Bestiář

Ranhojič Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Cizí Postava

Životaschopnost: 10. úroveň (46 životů)

Útočné číslo: SZ -4

Obranné číslo: KZ +4

Odolnost: 13

Inteligence: 17 /+3

Velikost: A (dle rasy)

Zranitelnost: humanoid (dle rasy)

Pohyblivost: humanoid (dle rasy)

Poklady: 300 (léky, masti, herbář...)

Zkušenost: 2 (zabití bezbranného ranhojiče je spíše ostuda)

Bojovnost: -

Síla mysli: -

Popis:

Ranhojič, felčar nebo občas také (zastává-li tuto funkci žena) bába kořenářka je povolání, které nesmí chybět v žádné vesnici ani v žádném městě.Ranhojič může být jakékoliv rasy – vyskytuje se prakticky mezi všemi humanoidními bytostmi (ano, i mezi skřety, skaveny, orky …). Každý přeci potřebuje svého lékaře a je jedno jestli je dotyčný raněný i lékař na straně dobra, nebo na straně zla. Přesvědčení tedy také roli nehraje.

Rád bych se vyvaroval mých předešlých chyb (zejména z CP Ras v bestiáři), tudíž bych tento popis rozdělil na dvě hlavní fáze – první fáze bude popis povolání jako celku a fáze druhá bude příklad jednoho konkrétního felčara, kterého si můžete hned vzít a ubytovat ho ve Vaší vesnici (nebo městě) na kraji lesa, aby mohl ráno co ráno vyrážet na sběr léčivých bylinek a léčit lehká i těžší zranění obyvatel vesničky…

Text v závorce je myšlen jako poznámka autora.

Ranhojič jako povolání aneb všeobecný pohled

Některé rysy a povahové vlastnosti lidí (trpaslíků, elfů…) musí být pro toto povolání zákonitě stejné. Takový člověk, který chce toto povolání vykonávat bude jistě chytrý a pozorný, ale hlavně soucitný a empatický k potřebám jiných lidí. (Pokud někdo nebude mít rád lidi, nebude je nejspíš s radostí léčit, nebo jim naslouchat, že?) …Ranhojič bude jistě také mírumilovný a nekonfliktní. Lidé ho budou mít rádi, nebo ho budou při nejmenším respektovat. Nikdo si nemůže být jistý, že ho zítra nebude potřebovat a jen málokdo si bude chtít rozezlít někoho, kdo by mu v budoucnu mohl třeba i zachránit život.

Ranhojiči mají také velmi často dost idealistický náhled na svět. Představují si ho jako etické a počestné místo a jsou přesvědčeni, že svým jednáním tomuto stavu velmi pomáhají - očisťují ho od nemocí a nákaz. Víra v jejich boha je silnější než cokoliv jiného a to se samozřejmě musí na jejich chování projevit. Jsou hluboce oddaní věcem, které jsou pozitivní nebo dobré (myšleno pro jejich komunitu –ork bude sice zrovna takový, ale ne každému se jeho jednání bude zdát správné) a jsou ochotni přinášet i oběti v pokusech o realizaci jejich ideálů a léčivých preparátů. Nebudu zde upřesňovat jaký je to bůh, jak často se modlí a jak často chodí pokleknout ke svatyni. Je to totiž u každéhoranhojiče velmi idividuální.

Jsou náchylní k faktickým chybám, neboť se leckdy nechají ovlivnit spíše pocitem než reálnou úvahou. Řečeno jinak – bude-li chtít někdo felčara okrást a bude hrát divadélko na jeho city, je velká pravděpodobnost, že felčar bude obalamucen, podveden a okraden. Důvěřivost, kterou felčar oplývá se ne vždy vyplácí.

Ranhojiči jsou velmi trpěliví k pacientům v komplikovaných situacích, ale jejich trpělivost už není tak velká při různých detailech rutinních záležitostí. Jsou vždy otevřeni novým myšlenkám a informacím. Nedělá jim problém žít ve společnosti ani o samotě. Usilují o jednotu mysli, těla i ducha a díky této duševní rovnováze, kterou si jsou schopni udržet, nemají problém se začleněním do jakéhokoliv kolektivu a rychle se přizpůsobí. Nicméně nejlépe je jim blízko k přírodě, kde mohou využít spoustu svých individuálních dovedností.

Poslední společné vlastnosti ranhojičů jsou schopnosti přímo spojené s inteligencí. Schopnost rychle se učit a s tím spojená znalost někdy i několika jazyků jsou ty hlavní. Následují schopnosti tlumočení příběhů, protože jich za svůj život slyšeli tisíce. Nemají problém ani s vytvářením příběhů vlastních, které si dokonce zapisují a ukládají do své knihovny..

I ten nejméně zkušený ranhojič umí vždy alespoň nějaká hraničářská léčivá kouzla z PPZ (jiná než pravidlová jsou libovolná, ale musí být pouze léčivého charakteru – některá budou uvedena u příkladu) a tak jako k válečníkovi patří pořádná sekera, tak k felčarovi neodmyslitelně patří herbář. Herbář nosí felčar stále s sebou a zapisuje a kreslí si do něho nové a nové bylinky a poté i recepty na různé masti (kapky, užívání…), které se mu z nich podařilo vyrobit. Plus samozřejmě na co a jak dlouho účinkují. Ve dne v noci, na jakémkoliv místě – stojí-li felčar ve frontě na trhu, využije tohoto času k přečtení alespoň několika málo vět z tohoto svého (nebo zděděného či darovaného) fasciklu.

