Bestiář

Zaratan Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Nestvůry magického pole

Životaschopnost: 19+5

Útočné číslo: 7 (síla)+6/+15 (tlama)= 13/+15

Obranné číslo: 4(bonus za obr)+14(KZ)= 18

Odolnost: 16

Inteligence: 14

Velikost: E (Zhruba 30sáhů)

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 16/vodní tvor (ve vodě)

Přesvědčení: zmatené zlo

Poklady: nic/2000-5000 žaludek

Zkušenost: 45000

Popis:

Magenergie: 40 magů/den
Manévrovací schopnost: 15

Legenda:

Na ostrově Sylos lidé žili,
spokojeni byli, v klidu rybařili.
Boha moří Aratose uctívali,
a každý měsíc oběti mu dávali.
Však jednou si řekli: proč to děláme?
Že mu od úlovku vždycky dáváme?
I rozhodli se, že už mu oběti nedají,
však trestu boha báli se potají.
Bůh strašlivě se rozhněval
a z lidí zvířata udělal.
Těla s ostny jsou veliká dost,
Tak takhle skončili a v duších mají zlost.
A od těch dob zaratani brázdí hloubky,
na poctivé námořníky mívají choutky.

Popis:

Zaratan vypadá jako velryba hustě porostlá na dlaň dlouhými ostny. Je zabarven do různých odstínů modré, ale byly viděny i černé exempláře. Zbarvení se odvíjí od hloubky a barvy moře, ve které žije. Celé horní patro je porostlé zuby, které jsou zahnuty směrem do krku (podobně jako u štiky). Má dvě oči, které jsou posazeny po bocích hlavy. Nevidí moc dobře. Dožívá se zhruba 500 let a dospívá asi v 50-ti rocích. Ostny mu začínají růst po 20-ti letech života.

Vyskytuje se ve všech mořích a převážně v hloubkách. Jen jeho mláďata se občas objeví v mělčinách, které ovšem nevyhledává a pokud může, vyhne se jim (což je u tvora jeho velikosti skoro jasné). Páří se asi jednou za 30 let. Poté se v matčině těle 2 roky vyvíjí jedno mládě. Matka se o mládě stará 10 let. Poté ho od sebe odvrhne. Ovšem ne všechna mláďata se dožijí dospělosti, protože v mládí jsou vyhledávanou potravou pro dravé ryby a velké krakatice.
Samci spolu o samičku bojují. Samci se nejdříve snaží jeden druhého zastrašit. Plují při tom v kruhu. Pokud je jeden ze zaratanů znatelně silnější jeho slabší protějšek většinou vyklidí pole. Pokud se tak nestane, začnou do sebe narážet hlavami. Tento proces se téměř nikdy neobejde bez zranění. Poté co jeden z protivníků vodpluje, se může jeho soupeř spářit se samičkou. Mimo období páření žijí samotářsky. Zaratan sbírá zkušenosti, a téměř žádnou chybu nedělá 2x.
Dospělí jedinci spolu svádějí kruté boje o teritoria. Asi po 300 letech života zaratan dokáže vymýšlet pasti, u kterých vychází ze svých dřívějších chyb. Zaratan loví většinou pomocí víru, kterým buď mate hejna ryb, nebo potápí lodě a požírá námořníky a všechno co na nich je poživatelného. Pokud útok vírem selže tak nechá většinou loď napokoji. Výjimkou udělá, pokud už dlouho nejedl. Pokud tato situace nastane, použije svou schopnost Taran. Žere asi jednou týdně. Je všežravec dávající přednost masité stravě. Kořist hltá vcelku, neboť mu zuby neumožňují kousat.

Zvláštní schopnosti:

Vír

Magenergie: 40 magů
Rozsah: viz níže
Dosah: viz níže
Vyvolávání: 2 kola

Zaratan vytvoří ve vzdálenosti 20 sáhů od sebe vír který je schopen ovládat. Tento vír je asi 30 sáhů veliký a v průměru nahoře měří 10 sáhů. Trvá 3 směny a pohybuje se rychlostí 20sáhů/kolo. Pokud se loď dostane do víru tak její potápění probíhá podobně jako při bouři. Nebezpečnost pasti je: odl. lodi~10~nic/poškození za 2k10 stovek životů. Do 15ti sáhů od víru rychlost tvorů plujících k víru klesá o 1/2 a u těch co plují do víru se o 1/2 zvyšuje.Víru se lze zbavit kouzlem Rozptyl kouzla (PPP) (to je sice možné seslat jen na krychli o obsahu 8 sáhů krychlových ale pokud někdo sešle toto kouzlo a zruší oko víru tak se těžko bude zbytek víru moci dál pohybovat).

