Bestiář

Anakonda Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: viz. níže

Útočné číslo: viz. níže

Obranné číslo: viz. níže

Odolnost: viz

Inteligence: viz. níže

Velikost: viz. níže

Zranitelnost: viz. níže

Pohyblivost: viz. níže

Poklady: viz. níže

Zkušenost: viz. níže

Bojovnost: viz. níže

Popis:

Popis

Anakonda má hnědožlutou až olivovou barvu s okrouhlými černými skvrnami po celé její délce. Od očí se až ke koutkům tlamy táhnou nažloutlé, bílošedé, nebo načervenalé, černě olemované proužky. Mláďata těchto studenokrevných hadů jsou velice pestře zbarveny, mají barvu od hnědé, přes zelenou a žlutou až k červené. Tento had není jedovatý, i když má až 10 coulů dlouhé zuby v 4 řadách, útočí tím že se okolo své oběti ovine a doslova ji rozdrtí (viz níže). Též dokáže útočit úderem hlavou či ocasem ( v tomto případě je „ocas“ zavádějící, mohli by jsme též říci tělem)
Dospělý jedinec dosahuje zhruba 15 sáhů a dožívá se až 40 let. Bývá považována za největšího a nejtěžšího hada vůbec (tedy až na hada mořského). Největší oficiálně zaznamenaný jedinec měřil 23,75 sáhů a vážila neuvěřitelných 12 000 mincí! Avšak neoficiální záznamy různých dobrodruhů vypovídají o jedincích dosahujících až 50 sáhů!

Samice

Samice bývají větší, silnější a agresivnější než samci. Často dosahují délky 19 sáhů. Jejich zbarvení je světlejší než u samců, převládají spíše odstíny žluté. Jejich skvrny jsou několikanásobně větší a více tvarované než je tomu u samců. Barva očí samic je žlutá.


ŽIV: 9 +4
ÚČ: (+6 +7)= 13 (úder) + zvl
(+6 +6 / -2)= 12/ -2 (tlama) + zvl
OČ: (+4 +3)= 7
ODOLNOST: 13
VELIKOST: D
BOJOVNOST: 11
ZRANITELNOST: zvíře
POHYBLIVOST: 9/plaz(na zemi),...16/plaz (ve vodě),...5/plaz(nažraná)
VYTRVALOST: 12/plaz
INTELIGENCE: 1
POKLADY: nic
ZKUŠENOSTI: 850

Samec

Samci Anakondy bývají ve většině případů menší a drobnější než samice, ale za to jsou rychlejší a hbitější. Jejich délka se pohybuje okolo 10 - 14 sáhů. U samců převládají zelené až olivové barvy, jejich skvrny jsou menší a hustší než tomu je u samic. Barva očí samců je leskle černá.


ŽIV: 8 +3
ÚČ: (+5 +5)= 10 (úder) + zvl
(+5 +4 / -2)= 9 / -2 (tlama) + zvl
OČ: (+4 +3)= 6
ODOLNOST: 10
VELIKOST: C-D
BOJOVNOST: 8
ZRANITELNOST: zvíře
POHYBLIVOST: 13/plaz(na zemi),...18/plaz(ve vodě),...6/plaz(nažraná)
VYTRVALOST: 15/plaz
INTELIGENCE: 1
POKLADY: nic
ZKUŠENOSTI: 700

I přes svojí velikost a sílu bývá Anakonda velice často terčem lovců nebo různých dobrodruhů. Je to zapříčiněno její kůží která je velice žádaná a také pro její maso které je v některých oblastech považováno za pochoutku.
*pohyblivost nažrané Anakondy je stejná jak ve vodě tak na souši.

Svlékání kůže

Každý had svléká svojí kůži a Anakonda není výjimkou. Svlékání kůže je zapříčiněno látkou která je obsažena v jejich těle, tato látka není dostatečně pružná aby zvíře normálně rostlo. U zdravého jedince svlékání trvá cca 3 směny a jejich kůže je svlečena najednou. Dospělí jedinec se svléká zhruba 2 – 3 za rok, tím že mladí hadi rychleji rostou, svlékají pokožku daleko častěji než dospělí jedinci (až 6 krát ročně). V tomto období je Anakonda zvláště nebezpečná a agresivní, ale na druhou stranu je citlivější. Jejich bojovnost a vytrvalost se zvyšují o 2 a jejich odolnost se snižuje o 4.

Zvláštní schopnosti

Infravidění

Stejně jako i jiných druhů hadů mají i Anakondy infravidění. Jejich schopnost vidět teplokrevné tvory je takřka stejná jako u trpaslíků s tím rozdílem že Anakondy mají své vidění nejen v noci, ale i ve dne. Proto v extrémně teplých dnech je jejich zrak silně skreslen. V závislosti na infravidění se u nich vyvinula další zvláštní schopnost.

Čich

Anakonda má velice chabý sluch a na svůj zrak se též nemůžu vždy spolehnout proto mají velmi vyvinutý čich. Ve stavu aktivity neustále odebírá kmitajícím jazykem vzorky pachu ze svého okolí. Díky štěrbině v horní čelisti může kmitat jazykem bez otevření tlamy. Tímto způsobem had mapuje své okolí nebo loví, jeho čich je takřka bezchybný a cokoliv co je „po větru“ mu nezůstává utajeno. Jak bylo již řečeno jeho „čich“ je podmíněn přístupností pachů k Anakondě, proto je zároveň jejím spojencem i nepřítelem vítr.