Velmi nerad bych zde tvořil herbář, protože na internetu se jich dá najít hned několik a jsou velmi dobře zpracované. Nehledě na to, že každý správný hraničář by měl svůj herbář mít. Takže mu ho jednoduše vezměte a dobrovolně či nedobrovolně se s s ním podělte o informace, které se skrývají v tomto důležitém svazku. Pokud ho nemá – pokárejte ho a zadejte mu domácí úkol :o) Avšak pro začátek není problém najít léčivé rostliny v herbáři našich krásných českých bylin a já zde uvedu nějaký ten příklad, jak by měly popisy vymyšlených květin vypadat proDrD. Kreslit nebudu – kreslím a zpívám pouze v sebeobraně!


Noční květy

sběr: 5-9 (květen až září)
použitelná část: sušené květy
indikace: čaj
výskyt: louky (lze je nelézt jen v noci, kdy kvetou – přes den nekvetou a nejsou vidět)
nalezení: den 5% / noc 45%
cena: 5 md. (cena je za 1 dávku)
návykovost: není známa
popis: Pitím čaje z těchto sněhově bílých kvítků se jednak léčí nachlazení a jednak působí preventivně proti němu = past u nachlazení se snižuje o 2. Vhodné pro dobrodruhy na cestách.

Medvědí krev

sběr: 8-10
použitelná část: květy a listy
indikace: mast, listy na ránu
výskyt: louky, okolí řek
nalezení: 20%
cena: 1 st (za mast)
návykovost: není známa
popis: Tato krásná bylina s rudými květy je velice vzácná a je docela obtížné ji najít. Působí velice hojivě na popálenin a puchýře (ať už od ohně, nebo od slunce). Z jejích květů se dělají masti, nebo se mohou použít její listy, které se (čerstvě utržené) dají na popáleninu a působí stejně kvalitně jako mast.

V malé osadě bude felčar znát jen některá základní hraničářská léčivá kouzla, protože čím míň lidí, tím méně práce pro felčara a ten se tedy musí přiživovat i jinou prací. Tím pádem má na studium méně času a umí toho méně, než například felčar z velkého města. Ten je čas od času dokonce za nemalý plat zaúkolován správcem provincie, aby doprovázel vojsko do nějaké bitvy a léčil po (i při) bojích raněné vojáky. Tím pádem má i dost peněz naspořených dopředu, aby poté mohl veškerý svůj čas věnovat studiu a vymýšlení nových kouzel (která nechávám ve fantaziiPJ , přesto jsou ukázková kouzla vytvořena – jedno jako základní a další u příkladu) a přípravě nových medikamentů.

Tabulka vlastností podle povolání

Zde bych se rád zmínil, že jsem sice udělal tabulku pro pravidlový výpočet postavy, ale přece jen je to „Cizí postava“ a nepředpokládám, že se všem bude chtít se s ní až tolik piplat. Zároveň také nepočítám s tím, že by siranhojiče někdo zvolil jako povolání pro svou postavu – na to je zase zpracovaná poněkud málo – alespoň co se detailů týče. Berte to tedy prosím s nadhledem, pokud si jí „nahodíte“ zjednodušeně, bude to rozumné.


Obratnost Inteligence
14 - 19 13 - 18

Tabulka magenergie

Úroveň Magů na den
1-5 8
6-10 12
11-23 18
24-36 24

Pro dobíjení magenergie platí pravidla jako u hraničáře.

Ranhojič není schopen používat jiná kouzla než léčivá a uzdravovací.

Životy

Trochu nepodstatné, když vezmeme v úvahu, že toto povolání by se do souboje prakticky nemělo dostat. Ale pro pořádek bych dal počítání životů jako má zloděj v pravidlechDrD.

Ranhojičovy předměty:

Sem patří běžné i méně běžné čaje, roztoky k inhalování, kapky, masti na bolavé svaly, masti na bolavé klouby, obinadla namočená v bylinném roztoku pro zklidnění tržných ran…. A spousta a spousta podobných léků. Toto nechávám v rukáchPJ, neboť ten by si měl určit jaký lék bude mít ranhojič k dispozici a jaký ne. Navíc postavy si mohou svou hloupostí způsobit tak různorodá zranění, že se ani nedá dopředu počítat s lékem na jejich vyléčení :o)

Přesto, že ranhojič má schopnost kouzlit, tak z velké většiny používá běžné léčebné prostředky, protože přírodní léčení je zkrátka přírodní léčení… A hlavně, většinou ho navštěvují lidé s běžnými nemocemi, než dobrodruzi s přelámanými kostmi a rozsekanými údy. A tam je koneckonců platnější mastička z heřmánku než magie. Nehledě na to, že to pro dotyčného vyjde podstatně levněji.

Kouzla z pravidel a jejich ceník:

Jelikož se tímto vším ranhojič živí, tak nepočítejte s tím, že když Vás k němu dovedou se zlomenou nohu, tak že vám ji srovná zadarmo. Je to sice dobrák od srdce, aleranhojič je jednou pro vždy povolání a povolání je zde kvůli výdělku - za všechno se platí. Řezník také nebude rozdávat zadarmo maso jen proto, že má zákonně dobré přesvědčení a že zbožňuje úsměv na tváři člověka.

