Bestiář

Žralokodlak Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Skupina: Lykantrop

Životaschopnost: 8+2

Útočné číslo: +3 + zbraň (lidská podoba); (+3 + 8/+2) = 11/+1 (zuby) (zvířecí podoba)

Obranné číslo: +4 + zbroj (lidská podoba); (+4 + 4) = 8 (zvířecí podoba)

Odolnost: 15

Inteligence: 14 (lidská podoba); 8 (zvířecí podoba)

Velikost: B (lidská podoba); C

Zranitelnost: lykantrop

Pohyblivost: 12/humanoid (lidská podoba; 26/vodní tvor (zvířecí podoba)

Přesvědčení: neutrální

Poklady: viz níže

Zkušenost: 1450 (lidská podoba); 2010 (zvířecí podoba)

Bojovnost: 8 (pouze ve zvířecí podobě)

Síla mysli: -

Popis:

Žralokodlak

Pokud někdy potkáte rybáře, žijícího osamělý život na mořském pobřeží v chatrči sestavené z naplaveného dřeva, nebo ostříleného námořníka - ať už poctivého nebo piráta - a pokud na vás vrhne zářivě bílý úsměv plný špičatých zubů, můžete si být téměř jisti, že jste potkali žralokodlaka.

Žralokodlaci milují moře a pokud mohou, jsou mu tak blízko, jak to jen jde. Právě proto se z nich často stávají rybáři a z těch dobrodružněji založených námořníci a piráti. Mnohdy se dokonce i jako rybáři / námořníci / piráti narodili a stačilo, aby přežili útok jiného žralokodlaka (což mimo jiné i znamená, že se často mohou pochlubit velmi působivými jizvami). Bydlí nejčasťeji na pobřeží v chatrči vlastní výroby (ti zámožnější si mohou nechat postavit honosnější příbytek), případně tráví většinu svého života na lodi. Jsou však známy i případy, kdy se žralokodlak rozhodl žít už navždy pod mořskou hladinou.

V lidské podobě vypadají prakticky stejně jako lidé, až na namodralý odstín kůže a špičaté zuby. Nikdy se nejedná o žádné sádelnatce, všichni jsou výhradně atletické postavy s dobře vyvinutými svaly. Sami o sobě necítí potřebu se od lidí odlučovat, byť tak zpravidla činí, jelikož lidé k nim chovají obvyklé předsudky.
Jsou-li rybáři, pak většinou sídlí pár mil od nejbližší vesnice/přístavu, kam jednou za čas odnáší svůj úlovek. Jakmile se ale dají na námořnický život, stávají se z nich záhy velmi zkušení námořníci, dobří lodivodi a nezřídka i kapitáni. Znají moře jako své boty, vědí kde je jaký útes a mělčina. Tu jdou předsudky ostatních námořníků stranou, neboť žralokodlak si u nich velmi rychle vydobyde respekt. To vše díky podobě, kterou na sebe mohou vzít a díky které mohou být ve vodě v jednom kuse a díky které mají ony ohromující znalosti o moři. Mnohdy dokonce vědí o vracích potopených lodí a o pokladech, které se nacházejí v jejich útrobách a v jejich majetku se pár takových pokladů může nacházet, sklony k hromadění velkého majetku ale nemívají. Povahově jsou žralokodlaci bodří, rádi se napijí a zazpívají si - prostě jako námořníci. Mnohdy i nějakou vylovenou cenností zaplatí i všem v hospodě pivo, čímž si kupují přízeň obyčejných lidí.
Co se potravy týče, jsou to téměř výhradně masožravci se zálibou v rybách. V lidské podobě si rádi ryby tepelně upraví a klidně si k nim dají i nějakou přílohu, ale ke stoprocentně nemasitým jídlům mají odpor a nechutnají jim. Není-li možné si jídlo tepelně upravit, nevidí v tom problém a klidně snědí maso syrové. Ve zvířecí podobě se pak živí výhradně dravě.

