Bestiář

Bahnoměrka Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Hmyz

Životaschopnost: 20 + 10

Útočné číslo: (+ 8 + 7 /+4) = 15 /+4 (nohy), (+ 8 + 6 /+7) = 14 /+7 (přední končetiny)

Obranné číslo: (+ 7 + 12) = 19

Odolnost: 23

Inteligence: 1

Velikost: D

Zranitelnost: Zvíře, ale G/2, H0, běžný oheň/4 (rozšíření platí pro chitin, viz Dodatky)

Pohyblivost: 28/hmyz

Poklady: Nic

Zkušenost: 17100

Bojovnost: 0

Popis:

*Vytrvalost: 25/hmyz
**Ochočení: 0 (lze ochočit i dospělého jedince)

Úvod

Bahnoměrka [též Chitinová ovce], gigantický hmyzák, je konverzí silt stridera, tvora z RPG hry The Elder Scrolls 3: Morrowind. Hráči Morrowindu byla odjakživa familiérně přezdívána "Broukobus", a to z jednoho prostého důvodu; mírumilovná, krotká a nenáročná bahnoměrka totiž na ostrově Vvardenfellu, kde se děj Morrowindu odehrává, slouží jako dopravní prostředek. Pro stejný účel ji zpracovávám já do Dračího doupěte. Dávejte pozor při aplikaci bahnoměrky na svět, prostor, který byť jen jediná skupina vyžaduje k životu, je obrovský. Hodí se pořádně jen do světů, kde se nachází nekonečné pláně bez jediného lidského obydlí či světů, kde se banda bahnoměrek může prohánět přírodou, aniž by jakkoliv dominovala celému okolí.

Popis, Vzhled

Bahnoměrka nemá stavbu těla podobnou jiným, menším broukům. Její tělo je schované v jednom kompaktním chitinovém (a velmi kvalitním) krunýři bez dalšího členění (jen těžko rozlišíme předohruď a zadeček). Vyčnívají pouze nohy, zato však velice výrazně, mohou totiž být dlouhé až patnáct sáhů. Nohou má bahnoměrka šest, avšak na obrázku si můžete všimnout čelistních makadel, což je přeměněný přední pár nohou, který plní funkci paží, trhá větve a pomáhá získávat potravu. O tvaru těla vypovídá přiložená ilustrace, pro demonstraci velikosti uvádím také odkaz na screenshot přímo ze hry. Tam vidíte také nástupní plošinu.

Biologie, rozmnožování, potrava

Bahnoměrky se výrazně neliší od ostatních brouků ani po stránce biologické. Vše v jejich těle funguje naprosto běžným způsobem, pouze ve větším měřítku. Obdobně se také množí. Samice může klást vajíčka dvakrát do roka (na jaře a v létě). Do předem připraveného hnízda o velikosti volského povozu (kdekoliv na zemi vyhrabaná díra vystlaná trávou či větvemi) naklade dvě až tři vajíčka o průměru půl sáhu. Záhy (1K6 dní) se (možná) vylíhnou malé larvy. Nutno podotknout, že je úspěchem, když se vylíhne alespoň jedna, evoluce se u rozmnožování bahnoměrek docela zasekla. Nicméně prckovi stačí přežít první tři měsíce, během kterých larva dosáhne pár metrů na délku, pak se může zakuklit. O larvy se stará matka, dokonce i během období druhého kladení. Po dvou týdnech z kukly vznikne dospělý jedinec. Kukly jsou neobyčejně pevné a téměř nedobytné. Dospělé bahnoměrky opouští hnízdo matky a zakládají (nedaleko) své. K rozmnožování budou zralí hned příští jaro.
Bahnoměrky se živí vším rostlinstvem. Většinou okusují vrchní větve stromů, i jehličnanů. Nevadí jim ani dřevo, jejich žaludek stráví téměř cokoliv rostlinného původu. Masa by se ale bahnoměrka ani nedotkla (je pro ni nestrávitelné). Pochutná si zejména na ovocných stromech.

