Bestiář

Rybenka koprožravá Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Hmyz

Životaschopnost: 1-2 životy

Útočné číslo: (-1 + 1) = 0 (kousnutí)

Obranné číslo: (+2 + 1) = 3

Odolnost: 7

Inteligence: 0

Velikost: A0

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 7/hmyz

Poklady: nic

Zkušenost: 4

Bojovnost: 3

Popis:

Tento hmyz svým vzhledem vzdáleně připomíná podivnou suchozemskou rybu. Nemá křídla a podlouhlé tělo je kryto stříbřitými chitinovými pláty. Malá drobná očka nejsou téměř ani patrná na 30 coulovém opancířovaném tělíčku, zato polovičně dlouhá hmatová tykadla ani tři štěty na zadečku přehlédnout nejdou.

Malá ústa jsou schovaná pod pancířem, běžnému dobrodruhovi neskýtají velké nebezpečí. Kdybychom rybenku otočili, odhalili bychom měkké bělavé tělíčko s třemi páry hbitých nožiček.

Jak už jméno rybenky napovídá, hlavní kořistí rybenky jsou kopromlaskové. Na jejich lov je skvěle vybavena tvrdým pancířem, který pro kopromlasky činí z rybenky nedobytnou tvrz, a tykadly, které spolu s hbitým tělíčkem dovolují rybence zaútočit z překvapení a z takového místa, že se kopromlask jen těžko brání.

Rybenky koprožravé, podobně jako samotní kopromlaskové, vycítí krev na velké vzdálenosti a do 4 směn se jich k místu boje seběhne 2-7 jedinců (1k6+1). Od pohledu útočí na kopromlasky, kteří z nich mají panickou hrůzu – okamžitě se rozprchnou a v boji s rybenkami si nepočítají OČ.

Jakmile rybenka uloví svého kopromlaska, ničím jiným se nezabývá a až 1 směnu požírá jeho červovité tělíčko.

Pokud zrovna nevyhledává potravu, skrývá se v různých vlhkých skulinách ve skalách, pod kořeny, ve starých domech či sklepeních… Umí obratně lézt po stěnách, pokud nejsou hladké, tudíž i různé propadliny bývají oblíbeným příbytkem.

Samička klade kopu vajec do vlhké tmavé skuliny, ze kterých se líhnou malé bledé rybenky bez pancíře. Zdržují se společně a často užírají úlovky dospělců. Na podzim samička klade vajíčka zabalena ve speciálním obalu a pouze ta přežívají zimu.

Štěty na zadečku bývají položeny na zem a zachytávají okolní vibrace. Když se cizí tvor přiblíží blíže než na 2 sáhy, rybenka prchá o kus dál a přitiskne se k podkladu spoléhajíc na svůj pancíř. Lovena bývá všemi hmyzožravými tvory pavouky počínaje a krysami konče.

Rybenku koprožravou lze zasadit do světa pro obohacení běžné fauny stejně jako poslední záchranu zmrzačených dobrodruhů před 30-60 coulů dlouhými nazelenalými červy (a nenabourávající započatý děj narychlo sesmolenou CP).


Kopromlask: PPZ-PPJ - str. 134

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Já zde nemám co dodat. Snad jen mi přišlo trošku podivné, že se v textu píše o tom jak pevný má krunýř a v hodnotách je popsána KZ 1, ale pro tak malý hmyz to asi bude pevným krunýřem.


 Uživatel úrovně 8

Pokračujeme v trendu malých one-shot epizodních nestvůrek.

Schválená bestie je předělávkou rybenky domácí (Lepisma saccharina), kterou známe z našeho světa. Jako v předchozím případě neobsahuje příspěvek obvyklé náležitosti rubrikou vyžadované. Nicméně stejně jako v minulém případě se domnívám, že s ohledem na charakter bestie je možno to přejít, protože větších detailů zřejmě nebude třeba.

Nestvůra má fakticky jediné využití, které je autorem uvedeno. Nápad jako takový je každopádně zajímavý a může se stát, že některý z PJ jej využije.