Smysly:

  • Sluch: Žralokodlak pod vodou dokáže zachytit i zvuky, jejichž zdroj je několik mil daleko. Na suchu je jeho sluch srovnatelný z humanoidním.
  • Čich (Chuť): Žralokodlaci jsou stejně jako žraloci "vyladěni" na krev - ve vodě jsou schopni ji ucítit už od koncentrace 1:1000000. V praxi to znamená, že pokud je do sta sáhů nějaký zdroj krve, žralokodlak to ucítí a bude schopen zdroj vypátrat. U větších množství krve může být dosah i mnohem větší. V lidské podobě je tato schopnost omezena na rozpoznávání přítomnosti krve ochutnáním. Žralokodlak v obou podobách dokáže rozpoznat lidskou krev od zvířecí (to je dáno jeho lykantropí podstatou).
  • Postranní čára: Pomocí postranní čáry žralokodlak ve zvířecí podobě vnímá i velmi slabá vodní proudění. To mu mimo jiné usnadňuje detekci pohybujících se objektů v jeho blízkosti. V praxi to znamená, že pokud se v okruhu sta sáhů od něj něco pohybuje, tak o tom ví. V lidské podobě žralokodlak postranní čáru nemá.
  • Zrak: Žralokodlaci hůře vnímají barvy (nejsou schopni odlišit podobné odstíny), zato mnohem lépe vidí za šera. Jejich oči mají tu zvláštnost, že pokud do nich posvítíte, tak začnou jakoby svítit (podobně jako oči dalších nočních dravců) - je to dáno zvláštní vrstvou buňek v oku, která odráží světlo zpět skrz sítnici.
  • Vnímání elektrického pole: Žralokodlak dokáže (pouze) pod vodou vnímat slabá elektrická pole, která kolem sebe vytvářejí všichni živí tvorové. V praxi to znamená, že i v kalné vodě či naprosté tmě dokáže tyto živé tvory vidět. Dosah této schopnosti je deset sáhů.

Žábry:

Žralokodlak má žábry konstruované stejně jako žraloci, takže přes ně musí neustále proudit voda, jinak by se začal dusit. Běžně stačí, pokud je neustále v pohybu či pokud se zdržuje ve vodním proudu. Pokud by se ale například zamotal do sítě či pokud by mu byl jinak znemožněn pohyb, začíná se dusit. V praxi se pak postupuje stejně, jako u postav.

Sladká voda:

Na rozdíl od většiny žraloků (ano, existují i výjimky) může žralokodlak bez omezení pobývat i ve sladké vodě.

Ovládání žraloků:

Tak jako ostatní lykantropové, i žralokodlak má schopnost do určité míry ovládat ostatní sobě podobné - tedy žraloky. Žraloci jsou ale až příliš individualističtí a nenechají si jen tak rozkazovat, takže jediný způsob, jakým je může žralokodlak využít, je upozornit je na nějaký zdroj potravy - což většinou stačí, neboť máloco ve vodě dokáže ustát nájezd všech žraloků z okolí. Pokud ale žraloci nenajdou nic zajímavého, po 1k6 směnách odplavou.

Dovednosti:

Všichni žralokodlaci ovládají dovednosti "Plavání", "Rybaření", "Zadržování dechu" a "Lodní navigace" na stupni "dokonale".

Omezení útočení ve zvířecí podobě:

Ve zvířecí podobě dokáže žralokodlak útočit pouze v místech, kde je hloubka dva sáhy a více.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 18

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

takže: velice rád jsem si přečetl toto dílo. Sice není příliš originální (svům způsobem, nemyslím to jako urážku), ale je dobře zpracováno. Chyby, které jsou zde uvedeny plynou z nedostatku pozornosti a nedostatku času věnovaného přípravě díla. Líbí se mi představa starého pardála žijícího v chatrči na pobřeží, jak ráno vstane a se svým atletickým tělem si jde něco ulovit... Nikde jsem si nevšiml charismy, ale posunul bych ji výše, jelikož je žralokodlak bodrý a snad za ta léta, co jako lykantrop žije, stačil poznat lidský charakter a má tak své jisté kouzlo osobnosti.
Dále se mi nelíbí přesvědčení neutální. Dal bych mu zmateně dobré protože a jelikož to spíše náleží textu (není chamtivý, je bodrý, ...). A pak mi vadí zkušenost (častý kámen úrazu): zdá se mi přemrštěná. Za zvířecí podoby bych mu přisoudil 1100, za lidské 1500.