Výjimky může ranhojič samozřejmě udělat, ale asi to budou zvláštní případy (nebezpečí smrti, krajní soucit, nebo když narazí na raněného na svých cestách…). Nicméně vyhledají-li ho dobrodruzi přímo v jeho „ordinaci“ (slovo ordinace berte prosím s nadhledem) tak zadarmo pracovat nebude. Nebrání se však platbě v naturáliích (jídlo, ošacení, nějaká ta lahvička apod.). U daných kouzel jsou uvedeny orientační ceny, které si musíte upravit dle vlastního měnového systému. Například bude-li musetranhojič použít kouzlo Uzdrav lehká zranění, bude to postavu stát alespoň tolik, jako nocleh i s večeří v nějaké lepší a jistě drahé hospodě. (O důvod víc, proč si obyčejný člověk raději koupí nějakou mastičku…)

Ceny by měly být skutečně vysoké alespoň tak, že by měla postava zauvažovat ve smyslu: „Nebude lepší, když radši těch deset nebo čtrnáct dní vydržím vyležel a tu chřipku vypotím, než abych tady nechal takovou sumu těžce vydělaných peněz?“


PPZ hraničářská kouzla:
Odstraň ochromení2zl
Uzdrav lehká zranění5zl
Uzdrav nemocného5zl
Uzdrav těžká zranění10zl
PPP hraničářská kouzla:
Ošetři zranění chladem3zl
Ošetři zranění kyselinou4zl
Ošetři zranění ohněm2zl
PPE kouzelnická kouzla:
Usni (používá jako narkózu)1zl
Kouzla ranhojiče:
Uklidni0zl

Uklidni

Magenergie:2 magy
Dosah:dotek
Rozsah:1 postava
Vyvolání:1 kolo
Trvání:ihned

Kouzlo působí pouze na humanoidy. Po seslání tohoto kouzla se dotyčná postava zklidní z jakéhokoliv rozrušení do normálního stavu. Používá se na postavy, které jsou např.: v šoku, v panickém strachu, v zajetí úzkosti apod. aranhojič potřebuje při léčení jejich spolupráci, nebo to, aby byli v klidu na pohovce a nehýbali se. Nepůsobí na berserkra nebo na neklid způsobený magicky (kouzlo, démon ap.)

... a co dělají s penězi?

Inu, většinou felčaři žijí skromně. Malý příbytek s velkou zahradou, která je plná květin a bylin - zejména těch, které felčar využívá ke své práci. Často mu to ušetří chůzi po lese. Peníze utrácejí zejména za další vzdělání - různé knihy a také cizokrajné ingredience. Nebo také dokonce za cizokrajné herbáře.

U vysoce postavených felčarů se může zdát, že si umí dopřávat, ale je to opravdu jen zdání obyčejného člověka. Takový felčar sice má honosný dům se spoustou pokojů, služebnictvo a vlastní spřežení. Byliny mu po lese sbírají lidé, kteří jsou k tomu jím pověřeni. Ale všechny tyto věci mu slouží zejména k tomu, aby ušetřil co nejvíce času k tomu, aby mohl co nejlépe sloužit svému hraběti (králi, šlechtici...) a za dlouhých nocí se mohl věnovat psaníranhojičských knih, které si pak kupují felčaři na nižších úrovních. Takový felčar má již velmi blízko k alchymistům a také jich hojně využívá.

Boj

Tato kapitolka je až na konci z jednoduchého důvodu. Ranhojič by se do otevřeného boje neměl v podstatě nikdy dostat. Pokud nebude zrovna sloužit ve válce, tak určitě ne! Neřekl bych, že ranhojič bude zrovna zbabělý, hnát se do bitky nebo do bitvy ale určitě nebude. Pokud k tomu však z nějakého důvodu dojde, tak bude schopen používat maximálně lehkou jednoruční zbraň. Štít ne. Zbroj bude mít na sobě pouze ve válce a to maximálně koženou - už ta mu značně znepříjemňuje pohyb, který tolik potřebuje při práci s raněnými.

Pokud se s felčarem družina setká při nějakém válečném tažení, věř, že bude dobře hlídán nejméně 4 vojáky. A je možné že jich u jednotky bude více.

Pokud družina ve městě (či vesnici) z nějakého důvodu zabije ranhojiče, bude za to jistě stíhána městskou stráží - pokud se postavy ještě někdy v daném místě objeví a někdo z obyvatel je pozná, je jisté, že pak všichni vezmou pořádek do svých rukou a pokusí se postavy buď pověsit nebo ukamenovat.

A nyní slibovaný příklad...


KRYŠTOF „DOCENT“ STROMOROST - MĚSTSKÝ RANHOJIČ

Úroveň:10
Síla:3 /-4
Obratnost:20 /+4
Odolnost:13 /-1
Inteligence:17 /+3
Charisma:16 /+2
Útočné číslo:SZ -4
Obranné číslo:KZ +4
Velikost:A
Zranitelnost:humanoid
Pohyblivost:humanoid
Přesvědčení:jakékoliv
Poklady:300 (léky, masti, herbář…)
Zkušenost:2 (zabít bezbranného ranhojiče je spíše ostuda)

Co by o našem ranhojiči řekl obyčejný měšťan…

Kryštof Stromorost. Hobit, kterému se mezi lidmi neřekne jinak než Docent. Vážený pán znalý svého řemesla. Mastičkář, léčitel a vždy věrný rádce. Snad neexistuje nikdo kdo by s ním měl nějaké spory. Ať za ním přijde kdokoliv s čímkoliv, vždy si ví rady, pokud ne, obětuje veškerý svůj čas tomu, aby zjistil co má dotyčný za nemoc a čím jí ho zbavit.

