Bestiář

Chapadloron Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Skupina: Nestvůry magického pole

Životaschopnost: 8+2

Útočné číslo: (+3 + 6/+1) = 9/+1 chapadla s ostny+zvl.

Obranné číslo: (+1 + 4) = 5

Odolnost: 20

Inteligence: 7

Velikost: A - C

Zranitelnost: humanoid ale: D2, E2, H2, N, O0, P

Pohyblivost: 13/ humanoid

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 25 + viz níže

Zkušenost: 500

Bojovnost: 7

Síla mysli: -

Popis:

Upřesnění:
ZSM: 6
Charisma: 4
Přesvědčení: Stejné jako u svého pána nebo Neutrální (viz níže)

Vzhled:

Chapadloron je humanoidní tvor, stvořený zvrácenými alchymistickými pokusy na lidech. Vypadá jako člověk s hlavou chobotnice (a to v přirozeném měřítku), tělo má pokryto velkými bradavicemi (velké asi jako lidský palec) a místo rukou má dvě chapadla dlouhá jeden až jeden a půl sáhu (záleží na velikosti oběti), z kterých mu vyrůstá pět až deset malých kostěných bodců (cca deset až patnáct coulů), ze kterých vytryskne při zásahu do oběti jed (viz níže).
Kůže mu díky alchymistickým pokusům zmodrala a mezi bradavicemi se mu na ni tvoří cestičky slizu (vytékání slizu je obdobou lidského pocení).
Nohy jsou formovány jako lidské. Prsty jim zakrněly a nehty ztvrdly. Na prstech jim navíc vyrostly pomenší kostěné výrůstky podobné těm na rukou.

Chování a komunikace:

Ve své podstatě existují dva typy chapadloronů. První je uměle vytvořený alchymistou (viz níže). Ten se ale musí všemu naučit. Chápe své životní funkce a potřeby, ale všechny rozkazy mu musejí být dopodrobna vysvětleny (podobně jako u elementálů).

Druhý typ je samostatný chapadloron, kterému zemřel pán, či jeho úkol pozbyl smyslu. Chapadloron se v takovém případě snaží vyhledat svého pána, jelikož k němu cítí jisté pouto (jako syn k otci). Přibližně po čtyřech dnech se v něm probouzejí zvířecí instinkty (jež jsou i v každém člověku, což potvrzuje naše vlastní chování) a začne se chovat jako zvíře. Vybere si své teritorium, které bude bránit. Jedinou podmínkou je pro něj vysoká vlhkost (jelikož se v něm tvoří sliz). Pro tohoto chapadlorona platí změna přesvědčení: a to na Neutrální.

Chapadloron je schopen dorozumět se pomocí telepatie se svým pánem a se svými druhy až na vzdálenost 900 sáhů. Sám není schopen mluvit, ale rozumí obecné řeči a popř. může mít některé zbytkové vědomosti postavy, z níž byl stvořen. Kontakt může vyvolat jak pán, tak samotný chapadloron (bude-li k tomu mít svolení od pána).
Všem ostatním postavám ovládajícím telepatii bude taktéž rozumět.

Rozmnožování:

Je nutno uvést, že chapadloron se nemůže rozmnožovat. Pohlavní orgány mu sice zůstávají, ale využívá je pouze k vyměšovacím činnostem. Vlivem alchymistických pokusů je totiž neplodný. Pokusy spářit chapadlorona-muže s chapadloronem-ženou vyšly vniveč.
Taktéž se neosvědčily praktiky alchymisty Wirtena, který chapadloronům uřezával části těl a přikládal je k živým lidským obětem. Tyto části jsou sice po odříznutí živé, ale zatím není známý způsob, jak propojit část chapadlorona s lidským tělem (odřezky do hodiny odumřou). Nicméně v temných kruzích je známo, že se na tomto způsobu „spojení“ pilně spolupracuje s temnými mágy.

Obživa:

Chapadloron potřebuje jíst alespoň jednou za den. Je všežravec, takže spořádá téměř vše. Každý den sní přibližně 2 čeny (čen = množství jídla, které sní člověk za den)a vypije nejméně 3 litry vody. Může pít i jiné tekutiny, ale ty pak oslabují jeho organizmus (to se projeví postihem -2 k ÚČ a OČ).
Pozn.: Mezi nestandardní tekutiny jsou počítány alchymistické lektvary a různé dryjáky, vyráběné léčiteli apod. Alkohol na něj nepůsobí. Jeho organizmus ho velice rychle a efektivně odbourává.
Pokud chapadloron tři dny nepije či nejí, přestane jeho metabolizmus produkovat jed. Nemá-li nadále co jíst ani pít projevuje se to na jeho schopnosti bojovat (-2 k ÚČ a OČ). Pokračuje-li tento stav 14 dní, pak umírá.
Pozn.: Jeho tělo je díky této slabosti citlivé i na jakékoli vnější podměty jež spadají do zranitelnosti typu H.

