Bestiář

Otesánek Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: X (viz dále)

Útočné číslo: jen zvl.

Obranné číslo: 6

Odolnost: 16

Inteligence: 1

Velikost: dle životaschopnosti

Zranitelnost: B + zvl., C, D, G, H 1/2, J, K, L 1/2

Pohyblivost: 8/magický tvor

Poklady: nic

Zkušenost: dle životaschopnosti

Bojovnost: 18

Popis:

Popis:

Otesánek je "v základní podobě" malá dřevěná bestie. Vypadá jako dokonalý samorost, ale přitom je dostatečně podobný novorozenému dítěti (velikost A0, žvt. 1), aby tato podoba každému inteligentnímu (int > 5) návštěvníku lesa došla. Tyto inteligentní bytosti se poté často samovolně rozhodnou vzít si ten pěkný samorost domů.
V pozdějších (větších) podobách si stále udržuje povrch ze dřeva (tvrdého), tvarem se ale podobá spíše podhuštěnému míči s velkou tlamou a dlouhými končetinami (2 dlouhé ruce - dosah 1 sáh za každý stupeň velikostní třídy dělící Otesánka od A0; 2 kratičké nohy - minimální pohyblivost).

Schopnosti:

Ve chvíli, kdy je přinesen do příbytku těchto inteligentních bytostí, musí si 1k6 hodin zvykat. V průběhu této doby se snaží získat si osazenstvo daného příbytku. Narozdíl od mágova ovládnutí neprovádí toto "získání si" vědomě, ani neútočí na int. získávané postavy, ale svým roztomilým vzhledem ji v podstatě mate. Zjednodušeně můžeme toto shrnout v jediné pasti:
Int ~ 8 ~ nezíská/získá náklonnost dané bytosti. Na past se se hází pro každou (dosud nezískanou bytost v příbytku) každou hodinu, kdy si zvyká.
Poté, co si zvykne, ukáže Otesánek svou existenci - začne se pohybovat - zpravidla nahlas křičí, že má hlad.
Všechny postavy, které se Otesánkovi povedlo si získat na tuto situaci reagují naprosto iracionálně, berou ho jako jednoho ze svých (zpravidla potomka) a snaží se jeho hlad utišit. Ostatní postavy se budou chovat standardně.
Tato náklonnost však trvá pouze do chvíle, než Otesánek začne pojídat členy domácnosti (zde myšleny i domácí zvířátka, u těch však jde o to, jak je mají inteligentní bytosti v domácnosti rády).

Pokud je Otesánek krmen, křičí stále stejně a polyká potravu kvantovou rychlostí (jakékoliv kvantum, které mu projde ústy za kolo). S tím, jak žere, roste:
- Ve chvíli, kdy pozře celkově 2 čeny, vzroste jeho žvt. o +1 a jeho velikost vzroste na třídu A. V tuto chvíli je schopen "polknout" (viz dále) živé tvory do velikosti A0. Zkušenost za zabití v této fázi 30.
- Ve chvíli, kdy pozře celkově 20 čenů, vzroste jeho žvt. o +3 a jeho velikost vzroste na třídu B. V tuto chvíli je schopen polknout živé tvory do velikosti A. Zkušenost za zabití v této fázi 130.
- Ve chvíli, kdy pozře celkově 60 čenů, nebo tvory o celkové životaschopnosti 5, vzroste jeho žvt. o +5 a jeho velikost vzroste na třídu C. V tuto chvíli je schopen polknout živé tvory do velikosti B. Zkušenost za zabití v této fázi 560.
- Ve chvíli, kdy pozře celkově 200 čenů, nebo tvory o celkové životaschopnosti 20, vzroste jeho žvt. o +10 a jeho velikost vzroste na třídu D. V tuto chvíli je schopen polknout živé tvory do velikosti C. Zkušenost za zabití v této fázi 2700.
- Ve chvíli, kdy pozře celkově 2000 čenů, nebo tvory o celkové životaschopnosti 50, vzroste jeho žvt. o +15 a jeho velikost vzroste na třídu E. V tuto chvíli je schopen polknout živé tvory do velikosti D. Zkušenost za zabití v této fázi 11 600.

Polknutí:

Ve chvíli, kdy Otesánek dosáhne alespoň velikosti A, je schopný chytit a pozřít menší tvory v jeho dosahu. V první fázi se pokusí oběť, kterou chce pozřít zachytit, což probíhá stejným způsobem, jako započetí Zápasu (PPP str. 88), pouze zranění, které je nutné k odvrácení, je 6 místo 3 stínových životů. Pokud svou oběť úspěšně chytí (přejde k zápasu), uplatní svůj jediný a smrtící útok - polknutí. Oběť si narve do úst a spolkne ji v celku (živou). Pro oběť je odpor pastí na sílu i odolnost:
Sil + Odl ~ Y (Y+5) ~ není polknuta/je polknuta - kde Y = (Rozdíl velikostních tříd x 3); pokud past přehodí o víc jak 5, povede se oběti vysvobodit se z Otesánkova sevření (zachycení).