Smysly, chování

Bahnoměrky nejsou příliš vnímavé a jejich reakce jsou spíše pomalejší. Jejich smysly také nejsou zázračné. Mají chabý zrak (- 30% od lidského a rozlišují pouze tři barvy, kde dominuje zelená), průměrný čich (stejný) a spíš než sluch hluch (- 80%), ten je ale zčásti nahrazen velice citlivým vnímáním otřesů - kroky, běh, chůzi postav či tvorů nad velikost B dokáží zachytit až na padesát sáhů.
V přírodě žijí bahnoměrky ve skupinách kolem dvaceti jedinců a obývají pláně, savany a stepi, a to rozlehlé, s dostatkem vláhy a zeleně, s osamocenými stromy. Ve skupině nevládne žádná hierarchie, celá se pohybuje prostě tam, kde je nejvíc jídla a nejpříhodnější podmínky. Jeden přírodovědec, který bahnoměrky zkoumal, o nich prohlási, že: "Je to stádo mírumilovných oveček bez pastýře." Trvalo ale ještě dlouho, než se lidstvo (a humanoidní rasy) rozhodly do role jejich pastýřů pasovat. Daleko od pravdy toto přirovnání není.
Jako jedinec bude bahnoměrka mírná, bojácná a také flegmatická, dokud nehrozí žádné nebezpečí. Dají se ale vyplašit rychlými pohyby či ohněm, takže se pak rozutíkají do všech stran. Ráda se válí, nejlépe ve vodě, kde může ulehčit svým namáhaným nohám. Vždy se bude snažit utéct, ale když je zahnaná do kouta, intuitivně se brání, a to velmi tvrdě.

Zkrocená bahnoměrka

Bahnoměrka se dá ochočit velice snadno, je totiž neuvěřitelně důvěřivá. Člověku stačí, aby bahnoměrku nijak nevyplašil (oheň, rychlé pohyby) a jakmile se jí dotkne a několik minut jí hladí nohy (bahnoměrkám je to velmi příjemné), zvykne si na něj. Je důležité ji teď odloučit od stáda, tak, aby dezorientované bahnoměrce nezbývalo než následovat člověka, který ji ochočil. První ochočené bahnoměrky žily v ohradách víceméně bezúčelně, jako atrakce. Ohrady však nejsou třeba, ochočená bahnoměrka už nikdy neuteče, leda by ji odvedl jiný člověk. Ochočit jednou ochočenou bahnoměrku ale není tak snadné, je na svého pána zvyklá a tvor je velmi věrný. Past na ochočení se zvyšuje na 8.
Teprve když se podařilo naučit bahnoměrky primitivním jezdeckým pokynům, začaly se bahnoměrky odchytávat "ve velkém". Proto jejich počet v divočině značně poklesl, jako by nestačil nedostatek prostoru. Pokusy vycvičit bahnoměrky k boji však selhaly, brouk se nikdy nenaučí bojovat záměrně, ani reagovat na příkazy k útoku, bojuje jen v sebeobraně. V zajetí se bahnoměrky množí. Co se nároků na potravu týče, většinou stačí bahnoměrce denní pastva, večer však každý brouk obvykle dostane 50 mn pícnin.
Zkrocená bahnoměrka je v zajetí ještě větším flegmatikem. Reaguje pomalu. Ráda se nechává krmit a stává se línou a rozmazlenou. Pokud toto chování není potlačováno (čímž se dá udržet ve stavu, při které ještě připomíná divokého tvora), bahnoměrka přestane sama jíst, musí se krmit, umývat a hýbe se jen s krajní nechutí. A donutit ji fyzicky k jakékoliv práci je velice těžké.
Bahnoměrka se řídí systémem dlouhých otěží. Reakce bývají pomalé, odezva může být dlouhá řádově až několik sekund, ba celé kolo. Zato vždy bez výjimky poslechne. Bahnoměrka zvládá povely Vlevo, Vpravo, Zrychlit, Zpomalit, Zastavit, Otočit, Kleknout a jakési upozornění. Toho se využívá, když si jezdec všimne nějaké pasti, kterou bahnoměrka nevnímá a mohla by se ošklivě zranit. Na toto upozornění reaguje bahnoměrka zvýšenou pozorností, zpomalí a opatrně našlapuje.