Stvoření:

Samotný akt stvoření chapadlorona vyžaduje alchymistu s otrlou povahou. Jelikož základním předpokladem je mít živou humanoidní bytost, na kterou musí být v plném vědomí aplikován lektvar Pokroucení. Objekt musí být velikosti A – C a musí být „lidského“ původu. Tím jsou myšleny rasy jako jsou lidé a jím podobné.

Oběť po požití lektvaru prožívá stupňující se bolest, avšak následně neskutečnou euforii a bolest nadále nevnímá. Během prvních 16 hodin se oběti mění podoba a funkce některých orgánů; vyvíjejí se nové (tvorba slizu, jedu, tvorba některých hormonů,atd).

V druhé fázi se mění fyzický vzhled. Do dalších 24 hodin získá postava základní rysy chapadlorona. Začíná ztrácet zrak, má příšernou třesavku (vlivem nevyváženého organismu) a její vědomí pomalu ustupuje.

Třetí fáze je nejkratší: do tří hodin oběť přestane vnímat a přeměna je dokončena. V prvních chvílích se dostavují výbuchy agresivity a chapadloron je neovladatelný. Toto delirium končí po 1-2 hodinách, kdy je chapadloron naprosto apatický.

Pozn.: Pokusy, jež vedly ke stvoření chapadlorona z lidí, nemají žádný vliv na zvířata, což vede alchymisty a kouzelníky k zamyšlení a k hlubšímu bádání. Nutno podotknout, že málokdo se odváží zkoumat Přírodu tak zblízka. A může být jen otázkou času, do kdy si Příroda nechá tyto zásahy líbit.

Lektvar Pokroucení:

Složení samotného lektvaru nechám na každém PJ dle uvážení, ale překládám svůj návrh.
Magenergie: 55 magů
Suroviny: 35 zl.
Základ: trs vlasů zavražděného novorozeněte
Trvání: stále
Výroba: 26 směn
Použití: požití
Barva/chuť/zápach: 65/70/25
Efekty tohoto lektvaru jsou popsány výše. Má zlatavou barvu, chutná po ořechách a je cítit jako sotva upečený chléb.

Schopnosti:

Chapadloron ovládá infravidění – schopnost vidět teplo. Ovšem jinak je slepý (opět vlivem pokusů). Ale vnímá také odražené zvuky a to i z větších vzdáleností. Do 100 sáhů dokáže porozumět konverzaci vedenou normálním hlasem. Se zvětšující se vzdáleností se schopnost porozumět snižuje. Procenta nechávám na PJ. Jiné typy „vidění“ neovládá.

Zvláštní útok: jed. Chapadloron útočí chapadly jednou za kolo. Pokud zasáhne oběť, existuje šance, že ji otráví svým jedem. Tento jed není silný, ale nezkušené dobrodruhy může lehce poslat k zemi (použitá vlastnost: Odolnost, nebezpečnost 4, síla 1-6/6-16, projevuje se během jednoho kola). Tohoto jedu má v sobě chapadloron dostatek (jed tvoří ze své „krve“).

Telepatie – viz Chování a komunikace.

Využití:

Chapadloron je díky svým rozvinutým smyslům (hlavně sluchu) schopen zaregistrovat a odhalit vetřelce, ale i odposlechnout rozhovor. Je vhodným vybavením do sklepení každého nekromanta, potrhlého alchymisty, ale může být i pěkným doplňkem k zastrašování lidí. Nejčastěji je využíván jako stráž k důležitým prostorům. A to právě proto, že dokáže odhalit přítomnost vetřelců.

Dodatky:

Z chapadel se dá vydestilovat 15-30 magů a z krve nabrat trochu nashromážděného jedu (asi jeden flakónek. Jed, který není v chapadlech se vlivem posmrtného rozpadu organizmu rozloží také a proto je možné destilovat jenom z chapadel.

Z jeho drápů se nastrouháním dá vytvořit jed, jež lze využít k „dochucení“ jídla. Vypadá jako hrubší sůl a dodá jídlu jemnou příchuť papriky. Jed napadá trávící organismus, působí bolesti břicha a zvracení. Oběť, která jej pozřela, má dech cítit po zahnívajícím mase.
Daná postava si po třech hodinách hází proti pasti na inteligenci o nebezpečnosti 3 a síle: nic/vidiny. Po šesti hodinách se dostaví delirium (rozuměj poblouznění, přirovnatelné k vypití pěti třináctistupňových piv rychle za sebou). Tento jed je takřka nerozpustitelný žaludečními šťávami. Rozpustit se dá alkoholem (stačí alkohol obsažený v jednom půllitru desetistupňového piva). Jestliže jed není dobře diagnostikován, napadá krevní oběh a způsobuje krvácení nosu a krvavou stolici. Po čtyřiadvaceti hodinách přestává účinkovat a neškodně z těla odchází ve formě modré moči.

