Bestiář

Písečný vlk Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: 5

Útočné číslo: (+1+2)=3 (tlama); (+1+1)= 2 (tlapy)

Obranné číslo: (+5+1)=6

Odolnost: 21

Inteligence: 1

Velikost: B-C

Zranitelnost: C,G,I,J,K,N2

Pohyblivost: 18/magický tvor

Poklady: nic

Zkušenost: 289

Bojovnost: 11proti skupině větší než jejich počet neútočí)

Popis:

Písečný vlk je podoben klasickému vlka, s tím rozdílem, že je celý tvořen pískem. Jediná „nepísečná“ část jsou jeho oči. Jedná se o magicky tvořené rubíny, které po zániku vlka zmizí. Když se takový vlk pohybuje, tak ztratí hmotnou podobu, vypadá jak masa písku unášená větrem. (Větší skupiny, co se přemísťují, mohou být mylně zaměněni za písečnou bouři.)

Tito záhadní tvorové se vyskytují v písečných pouštích nebo v oblastech s větší koncentrací písku, ve smečkách čítajících 5-10 jedinců. Útočí na každého, kdo se dostane do jejich teritoria, ovšem netroufnou si na skupinu, která je větší než jejich počet.

Zvláštní útok:

Udušení. Píseční vlci mohou začít kroužit kolem své oběti a tím jí začnou dusit. Dušení je past na Obr+roz ~ 5 ~ nic/dušení Nebezpečnost pasti se zvyšuje o 1 za každého vlka, který kolem oběti "krouží". Pokud oběť v hodu proti pasti neuspěje, past se zvýší o 1. Na past se hází každé kolo. Samotné dušení probíhá tak, že oběť přichází o 1-3 životy za kolo. Pokud písečný vlk někoho zabije dušením, udušený se sám promění v písečného vlka. – Po postavě zůstanou veškeré věci, které měl u sebe.

Pokud někdo písečného vlka zabije, tak se celý vlk změní na materiál, ze kterého vznikl, na písek.

A teď několik faktů:

Vznik:

Několik desetiletí nazpět alchymista jménem Zirfal. Většinu jeho života věnoval studiu domácích zvířat a jejich domestikaci. Pokoušel se pomocí astrálních sil naprosto ovládnout mysl domácích tvorů. Poměrně se mu i dařilo, ke konci experimentů ho téměř jakékoli ochočené zvíře poslouchalo byť na něj jen pomyslel.

Jenže jeho pokusy vedly dále. Pokoušel se domestikovat i divoká zvířata. Jelikož žil na pokraji velké pouště na jihu neměl příliš mnoho materiálu. Jediný materiál co měl, byla zvířata, která mu přiváželi v klecích. Obvykle mu dováželi vlky, protože kus severněji byli přemnožení. – Místní monarcha proto podporoval jeho výzkum. Vlci mu způsobovali velké ztráty na dobytku i lidech.

Při jednom takovém pokusu s vlkem se vlk dostal z obojku a napadl Zirfala. Při narušení práce explodovala veškerá magenergie, kterou měl alchymista při sobě. Odmrštila vlka od Zirfala a alchymista ihned na místě zemřel. Vlk byl zraněný, odbelhal se do pouště, kde nakonec zemřel. Ovšem to bylo vše. Ve vlkovi bylo veliké množství koncentrované magické síly. Jak je známo, mageenergie je nevyzpytatelná a podle toho se zachovala. Těsně než vlk zemřel, přenesla se do písku a věrně napodobila postavu i mysl vlka. Vznikla tak magická bytost tvořená pískem.

Dodatky

  • Zranění u zvláštního útoku je dáno i tím, že vlk je tvořen pískem, tedy postavu i odírá.
  • Věci, které zůstanou po postavě, jsou obroušeny a zdeformovány pískem – Nechám na PJ, jak s tím naložení, ale měl by na to myslet.
  • Důvod proč vlci útočí na vše živé ve svém okolí, je ten, že jsou hnáni hladem. Bohužel nejsou schopni se takto nasytit, a proto budou věčně hladoví. Vlci obvykle opustí postavy po prvním pokusu je pozřít, jenže v tu dobu většinou bývají hrdinové mrtví.

Jedná se o doplňkovou nestvůru pro oživení průchodu postav pouští. Ovšem, kreativita PJ je neomezená.

