Bestiář

Mechechník mechový Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Nestvůry magického pole

Životaschopnost: 1-2 životy

Útočné číslo: jen zvl.

Obranné číslo: (-5 + 1) = 0

Inteligence: 0

Velikost: A0

Zranitelnost: C, 2G (ale mráz 0), I, 2K (ale mráz 0), N

Pohyblivost: 0 (nepohybuje se)

Poklady: nic

Zkušenost: 25

Popis:

Doplňující údaje:
Kruh magie: I.- IV.
Vysávání: kouzelnická magenergie (+ 0%), hraničářská magenergie (+ 5%)
Denní dávka: 21 (4/1 směna)
Dosah: 22 sáhů

Vznik a výskyt:

Na místech se zvýšeným výskytem magenergie se často vyskytují dosti nenormální formy života, plynule přecházející ve formy magické. Jedním z takových tvorů je i mechechník mechový. Vyskytuje se v prvním až čtvrtém kruhu magie, na pro něj specifických místech. Těmi jsou v zásadě dva druhy oblastí: 1) stinné a vlhké hvozdy s vysokou koncentrací surové magenergie – zde tyto magické mechy porůstají různá vlhká místa, například kol protékajících potoků, lužní oblasti a podobně - jako běžné mechy. 2) Často se také vyskytují ve vlhčích oblastech, kde bezprostředně obklopují silně magické stromy a parazitují na nich vysáváním magenergie.

Mimo magické pole (je-li například vyčerpáno) nepřežije déle než 3 směny, po této uplynulé době v nemagickém prostředí se vypařuje, vysychá a nakonec z něj zbude pouze hrstka seschlé, dříve organické hmoty. Stejný proces zanikání probíhá i v případě, že je někým, nebo něčím zabit/zničen.

Vzhled:

Mechechník vzniklý magickou mutací z klasických mechů nabyl tímto způsobem rozličných vlastností, některých mechům podobných, jiných spíše překvapivých. Růstem je mech plazivého a poléhavého typu, vyskytující se buď ve forme jedinců (osamocený tvor), nebo mohou vytvářet kolonie o počtech 5 – 15 jednotlivců. Jedná-li se o IV. kruh magie, je pravděpodobnost kolonií vyšší než například v I.. Mechoví mechechníci mají podobu mechových polštářků tvořených množstvím kořínků, příchytných vláken, lodyžek a lístků. Má tmavě zelenou barvu, avšak narozdíl od klasických mechů jsou kořínky slizovité (leč i přesto se mechechník nepohybuje) a celý organismus je mírně průhledný, přes den nepatrně svítí, v noci pak výrazně fosforově září a lehce ozařuje své okolí. V případě celých kolonií je tento svit velmi nápadný a lze jej spatřit již na vzdálenost kolem 50 sáhů. Velikost jednoho mechechníků je kruh o průměru asi 16 coulů, s výškou coulů dvou.

Vysávání magenergie:

Běžný denní pokrm jim představuje surová magenergie stoupající v podobě páry z půdy, pařezů, puklin skal, zvětrávajících roklí, či prasklin kmenů. Tuto magenergii zachytávají a absorbují celým povrchem svého těla. Nadbytek magenergie je pro ně stejně jako její nedostatek vražedný, a proto mohou tedy obývat pouze kruhy magie určitého stupně. Jsou na ně vázáni jak existenčně, tak absencí pohyblivosti. Výjma pojídačství volných přírodních magů umí též útočit vysáváním kouzelnické a hraničářské magenergie (hraničářské s bonusem 5% na úspěšnost vysávání). Denně je jeden mechechník schopen pozřít 21 magů (obou dohromady), přičemž naráz 4 magy a o další pokus na vysátí se při úspěšném pokusu může uchýlit až po uplynutí jedné směny. Tento pro nestvůry magického pole typický útok zraňuje podobně jako jiné, v poměru 1 vysátý mag/ 1 ztracený život oběti vysávání. Dosah vysávání magenergie je do vzdálenosti 22 sáhů.

Využití magenergie:

Kromě toho, že magické mechy magenergii vysávají, také s ní určitými způsoby nakládají. Využívají ji však nejen k rozmnožování (jako například Pištíci – viz PPE-PJ), mechechník se nerozmnožuje jinak než magickou mutací z běžných mechů, avšak může k ní přispět*. Místo toho tím, že nasakuje jak vodu – stejně jako normální mech – a zároveň vysává magenergii, šíří kolem sebe magickou páru. Tato magická pára vzniká pouze za teplejšího počasí, když se voda z mechechníku vypařuje a také vysál-li nějakou hraničářskou či kouzelnickou magenergii.

Magická mlha
Magenergie: 1-21
Vyvolávání: 1 kolo
Trvání: 12 směn
Dosah: 10 sáhů

Popis: Mechechník vypustí poměrně hustý fosforový oblak mlhy, která je 3 sáhy vysoká, libovolně sáhů široká (základní délka je 1 sáh, každý další sáh stojí 1 mag) a libovolně dlouhá (základní délka je 2 sáh, každé další 2 stojí 1 mag). Základní trvání magické mlhy je 12 směn, ovšem je také závislé na stavu a proměnách počasí. Za oněch 21 magů, které je schopen mechechník maximálně pozřít, tak může vytvářet různě velké magické mlhy. Tvor, jenž se přímo v ní nachází bude mít postih za zhoršenou viditelnost -1ÚČ a OČ v boji tváří v tvář, v případě střelby skrz mlhu -2 ÚČ. Hlavním efektem magické mlhy je však její magická plynovitost, která sic neotráví, ale dokáže překvapit jinak. Postava pobývající alespoň 2 kola v této mlze si hází proti pasti Odl – 6 – nic / mechechnictví. Mechechnictví je nadýchání se plynu dráždícího k záchvatům smíchu. Postava která neuspěje proti pasti se po následující 2 směny nepřetržitě směje. Smích znamená: pohyb a akce pouze poloviční rychlostí, znemožňuje soustředění na kouzlení, -3 k ÚČ a OČ, nelidský smích, který nelze zastavit a může přilákat pozornost. Po dvou směnách musí postava minimálně jednu směnu plnohodnotně odpočívat, aby nabrala síly po vyčerpávajícím smíchu.