Taran

Postupuje se stejně jako při Taranu z lodního souboje, (PPP) jen celkový výsledek se vydělí 4. Použitím této schopnosti je zaratan zraněn za 3k10 životů.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem co mi pomáhali toto dílko v MS dolazovat.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Samurai:
1) Kořist hltá vcelku, neboť mu zuby neumožňují kousat.


 Uživatel úrovně 5

zdravím ...

Jak to tak čtu, tak se mi líbí nápad, bohužel, jak sem to tak dočetl, je to vše…

Jinak souhlasím s předchozími, chybí popis tvaru těla...
čeho jsem si všiml já
Zuby jen na horním patře
Jak pak kouše? když nemá o co kouskovat potravu, horní ppatro mu v tom moc nepomůže ... ovšem zase nevíme co jí, tím pádem je to na mrtvém bodě. Třeba vůbec kousat nepotřebuje.
Dvě oči na boku
Hmm - kam směřují? do stran? dopředu?
Špatně vidí
Tak jak se muže orientovat v hloubkách? pokud nemá nějaký echolokační systém, čich atd. nemůže najit potravu ani samičku
Mláďata v mělčinách
Bez matky? a co by v mělčinách vlastně dělalo mládě? jako úkryt před lovcem mi to přijde směšné, navíc při inteligenci 14
Chybí nástin chování a společenských vazeb
Je sice hezké, že mladě bude po 10 letech odvrženo, ale jak? ostatně tato zmínka, plus to, že se paří od 50 let v intervalech po 30 a slabý nástin namlouvání je bohužel málo.
Sbírá zkušenosti
Jaké přesně? jakým způsobem?
Pasti
Co si pod tím mam představit? To jakože postaví domeček na dně oceánu, uloví panu a počká až se tam velký námořník bude dobývat? Pak sklapne past a sni oba dva? Nebo že pluje na hladině jako mršina, počká až se potencionální mrchožrout přiblíží, zpacifikuje ho oním výrem a pak sní?
Ostny
Teď mne ještě napadá - nebraní mu takové ostny v pohybu? je to přece jen dost neaerodinamické. Když ty ostny tvoří zbroj o KZ 14 tak budou silně nahusto (teda pokud je toto ta zbroj, což mi z toho vyplívá)
Tartan
Jůů - moc pěkný nápad, za to je pochvala, ovšem, škoda že byl zadupán tou směšnou účinností. S jeho ostny by to mohl být kolosální útok.
Ovšem, proč to zranění? ty ostny na hlavě to jistě zbrzdí, navíc, za ta staletí existence se mohla vyvinout silnější lebka?
sloh
dolazovat = doladit
jinak kusé, neorientované, neoddělené informace.
další otázky
Co vše z něj má nějakou hodnotu? má nějaké doupě? Dorozumívají se jedinci mezi sebou - při inteligenci 14 dost nutné


 Uživatel úrovně 4

Zdravím,
po delší době hurá na kritiku...

Nestvůra obřích rozměrů, mořský postrach, trest boží. Nebo jen velká ryba s inteligencí, která naprosto neodpovídá jejímu chování? Od každého něco, bohužel se autor výrazněji nepřiklonil ani k jedné z možností.

1) V úvodní legendě mi trochu chybí důvod, proč lidé boha odvrhli. Třeba mohla přijít velká vlna, zničit jim vesnice, i když se dřív pěkně modlili. např.:
"Jednoho dne vlna přišla, temná zkáza z moře / Nepomohl bůh jim ztišit tohle jejich hoře / co je tohle za boha, ptali se pak rybáři / Nechal svoje děti trpět, slané slzy na tváři / Přestali mu vzdávat úctu, legendou jen bůh se stal / rozzlobil, se smetl ostrov, z rouhačů ryb nadělal

2) Především bych se vyhnul srovnání s velrybami, je to prostě fyzicky velká ryba a ne velryba (srovnej např. zuby s cedivým systémem na plankton v tlamě velryb). Dokonce ani jako kosatka to zuby nemá. Proč má vlastně zuby, když nic nekouše? Aby měl vyšší útok tlamou? Tou může dost dobře i drtit.

