Bestiář

Morthos Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Skupina: Nestvůry magického pole

Životaschopnost: 5

Útočné číslo: ( + 2 + 2 / - 3) = 4 / - 3 (ruce)

Obranné číslo: ( + 4 + 2) = 6

Odolnost: 16

Inteligence: 16

Velikost: B

Zranitelnost: A 1/4, B 1/2, C, D, G, H, J, K2 (ohnivá) K0 (mrazivá), N

Pohyblivost: 18 / vodní tvor (ve vodě), 6 / humanoid (na suchu)

Přesvědčení: neutrální

Poklady: nic

Zkušenost: 50

Bojovnost: -

Síla mysli: -

Popis:

Kruh magie:III. – IV.
Vysávání:alchymistická m.
Denní dávka:20 (5 / 6 sm)
Dosah:dotyk

„Odsouzen k trestu smrti utopením, za vraždu své manželky Lilie. Případ uzavřen.“ Tato slova řekl vrchní soudce celého soudního zasedání a pokynul katovi, ať se o odsouzeného postará. Ten pořád jen zíral a po tváři mu stékala krůpěj potu. Vzali ho za ruce a odvedli do cely. Ta byla špinavá, temná a nepohodlná. „Zítra půjdeš ke dnu“ zazubil se skrz své špinavé zuby na odsouzence strážný. Pak odešel. Odsouzený ještě chvíli plakal, poté ale usnul.

Druhého dne si pro něj přišli. Vypadal ustrašeně, když ho vedli k útesu, pod kterým se třpytila slaná voda oceánu, kde měl být popraven. Kat mu nasadil provaz kolem hlavy, na kterém byl přivázán obrovský balvan. Za chvíli přišel kněz a měl krátký proslov. Za okamžik mu požehnal a kat ho strčil z útesu. Letěl dlouho a křik se rozléhal na míle daleko. Když to s cáknutím ustalo, všichni shlédli dolů a nakonec odešli do svých domů povědět to rodině. To ještě netušili, co se děje v hlubinách magického oceánu.

„30 zlatých“, řekl radní a hodil do hromady více než polovinu svých dřevěných žetonů. „Hraje se o 60 zlatých“, řekl rozdávající a klepl do boty, aby vytáhl pro každého radního dvě karty. První radní očividně prohrával, a tak se snažil svého soupeře donutit k chybě svou otázkou. „Už jste o tom slyšel“, zeptal se. „O tom, že ten odsouzený vrah žije pod oceánem. Starosta za něj dá slušnou odměnu. Nezkusíme taky své štěstí“? „Nechci přijít o život, prý je to hrozná obluda, která zabila již i starostova alchymistu. Slyšel jsem, že se dokonce umí i proměňovat“, odpověděl druhý radní. Poté ukázal své karty, měl čtyřku a pětku, a proto k němu krupiér smetl lopatkou všechny žetony. Poté se zvedl a odešel.

„Žralok“, vydal ze sebe úplně vyčerpaný mladík, který byl mokrý od hlavy až k patě. „Zabil ho žralok, poté se proměnil a já ho poznal. Byl to ten utopenec. Akorát nahý a bez vlasů. Ale tvář měl pořád stejnou. Měl jsem štěstí, utekl jsem mu“, dopověděl mladík a omdlel.

„Chci, abyste ho zneškodnili a zjistili, kdo to je. Jak to, že přežil? Chci toho utopence upálit. To už nepřežije“, zasmál se starosta, ale v mysli měl tu povídačku o magických kruzích v oceánu a o nestvůrách, které tam žijí. Jedna odpovídala přesně popisu toho utopence. Morthos.

Vznik

Morthosův vznik je velmi vzácný a složitý proces. K jeho provedení je zapotřebí těla nějakého humanoida velikosti B. Tento humanoid musel umřít ve vodním živlu, ať již násilným utopením sebevraždou či neschopností plavat. Jeho tělo zůstalo pod vodou ve III. – IV. kruhu magie. Tímto počinem je 80% šance na vznik morthose. Magickými změnami, které probíhají v magických podvodních kruzích, se tělo oběti vodního živlu podstatně změní. Vytvoří si totiž nový náhled na svět, vlastně i novou duši. Vizáž těla se změní také dost podstatně, ale o tom až v kapitole vzhled. Tady jsme si jednoduše vysvětlili, jak může a z čeho vzniknout morthos.