Další využití bahnoměrek

Jejich maso není nijak chutné (je spíše hnusné), ale je poživatelné a výživné přibližně jako maso drůbeží. Jejich chitinový pancíř se dá zpracovávat a vznikají chitinové nástroje, zbraně a někdy i zbroje. Jejich chitin je kvalitní a na jednom broukovi se ho najde (použitelného) až 2000 mn. Pokud by se alchymistovi podařilo izolovat tekutinu popsanou v kapitole Adrenalinová pumpa, může z jednoho flakónku (z jednoho brouka asi osm flakónků) této tekutiny vydestilovat až sedm magů.

Broukobus

Transportní síť bahnoměrek je vlastně velice jednoduchá. Různě po světě jsou na vhodných vyvýšeninách i umělých plošinách rozmístěny stanoviště, mnohdy se skladištěm a blízkým ubytováním. Jsou umístěny tak, aby se vedle nich mohla bahnoměrka postavit v plné výšce a přitom bylo možné ji pohodlně naložit. Trasy jsou naplánovány do několika kruhů, aby bahnoměrky cestovaly cyklicky po svých trasách. Protínají-li se v jednom stanovišti dvě a více tras, přibyde potřebný počet nástupišť. Na každém nástupišti pak vždy čeká jeden brouk a jakmile dorazí bahnoměrka z předchozího nástupiště se svým nákladem či pasažéry, vyráží.
Vždy se pohybuje jen jedna bahnoměrka, ostatní nakládají. Na noc všechny bahnoměrky uléhají, ale není to povinnost, někteří majitelé bahnoměrek poskytují i noční přepravy, byť třeba jen na zakázku. Spát může bahnoměrka kdekoliv, tedy i mimo stanoviště (jedna by přebývala). Na každou cyklickou trasu totiž připadá vždy o jednoho brouka více, než kolik je na ní stanovišť. Vyspělé "bahenní stezky" už pracují na zdvojeném nebo ztrojeném transportu, takže se hýbou vždy dva i tři brouci najednou, v dostatečných rozestupech, případně jezdí bahnoměrky na stezkách s velkými náklady ve dvojicích, čtveřicích nebo šesticích jako spřežení, provázané lany podobně jako karavana.
Na stanovištích je většinou k dispozici ručně psaný a kontrolovaný přepravní řád, tedy informace o tom, jak často ze stanoviště brouk/brouci vyjíždí, kolik odjezdů stihne stanoviště odbavit za hodinu a jak dlouho trvá cesta k příštímu stanovišti. Doprava bahnoměrkou není nic levného, zato však tato doprava zaručuje bezpečí, neuvěřitelnou rychlost a velkou kapacitu nákladu. V mém světě platí cena 6 stříbrných na míli za osobu a za 100 mn nákladu. Bahnoměrky cestují spíše na dlouhé vzdálenosti, které hravě překonají.

Kapacita však není nekonečná. Bahnoměrka má v jednom místě na hřběte v krunýři duté místo. Chitin tam roste ve dvou stěnách, mezi kterými je vzduchem vyplněná dutina - místo tu není využité, ale krunýř tu broukům dorostl, asi pro aerodynamičtější tvary. Vnější stěna chitinu se tu kompletně odštípává, takže vzniká velká dutina, kam se po zapracování sedadel vejde od deseti do patnácti lidí. Jezdec má své místo vpřeději, na rozhraní hlavy a hrudi. Náklad se většinou zavěšuje na lana a řetězy za háky a držáky, které se do chitinu snadno upevní, takže poté visí dolů, kde je místa dost. Nesmí pouze překážet nohám. Bahnoměrka takto zvládne krom šestnácti osob ještě 280 000 mn nákladu.