Asi nikdo nezapomene jak zachránil mladého chlapce, který byl napadený medvědem. Medvěd chlapci velmi ošklivě zranil hlavu, pokousal ruku a rozdrásal stehno tak, že z něj viselo maso. Chlapce v bezvědomí našel místní lovec hned na kraji lesa – jen asi 1 míli od (v této části kraje ne moc obvyklé)hobití nory pana Stromorosta . Spoustu dní se Docent o chlapce staral ve své noře aniž by ho jen na okamžik nechal bez dozoru. Chlapec dnes už vesele běhá. Jen pravé oko chlapcovo se již zachránit nepodařilo. Ale díky za to všem Bohům – mohlo to dopadnout daleko hůř…

Nebo ta dívka, která se v lese polekala skřeta až se z toho chudinka celá pobláznila… Trvalo to, to ano, ale dívku jako zázrakem přivedl zpátky k rozumu. Zlí jazykové tvrdí, že v tom jsou určitě nějaké nebezpečné čáry a máry, ale já jsem přesvědčen, že to je výsledek dlouholetého studia a mocné síly přírodního bohatství, které umí Kryštof tak dobře zpracovat do svých mastí a jiných medikamentů…

Občas ho vídám a je na něm vidět že má čas od času taky svoje problémy, ale ví, že jeho povoláním je naslouchat druhým a ne je obtěžovat svými neduhy…Holt si svoje problémy musí vyřešit pouze sám…

Tullian Plabo - truhlář

O postavě

Kryštof Stromorost se narodil v malé hobití vesničce. Matka byla švadlena a otec rolník. Jelikož malého Kryštofa daleko více zajímala příroda, pomáhání druhým a celkově si žil v jakémsi ideálním světě, docházelo v rodině k častým hádkám. Otec doufal, že bude mít pomocníka pro celodenní práce na chmelovém poli… Jenže malý Kryštůfek měl jiné zájmy a jediné co ho zajímalo bylo sušení kytiček a bylinek a samozřejmě jejich popisování. Jeho otec byl dobrák a i když ho toto velmi rozčilovalo, měl svého syna nadevše rád – aby tedy zamezil hádkám a nemusel se stále dívat na něco co vidět nechtěl, zaplatil synovi drahou školu ve městě. A spokojenost byla na obou stranách. Otec měl Kryštofa z očí a Kryštof mohl nerušeně studovat.

Ve městě již Kryštof zůstal a stará se o všechny co to potřebují. Jednou za čas je povolán jako doprovod nějakého vojenského oddílu, aby ho dával do kupy po bojích. To se mu sice vůbec nelíbí, ale nenadělá nic. Předpis, je zkrátka předpis. Na druhou stranu si za ten půl rok co je pryč, vydělá tolik zlaťáků, že z toho může žít dobré dva roky.

Dokonce si vydobyl i přezdívku Docent. Přesto že zas až tak vysoké vzdělání neměl. V duchu ho to velmi těšilo.

No a jak šel čas, tak se učil, léčil, cestoval, učil, léčil, cestoval a stále to jde dokola…

Ceny, které si Docent účtuje jsou uvedeny u kouzel a u ukázky z herbáře… Ale co je nejdůležitější – náš Kryštof miluje suvenýry – dostane-li se mu od dobrodruhů nějaké takové věci, které v daném místě není zrovna běžná, nakloní si ho na velmi dlouhou dobu… A ceny v jeho ceníku jistě o něco málo klesnou…

Je tu taková zajímavost - Kryštof - jako jeden z mála ranhojičů, se nebrání léčení zvířat, ovšem ceník zůstává stejný ať je to zlomené noha lidská, nebo zvířecí. Přednost má však vždy člověk!

Jak Kryštof vypadá a co s sebou nosí?

Inu jako obyčejný hobit s kulatým bříškem a dýmkou v ústech. Není nejmladší, ale stále je ve výborné fyzické i psychické kondici.Vypadá jako by stále nad něčím přemýšlel, ale možná je to jen iluze, kterou vytvářejí kulaté brýle na špičce jeho nosu. Je vždy upravený, učesaný a oholený. Dokonce je cítit zajímavou vůní – je to parfém, který vznikl omylem při pokusu o lék na nespavost.

Ošacení je vždy čisté a pěkně nažehlené – což dokazují důkladné puky na jeho kalhotách a krásně rovný límec na béžové košili. Ačkoliv si hobiti moc nepotrpí na botách, tak Kryštof má vždy krásné kožené polobotky, které se lesknou jak voda v rybníce.

Jeho vak, který volně visí přes levé rameno je již značně vetchý dlouholetým používáním. Přesto stále vkusný a nádherně voní po bylinkách. Útroby tohoto vaku jsou asi vcelku jasné. Herbář, silný jako kronika velkého města a spousta medikamentů, u kterých člověk nikdy neví, kdy je bude potřebovat. Flakónek s odvarem bylin proti kašli, proti nachlazení, proti rýmě a proti únavě. Mastička na bolavé svaly a na bolavé klouby – obě tyto mastičky jsou žádané stále a proto jich má v zásobě poměrně dost (mohou například vracet body únavy). A samozřejmě nechybí obyčejná obinadla, obinadla namočená v bylinném extraktu pro rychlejší hojení odřenin a tržných ran, dvě dlahy a pytlík sádry, jehly, škrtidla, amputační pilka a nit na zašívání ran.