Nyní se zaměříme na průběh vzniku. Když se utopené tělo požadovaného humanoida dostane do III. – IV. kruhu magie nastane vývoj a vznik morthose. Tělo zde musí být neustále, tedy ne, že pouze proplave. Magickými změnami se po 14 dnech vytvoří v těle oběti nový tvor a to morthos. Ten již bude v novém těle, které je připraveno na život pod vodou. Poté se může morthos volně pohybovat a také myslet.

Proti vzniku morthose se dá bránit jedině tím, že se utopenec vždy vyloví a řádně pohřbí. To se však téměř nikdy nedělá, jak by také mohly do takových hloubek, a tak je vznik morthose čistě na výskytu magických polí ve vodních plochách.

Morthos není nemrtvý, je to tvor magického pole, III. – IV. kruhu magie.

Vzhled

Po značné magické změně se tělo velmi dobře přizpůsobí vodnímu prostředí. Morthos je tvor, který je vysoký něco mezi 170 – 180 couly a je značně bledý. Po magické proměně mu zmizí všechny chlupy, vlasy i obočí, zbudou pouze řasy. Na očích se mu vytvoří jemné blány, které brání proniknutí vody přímo do očí. Víčka mu zůstanou. Chodidla se mu značně prodlouží a budou vypadat jako ploutve. Mezi prsty se mu vytvoří blány a mohou se mu vytvořit i nějaké menší ploutve, například na zádech. Navíc mu na krku vyvstanou žábry, které mu umožní volně dýchat pod vodou.

Morthosové většinou nosí pouze nějaké chaluhy okolo pasu, jinak nebývají oblečeni. Nenosí ani žádné šperky, vizáž je nezajímá. Pokud se morthosem stane žena, většinou si oblékne chaluhy i přes prsa, ale to jen málokdy. To je tak jediná věc kterou se liší od mužů, prsy a pohlavními orgány, jinak jsou těžko rozpoznatelní kvůli „holosti“.

Výskyt

Morthosové musí žít téměř celý svůj život pod hladinou vody ve III. – IV. kruhu magie. Nejsou ovšem na magenergii tolik závislí, jako jejich příbuzní z kruhů magie, a tak mají možnost jednou denně vyplout ze svého kruhu na 6 směn na širý oceán. Pokud se ovšem do požadované doby nevrátí, nenávratně umírají. Morthosové žijí většinou u pobřeží, málokdy žijí uprostřed oceánu. Žijí ve velkých hloubkách, kde se živí magenergií, která je zde usazena. Slízávají magenergii z podmořských kamenů, aby přežili. Na souš obvykle nevycházejí, nemohou tam totiž dýchat.

Obživa

Morthosové se obyčejně živí pouze magenergií, kterou, jako každý jiný tvor magického pole, slízávají a jedí z různých kamenů a podobně. V jejich teritoriích se většinou nevyskytuje žádný jiný tvor živící se magenergií, a proto o ni nemají nouzi. Z toho oni žijí a nepotřebují nic jiného. Je však pravdou, že si morthos může pochutnat i na nějakých dokonce tvorech a to tehdy, když je proměněn. To poté jdou některé jeho smysly stranou a může se živit pochoutkou toho, čím nyní je.

Nepřátelé

Díky svému výskytu nemají morthosové téměř žádné nepřátele. Kdo by také chtěl znepřátelit si morthose, který je opravdu velmi silný a může být velmi nepříjemným protivníkem, ještě ke všemu ve vodě. Kromě občasných „honů“ na morthose, což je taková prácička pro různé dobrodruhy, se jich suchozemský život moc netýká a ani ve vodě nemají žádné větší nepřátele. Sice se někdy nepohodnou s nějakou chobotnicí nebo žralokem, ale díky svým schopnostem a své autoritě pro podvodní svět to dokážou vyřešit. Navíc v podvodních kruzích magie nežije už snad vůbec nikdo.

