Bestiář

Kachnokaz Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Skupina: Humanoid

Životaschopnost: 2/+1

Útočné číslo: 2/+1 (pařáty) + zvl. nebo jen pařáty

Obranné číslo: (+2+1)= 3

Odolnost: 12

Inteligence: 3

Velikost: A - B

Zranitelnost: humanoid, ale 2G

Pohyblivost: 10 (humanoid)- po zemi, 11 (humanoid)- ve vodě

Přesvědčení: zmatené zlo

Poklady: nic, 5-50/0 sídlo

Zkušenost: 100

Bojovnost: 3 (při agresivitě 9)

Síla mysli: -

Popis:

Hleď! Něco z trávy se zvedá,
oči žluté, kůže bledá!

Popis:

Kachnokaz je humanoid podobný velmi ošklivému a vychrtlému člověku. Má vybledlou pleť, je bez jediného chlupu či vlasu na těle a má dlouhé ruce až ke kolenům. Na prstech má pařáty o délce 3 couly a mezi prsty blány, protože žije ve vodě na mělčinách. Má velké oči se žluto-oranžovými duhovkami, které mu v noci svítí jako kočce. Styl chůze je poněkud kolebavý, chodí velmi shrbený po dvou a u toho si občas pomůže rukama. Je velmi dobrým lezcem na velkých kamenech a kamenitém prostředí.

Miluje mechanismy jako drobné předměty. Udivuje ho totiž, jak může být někdo tak chytrý a vymyslel to. Postavu, která vlastní takovýto předmět a zaujal ho, dokáže sledovat jak jen to jde. Nezaútočí na ni, ale při první šanci, jak ji ho sebrat aniž by byl zraněn či spatřen, se o to pokusí. Sebere jej a utíká pryč. Nevzdálí se více jak 20 mil od svého hnízda. Cestu zpět vždy najde. Při užívání předmětu postavou ji sleduje jak jen může, aby se naučil, jak ji používat, i když neví, k čemu přesně slouží. Pokud se mu jej podaří získat, snaží se v užívání věci napodobit postavu, u které to viděl. Je však takové nešikovné stvoření a brzy jej zkazí. Jestli je to hodně složitý a nebezpečný předmět, může se stát, že se při jeho používání zraní. Užívání myslíme hraní si a zkoumání předmětu, málokdy odhalí jeho pravý význam. Rád sleduje lidi v blízké vesnici v povzdálí, hlavně před setměním. Díky tomu vesnici celkem dobře zná a ví, kde se co dá za soumraku vzít.

Délka života a vývoj

Délka života

Samice: Dožívají se až 60 let. Doba schopnosti rozmnožování je od 9 do 28 roku. Mláďata nosí šest měsíců, najednou však může porodit jedno mládě.

Samci: Délka života je až 55 let. Jejich prvopočáteční vývoj je velmi pomalý, plná síla pařátů se objevuje až v pátém roce života, zatímco u samic už ve třetím roce. Do té doby je poloviční (ÚČ: 1/+1). Své plné délky a výšky dosahují v sedmém roce (samice v šestém). Doba, kdy je schopen rozmnožování je od 20 do 45 roku.

Rozmnožování

Je velmi podobné jako u ostatních humanoidů. Námluvy se dějí na podzim, kolem listopadu. Poté, co samec postaví hnízdo, naláká do něj samici (a ty jsou hodně vybíravé), kde spolu splodí mládě. Samice po měsíci hnízdo opouští a vrací se do svého, kde porodí a poté vychovává mládě až do doby, dokun není schopno samo splodit potomky. Kachnokaz se nikdy nerozmnožuje s rodinně příbuznými jedinci. Samice si za život najde 2 - 3 partnery. Samec 3 - 4 samice. Jsou to velcí samotáři a pár spolu žije pouze ten jeden měsíc, kdy plodí mládě. Věrnost jim nic neříká, samec brání samici pouze po ten měsíc, poté se k ní nezná.

Způsob života

Potrava

Jeho hlavní složku potravy tvoří kachny, které loví, když plavou na hladině. Má také rád ryby jako např. pstruzi. V horších případech nepohrdne ani slepicemi, králíky či zajíci. Proto nepozorným lidem může nadělat velkou škodu. Lidskému obydlí se spíše vyhýbá, ale osamocený statek, kde žijí kachny dobře upoutá jeho pozornost. Vesničané by si měli dát pozor, hlavně ti, kteří žijí při okrajích vesnic, v blízkosti jezer a lidé žijící na samotce.