Příklad: Postavy jsou najati na ochranu karavany, která převáží vzácné látky. Po prvním dnu pochodu v nehostinných podmínkách pouště uvidí postavy zvláštně se pohybující písečný mrak. Napřed si myslí, že se jedná o pouštní piráty. Jaké je pak pro ně překvapení, když prožene jen písečná smršť, která pří útoku vypadá jak vlk s rudýma očima. Určitě to je ďábel z pekel…

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 24

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Hamster: neviděl jsem zmíněný film, stejně, jako jsem neviděl vlka z písku.
Pokud by to byla konzistence písku v boxovacím pytli, tak tam kinetická energie hraje roli dost podstatnou.
Pokud by to byla konzistence hrsti písku v objemu vlka, tak tam pochopitelně meč nehraje roli, není-li použit k zamíchání obsahu vlka na způsob pádla ;)


 Uživatel úrovně 8

8 vlků si netroufne na 20 koz? kde to žiješ? já měl pocit, že například gepard si troufne na stádo desítek gazel a celé ho rozpráší, stejně tak vlci už svojí přítomností a pachem způsobí takovej poprask, že je velikost stáda naprosto nepodstatná...

Pokud tvrdíš, že se chovají jako vlci (a tvrdíš to až v diskuzi), ale ve výsledku popisuješ uplně jiné chování, pak je něco špatně.

Stejně tak odsávání vzduchu je postavené na hlavu, nemůžou přece vytvořit vakuum.
Pokud je past na vyskočení z víru, pak je ještě více nesmyslná. 1. nevidím důvod, proč se vlk nepřesune s postavou (kor když jich krouží 5) a 2. proč se každým kolem zvyšuje???

***

Zombie: viděl si spidermana se Sandmanem? To je myslím hezká ukázka toho, že "magicky" spojený písek prostě nerozprášíš, ani na 1k6 kol.


 Uživatel úrovně 5

Emiel:
Děkuji za odpověď, sice u té zranitelnosti s tebou až tak nesouhlasím (šlo by "B - stínová - rozprášení na 1k6 směn" kontra vyšší zkušenost), ale jinak dobré :o)

(... Vlčí pohádky: člověk, to je jen taková hubená vysoká, ani masa s toho moc není ... ;) )


 Uživatel úrovně 0

Zombie:
Dušení:

Jedná se o princip, že vlci kolem psotav odsajou vzduch, tedy nebudou mít co dýchat. - nemožnost nadehcnout se = sedušení. Past je na obratnost, protože jde o to, dostat se z toho víru písku.

Proměna:

trvá kolem jedné směny, tedy zhruba těch deset minut (hobit třebaa o minutu míň, kroll zas o pár minut víc...)

Chování:

Tady nejde o sílu, ale o to, co jim zůstalo z dřívěška. s mentalitou zvířete si prostě netroufnou na něco, co by dříve nedokázali. Že napadnou celou skupinu o menším počtu, je dáno tím, že trpí 'hladem', mají větší agresi.

A počet nestvůr, co napadnou.. Je to jen demostrační a děláno hlavně na lidi a podobné potvory. Mylsím, že PJ si logicky může domyslet, na co si toufnou a na co ne.

Zranitelnost:
Mlať si kyjem do písku, uvidíš, že ti projde skrz. Proto tomu nevadí běžný zápas a běžné zbraně. Prostě nemají co udeřit, jen projdou pískem a po čase se leda obrousí. Kdežto magická zbraň (démon v ní) zraňuje to, co ten písek pojí - magickou energii.
Navíc je to potvora dělána pro pokročilé začátečníky, což znamená, že obvykle vdružině už magické zbraně bývají (Děláno pro psotavy 5-8 úroveň)

Výskyt: I tak se to dá vzít. Musí se tam jen umět dostat a 'množit'. Prakticky k životu to písčité prostředí potřebují, kvůli kamufláži.


 Uživatel úrovně 5

Emiel: poprosím tě o vysvětlení následujícího:

Dušení vlky:
Co postavu dusí, pokud vlci kolem ní JEN obíhají ?
Někým zmiňovaný Vodník z PPZ topí tím, že vás popadne za nohy (či jinou část těla), stáhne vás do vody a celou dobu s vámi třepe a mlátí (i tak je smrt za 30 sekund přehnaně rychlý konec).
- pokud je to magie (častá výmluva), stojí za to to tam napsat, kvůli možným magickýcm ochranám a imunitám,
- pokud obíháním vzniká vír písku, který dusí postavu (tedy spíše sloup - vír má tendenci odstředivou silou místo opouštět, proto má také takový tvar), který postavě vniká do plic, pak bych to viděl na past s použitou vlastností ODOLNOST (a také to tam napsat)
(
efekt existuje všude kolem ne => bráním se pasivně odolností těla => použitá vlastnost ODOLNOST
versus
efekt má někde někde vedle mne zdroj => mám kam uhnout => použitá vlastnost OBRATNOST
)

Proměna:
Do jedné směny (z diskuze) znamená za 1 kolo i za kol 60. Můžeš to blíže specifikovat? Protože v boji je to hodně velký rozdíl - za 1 směny znamená až po boji => další boj, 1 kolo (řádově) znamená další protivníci v tom samém boji.