Škrcení

Škrcení je možné jen když se Anakondě zdaří její útok, je to past Sil+obr~11~neškrcení/škrcení u samice a Sil+obr~12~neškrcení/škrcení u samce. Po začátku škrcení se začne Anakonda okolo své oběti ovíjet a škrtit jí. Postava se nemůže nijak bránit ani útok opětovat. Když na ni zaútočí někdo jiný tak je 60%ní šance, že škrcenou postavu pustí a zaútočí na někoho jiného, jestli se tak stane tak puštěná osoba je 1k6kol otřesena a její OČ a ÚČ po tuto dobu klesá o 4. Škrcení je útok tvora s útočným číslem +15 u samice a +13 u samce a je to útok na nehybnou postavu.

Chování

O Anakondě kolují hrůzostrašné historky. Domorodci z kmene Dufanů jí dokonce nazývají „požírač lidí“. Název Anakonda vznikl z původního slova "anaikolra" což v řeči Dufanů znamená vodní kmen.
Anakonda je velice podlý tvor. Při narušení jejího teritoria útočí bez varovaní, bez jakéhokoli důvodu či příčiny. Na svojí oběť nejčastěji číhá nehybně na hladině vody, připravená k útoku. Mnoho dobrodruhů kteří přežili útok tohoto hada líčí její útok jako útok klády s očima. V jejich krvelačném běsnění se často stává že svojí oběť dokáží vyvrátit aby byli schopni se účinněji bránit.
Anakonda utočí na tvory jakékoli velikosti a dokáže spolknou tvora velikosti C a výjimečně u zvlášť velkého kusu i D! Jsou zaznamenány i případy nalezení zaškrceného draka, které jsou připisovány právě Anakondě. Avšak nejčastěji se živí rybami, želvami nebo různorodými savci, svou kořist tráví až několik týdnů zalezlá v různých úkrytech.

Rozmnožování

Všichni jedinci jsou samotáři, setkávají se pouze z pudové potřeby páření. Tato setkání mohou probíhat téměř po celý rok - cca 300 dní v roce (od března do prosince) - to je doba po kterou je samice gravidní. Anakondy spadají svým způsobem rozmnožování k řádu Vejcoživorodých. Vejce se vyvíjí v těle matky a líhnou se těsně před porodem, v jeho průběhu nebo vzápětí. Při jednom vrhu samice porodí 20 – 90 mláďat a jsou dlouhá od 70 do 120 cm.

Výskyt

Anakondy se nejčastěji vyskytují v tropických deštných pásmech v neprostupné džungli. Jejich výskyt je spjat s nějakým velkým tokem nebo sladkovodním jezerem protože více než na souši se cítí lépe ve vodě. Dávají přednost klidným pomalu tekoucím řekám nebo stojatým jezerům. Anakonda velice dobře plave a umí se dokonce i potápět. Od vody se téměř nikdy nevzdaluje, ale je schopna žít na souši i delší dobu.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 12

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Re Dakeyras: Pro mne jako nadčence fantasy, neříkám že 50ti metrový had by nebyl výtvorem fantazie, je toto téma vcelku nezajímavé a neokořeněné a nedočetl jsem ho ani dokonce z jediného prostého důvodu. Když chci hrát Dračí Doupě snažím se vytratit z reality a ponořit se do surreality. A "obyčejný" had, kterého můžeme vidět i v našem světě, pro mne není to pravé ořechové. Nechci být nespravedlivý k tomuto určitě propracovanému dílu, proto raději nebudu hodnotit, protože se bojím, že by byl můj úsudek odvozen z osobních pocitů spíš než z kvality díla.


 Uživatel úrovně 5

přemýšlím jestli je toto dílo pro ostatní tak nezajímavé, nekvalitní, nebo naopak dobré, že ani nic neříkají a nehodnotí.. podle mě je to škoda zaslouží si pozornost.


 Uživatel úrovně 0

Co se týče statů je dílo vyhovující, jedna malá pravopisná chyba ve slově zkreslit.

Poněkud nešťastně je vysvětleno škrcení.Jedna věc je zranění, které je
řešeno klasickým útokem, ne úbytkem určitého počtu životů.
Škrcení je nejenže útokem na nehybnou postavu, ale i sama anakonda bude
logicky nehybná.

Je to pěkné,chyb pomálu.Popis dostatečný.
s pozdravem, inister


 Uživatel úrovně 5

náš svět a svět DrD je trošku rozdílný, takže bych vůbec neřešil rozdíl v uváděných rozměrech, dokonce je vítám, protože dobrodruzi DrD jsou většinou tužší než dobrodruzi v reálu. Jen bych dodal, že je možná škoda, že samec popisován jako rychlejší a hbitější nemá větší bonus za obratnost, tedy míst +4 na +5, ale není to nic co by ublížilo příšeře.
jinak bonus za zbroj +3 krásně odpovídá kožené zbroji, takže by mohla být využitá k tvorbě pružných ale stejně pevných kožených zbrojí, ale to je jen taková věc navíc.


 Uživatel úrovně 8

Přípěvek na slušné úrovni, který zpracovává tvora žijícího i v našem světě.

Popis je dobrý, nicméně mi není zcela zřejmé, odkud autor čerpal své údaje o rozměrech anakondy. Pokud je mi známo, tak v našem světě dosahuje rozměrů přibližně polovičních.

Příspěvku by neškodilo lepší rozvedení smyslů hada, které jsou popsány poněkud neurčitě. Není třeba úplně jasné, co si představit pod pojmem „infravidění skoro jako trpaslíci“. Věci by také pomohl lepší popis čichu hada.

Z našeho světa je známo, že anakonda útočí někdy i z koruny stromů – možná by neškodilo popsat i tento zvláštní útok.

Autora je také třeba pochválit za obrázek.