Bestiář

Ras Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11

Skupina: Cizí Postava

Životaschopnost: 3 + 2

Útočné číslo: 0 + SZ

Obranné číslo: (+1+3)=4

Odolnost: 14

Inteligence: 11

Velikost: B

Zranitelnost: Humanoid

Pohyblivost: Humanoid

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 10 (většinou kůže)

Zkušenost: 30

Bojovnost: -

Popis:

Obecné informace

Ras, antoušek, drnomistr nebo také pohodný. Jedná se o řemeslo (přesně nazvané pohodnictví), které spočívá v likvidaci uhynulých zvířat, v odchytu toulavých zvířat - a to zejména psů a koček a v jejich případném následném utrácení. Utrácí také zraněná nebo nemocná zvířata na přání majitelů. Ras je povolání, ke kterému se člověk dostane většinou tak, že se dostane na úplný okraj společnosti (většinou se na tomto okraji již rodí). Jsou to vesměs podivíni, nečistí a nenormální lidé. Ledaskdy mají problém s řečí. Většinou to je dáno zanedbanou, nebo vůbec žádnou výchovou. S cizími lidmi se baví jen když musí (zakázka), protože z nich mají strach a snaží se aby takový rozhovor trval co nejkratší dobu. Velmi často je práce rasa spojená i s prací kata nebo čističe kanalizací (vyskytují-li se ve vašem světě).

Vzhled

Ras je velice ošklivý muž, většinou lidské nebo barbarské rasy. Jeho obličej a ruce zdobí spousta jizev od škrábanců a kousanců psů a koček a jiných zvířat. Měří většinou od 160 do 190 coulů a jeho váha dosahuje až 120 kg. Napůl svaly, napůl tuk. Oblečený bývá v šatech, které spíše připomínají hadry na podlahu. I vůní. Do obličeje má téměř vždy stažený klobouk, takže do očí mu skoro není vidět. Pohyb těla naznačuje drobnou, ale jistou fyzickou degeneraci.

Sociální chování

Rasovo sídlo je zpravidla umístěno někde daleko za městem. Na samotě. Sídlo vypadá tak, že už z dálky je slyšet štěkot psů a nářek koček. Při přiblížení se k sídlu je pak cítit těžký hnilobný zápach ze zahnívajícího masa a zaschlé krve. Pozemek, kde je rasův dům a skladiště mršin, je oplocen vysokým plotem aby se tam nemohl nikdo dostat – zejména pak dravá zvěř, která by mršiny roztahala po okolí. Všude v okolí jsou k nalezení staré i čerstvé hroby se zakopanými mrtvolami zvířat.

Jak to vypadá uvnitř, je kapitola sama pro sebe. Špína, mouchy, krysy a všudypřítomný zápach. Obyčejný člověk by se štítil jen posadit se na židli. Natož pak si dát třeba čaj z rasova hrnku. V domě je vždy několik příbuzných a známých, kteří jsou na podobné úrovni. Někteří na trvalo, někteří třeba jen dočasně. Rasova žena dělá ze stažených kůží různé řemínky a opasky a snaží se je (relativně čistě oblečená) prodat na trhu.

Do kostela vstupuje ras vlastní brankou, nebo alespoň sedává na vlastní lavici, na kterou by nikdo jiný nesedl, na svých poutích nepřespává v hostincích, ale u profesních kolegů. Také sňatky uzavírají pohodní - až na velké výjimky výhradně mezi lidmi svého stavu.