Závěr: Vidím to na velmi pěkné 4*, jelikož dílo mě oslovilo, je velice použitelné, o originalitě bychom se tedy mohli bavit a chyby nejsou nijak závažné, neblokují hru,

s úctou,

Tobša


 Uživatel úrovně 0

Syrus:
ale pokud se nemílím, tak likantropa lze zabít normálními zbraněmi-smrt nastává při překročení dvojnásobku životů stínových...a po smrti bych nechal likantropovo tělo klidně rozsápat...

běžný žralok není žádná přerostlá stvůra(odhaduji, že kdyby se vzali všichni zraloci a zprůměrovali, tak délka těla nepřesáhne 3m)

To s tím, že je medvěd dobrák je pravda, ale při stanování v karpatech, nebo jinde, kde žijí větší medvědi si to nejspíš myslet nebudeš...a žraloci taky nejsou žádné bestie...útočí téměř vždy, když mají hlad a právě lidské povídačky udělali ze žraloků zabijáky.


 Uživatel úrovně 8

Krtek:
vztah k ostatním žralokům sice zajímavý je, ale i kdyby ho napadli, sežrat ho nemůžou. Má zranitelnost "lykantrop".

UnknowN:
- například u vlkodlaka je napsáno, že se mění v mimořádně velkého vlka. Pokud je napsáno "vlk" bez přívlastku, jedná se IMNO o obyčejného vlka. V tomto kontextu je také zajímavé to, že vlkodlak dokáže ovládat jenom obyčejné vlky. Už jen z toho důvodu si myslím, že by žralokodlak ve zvířecí podobě měl být větší, než bežný žralok.

- v pravidlech je popsána celý nemoc. Jinak by ten popis ani neměl smysl. Navíc z celého toho popisu implicitně vyplývá, že se nakažený lykantropem nakonec nestane.

- taxonomicky vzato je kodiak poddruh medvěda hnědého :-)

Kibe:
- medvěda je možno ochočit a vycvičit. Navíc "dobrák medvěd" je všeobecně rozšířená lidská představa. Nic takového se žraloka netýká. Spíš naopak.


 Uživatel úrovně 4

Nicméně to, že žraloci napadnou žralokodlaka, k ničemu nevede, protože mu svými zuby sotva ublíží, vzhledem k jeho zranitelnosti "lykantrop". Žraloci v žralokodlakově terotoriu by ho tak napdali maximálně poprvé a příště by si dali už pozor, pokud by přežili. Ostatně, zvířata přece lykantropa poznají, cítí k němu úctu, je-li jejich druhu.

Jinak k dílu příliš připomínek nemám, drobné chyby již byly zmíněny. Já tedy ještě jednou pochválím skvělou využitelnost nestvůry a s klidným srdcem udělím 4 hvězdy.


 Uživatel úrovně 0

Jo a ještě něco každý žralok napadne zraněného druha naprosto bez problémů jsou to kanibalové a ničí si tak přirozenou konkurenci.


 Uživatel úrovně 0

Mě se příspěvek docela líbí považuji jej za kvalitní jen bych chtěl jako docela znalec žraloků připomenout že žralok se nezačne dusit když neplave kupříkladu některé druhy žraloků dokážou volně čekat na dně na kořist (žralok tygří atd.). Dále bych uvítal rozšíření podle druhu žraloků bylo by to zpestřující. Dále mě zarazilo v popisu že se žralokodlak chlubí jizvami když má zranitelnost lykantrop 1/20 obyčejnou zbraní zuby jsou zranitelnost B. takže by tak měl par modřin nic víc vzhledem k nízkému útoku ale to je jen tech detail.


 Uživatel úrovně 8

- Chování žraloků vůči žralokodlakovi: Nevím, jestli se ranění žraloci požírají i mezi sebou... Pokud ano, pak bych se přikláněl k tomu, že se vrhnou i na raněného žralokodlaka.