3) Chybí lepší popis Zaratana, třeba něco o ploutvích, tvaru těla atd.

4) Žije v hloubkách. Vidí ve tmě? Nebo ne? jak se tedy orientuje?

5) Naprosto chybí popis chování ohledně pastí, má inteligenci lepší než většina družiny, klidně, tak co na ně vymyslí? To by mě opravdu zajímalo, tady by mohl být potenciál díla: veliká chytrá ryba, lstivá a skoro neulovitelná... Co spolupráce více zaratanů? A vůbce, jejich komunikace mezi sebou, jsou dalece inteligentnější než delfíni, mistři v komunikaci mezi vodními tvory.

6) Chybami se učí i běžné zvíře s int. 1.

7) Mohl by mít i nějaká slabší kouzla, když už má magenergii: návrhy třeba -
Mimikry - 5 magů směna - splyne s okolím, malá šance na odhalení
Vystřelení ostnů - 10 magů/střela - zkropí cíl v dosahu 5 sáhů sprškou ostnů z kůže, zranění za 3k6 životů, možná nějaká otrava?
Chrlicí útok - 25 magů - vystoupí tlamou nad hladinu a do vzdálenosti 25 sáhů vychrlí proud vody pod tlakem ze svého nitra, podobně jako dračí dech, síla útoku třeba 50.

8) Taran je směšně slabý, vždyť zraní tu rybu víc než loď, která má spousty životů. Takhle potopí tak necky.

9) ještě mě napadá, že bych mu zvýšil sílu, klidně + 12 i víc, má přece asi 30 sáhů, když sklapne tlamu, je to jak když na někoho spadne stodola. A co kdyby třeba postavu pohltil? I to by šlo zpracovat jako spec. útok.

10) Ta jeho kůže se přímo nabízí na nějakou zbroj s pořádnou KZ. O důvod víc, proč vyrazit na lov.

Shrnutí: je to příliš krátké, autor nevyužil plně potenciál myšlenky, která je mi sympatická. Ocenil bych více kouzel, hlavně ale lepší chování, s touhle inteligencí. Samozřejmě popis. Takhle bohužel musím hodnotit dílo za 1. Vím, že dílo bylo v MS, pro příště poradím. Klidně toho napiš víc, ať mají kritici v Dílně o čem přemýšlet, co zdokonalovat. Napiš klidně několik kouzel, ono se ukáže, které nechat a které škrtnout, je snazší v Dílně ubrat než aby si čtenář tady musel přidávat...

S pozdravem Shadowmage


 Uživatel úrovně 8

BlackRock:
skupina má být tedy jaká? Není problém to změnit...


 Uživatel úrovně 0

I když se vlastně jedná o zvíře vzniklé magií, dávným prokletím rybářů, celkově nevidím důvod v tom, nač taková inteligence a tedy s ní spjaté přesvědčení. Kromě příležitostných pastí, jež Zaratan aplikuje při souboji s konkurentem, se chová vlastně jako zvíře, řídí se zvířecími pudy (a tím mám na mysli i různé životní cykly) a tak bych to i ponechal. V důsledku prokletí - tedy ojedinělého vzniku - pochopím náznaky myšlení, a proto bych ustanovil inteligenci pod 5, nejlépe něco mezi ďábelskou chobotnicí a mouchou zlodějkou.
Lze tomu rozumět tak, že jsem vznesl subjektivní námitku, ale já nemám chuť někomu něco vnucovat. Zkrátka si o tom myslím své, doporučuji autorovi a snažím se tyto výtky fakticky odvodit z textu.
Možná, že když mají přeci jen v duších zlost, přitvrdil bych v přesvědčení a dal ZkZ.

Neoriginální, na druhou stranu zase ne klišé. Nikdo to, pokud vím, dříve nerozebíral a takové téma, respektive zrůdu si nebral do zpracování. Zato nepřínaší v podstatě nic nového, takže člověku nepřivodí žádné překvapení či potěšení z četby, ježto je to navíc dílo krátké a příliš stručné. Obsahuje úhlavní informace, ale chybí tomu leccos k dokonalosti.
I tak zůstávalo dlouhou dobu v MS, a tak se pravděpodobně přikloním k lepšímu hodnocení, tedy příjemnější variantě.


