Bestiář

Bánší Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Skupina: Nemrtvý

Životaschopnost: 6

Útočné číslo: (+3 + 4/+1) = 7/+1 pařáty, + zvl. útok (viz Schopnosti)

Obranné číslo: (+2 + 3) = 5

Odolnost: (21

Inteligence: 15

Velikost: Dle velikosti postav

Zranitelnost: B, C, D2, E2, G, H (pouze kyselina), I, J, K, L, N

Pohyblivost: 17/ magický tvor (na zemi), 14/ magický tvor (ve vzduchu)

Poklady: -

Zkušenost: 600

Bojovnost: -

Síla mysli: -

Popis:

ad. její Přesvědčení: Přesvědčení mrtvé postavy snížené o dva stupně (je-li to ještě možné)
Char.: 4
Manévrovací schopnost: 10

Popis:

Je to zhmotnělý přízrak ženy, který má stejnou podobu jako žena, co zemřela. Její tělo je zšedlé a chvílemi se zdá, že je snad pokryto jemnou bílou pavučinou. Tělo má vyhublé a údy útlé, což ale neznamená, že v nich nemá sílu. Její ruce jsou vybaveny krátkými drápy (jež mají přibližně šest coulů). Tělo bánší je zahaleno v prostém hábitu.

Obličej bánší je hubený s propadlými tvářemi, matně šedýma očima bez zorniček a duhovek. Má dlouhé, šedé, neupravené vlasy. Na jejím obličeji jsou velice poutavá její ústa. Vypadají skoro jako živá: jsou smyslně rudá, plná života. To dodává vizáži bánší silnější auru strachu.

Vznik:

Existují dvě obecně přijaté teorie, které hovoří o vzniku bánší:

Bánší je znovunavrátivší se duše ženy, jež zemřela obzvláště krutou smrtí a nepocítila hněv, ba ani zlobu proti svému trýzniteli. Tato duše je vyhnána zpět sférami (hrajete-li na bohy, tak bohy; či např. Peklem) z poklidného (ne)bytí zpět do materiální sféry (tj. na zem).
Důvody proč je duše navrácena na zem jako bánší jsou uvedeny v sekci Mytologie a příčiny vzniku.

Traduje se ještě jedna verze vzniku bánší a to sice, že může vzniknout z ženy, která zemřela při porodu a spolu s ní zemřelo i její dítě. Proměně lze prý zabránit tím, že při pohřbu se vloží ženě do úst kámen bílé barvy (obyčejný; není vyžadováno, aby kámen byl vzácný, nebo měl mystické schopnosti).

Mytologie a příčiny vzniku:

Mezi lidmi se traduje několik verzí:

Bánší se objevuje, když má oznámit smrt někoho významného nebo pokud se schyluje ke smrti ke smrti ženy, z níž se má stát bánší, či pokud se blíží nějaká pohroma. Vždy, když je poblíž nějaké z těchto událostí, bánší začne prozpěvovat svou píseň (viz níže). Poblíž se v tomto případě nespecifikuje, bánší je přitahována jakýmisi vnitřními silami (můžeme je označit třeba jako astrální, chcete-li).

Některé severské kmeny vzývají bánší jako avatary svých krvavých bohů. Je to z toho důvodu, aby své bohy potěšili.

Křičící obličej bánší se leckdy objevuje na některých štítech či praporech jako symbol utrpení, zkázy nebo pomsty; některé zlodějské gildy si toto znamení velice oblíbily. . .

Chování:

Od soumraku do ranního svítání ji můžeme spatřit, jak si poletuje nad zemí a v tichosti si kvílí. Povětšinu času se vyžívá ve své bolesti nebo plánuje pomstu. Bánší nevnímá čas a dokáže velice dobře plánovat. Každý úplněk a nov (měsíc není vidět) zpívá svou píseň a povolává nemrtvé (viz Schopnosti).

Pokud bánší není venku schovává se v nějakých temných prostorách, kde odpočívá. Tou dobou je nejzranitelnější, protože začíná vnímat až ve chvíli, kdy se začne stmívat. Dobrou otázkou je proč odpočívá. Nikdo to neví; je to podobné tomu, když mumie leží ve stavu nicnedělání v sarkofágu anebo když upír relaxuje ve své rakvi.

V boji neváhá použít jakékoli zbraně. Je mstivá a velice dobře si pamatuje ty, co překazili její plány. Pokud by jí jakkoli ohavný skutek měl přenést blíže k jejímu cíli – tedy pomstě na tom, kdo jí činil za života příkoří, tak nebude váhat v jeho vykonání (osoba jež jí vykonávala příkoří je označována jako „Cíl“).

Jedinou motivací pro ni je touha po pomstě. U některých případů (Neutrální přesvědčení) může stačit upřímná omluva, činěná s nějakým příkořím. V tomto ohledu musím dodat, že bánší mají velice dobrou fantazii.