Polknuté oběti nejsou automaticky mrtvé, ale začnou se dusit. Otesánek docela dost netěsní, takže postavy ztrácí jen 2 životy každé kolo. Polknuté postavy se nemohou pohybovat, veškeré psychické aktivity mají jen 30% standardní šance na úspěch.

Populace a výskyt:

Otesánek žere a žere, dokud ho někdo nezabije. Kromě zranitelnosti uvedené v tabulce má Otesánek zvláštní slabost vůči útokům motykou (Lze brát jako zbraň s parametry 4/+4/+1/1-2/60mn/1zl) - v tomto případě má zranitelnost B 20 (dostává 20ti násobek zranění).
Pokud Otesánek dosáhne alespoň velikosti D, při své smrti "pukne". Ve chvíli, kdy jeho životy klesnou na nulu, místo poklidného skonu exploduje a jeho kusy se rozletí po širém okolí.
Poloměr takto zamořeného okolí = počet celkové pozřené životaschopnosti mil = počet kusů, které se rozletí.
Tyto kusy, pokud dopadnou do lesa, mají asi 10% šanci se zakuklit a vyvinout v malého Otesánka. Mimo les se nedokáží zakuklit a shnijí.
Zakuklené kusy vydrží 20 let, než je někdo najde. Pokud se tak nestane, během následujících 1k6 let také hnijí.
Výsledkem je, že jsou Otesánci velmi vzácní, protože málokdy se některému z nich povede provést celý reprodukční proces, který jsem jim vymyslel.

Historie:

V případě, že by šťouraví theurgové ryli do sfér, aby zjistili, jakže to vůbec všechno začalo, zjistí, že zde opravdu kdysi existoval Otesánek První.
První Otesánek byl trochu nepovedený pokus o homunkula z dílny Zrafdhula. Potom co jeho tvůrce nešťastnou náhodou skonal (blíže viz Euphoria), utekl tento První Otesánek a skryl se v lese. Tam ho našel dřevorubec a odnesl ho domů své ženě, která si ho okamžitě zamilovala. Než se ale stačili rozkoukat, sežral jim všechno jídlo, dobytek, pak sežral i je, jejich sousedy a nezastavoval se.
Sežral všechnu zvěř v blízkém lese i vojenskou posádku z menší pevnosti. Jak se tak koulel světem dál a žral na co přišel, nikdo ho nedokázal zastavit. Dokonce po cestě v džungli sežral i Jedového draka, po kterém mu bylo docela špatně, ale ani ten ho nezastavil. Až jednou... Se přikulil ke stavení, u kterého zem okopávala stará babička. Řekl si, že by sváča bodla a pustil se do ní.
Babča se ale nedala, protože to byla jedna z nejhrdinnějších bojovnic, které kdy po tváři světa chodily - Slavná Wendy Angela Moira Darling, bojovnice na 36. úrovni na odpočinku. V mžiku se jí vrátily do rukou léta učené pohyby a když viděla obludu Otesánka Prvního chytla okamžitě berserkering a milého Otesánka umlátila motykou. Tato chvíle zakořenila slabost vůči motykám do otesánčího rodu a jeho exploze započala řadu katastrof, které jeho potomci způsobili.

Poděkování:

Rád bych poděkoval UnknowNovi, který mi s touhle blbinkou jako jediný pomohl.

T.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Skewer: Zkušenost se odvíjí nejen od OČ a ÚČ, ale také od speciálních útoků a schopností. Ve srovnání se skřety myslím, že by družina radši potkala deset skřetů, než jednoho Otesánka.
Myslím, že je pro hru úplně jedno, jestli hráči ví, nebo neví oč jde - jeho užití bude beztak spíše jako cíl k zabití (dle úrovně hráčů nažraný).
Díky za komentář.
T.


 Uživatel úrovně 0

Povedené přepracování klasické pohádky. Osobně příliš neholduji všeobecně známým pohádkovým motivům (hráči to pak prokouknou a hned vědí která bije), ale takhle nějak by to mělo vypadat, řekl bych.

Možná je 30zt na prvním stupni moc za téměř bezbrané děcko (jestli mi paměť slouží, je to tři, převedeno na skřety :-), ale většina PJů nejspíš postaví příběh tak, že se postavy stejně tak brzo s Otesánkem nesetkají, nebo ho přinejmenším nebudou chtít zabít. Tudíž tato drobnost v podstatě nehraje roli.