- V pravidlech je, že v okamžiku, kdy nakažená bytost dospěje do druhého stádia - hlubší proměny - tak se začne jako vlkodlak chovat, získá některé výhody/nevýhody a pokusí se převzít vládu nad smečkou. Protože ale nemá všechny vlkodlačí schopnosti, tak většinou neuspěje. Nicméně pokud by PJ chtěl vlkodlačí rozmnožování řešit přes pokousání, tak by se bytost z tohoto druhého stádia mohla teoreticky přehoupnout do stádia třetího, kdy už by se stala plnohodnotným lykantropem...

- Lykantropové obecně nejsou Céčkem limitování - šlo o to, že žralokodlak má ve zvířecí podobě velikost C, tudíž že se logicky nemůže jednat o sáhového žraločka ani o desetisáhovou bestii...


 Uživatel úrovně 5

Myšlenka muže, který se dokáže měnit ve žraloka a potom např. láká ostatní rybáře na místa, kde je může ve své rybí podobě sežrat, je zakotvena v několika havajských pověstech.

Tady mi trochu chybí zmínka o chování ostatních žraloků k žralakodlakovi, když je např. zraněný - budou ho chránit jakožto svého vůdce, nebo se budou chovat podle své přirozenosti "cítí krev ---> pokusí se svou kořist dorazit"? To je IMHO dost fundamentální záležitost, byť ne právě po pravidlové stránce.

Nemám po ruce pravidla, abych mohl citovat, ale mám velmi silný pocit, že v Bestiáři je zmínka o tom, že lidé nakažení lykantropií nedosahují síly pravého lykantropa, dokonce někdy ani síly zvířete. Proto také často umírají, když se pokusí vyzvat vůdce smečky...

Naopak nevím, proč by měl být lykantrop omezen velikostí C - nepamatuju si, že by v pravidlech něco takového bylo.


 Uživatel úrovně 8

Dílko se mi líbí, k číslům prakticky nemám výhrady (možná někde úprava +-1, ale sám, bych dokázal obhájit proč je to takto správně).

Co mi tam trochu chybí je interakce a utajování dlactví - námořníci jsou extra pověrčiví a nepříjde mi jako reálné, že by přijali vědomí, že mají dlaka na palubě. Celkově tohle je všude popisováno jako to snad největší "prokletí lykantropů" a pokud se nenapíše opravdu závažný důvod to porušit, tak by se to IMHO porušovat nemělo.

Unknown: dobrá, stručná a faktická obhajoba - +rep.


 Uživatel úrovně 8

- Promiň, ale to je podle mě hloupost... Jak můžeš vědět, jaké podoby -dlaci nabývají/nenabývají? Například nemůžeš říct, že vlkodlak nabývá podoby "vlka obyčejného", protože vlk obyčejný má velikost B, ale vlkodlak ve zvířací podobě má velikost C - je tedy o třídu větší a těžko můžeme mluvit o nějaké podobě. Naproti tomu "vlk sněžný" už velikosti C dosahovat může a tomu odpovídají i jeho vlastnosti, kterými se blíží vlkodlakovi. Možná si nebudou podobní barvou kožichu, ale bude se jednat o přibližně stejně mohutná vlkovitá stvoření. Stejně tak je jasné, že medvědodlak, který má bonus za sílu +7 a parametry drápů a tlamy 5/+1 a 6/+1 bude vypadat jinak, než nějaký ubožáček medvěd grizzly, který má bonus za sílu jen +4 a parametry drápů a tlamy 2/+1 a 3/+1, ale bude se spíše podobat nějakému silnějšímu druhu medvědů, jako je třeba medvěd kodiak.

(mimochodem, zde jsme narazili na jednu bestiářní vylomeninu - totiž že pravidla považují medvěda kodiaka a grizzlyho za dva odlišné druhy medvěda)

- Třetí stádium tam je - je to pravý lykantrop. A v pravidlech není vysloveně napsaáno, že pokousaný se nakonec v pravého vlkodlaka nepromění, stejně tak tam není výslovně napsáno, že se v něj nakonec promění, tudíž bych řekl, že záleží na PJ, jestli povolí konečnou přeměnu v lykantropa nebo ne.