Interakce s okolím:

S okolím bude jednat podle svého přesvědčení. Uzná-li bánší, že postavy jsou nebezpečím pro její plán k pokoření Cíle, přidá si je na svůj seznam a pokusí se je zneškodnit.
V druhém případě se bude chovat rozumně a mírumilovně. Normálně si s postavami pohovoří (budou-li na to postavy mít srdce). Může se také pokusit zmanipulovat postavy, aby jí pomohli s likvidací Cíle… Více v Slovo PJ.

Interakce s Cílem:

Při setkání s Cílem může dojít k zajímavým událostem. Zde záleží na schopnosti PJ zahrát správně roleplayingovou bánší tak, jak je tu vykreslena. Krom schopností PJ záleží i na přesvědčení samotné bánší. Zabít svůj Cíl a půjde-li to vzhledem k poměru sil, tak ho i pokořit.
V některých případech může bánší uznat i upřímnou omluvu. A to v případě, že by měla neutrální přesvědčení; tedy že by se vyvinula z postavy se zákonně dobrým přesvědčením. Při takové proměně se nikdy neztratí kompletní charakter a je tedy možno hrát i na omluvu.

Hlavní je Cíl zabít. V tom případě nastává čas k odchodu bánší zpět do sfér. Hra bohů (sfér, …) tím končí. Duše má svůj klid a odejde nepompézním stylem. Promění se v popel, jež je během chvilky rozfoukán ve větru.

Schopnosti:

Křik bánší (zvláštní útok):

Křik bánší je její silnou zbraní. Může ho použít jen jednou za týden a rozhodně ne do lecjaké bitvy. Svůj křik použije pokud je tzv. po řeči postav „do tuhého“ nebo pokud by jím měla zabít osobu, jenž je cílem její pomsty.

Samotný křik je rozdělen na několik druhů: pro běžné okolí (resp. pro cíl křiku (většinou nejnebezpečnější postava nebo „Cíl“)) a na smrtelný křik (tedy když bánší umírá).

Křik živoucím:

Dosah: kruh (resp. koule) o poloměru 15 sáhů
Použitá vlastnost: Žvt + Odl
Past: ~8~ nic / 4k6 + 4 (8 - 28)

Bánší otevře svá ústa do Ó a z hlubin své duše vyvolá bolestivé vzpomínky jež metá přetransformované do okolí. Bánší z rozsahu nemůže nikoho vyjmout. Křik platí na všechny živé tvory. Ostatní tvorové jsou z působnosti zvláštního útoku vyjmuti.
Tato schopnost se projeví tím, že oběť cítí velký tlak v hlavě. Z nosu se jí spustí krev, krvácejí dásně, některé svaly se stáhnou a začnou se křečovitě svírat, čímž je vyvolán pocit mravenčení po celém těle.
Křik trvá dvě kola. Během toho nikdo není schopen čarovat (tyto případy platí, pokud neuspěje proti pasti), komunikovat mimosmyslovými schopnostmi a jakkoli se víceméně soustředit.
Proti křiku se nelze chránit žádnou běžně známou magií, pronikne běžnými překážkami (dřevo, kov,…) i skrz vodu, ale pod vodou křik nezraňuje.

Křik mstivý:

Dosah: kruh (resp. koule) o poloměru 15 sáhů
Použitá vlastnost: Žvt + Odl
Past: ~10~ nic / 7k6 + 7 (14 - 49)
Pokud bánší použije křik pro „Cíl“, parametry tohoto zvl. útoku se nastavují pouze na Cíl; pro ostatní platí past a zranění jakoby se jednalo o křik pro běžné okolí.

Ostatní parametry a efekty jsou stejné jako u Křiku živoucím s tou výjimkou, že tento křik může užít jen jednou jedinkrát.

Smrtelný křik:

Dosah: kruh (resp. koule) o poloměru 15 sáhů
Použitá vlastnost: Žvt + Odl
Past: ~9~ 2k6 +2 / 5k6 + 5

Ve chvíli, kdy bánší nadchází poslední okamžik života, vyvolá svou niterní bolest a vyšle ji do okolí. Zasaženy jsou všechny živé bytosti, které se nacházejí v jeho působišti.

Zpěv bánší:

Zpěv bánší je její smuteční písní. Vyjadřuje jí svou bolest z přebývání na materiální sféře. Někomu může znít jako nesnesitelné krákání, jiný v ní zase slyší píseň, jež vyjadřuje i jeho rozpoložení. Ale ať už každý slyší co chce, na každého člověka má stejný efekt: vyvolává v něm niterní myšlenky, krásné i zlé vzpomínky. Vrací jejich zapomenuté sny do hlavy a našeptává jim, aby je realizovali.
Na zvířata má zpěv taktéž účinky. Některá jindy nevrlá zvířata jsou přívětivá a hravá, jiná zase mohou napadnout z ničeho nic napadnout své pány atp. Zpěv působí pouze na živé tvory. Na specifické tvory, jako jsou např. jednorožci, zpěv nepůsobí.

Pozn. PJ:

Dobře zahraný Zpěv bánší a přesvědčivý popis toku myšlenek jednotlivým postavám může velice zpříjemnit hraní hry a rozhodně dodává perfektní atmosféru.