Poděkování:

Mé díky za pomoc při tvorbě díla patří Saragonovi,Nathaka Warriorovi, Skewerovi a Zdenálovi. Doufám, že jsem na nikoho nezapomněl.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 25

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Áve!
No, tak potvůrka je to zajimavá, i když asi bych ji nepoužil...
Autorovi: Když už se mění oběť lektvaru v cosi podobného chobotnici, nebyl by lepší základ třeba kus chobotnice nebo tak něco? (já vim, že tam mam za to píšeš upravsi dle vůle své...)
No a potom, jak už tu někdo řekl, daly by se tim bezpečně likvidovat postavy na vysoké úrovni. Past třeba na životaschopnost by jistě dala tomu lektvaru jistou šanci na neúspěch...
áve Gonzáles


 Uživatel úrovně 0

Tobsa - jestliže ovládá mentální souboj, pak bych charismu nechal na této úrovnim, ale byla by pouze stupněm vůle pro mentální souboj. V rámci osobního jednání charisma 0. Takovéhle potvoře není možno věřit ani nos mezi očima.
Mám jen 1.5 takže ve vyšších písmenech než K se nevyznám, moje chyba.


 Uživatel úrovně 0

Já bych tedy s dovolením vyjádřil svůj zřejmě hrubě subjektivní názor.

Celkově jde o dílo rozhodně nadprůměrné, kterému nechybí idea ani kvalitní zpracování. Ale faktory, které mne přiměly snížit hodnocení byly jednak už zmíněná přesílenost...celkově je to vlastně tvor vyrobený proto, aby měl super schopnosti a byl co nejsilnější. (Někteří autoři třeba neumí psát o slabých potvorách...teď nemohu příliš soudit, jelikož Tobsu neznám...) a jednak jako hlavní důvod uvedu tu zbytečnost něco podobného vymýšlet.

To že alchymisté zkoumají lektvary a náhodou se jim tam něco pokazí, což má za následek vznik živoucího organismu bych ještě chápal. Ale nechápu to, že někdo zabije člověka, aby z něj udělal nějakou nechutnou potvoru. Zjednodušeně řečeno mi to přijde jako nesmysl a připomíná mi to styl vytváření světa překypujícího ohromně mocnými stvůrami, které vznikají následky všelijakých pokusů či nehod. Tohleto je zkrátka zbytečně složitý tvor bez žádného ideálního využití.

Nicméně za to jakou si dal autor práci, za snahu aspoň číselně a "dračácky" to vylepšit a za kvalitní literární zpracování hodnotím ve finále nadprůměrnou známkou a doufám že mou náročnost si autor nebude brát příliš k srdci. Jsem pes...a vím to.

Agi (toto není parafráze na Igi, nýbrž zkratka nicku Agarwe, jejímž autorem jest Silck)


 Uživatel úrovně 0

Jed - jde o to, že pouhým nastrouháním drápků získáš brutálně silný jed.
Past - ne, jed působí na fyzickou podobu tkáně - na odolnost ne inteligenci. Budiž ti omluvou tvůj technický obor :-) (já končím poznáním, kterou barvu který drát má).

T.


 Uživatel úrovně 0

taky bych se připojil se svou troškou do mlýna
1.moc se mi líbí nápad,ta přeměna je vážně super
2.Většinou souhlasím s ostatními a přeju ti at se ti daří v další tvorbě


 Uživatel úrovně 0

Fafrin Vok atd.:

Děkuji za doplnění systému. U nás v družině to takto nehrajeme a proto mám v těchto mechanismech mezery.

Tak nevím, jestli 4 je moc vysoká, já bych ani neřekl. Nemám v ruce žádný přibližný podklad, podle kterého bych se mohl řídit. Kolik bys navrhoval ty?

Ano, ZSM je tam pro účely mentálního souboje (je to napsáno i ve zranitelnosti: ... O0, P).

Děkuji za konstruktivní podněty,

s úctou

Tobša


 Uživatel úrovně 0

Tuvy:

Jazyky:
No jestliže píši, že rozumí obecné řeči, tak ji ovládá. Tedy teď mne napadá, že u nás ve světě se hraje na "obecnou" řeč. Nemusí to tak být všude, takže je jen na PJ, který jazyk mu dovolí ovládat, i když nejrozumnější by bylo dám mu jazyk, který používal, než byl přeměněn.