Setkání s družinou

Konečně se dostáváme k hlavní části. Pro družinu nebude ras nijak nebezpečný, ale může způsobit nemalé problémy zejména hraničářovi (nebo kterékoliv postavě vlastnící zvíře), který si nedá dobrý pozor na svého psa (nebo jiné zvíře) a nechá ho toulat volně po vesnici či městě, kde se zrovna vyskytuje. Ras své město (nebo jeho část, je-li město velké) dobře zná a proto také ví, které zvíře komu patří (inteligence slabá, ale téměř fotografická paměť). Proto když se objeví pes (nebo jiné zvíře), o kterém ras ví, že nepatří nikomu z vesnice či města, tak netrvá dlouho a pes má okolo krku a okolo tlamy smyčku. Ihned po odchytu ras odchází do svého obydlí za městem, kde psa nechá 24 hodin v kotci a pakliže se o něho nikdo nepřihlásí, utratí ho. A ne zrovna milosrdným způsobem. Zabíjení zvířat bývá svým způsobem rasovým koníčkem a tím pádem se v usmrcování zvířat doslova vychutnává (vesměs je to tím, že jsou rasové trochu nenormální). Například utracení psa probíhá tak, že ho ras zavře do pytle, pytel pověsí na strom a pak do něho bije klackem, dokud pes nepřestane kňučet. To může trvat až několik hodin!!

Pakliže skutečně postava tímto způsobem ztratí zvíře a do 24 hodin ho nenajde, nebo se ho dokonce ani nesnaží hledat, mělo by to mít za následek ztrátu zkušeností. Jedná-li se pak o hraničáře, mohlo by se dokonce jednat i o pokles v úrovni v důsledku uvědomění si vlastní chyby a dočasný propad ve smutek. („Bože, co jsem to za hraničáře, když se nechám takto připravit o vlastní zvíře… Proč jsem si na něho jen nedával větší pozor…“). Takovýto hraničář (platí pro ZKD, ZMD, N) si pak nemůže další dvě úrovně pořídit (ani podrobit kouzlem) žádné zvíře (kromě klasického koně), protože mu to zkrátka nedovolí svědomí. Respektive může, ale výcvik daného zvířete bude jen částečný a postava díky smutné ztrátě předchozího zvířete nebude schopna plně se soustředit na výcvik zvířete nového. Zkrátka je velká pravděpodobnost, že zvíře od svého pána prchne, nebo si bude dělat co chce (např.: zaútočí na někoho z družiny, nebo dokonce na svého pána).

Zbraně, zbroje a obranné číslo:

Co se zbroje týká, tak ras na sobě má vždy tlustou koženou zástěru, která se počítá jako kožená zbroj. Ras při obraně před zvířaty používá také tlusté kožené rukavice a občas na nich má ještě ocelové šupinky. Jedná-li se o agresivní zvíře, pak si ras ještě bere na obličej koženou masku. Rukavice a maska přidávají bonus k obraně pouze při boji proti zvířatům!

Ze zbraní se pak u něho dá najít prakticky cokoliv. Hůl se smyčkou z drátu je samozřejmostí, poté nože, dýky, mačety, palice, žabikuchy… atd. Každý PJ může domyslet rasovy vlastnoručně vyrobené zbraně a mučítka jako jsou nějaké háčky a podobně.

  • Základní útok je 0 + síla zbraně, +2 při boji s psovitou nebo kočkovitou šelmou
  • Základní obrana se počítá, jako by měl ras koženou zbroj OČ = (1 + 3) = 4
  • Tlusté kožené rukavice +1 k obraně
  • Tlusté kožené rukavice s ocelovými šupinkami +2 k obraně (může používat vždy jen jedny rukavice)
  • Kožená maska +1 k obraně
  • Hůl se smyčkou z drátu, která má parametry:
Síla:4
Útočnost:0
Obrana:+2
Délka:2-3
Váha:20 mn
Cena:10 st.

Hůl má zvláštní útok a ten je, že se útočníkovi s holí podaří přetáhnout smyčku přes hlavu zvířete. Pakliže je smyčka stažena okolo krku, zvíře se z ní již nemá šanci dostat. Pravděpodobnost, že se útočníkovi podaří smyčku přes hlavu přetáhnout je u obyčejného psa 70% a u obyčejné kočky 50%. Pro ostatní zvířata určí pravděpodobnost vždy PJ podle daného zvířete a situace. Zvíře se nechá ve smyčce udržet živé, nebo se dá smyčkou i uškrtit.