Adrenalinová pumpa

Bahnoměrce, dostane-li se do úzkých, tj. má-li strach, ale nemůže už dál utíkat a podobně, začne pracovat adrenalinová pumpa. Zásobník neznámé kapalné látky, která však funguje značně obdobně jako lidský adrenalin, je umístěn u srdce. Tato látka okamžitě i toho nejlínějšího brouka rozhýbe, takže je schopný ukrutně se bránit či neuvěřitelnou rychlostí pelášit pryč. Číselně se to projeví navýšením síly i obratnosti (bonusu) o 5 a pohyblivosti o 3 (nepřičítá se bonus vyplývající z navýšení síly a obratnosti). Působí maximálně tři směny, poté bahnoměrka vyčerpáním padne a musí se přinejmenším dva dny zotavovat odpočinkem a dostatkem jídla. Tento jev se nepodařilo vyvolat uměle.
Kapalinu se nepodařilo nijak zpracovat či využít, výjimkou je destilace magenergie.

Dodatky [(nejen) pro Syruse]

  • Útok nohou neřeším přes ušlapání (viz Slon), protože útok nohou je u bahnoměrky prosté a jednoduché bodnutí. Nohy jsou na konci relativně špičaté. Útok nohou je jen JEDEN úder JEDNOU končetinou.
  • Chitinová zbroj (cena kolem 40 zl.): velice lehká, pokrývá většinu těla krom hlavy, KZ: 3, použitelná i kouzelníkem a zlodějem (s postihem k Ini -2). Stejně jako bahnoměrky chrání i své nositele před jedy, kyselinami a ohněm, viz Zranitelnost bahnoměrky. Chitinové zbraně mají o jedna nižší útočnost, ale jsou lehčí a levnější.
  • Hmyz má obvykle inteligenci 0. Bahnoměrka je prostě o trochu chytřejší než jiný hmyz, proto také zvládá základní jezdecké příkazy a rozlišuje jednotlivé osoby - například svého majitele a pasažéry.
  • Zranitelnost, pro případ, že jsem to špatně vysvětlil v tabulce: Vůči jedům, lektvarům, kyselinám a ohni má bahnoměrka částečnou odolnost pouze tehdy, působí-li toto zranění přes chitin. Žádné z rozšíření zranitelnosti neplatí, pokud působí oheň například na nohy.
  • Zkušenost: Nejmenší možná, která vyšla z pravidlového vzorce. Adekvátní tomu, že bahnoměrka vás může rozšlápnout i omylem.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 1

Kibe: Právě proto není určené "klidové" UČ ani u bahnoměrky, ale bonus, který adrenalinová pumpa přinese.

Jenom nechápu, proč je zvykem argumentovat: "Tohle by tam nemělo být, jiná zvířata (podobného druhu) to tak nemají". Mně je přece jedno, že jiný hmyz nevyužívá "adrenalin", bahnoměrka může, nevidím důvod, proč by nemohla.

S těmi končetinami ale máš pravdu.


 Uživatel úrovně 0

To Samurai: Chitin není ohebný, ale končetiny se nemusejí skládat z jednoho kusu(ostatně neznám moc suchozemců, kteří mají končetiny z jednoho kusu)- tedy živit se asi může "dřepnutím", nebo i tak, že jde po dně vody/močálu. Pak by asi nebylo potřeba nástupišť, ale možná tam jsou kvůli váze nákladu se kterou by si tento hmyzák špatně stoupal. Jinak nevím proč by se nemohla živit těmi makadly?