Kouzla z pravidel:

PPZ hraničářská kouzla:
Odstraň ochromení 2zl
Uzdrav lehká zranění 6zl
Uzdrav nemocného 6zl
Uzdrav těžká zranění 12zl
PPP hraničářská kouzla:
Ošetři zranění chladem 3zl
Ošetři zranění kyselinou 4zl
Ošetři zranění ohněm 3zl
PPE kouzelnická kouzla:
Usni (používá jako narkózu) 1zl

Kryštofova kouzla:

Uklidni0zl
Vrať zrak30zl
Vrať sluch25zl
Vrať čich15zl
Uzdrav zlomeninu12zl

Vrať zrak (sluch nebo čich)

Magenergie: 12 magů
Dosah: dotek
Rozsah: 1 postava
Vyvolání: 10 kol
Trvání: ihned

Kouzlo působí pouze na humanoidy. Tímto kouzlem lze odstranit poruchu zraku, čichu nebo sluchu. Nelze však tyto věci léčit, pokud se s nimi dotyčný již narodil, nebo pokud jsou způsobena magicky. Poznamená, že lze třeba léčit zrak porušený zábleskem, ohluchnutí způsobené hlasitým výbuchem nebo ztráta čichu způsobená vdechnutím nějaké kyseliny (nemagické), která poleptala sliznici.

Uzdrav zlomeninu

Magenergie: 8 magů
Dosah: dotek
Rozsah: 1 postava
Vyvolání: 6 kol
Trvání: ihned

Kouzlo působí pouze na humanoidy. Tímto kouzlem lze ihned napravit zlomeninu. Ale pozor – jedná se pouze o horní, či dolní končetiny. Na frakturu páteře nebo lebky je toto kouzlo krátké. Co lze nebo nelze tímto kouzlem vyléčit určíPJ dle vlastní úvahy.

Dovednosti

Obratnost:

Vaření - dobře
Získávání jedů - dobře (každý jed je ve spoustě případů i protijed)
Malování - dobře

Inteligence:

Čtení a psaní - dobře
Bylinkářství - dobře
Jazyky - dobře
Sečtělost - průměrně

Charisma:

Etiketa - velmi dobře
Učitelství - dobře
Vypravěčství - velmi dobře

Za rady a spolupráci z MS děkuji Shadowmageovi...

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Tak.. tedy... lidi, proberte se, tohel není povolání (obecné povolání), tohle je CPčko! (obecné CPčko s konkrétním příkladem) - Pokud PJ do svého světa na kraj vesničky prdne Blubeakorova Ranhojiče, tak bude přesně takhle naivní a obětavý! Prostě to tak je, takový je popis této "nestvůry" !

Možnost předělávky na jednoduché povolání je spíše nepovedený bonus.

Samurai: hezká kritika, ale kritizuješ nové povolání, tohle je ale bestiář

Lol, ať si ten štít veme? a proč si kouzelník nemůže v nouzi obléct rytířskou zbroj?

Sniper: to si ze mě děláš srandu? koukni se prosím do pravidel, ohledně tabulky oprav dle rasy tu děláš binec, který určitě nechceš. pro POVOLÁNÍ jsou důležité pouze a jenom ty dvě vlastnosti, ostatní záleží na RASE, je to napsané v pravidlech a při tvoření bestie či CP nemáš co do toho zasahovat, natož to pak uvádět jako mínus...

Nevim, co vám na obecné části vadí, pravidlový Poustevník taky "niky nezabije inteligentní postavu"... a co když... ale přece kdyby...

životy uvedeny jsou, ať už jako "Životaschopnost: 10. úroveň (46 životů)" nebo jako "jako má zloděj v pravidlech"


V ranhojičovi vidím přínos jako v další cizí postavě, která narozdíl od těch pravidlových (ptáčník, poustevník...) přináší i plno nástinů, jak ranhojiče zpracovat konkrétně.
Líbí se mi nástin ranhojičů na vyšších úrovních.
Bohužel nemůžu dát 5*, nelíbí se mi:
- absence zkušenosti
- míchání magií (proč musí mít kouzlo a ne nějaký bylinky? odvar spícího medvěda)
- pokud je Docent konkrétní CP, měl by mít i konkrétní přesvědčení


 Uživatel úrovně 0

Táák pojednou jsem se zas konečně dostal k článku o kterém jsem schopen konstruktivně se vyjádřit. Některé body tu už možná byly vyjádřeny, nicméně zmíním je i tak.

Zpracování bohužel pokulhává. Jak už bylo řečeno, tvůj hlavní problém je v odlišení obecného povolání a konkrétní postavy. Ano uznávám, mohou se najít idealističtí felčaři, ale myslím si, že budou spíš výjimkou. Felčar totiž lépe než kdokoli jiný ví, jak krutý ve skutečnosti okolní svět je. Navíc se s tím idealistickým přesvědčením dostáváš do rozporu s jeho zištností. Takový idealistický felčar by léčil všechny okolo, doufaje, že až bude potřebovat pomoc, tak mu ostatní pomůžou. Ani důvěřivost mi nesedne. Ano možná v začátcích, ale řekl bych, že pokud nemá opravdu velké štěstí na lidi, tak se z ní velice rychle vyléčí.

Co mi ale opravdu vadí, a co považuji za velkou hrubku, je kombinace hraničářské magie s kouzelnickou. To je prostě z principu dračákovské magie nemožné. (zlatý drak je výjimka, která potvrzuje pravidlo)

Doporučuji si dávat větší pozor na mezery, občas ti chybí, zvláště u zkratek.

Abych ale jen nekritizoval, sluší se uznat, že příklad léčivých rostlin je dobře vymyšlený a udělaný.

No, jak tě ohodnotit. Nápad je to rozhodně dobrý (ačkoli ne úplně originální). Bohužel, zpracování místy pokulhává a občas se dostáváš do rozporu sám se sebou.
Váhal jsem mezi 3* - 4*, nakonec jsem se rozhodl pro 3*, a to především kvůli kombu magie hraničářská/kouzelnická.