Kromě přede mnou zmiňované chybky u bojovnosti už bych tedy neviděl žádná negativa, přesto dám asi raději 4*. Vím, že je to trochu subjektivní, ale přeci jen musím strhnout onen 1bod za to, že většina hráčů velice rychle zjistí, co je Otesánek zač. Dobrý hráč toto samozřejmě na postavu VĚDOMĚ nepřenese, ale přesto se tomu nikdy nikdo nedokáže opravdu vyhnout. Přinejmenším to ovlivní hru. Cca 2,5 roku jsem dělal PJ a pak zase VP, takže vím, jaké to je, když "víš, ale nevíš".

zdraví skeWer


 Uživatel úrovně 0

Aritma: Pohádkové knížky ti dají sice znalost, ale základní a pouze "hráčskou". Úkolem toho, kdo takovouto všeobecně známou bytost zpracovává je právě to, zpracovat ji komplexně a ještě ji znásilnit na pravidla DrD. Jak vidno, zde to šlo poměrně lehce. Jak (snad) uvidíme brzy, například Oslíček otřes se je na tom podstatně hůře.
T.


 Uživatel úrovně 0

Je to pěkné... další komentáře dodávat nebudu. Snad jen bych trochu zkritizoval poděkování... hlavní dík patří pohádkovým knížkám a těm, kteří nám je četli :-)


 Uživatel úrovně 0

Tobsa: Děkuji za velmi podnětné body, opravdu vidím, že jsem zapomněl velmi podstatnou věc.

1) Na Otesánka probíhají útoky jako na neživý předmět - dřevo. Proto je jeho OČ 6 a není rozepisováno. Bohužel neexistují mechanismy, jak podrobit neživé předměty (dřevo) pastem, přesto pokud by se tak stalo, pravděpodobně bych řešil past jako bez bonusovou, nebo s postihem -5, ale bral v úvahu, že zranění se na něm projeví až při překročení určité hranice.

2) Jasně, bojovnost 18 je nesmysl. Netuším jak se to tam dostalo a omlouvám se za to. Správě má být 12.

3) Zde musela ustoupit stylistika blbuvzdornosti. Mohl jsem to pěkně rozepsat na několik řádků, ale snížil bych tím počet lidí, kteří by to pochopili.

4) Která past? Pochopitelně úpravy pro tvůj svět jsou již plně na tobě.

Děkuji všem
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora,

po přečtení díla, jsem uvažoval o hodnocení mezi 3* a 4*. Nakonec jsem se rozhodl pro 4*, jelikož dílo je vskutku dobře zpracované, pobaví a já jakožto PJ ho může de facto hned použít. Což je pro mě rozhodující.

Má však několik much:

1) Měl by jsi rozepsat obranné číslo, pokud by Otesánek byl vystaven nějaké pasti na obratnost. Dále si myslím, že postupem času, jak roste mohla by jeho "skořápka" zesilovat a tedy by se mohlo měnit i KZ.

2) Bojovnost: Až do teď jsem si myslel, že maximální bojovnost je 12. Bohužel u sebe nemám pravidla a nemám tedy 100% jistotu, ale řekl bych, že se nemýlím.

3) Bohužel si neodpustím rýpnutí z hlediska stylistiky,
>Poloměr takto zamořeného okolí = počet celkové pozřené životaschopnosti mil = počet kusů, které se rozletí.<
Pravděpodobně bych tuto pasáž přeformuloval. Ale proti gustu žádný dišputát.

4) Past: Já jakožto PJ jsem si prakticky hned neodpustil zakomponovat tvé dílo do svého dobrodružství. Avšak past mi přijde malá. Osobně si ji upravím na násobek 4, jelikož mi přijde, že teď je past nefunkční. Taktéž bych ji modifikuji o nějaké +- body kvůli výzbroji a výstroji postav...

s úctou

Tobša


 Uživatel úrovně 1

Nemám nic proti výborně zpracovaným pohádkovým bytostem. Ale ne vždy to vypadá takto.

Tohoto otesánka bych doporučil jako skvělý příklad pro další tvůrce pohádkových bestií do DrD.

Není třeba zbytečně chválit :-) Tuvy je skromný hoch.


 Uživatel úrovně 8

Klasická pohádková příšera. Zpracování je výborné, jak technicky, tak jazykově. Není tedy v zásadě co vytknout.

- není mi jasné (logicky, nikoliv herně) ono omezení duševních schopností pozřených osob. Není k tomu důvod,
- náchylnost vůči motykám je sice hezký pokus o vtip (mně osobně příliš vtipný nepřijde, ale nešť), ale technicky vzato by měl být zranitelný spíše sekerou...

Hodnocení je nicméně jasné 5*

/budou-li nějaké připomínky k HTML, pokusím se jim vyjít vstříc/