Bestiář

Létající lebka Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Skupina: Nemrtvý

Životaschopnost: 2+3

Útočné číslo: (+2+4/-1)=6/-1

Obranné číslo: (+6+3)=9

Odolnost: 14

Inteligence: 8

Velikost: A

Zranitelnost: human. + E,N,P, ale M 0, O 0

Pohyblivost: 21

Přesvědčení: zákonné zlo

Poklady: nic

Zkušenost: 100

Bojovnost: -

Síla mysli: -

Popis:

Obecné informace

Vznik

Tento nemrtvý může vzniknout jednak samovolně (což se ovšem stává velmi zřídka) nebo může být vyvolán kouzlem Oživ nemrtvého. Pro účely vyvolání se lebka magovou náročností, délkou vyvolání atd. bere jako ghůl. Mezi kouzelníky a nekromanty je lebka poměrně oblíbený služebník, i když nemůže vykonávat žádnou fyzickou práci. Díky jejímu vzhledu a schopnostem je využívána spíše k boji a zastrašování. Slabší nekromanti a kouzelníci, kteří si nemohou dovolit lepší nemrtvé, lebky využívají také jako velitele kostlivců a zombií.

Samovolný vznik je vzhledem k jiným nemrtvým méně pravděpodobný, ne však nemožný. Lebka může vzniknou tam, kde někdo přišel o hlavu nebo tam, kde někdo porušil klid mrtvého tím, že tělo vykopal a nepohřbil. Samovolně vzniklá lebka má přesvědčení o dva stupně horší něž původní majitel hlavy.

Příklady vzniku:

  • Nespravedlivě sťatý sedlák, kterého kat hodil do studny ve hradním sklepení.
  • Lupiči při vykrádání hrobky chtějí ukrást přívěšek z krku kostry, není to však možné bez manipulací s kostrou.
  • V jeskyni byl oběšen loupežník. Jediné, co zatím z konopného provazu neodpadlo, je lupičova lebka.

Vzhled

Létající lebka může mít různý tvar podle rasy. Lebka může být čistě kostěná nebo pokrytá hnijícím masem a kůží, které ale časem opadá, takže staré létající lebky jsou většinou bez tkáně. Z lebky může vybíhat kousek krční páteře, ale taky nemusí. V mozkovně není mozek. V očnicích je možné spatřit slabou matnou červenou záři. Díky tomu je v naprosté tmě trošku vidět; při boji s s lebkou ve tmě mají postavy postih jen –4. Lebku je možné detekovat čichem a ultrusluchem (ale PJ byl měl brát na zřetel, že tak malý předmět může kroll vědomě „přeslechnout“).

Chování

Dokud není nablízku potencionální oběť, lebka přežívá usazená na zemi v kataleptickém spánku. Jakmile se ale přiblíží něco živého (blíž než 50 sáhů), začne se chovat jako každý nemrtvý se svobodnou vůlí. Neslyšně vzlétne a začne kořist pronásledovat. Je nutné si uvědomit, že lebka není úplně bez inteligence, takže ne nebude ‚bezhlavě‘ vrhat do každého boje. Pokud je zřejmé, že by v boji prohrála, počká si na vhodnější příležitost, např. až se družina rozdělí, někdo se opozdí atd. aby mohla zaútočit ze zálohy. Prvním útokem se může pokusit vyrazit pochodeň nebo rozbít lucernu.

Boj

Lebka bojuje tak, že prudce nalétává na oběť a snaží se jí pokousat. Lebka je nesmírně rychlá, proto má v boji 2 útoky za kolo, což se rovná bonusu +6 v RSS. Zasáhnout lebku je poměrně složité, se střelbou nebo hodem je to ještě těžší. Jinak je zranitelná jako kostlivec. V boji se lebka chová opatrně. Je si dobře vědoma toho, že by ji mohla jedna rána kladivem zrušit, takže nejraději útočí stylem: nálet - rychlý ústup do tmy - úder z druhé strany.

Zvl. Schopnosti

Sražení

Pokud má lebka prostor alespoň 5 sáhů, může se pokusit oběť srazit k zemi prudkým nárazem. To je past na obratnost pro lebku, ~ OČ ~ síla je nic/sražení oběti. Pokud je tvor sražen, vstává 1-3 kola a během této doby se nemůže bránit, útočit a kouzlit. Pokud se lebce nepodaří protivníka srazit, má v příštím kole postih –1 k ÚČ, OČ.

Pohled

Bojuje-li lebka ve tmě, může se pokusit ochromit protivníka pomocí svého pohledu. Lebce se rozzáří oči a upře svůj pohled na oběť. Ta si hází na past Roz ~ 7 ~. Pokud cíl uspěje, nestane se mu nic a v příštím kole může konat libovolné akce. V případě neúspěchu je cíl ochromen na 2k6 +2 kol, kdy se bere jako vyřazená postava. Lebka může schopnost použít jen ve tmě, což má za následek, že je v kole, kdy se pokouší ochromit díky zářícím očím ještě lépe viditelná. Pravidlově se to projeví následovně: postih za boj ve tmě v tomto kole je jen –3.

Využití

Lebka se dá využít různě. Jako přítel nebo služebník CP, jako noční můra družin v podzemí, jako děsivá příšera z legendy o oběšeném rytíři apod.