Použitelnost na hrdiny 36. úrovně:
Máš pravdu, ale musíš brát v potaz, že tyto lektvary nejsou běžně dostupné a není moc alchymistů, kteří ho umí vyrobit.
Přemýšlel jsem nad samotným způsobem zvrácení tohoto procesu, ale v rozsahu, jak lektvar působí mě nenapadlo nic "vratného" k normálnímu stavu.

Jed:
Trochu jsem nepochopil proč by měl být jed stvořen pokaždé s pomocí magenergie a nějakých dalších surovin. V díle je jasně napsáno: "Z jeho drápů se nastrouháním dá vytvořit jed, jež lze využít k dochucení jídla", čímž je dán způsob výroby a jeho aplikace...

Past:
Jelikož jde o vyvolání vidin, které mají vždy svůj zdroj v mozku, vidím Inteligenci za jasného favorita...

Stravitelnost:
To že nerozpustitelný žaludečními šťávami snad ještě neznamená, že nemůže v těle působit. Abych se přiznal, mým oborem je elektrotechnika a ne biologie ani nijak jinak blízké či vzdálené obory, takže nemám jistotu.

Každopádně Ti děkuji za přínosnou kritiku,

s úctou

Tobša


 Uživatel úrovně 0

Zastavím se jen u jedné věci, která se mi zdá špatně řešená, a to schopnost silného sluchu... Pravidla pro naslouchání máme, takže pokud by se jednoduše řeklo, že Chapadloron má k naslouchání bonus +50% a jeho postih za vzdálenost je oproto běžným postavám poloviční, uslyší běžný hovor na vzdálenost 100 sáhů jako postava, která se ho přímo účastní...
A pravidla jsou náhle aplikovatelná pro všechny případy.
Dotatek ZSM znamená, že je schopen vést mentální souboj? Pokud ne, neposloužila by lépe PM?
Charisama 4 se mi zdá příliš lichotivá.


 Uživatel úrovně 0

Vypíchnu jen pár věcí, nechám něco i ostatním:

Veliký problém vidím ve fatalitě lektvaru pokroucení. Vzhledem k jeho relativně přívětivé vůni a chuti a absolutní účinnosti (bez pasti) bych ho podstrkoval überherům na 36. úrovních a efektivně je tak likvidoval.

Minimálně by zde byla nutná zvratnost proměny.

"Dokáže porozumět konverzaci vedené normálním hlasem" - jakýmkoliv jazykem??? Jinde píšeš, že rozumí jen obecné řeči...

2. jed - ten z namletých drápů - přesílený (bez surovin či magů), použitá vlastnost jedu inteligence??? proč???, "nerozpustitelný žaludečními šťávami" - tedy by byl bez efektu, zůstal by v žaludku (nestravitelný).

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Syrus:

první odstavec:
Tak tedy, využití jsem sepsal; může být i širší, záleží na fantasii PJ, co vše dokáže s takovouto příšerou podniknout.

ad. druhý odstavec:
Tak tedy nevím, zda-li by strážný se psem byli schopni zaznamenat kouzelníka "opředeného" různými "utajovacími" kouzly (neviditelnost, nevycítitelnost, apod.). Ale každopádně Chapadloron by ho uslyšel.
Nezapomeň, že nemrtví taktéž nejsou zrovna žádní krasavci a přesto s nimi nekromanti žijí.

Přesílenosti:
Žvt: Máš naprostou pravdu, hlouběji jsem se nad tím nezamyslel.
Dosah telepatie: No je diskutabilní zda je to hodně, každopádně opravdu nic nebrání PJ si to pozměnit ku své spokojenosti.

Chyby a připomínky:

Jsou to velice dobré připomínky; bohužel se mi nepovedlo vychytat všechny chyby. Třída E platí podle oficiálních pravidel jen na nemrtvé, neviděné apod., ale i na ďábly a mě se příčí ubrat takovémuto "pekelnému" stvoření možnost být zraněn svěcenou vodou (doufám, že to přirovnání někdo nevezme doslova).

Pití piva:
No, přišlo mi to jako nejlepší přirovnání, jelikož jsme národ pivařů a hodně lidí (bohužel i 18-) má zkušenost s opilectvím a řekl bych, že to u čtenáře vytvoří poměrně dost jasnou představu o tom, jak se asi cítí...

poznámka: standardní ve smyslu jako obecně vzatá stálá představa se píše "d". Standartní je vše okolo standart naší země.

S úctou,

Tobša