beru jako velký klad, že nám jej Hamster představil a obohatil tak znalost našeho světa, byť jiných končin.

Některé drobnosti, které tu chybí mi tak nevadí. Já nikdy nespatřoval skutečně potřebný důvod na to jak se potvory rozmnožují a případy kdy ta nutnost nastane se blíží nule... rozhodně nic za co bych strhával body a bral to maximálně jako bonus na víc.

Možná bych v textu slovně zmínil jeho nezranitelnost nekouzelnými zbraněmi, protože ne každý má v merku tabulku zranitelnosti a tak si vše nedohledává a nechává skupinku bojovat jak je libo.

Taky bych se nebál nasadit Peryton dřív.. snad někde okolo 6. úrovně, kdy postavy mají celkem dost životů, aby pár neúspěšných útoků je donutilo k ústupu a Perytona zase rozmyslet si vyhledat snažší kořist a pak nechat družinku pátrat po tom jak Perytona zabít. Možná tou dobou budou mít i nějakou magickou zbraň, protože už takový útočný démon +1 k těmto úrovním není na škodu. případně nějaký ten magický luk z pravidel pro začátečníky...

mé hodnocení osciluje kolem Tuorova, kde aspoň suchého průměru má míň než 5*, ale zaokrouhlil nahoru, já zaokrouhlím dolů. Nechci to ale brát tak, že potřebuju snížit jeho hodnocení, jako spíš jej použít k drobnému navýšení toho svého.