 Uživatel úrovně 0

Co se skupiny týče. jedná se o překlep a všem se saň omlouvám.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

tak úplně úplně zprvu...
Ve skupině je napsáno magický tvor... ale popis je jako šitý na živočišný druh. To mi silně vadí, to je zavádějící, i k té legendě to pak není fér.

Ještě k úvodním údajům bych dodal, že není nutno psát, co je bonus (postih), co SZ (KZ) - to je určeno pravidly.

Co mi na této nestvůře vadí je její totální nepoužitelnost. Nevidím ji jako efektivní, příjde mi naprosto zbytečná, chcete-li, tuctová.

V MS jsem se k této příšeře vyjadřoval několikrát a to velice obsažně. U posledních verzí jsem se nevyjadřoval vůbec.

Suma sumárum... vidím to na 1*,

s úctou,

Tobša


 Uživatel úrovně 1

PinHead: V případě vzniku bych se spokojil s onou úvodní legendou.

Všechno je v tom nakousnuté a nedodělané. Nejvíc mi vadí absence popisu chování, s inteligencí 14 bych čekal jinčí věci. Stejně mi vadí, že není jediný důvod považovat zaratana za nestvůru magického pole. To již legenda nenahradí.

Nápad nicméně není nijak zlý. Chtělo to jen pořádně rozvést.

A to "vodpluje" v příspěvku má být ukázka nedbalé elegance? :-P


 Uživatel úrovně 0

2*
Myslím si, že kdyby byl tento nápad lépe zpracován, mohlo se jednat o 4* potvoru.

Popis nedostatečný. Asi by nebyl na škodu nějaký popis vzniku, přece jen u nestvůry s inteligencí 14 a 40 magy nelze předpokládat přirozený vznik. Zajímavé by bylo nějak rozvést, kdo je kdy stvořil, k čemu, zda je lze nějak ovládat...atd. Celkově rozvést.

Taran by potřeboval pořádně posílit, takhle by taranováním málem nezničil ani rybářskou bárku. Imho i zkušenosti jsou fest přestřelené (nemám po ruce pravidla, nevím jistě)

PinHead


 Uživatel úrovně 8

Příspěvek jsem se nakonec rozhodl schválit a to i přesto, že obsahuje řadu chyb a celkově se mi moc nelíbí. Na druhou stranu je to už druhá verze a poměrně dlouho ležela v Dílně, takže k žádnému většímu vylepšení by zřejmě nedošlo. Krom toho má příspěvek více méně všechny podstatné náležitosti tak, jak je předvídá koncepce.

- první výtkou by byla poměrně malá pohyblivost. V přírodě patří velryby obecně k nejlepším plavcům,
- naprosto nedostatečný je popist tvora. V tom se opět ukazuje to, že autor si nenašel čas na nějaké podrobnější studium podobných zvířat žijících v reálném světě. Slovo "velryba" nepopisuje vůbec nic. Řád kytovci je dost rozsáhlý a zahrnuje desítky druhů, přičemž velryby tvoří jeho menší část. S tím se také pojí to, že mírumilovné velryby (plejtváci, keporkak atd.) se od popisovaného tvora velice liší. Nejblíže má ke kosatkám. Což ovšem nejsou velryby v biologickém slova smyslu...
- popis je velice zkratkovitý a dost zhuštěný. Informace se v něm hledají velice děžko,
- pokud jde o smysly, pak jsou opět popsány (bezdůvodně) velmi odlišně od pozemských kytovců. Ti mají dobrý (a barevný) zrak. Krom toho disponují echolokačním systémem, který jim umožňuje zaměřit a sledovat kořist na vzdálenost desítek kilometrů.,
- savci jsou teplokrevní a mají velkou spotřebu energie. Proto musí žrát nejlépe denně. Ostatně nikde se nedočítám, kolik toho takový zaratan spořádá,
- taran mi stále připadá zoufale neefektivní. Uvědomme si, že i ta nejmenší námořní loď má přes tisíc životů.