Samurai:
Dovolím si nesouhlasit. Ranhojič podle mě rozhodně není náhrada za hraničáře. Oproti hraničářovi dokáže mnohem lépe léčit, zato v boji je o hodně slabší. Spíše to na mě budí dojem hraničáře, který se rozhodl zaměřit na léčení na úkor všeho ostatního, stím rozdílem, že takový hraničář by stále měl své ostatní schopnosti, jen by je nevyužíval.

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 5

Zdravím …
Tak tu máme myslím druhé dílko tohoto autora. Sem zvědav, co nám přináší, už jméno dosti napovídá.

1) Hned první věc, která mne upoutala je úč a oč. Vzhledem k tomu, že CP bude koncipováno podle rasy, nedával bych tu pevně stanovené vlastnosti, maximálně dodatek či radu k tomu, aby obratnost byla vyšší než síla.
2) Teď spíše takové doplnění – snad ani nezveřejňuj a nepřiznávej se k nějakým chybám, čtenáře (rýpala) to pak vede k pilnějšímu sledování. Zajisté si ale z minulých chyb ber ponaučení
3) Ranhojiš rozhodně nemusí být empatický a soucitný. Podívej se třeba na polní lékaře z nějaké války, ti se rozhodně s nikým nemazlili a prostě makali rychle (pokud možno co nejúčiněji) aby zachránili život. Teda ne život, ale bojeschopného vojáka.
Tohle zařazení spadá spíše na bedra důvodu bytí ranhojiče. Pokud je to ranhojič ve válce, bude drsný, ostřílený, rychlý a chladnokrevný. Pokud ale někde na vesnici, dá se použít tvůj popis.
Otázka empatie u vesnického felčara mi příjde kladná, ale třeba v bojové vřavě musí jít empatie stranou. Jednoznačně.
4) ve druhém odstavci uvádíš, že „u každého ranhojiče je to individuální“. Tím nenápadně vyvracíš začátek odstavce, kde říkáš že jejich pohled na svět je idealistický. Tohle by měli řešit spíše otázky rasové(rasisticky nemyšleno), nikoli povolání (NCP).
5) důvěřivost, opět tu pracuješ s faktem, který nemůžeš použít plošně na povolání. Ano, mág je chytrý, válečník silný, ale charakterové rysy jsou otázkou jedince, ne přehledu obecnosti.
6) Více jazyků? Představ si zase skteříto felčara, který celý život někde sedí an dně díry a v době války mu je přiřazena funkce ranhojiče. Nebo nějakého elfa, který nevytáhne paty z lesa. Klasický obecný fakt. Jenže podle tebe na tuto obecnost musím nasadit vysokou inteligenci, která zná několik jazyků a desítky příběhů, které rovnou zapisuje! Rozhodně ne. Jediné co by si tak někam zapsal je recept na lék proti kašli etc.
7) Herbář, o něčem podobném jsem mluvil. Ale opět zabíháš do představy spíše lékárníka.
8) Ad květiny v díle. Klidně jich tam mohlo být víc, ale i ty dvě jsou tak, řekl bych, akorát – jak věcně, příkladově, tak opticky. Máš to i v pěkné tabulce. Jediné co mi tam chybí je vzhled květiny – když už, tak už.

9) Už teď, po přečtení čísel ranhojiče, mi příjde prakticky jako náhrada za hraničáře. Myslím ,že je to zbytečné a toto dílo stavíš do světla „zbytečnosti“. Respektive pokud tvůj ranhojič a to ja kho zde prezentuješ, ovládá léčivá kouzla jako hraničář, má charakteristiku podobnou hraničáři, manipuluje s magií jako hraničář, tak proč nemít hraničáře rovnou ?

10) domek se zahranou – ač se pohybujeme stále v kapitole obecností, stále víc a víc jsi přesnější
11) Ty prakticky neuvažuješ nad tím, že někdo urazí felčarovu ženu jako děvku. Ani tehdy nebude bojovat?
Kožená zbroj (pohodlnější je kroužková). Jednoruční zbraň budiš, ale štít bych mu rozhodně povolil. Je sice pravda že ho nebude nosit stále (kvůli léčení) ale pokud zbude jako samotný na poli a bude v úzkých a už rozhodne nebude potřebovat někoho léčit, at si ten štít vezme.
Jasně určovat, kolik bude mít ochranku nech prosím na nás.

Tak, doposud to bylo „obecně“, Kryštofa dočtu co nejdříve…


 Uživatel úrovně 0

Sniper: sorry, s tou tabulkou jsem Tě špatně pochopil a teď nevim, jestli jsem udělal většího blba z Tebe nebo ze sebe :o) ... vzhled tabulky byl čistě estetický, takže to neřeš. Je jedno jestli jsou buňky vedle sebe, nebo nad sebou...

- zbytek kritiky samnozřejmě přijímám, ale až budu doma, tak to ještě pročtu, porovnám a zkontroluju, protože tabulku vlastností dle rasy jsem (mám dojem) aplikoval přímo do základních hodnot. Asi je to chybné, ale jak říkám - ještě se k tomu vyjádřím...

Morter: ... s odezvou na Tvůj příspěvek bych s dovolením počkal na zbytek Tvého vyjádření ...


 Uživatel úrovně 5

Nemoc na koni přijíždí,
ale pěšky odchází.