Výskyt:

Kachnokaze najdeme při březích velkých jezer i menších jezírek, v oblastech kde je vlhko, studeno a pořád zataženo, v blízkosti vodního toku nebo v hodně mokrých (ne moc blátivých) močálech. Staví si zde svá hnízda (viz. kapitola hnízdo). Je umně zamaskované vysokou trávou. Za dešťů vylízá ze svého sídla na lov. Proto ho můžeme spatřit, jak sedí na kopečku v trávě (většinou večer) a číhá na oběť. Žije samotářsky a u větších vodních nádrží můžeme spatřit i více jedinců. Každý má své teritorium.
Bojí se ohně a proto se lidským osadám vyhýbá a na člověka jen tak neútočí. Jak uvidí někoho s pochodní, schovává se. Jeho výskyt je spíše vzácný než běžný. Nejčastěji ho lze spatřit v severnějších částech mírného pásu.

Hnízdo

Hnízdo si staví samec i samice. Je to asi 60 coulů vyhloubená jáma 1,5 krát 0,5 sáhu velká, situovaná v rákosí. Strop této jámy tvoří suché větvě, rákos, delší tráva a mech. Vchod do hnízda na straně směrem k vodním nádržím, řekám (vždy k vodám), u kterých žije. Kachnokaz hnízda nestřídá a své bude bránit do posledního dechu.

Mluva

Kachnokaz neumí mluvit. Může však porozumět velmi jednoduché příkazy. Samci vydávají v době říje skřeky. Kachnokaz umí pištět - viz. zvláštní útok. Jinak je tichý. Postavy se s ním mohou pokusit domluvit těmito způsoby:
- Při spatření na něj nezaútočí, něco mu nabídnou na jídlo (nejlépe syrovou rybu) a poodstoupí. Kachnokaz kořist vezme a naslouchá. Postavy musí mluvit velmi jednoduše. Vyslechne je, a i když rozuměl sebere kořist a utíká zbaběle pryč.
- Nebo ho mohou zahnat do kouta a až nebude moct ječet (vydrží až 7 minut v kuse i s nádechy poté už nemůžou hlasivky - obnova po 8 hodinách) a donutit ho někam je zavést. Kachnokaz je ale dovede na jiné místo, které zná a zde se pokusí jim utéct.

Poklady

Poklad tvoří především věci nastřádané za život, tj. nalezené mince, zbytky věcí, které ukradl a vyjímečně i nějaký levnější šperk (prsten, náušnice apod.)

Boj

Bojuje s pařáty. Bojuje pouze když musí, jinak utíká. Když už je donucen k boji, je velmi agresívní a je schopen na postavu vyskočit a podrápat ji po obličeji, popř. vyškrábat oči.

Zvláštní útok:

Vysoký pištivý jek. Jakmile je v ohrožení, začne velmi pronikavým a pištivým hlasem ječet, jako by ho na nože brali. Žádná sebeodolnější postava toto nevydrží a musí si zacpat uši. Slabší postavy mohou i omdlít.Je to past odl ~ 6 ~ zacpání uší/omdlení. Potom začne kachnokaz zmateně pobíhat a máchat rukama kolem sebe. Jakmile se naskyte šance k útěku, přestává pištět, ostatních si nevšímá a utíká.

NÁMĚT NA DOBRODRUŽSTVÍ(užitek tvora):

Uvádím ho zde jako neužitečného tvora (i takoví existují), pro dobrodružství pro postavy na nižších úrovních.
Postavy mohou dojít do vesnice, kde se vesničanům strácí drůbež, KACHNY, a králici. Vesničané si myslí, že je to mocný tvor. Po rozuzlení zjistí, že je to bezmocný zloděj.

Dobrou zábavu při hře přeje autor.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 24

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tak zprvu: v některých ohledech mi Kachnokazové přijdou podobní lidem z bodobí pravěku; takže bych místo názvů "samci "a "samice" volil "muži" a "ženy". Poté bych ti vytknul nízkou inteligenci. Dle mého názoru nemá vysokou inteligenci, ale je bystrý (vždy se vrátí domů, sleduje a učí se od lidí používat "mechanismy"). Takže bych asi zvolil rozsah inteligence 3 až 5. ¨
Asi poslední zmínku bych věnoval, tomu, že jsem si nevšimnul v jak velkých počtech se vyskytují.
Jinak je to dílo poměrně dobře zpraco¨vané, ale mě jako PJ naprosto vůbec neláká k použití.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora.

Dílko je poměrně dobré (i přes kiksy zde zmíněné), ale já píši připomínku k předchozí diskuzi, jelikož bojovnost se vyskytuje u tvorů s inteligencí až 8, není žádný problém ani u tohoto tvora.


 Uživatel úrovně 0

Myslel jsem tím, malé mechanizmy ve formě předmětů, tedy ne pasti a různé velké věci.


 Uživatel úrovně 0

"Miluje mechanismy jako drobné předměty." - pardon, ale drobný předmět je nějaký mechanismus?