Je-li mechechník zabit, za veškerou magenergii, která mu ještě v okamžiku smrti zbývala, se uvolňuje tato magenergie do okolí právě v podobě magické mlhy.

*Magická mlha, vypouštěná mechechníky, může v okolí se zvýšeným výskytem magenergie výrazně přispět k rozmnožování, pokud začne ze vzduchu pokrývat obyčejné mechy, nacházející se v magickém prostředí. Podpoří tím tak magickou mutaci, ale pouze u mechů, na jiné nestvůry magického pole nemá mlha vliv.

Jiné zvláštnosti:

Ve spektru zranitelností patří mechechník k opravdu ošemetným tvorům. Zaútočí-li na mech postava obyčejnou zbraní (B), mohou nastat dvě situace. Mechechník nemá nasátou žádnou kouzelnickou magenergii – nestane se nic, běžné zbraně jej nezraňují. Má-li nějaké kouzelnické magy v sobě (alespoň 4), vyšlehne z něj jeden zelený blesk. Blesk má stejné parametry jako běžný zelený blesk z pravidel, úspěšnost zasažení útočníka je však 50% při útoku z blízka, 30% při útoku z dálky (postava však musí být pochopitelně v dosahu kouzla, který je stejný jako v pravidlech). Při pouhém dotyku mechechníka se nic nestane, ale šlápne-li na něj těžší postava, blesk vyšlehne také. Jednoduše při vyšším tlaku na jeho hmotu jež lze označit jako zranitelnost A. U zranitelnosti typu G* zraňují všechny věci mechechníka dvojnásobnou silou kromě mrazu, který nemá vůbec žádný účinek. Proti magickým bleskům a celé skupině J je imuní, protože je sám může vypouštět a nepoškozují jej. U skupiny K je podobná situace jako v G – zranění ohnivé povahy zraňují dvojnásob, mrazivé povahy nemají žádný efekt. Bez problémů a bez vyjímek je zranitelný skupinami C, I a N. Z jednoho zabitého mechechníka lze do 3 směn, než zcela uschne, vydestilovat 1-3 alchymistické magy. Kolonie mechů, které vytváří, nejsou bohužel schopny spolupracovat a komunikat, kromě magické mlhy, která se v případě blízkosti mechů propojuje a vytváří rozměrnější clonu.

Přeji příjemnou zábavu a na závěr bych rád poděkoval Ivrinovi, za jeho fotografické umění.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Morter: celkom som sa pobavil. Jednoduchá a hrateľná príšerka.
Otázočky a komentáre:
a) Obranné číslo - iba tak náhodou sa nepíše najprv KZ a potom bonus za obrantosť? (drobnosť)
b) Výskyt je pre mňa trošku chaoticky. Hlavne ovolávky na kruhy mágie. (drobnosť)
c) Poznámka o vytváraní kolónií asi nepatrí do vzhľadu. (drobnosť)
d) Vysávanie magenergie - no uff ... trošku som to nepochopil. Píšeš, že nadbytok magov je pre nich smrteľný - tak prečo by pre boha vysávali magy niekomu inému keď ich majú akurát z miesta kde žijú? Celkovo mi chýba popis toho prečo by tú magenergiu vysávali, kto je primárny cieľ (cieľ vybraný na základe: vzdialenosť, povolanie, potenciálna hrozba atď ...).Vysávajú magy iba keď sú v ohrození alebo automaticky?
e) Magická mlha - celkom dobrý nápad
f) Čo sa týka rozmnožvania. Keď o sebe nevedia (ako sám píšeš), čo im bráni vytvoriť kolóniu o počte 100?
g) Otázka: Keďže sú to magické tvory, ktoré asi vyciťujú magenergiu takpovediac automaticky (asi tak zameriavajú aj Mágov a Hraničiarov) tak prečo nevycítia magy aj z iných Mechechníkov? Nemôžu si takto magy navzájom vysávať/posielať? Nevedeli by aspoň o sebe keď už sú tak vedľa seba. Nebrali by sa navzájom ako hrozba?

Ohodnotím, keď si ujasním ako to je vlastne celé myslené :-) Díky za odpoveď

Syrus: odolnosť netreba :-)


 Uživatel úrovně 5

Ad odolnost: V PPE jsou tuším nestvůry magického pole uváděny bez odolnosti.


 Uživatel úrovně 8

Jedná se o jednoduchou nestvůru danou prostředím. Účelem bestie je pravděpodobně epizodní nebo doplňková role při dobrodružství ve hvozdu. Pro tento svůj účel je nestvůra popsána velmi dobře a (krom chybějícího údaje o odolnosti) jí není co vytýkat (a na druhou stranu ani co navrhovat).

Jediná drobnost, která mne poněkud zarazila je sesílání zeleného blesku. Myslím, že charakteru nestvůry by více odpovídalo nějaké jiné kouzlo.