Chování

Morthosové mají úplně odlišné chování od těch, z kterých vznikly. Morthosové se snaží získat co nejvíce své magenergie, ale také mají poměrně dobré vztahy s okolními vodními živočichy. Rádi je chrání před suchozemci, kteří se je snaží lovit, jak ryby, tak občas i morthose. Morthosové mají i celkem slušnou inteligenci, a tak se s nimi dá i částečně dohodnout. Ti, kdo se s nimi budou bavit, musí být dostatečně charismatičtí a přesvědčiví, poněvadž morthosové jsou tvorové nedůvěřiví. Dá se s nimi ovšem dohodnout o vzájemné spolupráci. Morthosové mají pud sebezáchovy a nikdy neudělají nic, co by jim bezprostředně ohrozilo život. Nad hladinou dokáží s obtížemi mluvit řečí toho, z koho se zhmotnily. Tam se ovšem většinou nevynořují, a tak se s nimi dá domluvit i pod vodou. Dokáží rozumět nějaké znakové řeči nebo nějakým posunkům. Nejsou to tedy pouze vraždící stroje, ale inteligentní bytosti.

Vysávání magenergie

Morthosův nejoblíbenější druh magenergie je alchymistická, u které má navíc bonus + 10% k vysávání. Nejradši krade alchymistům truhly a z nich poté vyjídá tu skvělou magenergii. Alchymisty často stahuje pod hladinu, aby je mohl okrást a dopřát si tu skvělou pochoutku. Problém je v tom, že alchymisty a jejich truhly, sežene nejhůře, a proto si již zvykl na odsávání magenergie i od kouzelníků a hraničářů. U nich má naprosto odlišný způsob vysávání magenergie než jakákoliv jiná nestvůra magického pole.

Morthos je denně schopen vysát až 20 magů, najednou je schopen vysát 5 magů, které poté musí nejméně 6 směn vstřebávat. Morthos používá na vysávání kouzelnické a hraničářské magenergie zvláštní fintu, tak zvaný polibek. Morthos se vždy snaží vtáhnout potřebnou postavu pod vodu a poté ji přilepí svá ústa k jejich ústům. Není v tom vidět žádný požitek a rozhodně v tom není nic intimního, je to velice nechutná záležitost a slabším postavám může způsobit i šok. Proto si každý „políbený“ kouzelník nebo hraničář hází proti pasti Odl. – 6 – šok na 2 směny / nic. Z oběti poté vysaje co možná nejvíce magenergie a poté je pustí. Chycení a vtáhnutí oběti je popsáno v pravidlech pro začátečníky, příručka pána jeskyně, vodník – topení. Postavy ale většinou nevydrží takovou dobu ve vodě, a tak následky setkání s morthosem bývají tragické.

Proměny

Morthosovi schopnosti jsou spjaty samozřejmě s vodním živlem, ale hlavně to jsou proměny. Tady se dostaneme k tomu, co činí z morthose tak obávaného protivníka. Proměny jsou opravdu děsivou zbraní a když ji morthos správně použije, může to být opravdu drsné.

Morthos je schopen proměnit se do určitých vodních živočichů. Zde jsou pouze příklady a vaší fantazii se meze nekladou, takže můžete vymyslet nové proměny pro morthose, vždy by to však měl být živočich dravý a musí žít ve vodě.

Morthos má magů tolik, kolik vysaje krát dvě. Takže je jeho maximální magenergie 40 magů. Životaschopnost a zkušenost je u jednotlivých příšer napsána proto, aby jste je mohli použít i běžně, ne jenom jako morthosovu proměnu. Jinak je životaschopnost jako u morthose a za zabití je zkušeností stejně jako za morthose.

U každého živočicha, do kterého je morthos schopen se přeměnit, naleznete trvání, dobu přeměny, magenergii, potřebnou k takové přeměně, popis daného živočicha a jeho schopnosti.

Perutýn ohnivý

Magenergie: 10
Doba: 2 kola
Trvání: 2 směny

Perutýn je malá hnědá ryba s černými fleky. Dokáže se dobře maskovat a je velice jedovatá. Na svém těle má mnoho černých jehlic, ve kterých je silný jed. V této podobě může morthos překvapit svou oběť a vstříknout jí do těla jed nebo se může lehce zamaskovat na dně. Proto si každý útočník se zbraní délky 1 si hází na obr - 7 - vyhne se trnům / zasažen a působí jed. Tvor s pěstmi si hází proti pasti obr – 9 – vyhne se trnům / zasažen a působí jed.