To Nathaka: Nelíbí se mi ta adrenalinová pumpa...hmyz nemá hormony savců a i kdyby měl, tak by nefungovali a navíc ani u savců se s ničím takovým nepočítá(když jsou v ohrožení života, tak platí ty hodnoty, které jsou v pravidlech...těžko určovat "klidové" ÚČ...)


 Uživatel úrovně 1

Ty pícniny jsou ale jen dodatek k té denní pastvě. Bahnoměrky je dostávají večer navíc!
Když si to tak čtu, nemusí to být úplně jasné, ale zase je celkem logické, že denní pastvu dvě a půl kila pícnin nenahradí.


 Uživatel úrovně 5

Tak, dlouho sem se těšil na další příspěvek do bestiáře a až si napíšu nějakou tu kritiku, Nathaka me zklamal neprůstřelností svého díla. Ale od toho nejsou kritiky (nezapominejte na to :) ). Na druhou stranu mě ale potěšil velmi dobrou prací.

Celkově:
Tohle dílko je velmi dobře spracované, snad jen se mi nezdá těch 50 mn pícniny (nemluvili sme o tom už nahodou Nathako? :))
Další věcí je ten chitin. Syrus praví, že chitin nepokrývá hlavu, což nathaka opravuje svým tvrzením a odkazem do článku. Ovšem neopatrně připomenul, že chitin nepokrývá nohy. Což je z biologického hlediska blbost :) Syrus ma pravdu v tom, že chitin u hmyzu musi byt všude, je to zakadni stavebni kamen (zjednodušene řečeno) a je to vnější kostra. nohy budou tedy z nejvetši casti tvořeny práve chitinem, aby bahnoměrka bla schopna unest onu váhu. Ale to jen tak na okraj, nevidim v tom zase takovou chybu, myslím, že Nathaka to odlišuje hlavně kvuli KZ a podobnym věcem.
Další věcí je stravování - už jednou jsem předesílal, že ty ochmatavaci končetiny nejsou schopne něci trhat a rvat do pusy, tím pádem musí Bahnoměrka jíst z plošin, útesů, nebo vysokých stromů. Jinak to zkratka nepude, chitin není ohebný.
Využití je nesporné, kdo má malý svět, nechť pláče. Ja ho mam naštěstí velký, moc bvelký a tak se několik bahnoměrek ztratit může.

Sečteno a pottrženo, skvěle dilko, kratke, čtive, dostačujici. Jen chybí originalita nápadu, enbudeme si namlouvat, není to z autorovy hlavy. To je snad jediný a nejtežší prohřešek, takže za 4


 Uživatel úrovně 4

Možná bych dal větší odolnost, vzhledem k rozměrům, ale asi jen o málo, tak 25.
Ale obecně se mi ta myšlenka velikého neútočného monstra moc líbí, i sama nestvůra je perfektně zpracovaná. Kdyby to celé bylo jen z tvé hlavy, řekl bych, že je to jedna z nejlepších nestvůr v Bestiáři vůbec. I tak se ale jedná o velmi zdařilé převedení SiltStridera z té PC hry. Kéž by všechny nestvůry, mající základ v již existujících světech/hrách/filmech byly zpracovány na takovéto úrovni. Věřím, že hodně PJ si najde prostor pro využití Bahnoměrky, jak pro dokreslení prostředí, tak pro dopravu samotnou. A představte si "válečnou bahnoměrku", nesoucí vojáky. Nemůžu se zbavit vzpomínky na haradské mumaky z Pána Prstenů:-) Dojem z téhle nestvůry mám vynikající, dám 4 hvězdy vzhledem k faktu, že základní myšlenka nepochází od autora...

Ale GJ, Nathako.