 Uživatel úrovně 5

Žádné oslňující schopnosti příšerka nemá, jediný zvláštní útok má podivnou past (stihnout si zacpat uši je spíše na OBR; pokud postava odmítá si zacpat uši, tak by měl být past na ODL; takhle vyřadí jakoukoli postavu, protože buď omdli nebo musí mít zacpané uši (asi rukama) a může leda tak kopat). Na druhou stranu se mi líbí příšera, která je zajímavá spíše chováním, než statistikami a slouží spíše k dotvoření atmosféry světa.


 Uživatel úrovně 0

Nazdar Chickene, je to fakt vcelku dobré. Takový "Glum" ze může hodit =) Je to dost promakané - hlavně popis a informace. Ve škole ho určitě použiju, pokud budem o přestávce hrát, tak potkáš vlastní výtvor =) je to fakt dobré.


 Uživatel úrovně 0

Teď když se teprv koukám na ostatní kritiky, všímám si jedné hezké věci.

Sheil: Radši se nepodepisuj "S.", Saladina by to mohlo mrzet.


 Uživatel úrovně 0

Upozorňuju, že předchozí kritiky jsem nečetl. Připomíná mi to postavu z LOTRa, jejíž jméno si za boha nemůžu vybavit, ale to je fuk.

Nejvíc mi vadí jak je popsaná mluva. Příšerné, postavy přeci nemůžou vědět, že se s ním můžou dorozumívat jen těmito dvěma (podle mě nesmyslnýma) způsobama.

Píšeš, že je schopen postavě poškrábat obličej, popřípadě vydrápat oči, ale po přečtení jsem nikde nenašel zmínku o tom že má tak ostré drápy, ani mi k těm plovacím blánám drápy moc nesedí.

Poslední co mi tam chybí, je něco o mláďatech. Kdy dokáže žít samo? A kdy si samo postaví hnízdo? Kdy opustí matku, a kde se najednou usídlí?

Není to špatné dílo, jen bych doporučoval, trochu rozepsat, a vo tom to je.

Sexy upírek


 Uživatel úrovně 0

Zdravím! Jelikož jsem tu delší dobu nebyl, píši až teď.
Děkuji předem, zaupozornění na tyto chyby. Ano to s tím jekotem jemožná asi přehnané, tudíž, PJ, upravte si jej podle sebe,třeba tak, aby utíkala postava pryč se zacpanýma ušima.

Ano, inspiroval jsem se glumem... =)

Airril: Ano při agresivitě má tu bojovnost 9, při lovu té kachny asi nějakou nepotřebuje ... nebo ty tři, ale jestli tady kolega píše =), že u inteligentních nestvůr se nedává bojovnost, tak to nevím.

Jinak díky všem!

S pozdravem autor


 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Přijde mi to jako kombinace Gluma a Yakobasaura ze Southparku. Pitomá nešikovná ošklivá příšerka, krásně umístěná pod čepele mečů mých dobrodruhů - klidně bych ji použil. (do H&S hry)

Průběžně zde je ale velké množství nedokonalostí v díle:

"Na prstech má pařáty o délce 3 couly" - pařát je celá paže příšery, takto to vypadá, jako by na každém prstě měl malinkatou ručičku s malinkatými prstíky (což by bylo asi originální, ale divné).
"Poté, co samec postaví hnízdo, naláká do něj samici" - z toho vyplývá, že staví každý rok nové, aby nalákal samici (která je vybíravá), ale "Kachnokaz hnízda nestřídá".
a další rozprory...

Kromě nich jsou v díle špatně rozložené informace - např. pod kapitolou Výskyt zjistíme, že se bojí ohně...

Jsou zde zakotveny prvky "automatického chování" - např. kapitola Mluva

Zvláštní útok křikem je velmi přesílený - již bylo zmiňováno, že základem by pro past měl být rozdíl úrovní. Takto formulovaný úspěch/neúspěch by měl být pastí na obratnost (tedy zda si stihne zacpat uši) :-) - jinak to nedává smysl...

Bojovnost se myslím u inteligentních bestií neudává.
Zkušenost 100 je neadekvátní (pravidlově) - přeci jen to je příšerka na jednu ránu, slabší a daleko hloupější než skřet.
Celé dílo obsahuje příšerné chyby - gramatické, syntaktické i stylistické. Tahle stránka díla je ale v pravidlových rubrikách, už jen poslední kapkou, nebo naopak třešinkou na dortu.

Celkově je vidět, že dílo bylo psané právě s tím nápadem námětu na dobrodružství a až dodatečně byly rozmýšleny jednotlivé zde podané informace. Nic proti tomu - určitě výborný způsob tvorby, ale zde to přeci jen chtělo trochu ještě doladit.
Dílo ale takhle má to, co často daleko promyšlenějším dílům chybí - lze ho bez otálení použít (jak jsem řekl hned na začátku...).

S pozdravem
T.