Schopnosti:

  • Maskování se na dně, není téměř vidět, pravděpodobnost na spatření je – 10%, počítá se jako objekt.
  • Jed, může vstříknout ostny do těla oběti. Síla je Odl. – 6 – 2k6 životů / 4k6 životů.

Životaschopnost2
ÚČ( + 2 + 3) = 5 (ostny)
( + 3 + 2) = 5
Odolnost10
VelikostA
ZranitelnostZvíře
Pohyblivost24 / vodní tvor
M.s.18
Zkušenost60

Medúza žahavá

Magenergie: 15
Doba: 3 kola
Trvání: 3 směny

Medůza, ve kterou je morthos schopen se přeměnit je poměrně velká, a také žahavá. Její žahnutí může dokonce způsobit i smrt! Je narůžovělá a vypadá jako moc hodný tvoreček.

Schopnosti:

  • Žahnutí, pokud se dotkne oběti, past Odl. – 6 – pálení a svědění za 1k6 životů / 5k6 životů a snížení ÚČ i OČ o 2.

Životaschopnost3
ÚČ( + 2 + 2) = 4
( + 2 + 2) = 4
Odolnost10
VelikostB
ZranitelnostZvíře
Pohyblivost17 / vodní tvor
M.s.15
Zkušenost70

Rejnok elektrický

Magenergie: 20
Doba: 4 kola
Trvání: 4 směny

Tento druh rejnoka je zploštělý, stejně jako jiní zástupci jeho druhy. Jeho barva je podobná prostředí, ve kterém žije, zpravidla šedá až šedočerná. Je výjimečný tím, že může soupeře zasáhnout elektrickou ranou, která je u tohoto druhu poměrně vysoká.

Schopnosti:

  • Lehká změna barvy, úkryt na dně, pravděpodobnost spatření je – 20%, počítá se jako objekt.
  • Elektrický výboj, může tím omráčit svou oběť, je to past Odl. – 5 – nic / ochromení na 1k6 kol

Životaschopnost4
ÚČ( + 2 + 3) = 5 (bodec)
( + 2 + 3) = 5
Odolnost12
VelikostB
ZranitelnostZvíře
Pohyblivost22 / vodní tvor
M.s.12
Zkušenost120

Muréna obecná

Magenergie: 25
Doba: 5 kol
Trvání: 5 směn

Tento živočich je podobný hadům, může dosahovat délky až 150 coulů. Schovává se skulinek v písku a do různých skalek. Je velmi nebezpečný. Má tlamu plnou ostrých zubů. Její barva je písková s tmavějšími skvrnami.

Schopnosti:

  • Rychlost a mrštnost, projevuje se jedním útokem za kolo navíc, bonus + 6 v RSS.

Životaschopnost5
ÚČ( + 3 + 4) = 7 (tlama)
( + 3 + 3) = 6
Odolnost14
VelikostB
ZranitelnostZvíře
Pohyblivost14 / vodní tvor
M.s.14
Zkušenost225

Chobotnice pobřežní

Magenergie: 30
Doba: 6 kol
Trvání: 6 směn

Chobotnice asi všichni známé. Má osm ramen a dokonalý zrak srovnatelný s lidským. Na přísavkách na svých chapadlech má lehký jed a dokáže také měnit svou barvu. Je to velice nepříjemný nepřítel. Má schopnost regenerace a může vypustit inkoust, aby mohla rychle zmizet.

Schopnosti:

  • Změna barvy, maskování se, pravděpodobnost spatření je – 20%, počítá se jako objekt.
  • Jed, může použít ze svých chapadel, je to past na Odl. – 4 – nic / 1k6 životů.
  • Inkoust, může použít jednou denně, poté rychle zmizí a nedá se dostihnout. Dosah 20 sáhů.
  • Regenerace, může si doplnit 1 život za 2 směny.