Jak už zmínil Sniper, máš občas skutečně problémy rozlišovat mezi konkrétní postavou a obecným pojetím. Odpovídá tomu i úvodní tabulka vlastností, kde například inteligence a odolnost je zde konkrétně pro Stromorosta, naopak pohyblivost je uvedena obecně. Zranitelnost je vždycky humanoid, bez jakékoli úpravy přeci. Žádná z běžných pravidlových ras nemá speciální úpravy zranitelnosti, jestliže nebereš v potaz extrémní situace, kdy by mohl být ranhojičem upír nebo vlkodlak, ale to již není součástí základních pravidel. Stejně tak, co se týče již zmíněné zkušenosti, jde spíše o to, jestli zabije dobrá postava zlou, nebo zlá dobrou, pak musí dostat klasické zkušenosti bez ohledu na ostudy. To je pravidlová myšlenka. Naopak pokud by např. zmateně dobrý válečník (nějak) zabil dobrého ranhojiče nedostal by nic nebo zápornou. Ale rozhodně za něj nemůžeš dát dvě zkušenosti, to je opravdu tvé subjektivní pojetí, které se vážně vymyká pravidlovým hodnocením. Nyní k obecnému pojetí felčara/ranhojiče. Jeho poslání jistě znamená pomáhat při různých chorobách a onemocněních, zbavovat je bolestí a neduhů. To podle mne mohl činiti přírodními prostředky – bylinky, masti, oleje, lektvary – tento aspekt jsi zahrnul, byť sis mohl pohrát s vytvářením různých druhů konkrétních prostředků (spec.masti, obklady, koupele apod.). Ale nejen bylinky a kouzla by měl ranhojič ovládat. Řekněme, že zaříkávání by šlo odbýt oněmi hraničářskými kouzly, avšak každý správný ranhojič a felčar se musel vyznat i v anatomii, umět něco rozříznout, vymačkat, zašít, narovnat, porodit atd. Tvůj ranhojič jakoby až působil pocitem, že se štítí krve, ale ti nejotrlejší a nejlépe žoldem placení ranhojiči při skutečných bitvách byli opravdovými řezníky. Jednoduše to šlo vyřešit nějakou schopností chirurgie s procentuální pravděpodobností závislou na úrovni a obratnosti s potřebou jistých nástrojů jako podmínka. Myslím, že i co se týče profibodů, určitě by měl umět i vyčinit nějakou kůži, naporcovat prase apod. Tohle mi přijde jako pojetí ranhojič jen jakoby po duchovním principu, bez materiální stránky (výjma bylinek, kterou jsou ale spíše mystické). Jakoby by byl více tzv. „hledačem“, než skutečným doktorem, i podle pojetí studia a pohledu na svět, až příliš jej spojuješ i s kněžskými aspekty. K bylinkám bych se nerad příliš vyjadřoval, jejich tabulkové vlastnosti a vytváření nových druhů jsem se zabýval u stolu apatyka – ten rozhodně doporučuji shlédnout, pochopitelně nejen kvůli bylinám, které jsem tam poslal já. Ale je tam několik zajímavých nápadů. K tabulkám se také vyjádřím velmi stručně, Sniper má pravdu, tabulka vlastností je polovičatá, chybí část oprav, také s magenergií by se nic nestalo, kdybys ji odstupňoval podle jednotlivých úrovní a ne ji zestručňoval. Životy jsou podstatné určitě, jinak vůbec netuším podle čeho životy určovat. Nemusí jít jen o boj, ale například se při manipulaci s lektvary nebo protijedy může načichat a přiotrávit, což se může stát velmi jednoduše. Počítání vidím spíše jako alchymista, ne jako zloděj. S předměty a kouzly je škoda, že sis více nezatvořil, necháváš tak právě to nejzajímavější na felčarovi na nás – respektive na pánech jeskyně. Omlouvám se, že se vyjadřuji jen k obecné části příspěvku, ale nemám příliš času a chtěl jsem se vyjádřit. Později se určitě vyjádřím i k postavě. Zatím.


 Uživatel úrovně 8

Brubeaker:

začnu tabulkama - LOL LOL LOL (jinak to vyjádřit nejde) - význam věcí jsem pochopil, šlo mi o tabulky typograficky - proč je celý text v tabulce (zda je to kvůli rámečku) a proč byl původně vedle sebe.

Co je lékař - přesně jak sjem psal, vidím v tom co píšeš idealismus. Felčarem se člověk může stát jako poslání, ale čas a peníze lidi mění. Dostane se ke šlechtě, dost vydělává, lehce se stane sebestředným arogantním člověkem a svým šarmem si podmaní pána nějakého rodu, takže má krásné živobití. Je to extrém, ale lékařinu jako poslání vnímám jako realitou nikdy nedosažitelný ideál, kéž by to tak bylo. Stejně naopak když jsi u Rasa psal sklon k surovosti, tam právě naopak bych tvrdil že mnoho je naopak relůativně jemných a bere to jako poslání, nutné zlo, způsob jak je zabít co nejšetrněji, než to nějaký hrubián udělá sadisticky. Tedy tvůj obecný popis felčara i rasa vidím jako popis jednoho extrému.

- vlastnosti dle rasy je tabulka, jak se INT a OBR upravuje dle rasy. Jen rozsahy této vlastnosti jsou půl pravidla.


 Uživatel úrovně 0

Sniper: V první řadě děkuji za kritiku a za hodnocení.