Boj

Ras nikdy sám od sebe nezaútočí na žádného člověka. Dokonce i když je napaden, tak stojí na místě, otočí se zády nebo se schoulí do klubka a nechá se bít. Začne se bránit až poté co přijde o třetinu svých životů. Je retardovaný a z dětských let je zvyklí na násilí, které na něm bylo pácháno a proto si asi hned neuvědomí, že ho chce někdo zabít. Spíše se myslí že je (opět) bitý za něco co neudělal, nebo že si zkrátka zase někdo potřeboval kopnout a on byl vhodný cíl. Teprve poté, co ztratí jednu třetinu životů si uvědomí vážnost situace a bude se bránit. Po ztrátě dvou třetin životů ho přepadne panický strach ze smrti, a před očima se mu začnou objevovat jím umučená torza zvířat. V tomto záchvatu se chová jako berserk – samozřejmě bez kontroly nad sebou samým.

Dovednosti

Ačkoliv je ras divné stvoření tak ovládá na výborné úrovni tyto dovednosti: koželužnictví, řeznictví, tahání velkých břemen.

A na dobré úrovni: provaznictví, přetahování.

Závěr

Nevycházel jsem z žádných konkrétních parametrů. Prostě to tak je. Když je někde ubráno, tak je jinde přidáno. Vzpomeňte na mentálně postižené z našeho světa téměř každý z nich je v nějakém oboru až výjimečný.

Postavu rasa jsem si vytvořil z důvodu potrestání jedné mojí hraničářky, která neustále zapomínala na svého psa. Zapomínala ho krmit, zapomínala mu dávat povely ve chvílích, kdy bylo třeba a jednou ho dokonce zapomněla 2 dny uvázaného před hospodou. Když ho tedy v další vesnici nechala opět volně běhat, chopil se ho ras... V mém případě nepřežil pes a hraničářka přišla o úroveň....

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 11

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Ras, rasík, pohodný je vlastně zřízenec odklizující mršiny, utrácející vzteklá a nemocná zvířata apod. V mém světě mám popsáno toto povolání trochu jinak. Ras zde není brán jako postava vyhnaná na okraj společnosti, ale jako člověk světem jdoucí, jako kejklíř, brusíř, brabenář, potulný blázen, kolomazník apod. Pohodný buď vlastní nebo obec vlastní zvláštní káru. S touto káru objíždí vesnice a města, kde za drobný peníz vykonává svou činnost. V jedné vesnici či městě by se nejspíš neuživil! Nevím jaký máš měnový a mzdový systém, ale představ si jeho výdělek v malé vesnici! Několik mincí by snad mohl vytěžit z kožených řemínků, ouvazků a podobných maličkostí. Propojení s povoláním čističe kanalizací bych bral (přestože někde ve světě kanalizace mít nemusí) zato s povoláním kata bych jej rozhodně nespojoval. Řekl bych, že v řemeslnické a občanské hierarchii bude kat daleko výše (obvykle měl svoji katovnu, pomocníky, vysoký plat, ovládal alchymii nebo magii apod.). Mršiny a pošlá zvířata se musely zakopávat na zvláštních místech – mrchovištích – odlehlých v dostatečné vzdálenosti od obytných ploch, kvůli šíření nemocí. Mimo to, mohli mít pohodní své pohodnice, ty ale po většinu času zůstávaly prázdné. Pohodný by měl mít také zakázáno cestovat po běžných trasách, aby nenakazil při cestě jiný dobytek či zvěř. Jak již zmínil Sniper, není zcela jasné, pokud jde o povolání obecné, nebo postavu konkrétní. Kvůli příběhu s bitím by se mohlo jednat o postavu, ale předpokládám s rozumnější variantou obecného povolání. Proto bych určitě nezobecňoval takovou věc jako např. porucha řeči apod. KZ +3 zase osobně nevidím jako nějak problematickou a také bych se přiklonil k této hodnotě, ale v podstatě je to jedno – drobnost. Spíše bych dal nějakou (malou) procentuální možnost nakažení se, nebo přenosu nemoci rasem (např. mor 1-2%, cholera 2-3% atd, tak jen do max 8%). V souvislosti s chováním by mohli např. prodávat nečisté maso na trhu, krást slepice či dobytek nebo zapojeni do černých obchodů. Proto bych dal možnost přesvědčení ZmD-ZmZ.
Bonus na boj proti zvířatům bych nechal rasovi normálně jako zvláštní schopnost, možná bych mu dal i schopnost stopování a dobrý čich. Hůl je zajímavě a pěkně zpracovaná, ale chytání rozhodně ne jako pravděpodobnost, ale past na obratnost pro napadené zvíře. Jednoduše, jsem rád, že se někdo rozhodl zpracovat a poslat zrovna toto povolání, které rád používám, a proto má příspěvek mé sympatie. Myslím, že zajímavostí a možností v RP by se dalo vymyslet více, ale autor bral jako důležité zaměření se na propojení s postavou hraničáře a jeho psa, což je vyloženě herní. V příspěvku není výraznější chyba, sloh čtivý. Líbí se mi to.