Povolávání nemrtvých:

Každý nov bánší povolává nemrtvé. Nutno podotknout, že jejím cílem není vytvořit co největší armádu nemrtvých. Za celý měsíc má k dispozici 90 magů. Ty může jednorázově použít na vyvolání nemrtvých, přičemž pro ni platí stejné podmínky jako pro nekromanta.

Let:

Bánší je schopna létat nad zemí. Necítí teplo ani chlad, takže de facto není omezena výškou (omezení existuje z hlediska tlaku, ale nebudu mozky fantazáků zatěžovat úvahami o tlakových pásmech apod.).

Spojení s Cílem:

Tuto schopnost uvádím sem, jelikož v textu byla pouze nastíněna a zároveň abych předešel dotazům jak dokáže vysledovat Cíl.
Jedná se o jakési pouto, jaké cítí v některých případech dvojčata. Jedno se zraní a druhé brečí. Sice tento konkrétní případ zde neplatí, ale jde o tento způsob. Jejich Duše jsou takto provázány a bánší je schopna Cíl takto sledovat. Jejímu ‚zraku‘ Cíl neuteče.
Spojení se ruší v případě omluvy Cíle, smrti Cíle nebo smrti (odchodu) bánší.

Slovo PJ:

Tato nestvůra by měla sloužit k obohacení hry jako nevyzpytatelný herní element. Bánší by se neměla vyskytovat příliš často. Je to unikátní nestvůra, proto ji nemůže vyvolat nekromant a ani ji nemůže ovládnout.

Díky své inteligenci se ale může spojit s nějakým osamoceným nemrtvým či nekromantem a společně mohou si vzájemně vypomoct.

Dá se říci, že bánší je tvořená pro obohacení hry ve směru roleplayingu. Tuto bestii doporučuji mírně zkušenějším PJ. PJ by tuto příšeru rozhodně neměl používat proti slabším družinám, jelikož díky svým schopnostem je vysoce nebezpečná.

Přeji příjemné hraní

Poděkování za nemálo důležité připomínky a nedodělky patří Legarovi, Plžovi a Skewerovi. Za pomoc se stylistikou děkuji Saragonovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 19

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

I přes níže zmíněné nedostatky dávám 5*


 Uživatel úrovně 0

Pěkně zpracovaná potvůrka, ale zmíněný syntax mi taky znepříjemňoval čtení.
Například netuším, zda má Bánší pevné tělo, nebo jde o přízračnou bestii. Z textu různě vyplývá možnost obojího.
Zajímalo by mě, jakým typem zranění je křik Bánší. Což ber jako doplnění Syrovy otázky o hluchých a ohlušených.
S nemrtvými vůbec neřešíš, co s nimi Bánší vlastně dělá. Jelikož má jen 90 magů na měsíc, předpokládám, že je jen tak oživí (jaké nemrtvé zvládá oživit...) a nechá volné, protože pomalu nemá ani na udržování jednoho kostlivce.
Proč ji nemůže nekromant ovládnout? Neměla by podstupovat klasickou pastí?
Jak na ni působí světlo a sluneční světlo (typicky rozboření kobky)?
Jaktože má int. 15, pokud je navrátivší duší postavy - neměla by náhodou mít int. původní postavy, když má její znalosti atp.?
Zatím asi včera.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Mně se to celkem líbí. Akorát mi není pár věcí jasných:
- Používá bánší své bývalé tělo nebo "dostane" nové?
- Myslím si, že kdyby bánší vznikaly takovým způsovem jak říkáš, vznikaly by celé armády bánší a kdyby třeba nenáviděly určitý národ, který je potlačuje, asi by pak zaútočily jako armáda...
- Co se stane, když někdo bánší uvězní? Bude uvězněna na věky?

Jinak pěkně zpracovaný a dávám 4*

S pozdravem

C.


 Uživatel úrovně 8

Anděl pomsty. Nestvůra schopná potrestat služebníky zla i po své smrti. Zároveň taky nestvůra zápletková ("Zbavte mě toho!").

Příspěvek kulhá po syntaktické stránce. Sice ne do takové míry, aby to narušovalo srozumitelnost textu, ale dost na to, aby to jeho čtení učinilo mírně nepříjemným.
Řemeslně je ale zpracován víceméně dobře. Proto bude chyb a připomínek málo.

- popis vzniku a původu je dost chaotický. Více alternativních teorií není na škodu, ale musí být jasně vyznačen vztah mezi nimi a určeno, která je pravdivá a co jsou jen dohady,
- věta "nevnímá čas a dokáže velice dobře plánovat" je vnitřeně rozporná. Každý dobrý plán stojí na načasování,
- působí křik bánší i na zvířata, resp. na tvory s int. 1 a 0 nebo jde o záležitost akustickou (tedy nazáleží na obsahu křiku)?
- působí křik i na terče, které si po vzoru Odyssea zalijí uši voskem? Co na hluché?
- specifickými tvory jsou myšleni tvorové magičtí?

Za to, jak vypadají tagy se omlouvám, ale líp to nešlo.