- doufám tedy, že alespoň některé chyby z minula byly mnou potlačeny

- ve světě DrD chápu lékaře jako poslání, než jako povolání. Pokud někdo bude toužit po penězích, určitě se nevydá cestou lékařského učení, ale spíše se otře o nějaký ten zlodějský cech... Druid je například také spíše poslaní než povolání a spojuje ho několik základních rysů (jeden příklad za všechny: láska k přírodě a její ocharana), ale to je má chyba měl jsem se v tomto smylu v díle zmínit. Nicméně vzdělanci/praktici - proč ne. Bohatí/chudí - jistě ano - dokonce je to v díle psáno. Obětaví/sebestřední - tady bych odporoval - ta sebestřednost mi skutečně k ranhojiči nesedí, když vezmu v úvahu, že od rána do večera naslouchá lidem, kteří za ním přišli se svými problémy. Dobří i neutrální - může být - jak jsem psal - záleží na komunitě a na jejím interním přesvědčení. Každý bude konat dobro pro tu svou danou komunitu. Nevím zda se vyjadřuji srozumitelně - snad ano.

- vlastnosti dle rasy jsou zahrnuty (hobit - Kryštof Stromorost)

- boj a čísla jsou kapitolou sami pro sebe - ale jak jsem říkal (tedy psal) už v díle - ranhojič je lékař a má léčit - ne bojovat. Jestliže ranhojiče někdo zakomponuje do dobrodružství tím způsobem, že bude od začátku vědět, že dojde na boj, nechť si ho vybaví dle své potřeby. Chápu tvůj názor, ale jak jsem to psal já, tak to bylo myšleno i popsáno. Vím, že se s tvím názorem stotožní o mnoho více lidí - jsem připraven se bránit ;o)

- význam tabulek u bylin:

sběr: rozsah udává měsíce kdy bylina roste - je-li zde tedy uvedeno 5-9, znamená to, že daná bylina roste pouze od května do září. V jiných měsících zkrátka nelze najít.

použitelná část: například sušené květy, květy se musí nasbírat a pak se musí usušit - to znamená, že je nelze užít okamžitě

indikace: čaj - indikace znázorňuje co se z dané byliny a z její použitelné části vyrábí, nebo jak se používá

výskyt: louky (lze je nelézt jen v noci, kdy kvetou – přes den nekvetou a nejsou vidět) - to by mělo být jasné - z tohoto popisu vyplývá, že v lese tuto bylinu zkrátka nenajdeme

nalezení: den 5% / noc 45% - pravděpodobnmost nalezení k100 jednou za 15 minut hledání (zde bylo vvysvětlení potřeba - neuvědomil jsem si to)

cena: 5 md. (cena je za 1 dávku) - cena je jasná 5 md za dávku na jeden čaj

návykovost: není známa - návykovost u některých bylin zkrátka může existovat - tento údaj jsem sice uvedl - ale sám na něho nehraju .- považujiho za doplnění pro profesionální hráče, kteří se chtějí počítat s pokračující návykovostí a jejím vlivem na vlastnosti, životy a únavu postavy...

popis: Pitím čaje z těchto sněhově bílých kvítků se jednak léčí nachlazení a jednak působí preventivně proti němu = past u nachlazení se snižuje o 2. Vhodné pro dobrodruhy na cestách. ..... Popis je také celkem jasný ...

Je pravdou že jsem myslel, že tabulka je k pochopení, ale uznávám, že některé údaje chtěly určitě drobné vysvětlení...

Až bude (jestli bude - snad ano) další dílo v MS, tak se určitě ozvu - budu rád za každou radu...

Takže snad jsem odpověděl na vše co jsi potřeboval a chtěl. Já ještě jednou děkuji za věcné připomínky, ale u některých (dle mého) skutečně závisí na úhlu pohledu... Teď musim zpátky k práci, jinak mě asi vyrazej ;o)

Zatím ;o)



 Uživatel úrovně 8

Takže máme další dílo, které navazuje na Rasa svým zaměřením a snaží se opravit chyby, které tam byly vytknuté. Nebudu zdržovat a hned se vrhnu do kritizování.

Povolání vs Jedninec - od předchozího díla se snaží dílo odlišit rozdělením těchto dvou pasáží. Ač vidím v první části snahu o obecnost, stejně tam prostě je patrná ta idea jednoho typického felčara. Kdyby se půlka textu co moczabrouzdává k určité povaze (tu prostě nemohou mít felčaři stejnou) vyškrtla, nic se neztratí. Prostě mohou být vzdělanci i ryzí praktici, bohatí i chudí, obětaví i sebestřední, dobří i neutrální apod.

Vlastnosti - když už je zde tabulka základních vlastností, chce to i úpravu dle rasy, tedy dotáhnout do konce, kdyby to nebylo, asi by to stejně nevadilo. Věřím že na číslech a vyvážení se vyřádí někdo další.

Boj, expy - tady vidím největší Brubeakerovu slabost, prostě tam musí narvat svůj pohled na věc a jak se to hraje u nich (:-P). Fakt ne, tohle je velmi záhodno nechat na PJi, někdo souboj oexpuje řádně, někdo ne. I felčar může být zloduch a bojovník, co léčení používá k získání moc (znalost anatomie, testování nemocí a jedů). Případně může být z kraje kde se prostě každý musí umět o sebe postarat, neboť skřeti by nebrali v potaz Ženevské konvence, a to i kdyby existovaly.

Technické detaily pro Brubeakera: nepochopil jsem význam tabulek u bylin, pokud se změnily tak jak není zamýšleno, dej prosím vědět, opravím to.

Závěrem: Dílo věřím rozcupují do větší detailnosti jiní. Vzhledem ke zpracování tématu již v bestiáři, délce, čitelnosti a použitelnosti hodnotím nyní 3*. Dejte mi příště vědět až to bude v MS, neříkám že přímo poradím co jak přepsat, ale alespoň nadhodím sporné pasáže hodné řešení ;-)