***

Poděkování patří lidem, kteří mi pomohli v MS. Jsou to: Sahadowmage, Falhir, Samurai, UnknowN.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 16

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Samurai: Proč kosti coby kousací ústrojí? Lebka má zřejmě klasické zuby, pakliže není zašlá a stará tisíce let. A nejlepší kousací strukturou jsou právě zuby, navíc záleží i na rase, tudíž kousnutí od lebky orka či skřeta hodně zabolí. Také musíš vzít v úvahu, že Létající lebka se pohybuje mrštně a neskutečně rychle. Z toho logicky vyplývá, že jestliže se zakousne a vzápětí hbitě odletí pryč, zůstane jí v čelistech pěkný kus masa.

Oč 6+3 je opravdu podivné. Bonus +6 v rámci ohromné mrštnosti chápu, avšak +3 je nepředstavitelný bonus. Lebka je obdařena vysokou obratností právě proto, aby unikla všem úderům. Takže když už je zasažena, většinou na to doplatí -> tedy bych opravil bonus na 0.

Nemám momentálně rýpavou náladu a dost pochybuji, že bych sklidit ovoce zbytečným kritizováním takto krátkého dílka. Výtvor pokládám v porovnání s ostatními bestiářovými příspěvky za průměrný, nicméně oceňuji jednoduchý styl psaní a ani nápad není k zahození. Proto se Létající lebka řadí mezi ty rozhodně nadprůměrné.


 Uživatel úrovně 5

Zdravím ...

Mne osobně se teď nelíbí to U4 - takova mala potvora a take zranění? Vždyť nemá ani moc velké zuby a kosti nejsou zaswe tak dobrou kousavou strukturou.
OC - 6+3 ? co znamená ta 3? nějaká zbroj či co?

Boj - hm, její způsob boje potřebuje velké prostory pro manévrování. Navíc, k tomu naražení - co takhle naka past na rozbití lebkY?

Celkově se mi ta příšerka líbí. Neco takového tu ještě nebylo. Je to krátké a věcné. Můj Rasta bude asi vesvých opuštěných galeriích mít návštevu .)


 Uživatel úrovně 8

Takže tu máme pěkného malého nemrtváka.

Hodnocení jsem nakonec zaokrouhlil dolů na 3, ale jsou to spíše lepší 3 – bestie mi nepřijde moc vnitřně vyvážená k pravidlům a jsou použity zbytečně jiné mechanismy k řešení věcí, které jsou již v pravidlech použity (kouzelné pravidlo „podívejte se, zda už věc není u jiných bytostí a zkuste ji s tím srovnat“ ulehčí hodně starostí). To sráží jinak bezvadné napsání – stručné, jasné, pěkně rozdělené do logických celků. Cením si toho že lebka má speciální schopnosti, které mohou zpestřit fádní souboje, ale právě ty jsou zde nevhodně zkombinovány s vysokými čísly.

Teď tedy k oné vnitřní nevyváženosti.

Autor sám udělal rovnítko ke ghůlovi přes vyvolávací kouzlo. Lebka má o něco méně životů, lepší obranu, útok a speciální schopnosti. To není nejlepší bilance, ukazuje na jasně silnějšího tvora – má o 4 vyšší OČ, což znamená že ve dvou zásazích utrpí o 8 životů menší zranění, což je průměrný lepší výsledek oné snížené životaschopnosti.

Síla +2 – za co? Už koncepce tvora je že je spíš malý a zákeřný než supersilák. Totéž kousnutí – 4/-1. Když se koukneme na kousnutí medvěda 2/+1, je to nepříjemný skok nahoru. Já bych se nebál útoku (-1+2/+0) = 1/+0. Obrana už je přeci jen pochopitelnější, jen +6 na obratnost je dosti. Velikost tvora (což mi naskočí jako první argument) by se do toho neměla započítávat, na to jsou vlastní pravidla. Celkově ale neplatí to co bylo řečeno, že by se lebka měla bát nějakého zásahu kladivem, z číselného hlediska jej obstojně ustojí a co jí zabije bude spíše přečíslení. A naopak, opravdová síla lebky nastane pokud bude mít podporu a ona sama bude jen a pouze ochromovat – tato schopnost není nijak omezena četností a tak komando kostlivců s lebkou bude opravdu postrachem. Je otázka, co vše je myšleno tmou – musí být jen lebka ve tmě? Nebo i cíl? Může tedy být ochromen cíl s loučí který vidí dvě oči ze tmy? Tohle chce dořešit. A popravdě, pokud oči silně září a jinde je tma, postih za tmu proti lebce bych v daném kole plně zrušil. Pak srážení – rozhodně bych spíš použil takové jako mají medvědi apod. , tedy že si hází cíl a je to na jeho odolnost a sílu (tedy schopnost ustát), případně pokud bych byl kreativní, dal bych výběr (že si může hodit na obratnost, tedy že uskočí).

Expy vyšší než u ghůla situaci nezachraňují – je to prostě silnější nemrtvý za stejné peníze. Toho je opravdu škoda, protože vyvážení je důležitá část příspěvku, tady ale dosti selhalo. Opravdu doporučuji koukat na konkrétní bestie v bestiáři a volit čísla po porovnání.