Vlčí chování:
Vlci z masa a kostí ve smečce spolupracují, číhají, snaží se odehnat nejslabšího jedince stranou, tam ho strhnout k zemi a roztrhat.

Takže pardon, ale tvor s úrovní 5, odolností magického tvora 21/+1, silou +1 a obratností +5 by rozhodně neměl být bázlivý a měl by si troufnout i na početnější skupinu, například na karavanu s poháněči či pastevce koz se svým stádem. Zvláště s dále diskutovanou Zranitelností (nebo spíše nezranitelností)!

Extrémní příklad:
8 vlků si netroufne na stádo DVACETI koz velikosti spíše A než B, ale třeba na TŘI hrochy nebo slony si troufne a ještě k tomu je udusí ? ;)

Zranitelnost:
Nevím, co vadí rozprášit 400-800 mincí písku (alespoň pádnou) zbraní do okolí, ale zranitelnost C - zbraněmi pouze kouzelnými, z něj dělá opradu extrémního zabijáka, který vyhladí vše živé, dokud nenarazí na agresivní magickou bytost nebo řádně ybavené dobrodruhy (aby se smečce mohli vyrovnat, tak by měli mít docela dost kouzlených zbraní, byť slabých).

Výskyt:
Cituji "se vyskytují v písečných pouštích nebo v oblastech s větší koncentrací písku ..."
Větší koncntrace písku, tedy například pískovny, pláže, písečné lavice v mělké vodě, nebo i hlinitopísčité a písčité půdy, pískovce, pískovcové skály a podobně ? (v úhrnu je tam totiž také dost písku).


 Uživatel úrovně 5

Nathaka Warrior: vyvrátím jeden mýtus, než se tu rozjede off-topic diskuze:
Rozsah bestiáře DrD není o ceně tisku, jak ukázal rozsah bestiáře DrD+.


 Uživatel úrovně 1

Tamerlán: Často se tu setkáš s názorem, že pravidlové bestie, předměty a další doplňky jsou popsány poměrně mizerně a to v minimálním rozsahu. Tisk je totiž celkem drahá věc a Altar tedy logicky neměl zájem o mnohostránkové popisy každé hlouposti. Tím, co je v pravidlech, bych se být Tebou vůbec neřídil a už vůbec bych nespoléhal na srovnání zdejších příspěvků s těmi v pravidlech. Namísto toho se soustřeď na to, jak je dílo napsané, čím je zajímavé, zda má všechno potřebné a zda má taky něco navíc, čím si vyslouží čtvrtou a pátou hvězdičku, které zdaleka nejsou samozřejmostí.

I když souhlasím, že Emielovo zpracování stačí ke hře, myslím si, že hodnocení "nadprůměrné" sedí právě k takovým dostačujícím příspěvkům, jakmile mají nějaké další nedostatky a nepřesnosti, které se konkrétně tady opravdu našly, nebo jsou špatně napsané a obsahují chyby, je "podprůměrné" víc než adekvátní.

Jen pro úplnost podotýkám, že postup "začnu na pěti a podle chyb strhávám" není ideální, i když nevím, jak přesně jsi k hodnocení 4* došel Ty. (U Charlotte je to jasné, u Tebe můžu jen hádat.) Víc k tématu hodnocení a psaní kritik viz u příslušných stoljů v Putyce. Jestli se nevyznáš v Putyce, rád ti na některé zajímavé stoly pošlu poštou tip, případně si s Tebou o tom pokecám. (Když o to také poštou požádáš.)

N.


 Uživatel úrovně 0

Zato v pravidlech je vše logické a sedící. Podle mě chcete moc, to co předvedl zde Emiel dle mě bohatě stačí.


 Uživatel úrovně 8

Tamerlán:
právě že z mého pohledu využitelná není, protože zvláštní útok mi přijde postavený na hlavu a o ničem jiném to v podstatě není. X á čtyřek číst nepotřebuju, stačí mi pár řádků, kde by to bylo alespoň takhle kratičce popsáno, tady to není ani zmíněno. A na druhou stranu nechápu, proč tam jsou tedy 3 odstavce o vzniku.


 Uživatel úrovně 0

Jendoduché, využitelné. Nevím, co víc dodat. Je to jen nestvůra,, jak sjem očima prolétl diskuz a výtky k jejím chybám, tak bych se chtěl přeptat - kdyby ste vážení vy chtěli nestvůru do dobrodružství jen na jendo náhodné setkání, tak by ste k ní chtěli číst dvě á čtsyřky? Já tedy ne. Mě tohle dílko plňě vyhovuje.