Životaschopnost5
ÚČ( + 3 + 3) = 6 (chapadla)
( + 2 + 0) = 2
Odolnost12
VelikostC
ZranitelnostZvíře
Pohyblivost24 / vodní tvor
M.s.24
Zkušenost225

Mečoun modrý

Magenergie: 30
Doba: 7 kol
Trvání: 7 směn

Toto je velice známá a oblíbená ryba, bohužel je ale i velice nebezpečná. Má dlouhý ostrý jakoby zobák, který vypadá jako meč. Mečoun je velice hbitý, rychlý a svým „mečem“ se umí celkem slušně ohánět.

Schopnosti:

  • Rychlost, projevuje se bonus + 3 v RSS.

Životaschopnost6
ÚČ( + 5 (+ 5 + 3)) = 10 + 3 (bodec)
( + 3 + 4) = 7
Odolnost16
VelikostB
ZranitelnostZvíře
Pohyblivost26 / vodní tvor
M.s.26
Zkušenost280

Odranec pravý

Magenergie: 35
Doba: 8 kol
Trvání: 8 směn

Málokdo ví, že tato téměř neviditelná ryba je jedním z nejjedovatějších živočichů světa. Její barva je shodná s mořským dnem, navíc se zahrabává do písku. Na zádech má jedové bodliny, kterými si oběť sama vtlačí jed do těla. To je v mnoha případech smrtelné. Systém zraňování je stejný jako u perutýna.

Schopnosti:

  • Maskování se na dně, pravděpodobnost spatření je – 40%, počítá se jako objekt.
  • Velmi silný jed, je to past Odl. – 8 – 4k6 životů / 6k10 životů.

Životaschopnost4
ÚČ( + 2 + 3) = 5 (ostny)
( + 2 + 2) = 4
Odolnost14
VelikostB
ZranitelnostZvíře
Pohyblivost20 / vodní tvor
M.s.20
Zkušenost230

Žralok bílý

Magenergie: 40
Doba: 10 kol
Trvání: 10 směn

Tento velmi silný, rychlý a obratný predátor je postrachem vod. Je to velmi silná proměna. Tento žralok je světlý a dokáže cítit krev na velmi velkou vzdálenost. Je to nebezpečný soupeř a morthos použije tuto proměnu pouze párkrát za život.

Schopnosti:

  • Rychlost, projevuje se bonus + 3 v RSS.
  • Cítění krve, možno až do dálky 500 sáhů.

Životaschopnost5 + 2
ÚČ( + 4 + 8) = 12 (zuby)
( + 4 + 4) = 8
Odolnost18
VelikostC
ZranitelnostZvíře
Pohyblivost26 / vodní tvor
M.s.22
Zkušenost340

Využití

  • Honba za obživlým utopencem
  • Průzkum vodních míst se zvýšeným výskytem magenergie
  • Pomoc morthosovi s partičkou rybářů nebo rybochtivých námořníků
  • Utopení člena družiny morthosem a jeho následné hledání za účelem pomsty

Dále má morthos mnoha dalších využití, hlavně ve vodních plochách. Užijte si hraní s morthosem a doufám, že ho vyzkoušíte.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 18

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 4

Nestvura ma pro me hodnotu prevazne inspiracni, samotného me nikdy nenapadlo zkusit vymyslet neco do podpomrskeho kruhu magie. Zpracovani se mi uz tolik nezamlouva, ale nejde o zadnou tragedii, to vubec ne. Dilo ma svou strukturu a autor se nad nim zamyslel, o cemz svedci i zajimave napady, ktere zminuje Fafrin Vok. Presto vidim chyby v popisu premen a jiste nedostatky v popisu Morthose jako inteligentniho tvora, na to, jakou ma Int. se mi zda prilis primy a jednoduse reagujici.
Vizmíre, skvely napad a diky za moznou cestu pri tvorbe podvodnich mag. nestvur, priste to ale chce zkusit vychytat zminované chyby, srazejici potencial diila i samotné hodnoceni.

S úctou, Shadowmage

P.S: Omlouvam se za kvalitu psaneho projevu, pisu odjinud nez z domova a nejde tu poradne klavesnice...