S pozdravem a úctou Shadowmage

P.S. Dneska hodnotím samá kvalitní díla, to už se mi dlouho nestalo:-)


 Uživatel úrovně 1

"Strider takto zvládne krom šestnácti osob ještě 280 000 mn nákladu." v části Broukobus a
"Nutno podotknout, že je úspěchem, když se vylíhne alespoň jedna, evoluce se u rozmnožování striderů docela zasekla." v kapitole Biologie, rozmnožování a potrava...

Poprosil bych Syruse, aby tu nahradil slova "strider" novým názvem, zůstalo to tam z důvodů nepozornosti. Až to udělá, tenhle příspěvek může smazat. Omlouvám se za nepříjemnosti.


 Uživatel úrovně 1

Syrusovi:

- Doteď měl každý hmyz inteligenci 0. Bahnoměrka je chytrý brouk, proto má jedna. Není hmyz jako hmyz a jelikož jsme ve fantasy, vymyslel jsem brouka, kterému jeho orgány (ať už jsou jakékoliv) umožňují "myslet" lépe než ostatnímu hmyzu. Ano, souhlasím s tím, že hmyzu funguje myšlení jinak než vyšším živočichům. Ale stavím se proti tomu, aby pak musela mít nulu i bahnoměrka, stavím se proti tomu, že nelze vymyslet, zpracovat a odehrát chytrý hmyz. No ale především, Vážka jeskynní má v mých pravidlech Inteligenci 1, Moucha zlodějka dokonce 3.
- Tráva roste i na pahorcích, skalkách... nu, taky si jí můžeš uškubávat makadly... A nebo bude nenáročná a uživí se stejně jako žirafa, co okusuje stromy (nevím, jestli jsem to dobře popsal, ale skorožirafí prostředí je takové, do kterého bych bahnoměrky píchnul já). A krom toho nevím, proč by se bahnoměrka nemohla k trávě sehnout, obratná je na to dost.
- Dvě a půl kila, ano. Asi málo? Je to jen číslo, i když je to blbá výmluva, vím :-) Já se přiznám, že jsem pícniny nevážil, tak si tím nejsem jist, nevím, kolik toho takový brouk sežere. Je mi líto, neměl jsem z kterého zvířete vycházet.
- Čuchám nějaké nedorozumění. Hlava vynechaná? V popisu vzhledu se jasně praví, že chitin pokrývá celé tělo (s výjimkou nohou). Zmínil jsem to jinde?

Co se obrázku týče, jako jeho adresa se mi zobrazilo:
"http://www.dracidoupe.cz/http://nathakovo. kx.cz/nathaka_siltstrider_ilu.gif", kde ta část s dvěma stránkama by mohla být problémem. :-)


 Uživatel úrovně 8

Jedná se o upravenou verzi již jednou vráceného příspěvku. Své námitky jsem uplatnil k verzi první. Autor se s nimi vypořádal po svém a proto se po svém zvyku nebudu nijak obsáhle vyjadřovat.

V každém případě se jedná o dílo zdařilé a dobře zpracovné. Byť se zřejmě nebude hodit do každého světa.

- zásadně se mi nelíbí inteligence 1. Hmyz má vždy 0. To proto, že jeho mozek (vlastně ani nemá mozek) funguj naprosto jinak, než u vyšších živočichů,
- jako slabinu bych viděl způsob získávání potravy. Nezdá se mi reálné, aby se přes patnáct metrů vysoký tvor živil trávou. Jak by ji dopravoval do úst? Stromů v jejím přirozeném prostředí moc neroste.
- 50 mn pícnin je - pokud se nepletu - dvě a půl kila,
- chitin pokrývá vždy celé tělo brouka. Tvoří exoskelet - vnější kostru, na kterou se upínají měkké tkáně podobně, jako u obratlovců na vnitřní kostru. Hlavu tak nelze vynechat,

(problém s prvním obrázkem se pokusím během zítřka odstranit. Prozatím se nachází zde:
http://nathakovo.kx.cz/nathaka_siltstrider_ilu.g if)