 Uživatel úrovně 8

Tak. Máme to jakousi "bestii". Dílo je určeno k rozšíření zajímavých bytostí na vesnicích a k řešení jedné konkrétní (ne netypické situace).

Rozhodně si cením vzdělávacího charakteru (vesnice budou o něco uvěřitelnější) a zajímavých myšlenek. Popsání segregace od společnosti je velmi výstižná a poučná. Naprosto skvěle je zpracován boj s rasem - tedy jeho chování a logika v takovém případě.

Práci se zkušenostmi vidím jako "neutrální" - ne každý to vidí jinak. Já bych za ztrátu psa vůbec úrovně nestrhával (ztratí hraničář něco ze svých vědomostí? už že ztratí psa je postih) a naopak s odstupem dal bonusově navíc, pokud se s dalším psem již poučí (tedy opravdu získá zkušenost). Jde dost o přístup a stačilo by podle mne toto nechat na PJi, nebo to celé hodit až do závěru k té části "jak jsem to řešil já".

Dílo dále roztíná nepříjemně rozkol, zda se mluví o rasech jako povolání (jak je v bestiáři popsán nekromant či věštec), nebo o jednom konkrétním rasovi - ona mentalita, krutost apod. je opravdu věc jedince. Dávat to všem rasům mi nepřijde jako správné, je to jako tvrdit že všichni vladaři jsou moudří a vlídní.

Když už přistoupíme na danou mentalitu, přijde mi inteligence 11 jako silně nadsazená. 11 je průměr, a to co je popsáno není průměr. Proč se všichni boji postihů k inteligenci a myslí si, že dotyční nejsou schopni dát dohromady větu?

Trochu nepopsané mi přijde řešení rozkolu, že bydlí za vesnicí a je celkově "oddělen" od normálních lidí, ale rychle najde psa co nikomu nepatří. Zas taková nelogičnost to není, napadlo mě jak to může být, ale podle mne to chce víc popsat.

Jeho kožený pracovní oblek podle mého není ekvivalentem kožené zbroje, dal bych mu jen KZ 2 a třeba 3 pouze proti šelmám, na které je určen.

No a nakonec hůl se smyčkou - tohle je nebezpečné zavádět do hry, dokážu si představit že to budou brzy chtít hráči použít i na jiné bytosti a humanoidy - a jak na to? Když už, tak dopracovat se vším kolem.

A maličkost - chápu dobře že pohyblivost není vyčíslena, protože se má určit dle rasy?

--------

Celkově hodnotím za 3 - i když se mi líbí myšlenka a rozšíření světa a hledal jsem v díle dobré stránky, aby dosáhlo na 4*, nedostatků je v něm příliš mnoho, nebo by při účelu pouze sloužit jako trest hraničáři dílo stačilo kratší. Stále jej beru ale jako zdařilé a poučné, za což autorovi děkuji, přeji další dobré nápady a těším se na podobná (vypilovanější ;-)) díla.