 Uživatel úrovně 0

Chyby již byly vyčteny, jedna věc tu ale nikoho nezarazila. Není to pro použití dležité ale... Perutýn ohnivý...

Perutýn je malá hnědá ryba s černými fleky.
...nebo se může lehce zamaskovat na dně.

Pokud vím tak perutýn ohnivý je jedna z nejnáadnějších ryb, aby tak upozornil na svoji nebezpečnost! Na dně se moc neschová! Možná jinou rybičku!

celkově je práce dost vokecávaná a málokdy se najde využití. Kdyby tam debyy ty proměny a mohl by opustit magické pole, již by nebyl tak silný a přitom by byl lépe použitelný!


 Uživatel úrovně 0

Celkově se mi dílo nelíbí.
Nápad je poměrně dobrý, což o to. Ale v samotném textu se dost často oběvují podivné a nehodící se formulace, opakují se ty samé myšlenky...:
"Morthosovi schopnosti jsou spjaty samozřejmě s vodním živlem, ale hlavně to jsou proměny. Tady se dostaneme k tomu, co činí z morthose tak obávaného protivníka. Proměny jsou opravdu děsivou zbraní a když ji morthos správně použije, může to být opravdu drsné."
a) pokud to jsou hlavně proměny, jaké jsou ty ostatní, menšinové?
b) druhá a třetí věta opakují to samé.
c) nevhodná slangová formulace "může to být opravdu drsné" - drsné může být i setkání se skřetem, když ho bude PJ hrát jako vychytralého hrdinu.
... tohle je jen jeden z mnoha příkladů
Dále formulace "... má 2x tolik magie jako vysaje" vede k představě, že je schopen zdvojnásobyt nasátou magii. COŽE?! Zákon zachování energie se bouří v základech!
pak je tu problém se změnou životaschopnosti při přeměně, vem si například likantropy, ťem se počet životů nemění, pravda, tajké na svou přeměnu nepotřebují magii. V tom případě, používá snad Morthos jakousi verzi kouzla Metamorfóza?
Dále v úvodní tabulce je napsáno vysání - alch. magenergie. Morthos je ovšem schopen pojídatz magenergii jakéhokoliv povolání, není liž pravda?
KZ murény je 3? skutečně?
....
Chyb je příliš mnoho.
Musím však ocenit skvělí a zajímavý nápad (vodni nestvůra magických polí, polibek, způsob zrodu (i když tady to trochu skřípe) a vzhled).


 Uživatel úrovně 0

Nilin:

Taky jsem chtěl položit otázku, která se týká ohledně rozmnožování. Ale někde jsem četl (asi v pravidlech), že magičtí tvorové se nemohou rozmnožovat přirozenou cestou - tedy pohlavně.


 Uživatel úrovně 0

Mne sa páci, že sa niekto potrápil s magickými kruhmi pod vodou (mňa by to nenapadlo).
Len skoda, že si viac nerozpísal morthovskú komunitu ich sposob zivota.
Môzes mi par vecí vyjasniť? (budem radšej, keď mi to spracuje autor).
-môžu sa morthosové rozmnozovať (a ako?)
-môzu používať zbrane?
-čo sa stane ak morthos zožere viac ako denú dávku?
-je hraničiarska a kuzelnícka magenergia plnohodnotnou náhradou volnej magenergie?
-ako vyzerá proces premeny utopenca na morthosa?
-môžu sa morthosové bit pesťami a kopancami?
-je nejaká zmena, keď sa na morthosa premieňa hobit zlodej alebo kroll valečník?(väčšia sila alebo obratnosť).
To je všetko z mojej strany ostatné už napísali Nekroskop a Delorian.
Ak mi odpovies do dvoch dní som schopní ešte zmenit svoje hodnotenie.


 Uživatel úrovně 0

Hezký nápad a líbí se mi schopnost proměn (ikdyž perutýn není útočné zvíře), ale i tak mi Mortos připadá jako další stroj na zabíjení.

Položím pár otázek, na které jsem v článku bohužel nenarazil a myslím, že odpovědi na ně určitě obohatily dílko v kladném smyslu.

Jak dlouho se dožívají? Jsou nesmrtelní jako i jiné magické bytosti?
Mají nějakou svou kulturu, zvyky? Přece tvor s inteligencí šestnáct nebu jen nečinně vegetovat na mořském dně a jen se krmit.
Musí spát?
Jak se mezi sebou chovají? Jsou rozdělení na určité společenské celky? Pokud se jich více vyskytuje na jednom místě.

Nekrosop


 Uživatel úrovně 0

Tady nebudu mít moc námitek.
Jistě, i já jsem našel několik chybek, i ze stránky logické, ale že bych jich bylo hodně... Já jsem se spíše díval na dílo z té druhé stránky: originalita, nápad. Můžou býti různí vodní živočichové, od korýšů a ryb, přes vodní dravce a velikány až po všelijaké vodní bytosti. Tím myslím dost možná nějaké ty mořské panny, vodníky atd. Ale Morthos představuje mořskou bytost, jenž se nejenže umí domlouvat a má alespoň z části lidskou podobu, ale též žije v magickém poli a ještě k tomu ovládá přeměny různých mořských živočichů.
Chybky jsou, chybky bývaly, chybky budou, ale nápad dobrý, i zpracování není nejhorší. Dávám dobré 3*


 Uživatel úrovně 5

Dielo sa snažilo priniesť dačo nové podmorskú príšeru, o to netradičnejšie , že je z podmorského kruhu mágie. Inovatývna myšlienka bohužiaľ, slabé spracovanie.

Chyby:
v úvodnej tabuľke by malo byť viac skúseností, tým, že s má možnosť premieňať by mal mať min, toľko koľko je za jeho najsilnejšiu premenu. Taktiež ma zaráža veľmi vysoká inteligencia.

v tabuľke popisujúcej vlastnosti príšery magického poľa máš min. jednu chybu, a to druh magenergie, píšeš, že vysáva alchymistickú ale v texte ďalej hovoríš o možnosti vysatia hraničiarskej a kúzelníckej. Taktiež s dosahom dotyk, by alchymistickú truhlu, či kúzelníka (hraničiara) rozoznal len v okamihu dotyku...

ako dlho vydrží bez dychu na súši, toto ovplyvňuje do značnej mieri, jeho schopnosť kradnúť truhly, či komunikovať (verbálne) s postavami

zaujímalo by ma ako sa prejaví 10% bonus pri vysávaní kúzelníckej magenergie.

mechanizmus, vysávania magenergie je zmätočný, čo znamená „vysaje co možná nejvíce magenergie“ predsa vysáva jednorázovo max. 5 mágov, taktiež aplikácia topenia na vysávanie mi nieje celkom jasná, musí ho vysávať tri kolá? Ak áno koľko mu odsaje za jedno kolo … ?

„Morthos má magů tolik, kolik vysaje krát dvě.“ nešťastná formulácia, vyznievajúca zavádzajúco, chýba tam slovo maximálne.

takmer všetky premeny majú nezmyselné parametre, ak si zoberieš ako mieru pravidlami popísaného žraloka, tak si uvedomíš tak niektoré čísla vyzerajú až absurdna. (ako príklad by mohla slúžiť perutýn ohnivý so životaschopnosoťou 2 KZ 2 a bonusom za silu +2)

zmienka o tom, že žije väčšinou pri pobreží, mi príde zbytočná možno mätúca, predsalen je viazaný na magický kruh a tak žije tam kde vznikne, taktiež zmienka o tom, že v podvodných kruhoch mágie nežije nikto, je nezmyselná, s najväčšou pravdepodobnosoťou tam bude také isté rušno ako v suchozemských kruhoch mágie, ale toto len takna okraj.

Zhrnutie:
Vzhľadom na to, že nosnú časť príspevku tvoria premeny a tie sú dosť pravidlovo chybné, uvažoval som aj o nižšom hodnotení, nakoniec som aj kôli čakaniu prižmúril oči.

P.S.: na celkom zaujímavú diskusiu by mohla byť polemika, týkajúca sa použitia jedu pri metamorfovaní, čo sa stane s jedom produkovaným danou premenou, po premene do pôvodného tvora, logicky, by sa mal zmeniť tiež na dáku inú telesnú tekutinu a stať sa neškodným, ale to je na dlchšiu debatu.