Bestiář

Huňáč černý Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: 8+2

Útočné číslo: +3 +6/+2 (drápy - 2x za kolo) = 9/+2 ;+3 +5/+3 (tlama – 1x za kolo) = 8/+3; + zvl.

Obranné číslo: 4 +5= 9

Odolnost: 16

Inteligence: 1

Velikost: B-C

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 14/šelma

Poklady: ?? *, 600/10 doupě

Zkušenost: 1600

Bojovnost: 11

Síla mysli: -

Popis:

Huňáč černý

* u sebe má jen kožich, drápy a zuby, zuby (více info v "Zvláštnost na konec").

"Tak kde je ten Černej ďábel!? Haló mrcho! Vylez, strejda Žud přišel!"
"Žude, nebuď tak strašně hlučnej, jo? Buď tak laskav!"
"Hej, Alkeme, mám ho, vidim nějakej černej flek. Támhle v rohu!"
"CO? VŽDYŤ JE TO JEN BLBÁ KOČIČKA...!"
"... sakra Žude..."
Poslední slova drakobijců Žuda a Alkema, po vstupu do doupěte Huňáče černého.

Vzhled

Huňáč černý je dalším příbuzným z rodu huňáčů. Ze všech zatím známých huňáčů je nejsilnější a taky největší.
Má leskle černou srst, která může mít někdy nádech do zelena. Na hřbetu jsou chlupy krátké (3 couly), na ocasu a břiše již delší(5 coulů). Tmavě zelený čenich, drápy a oči (barva je ovlivněna magií). Ty mají stejný vzhled jako kočičí, jsou však mnohem citlivější na světlo, takže vidí dobře ve tmě, ale i na světle.
Od čenichu až po ocas měří 250 coulů, z toho ocas měří kolem půl sáhu.Lebka se velice podobá lebce pumy, akorát je větší a protáhlejší. Drápy jsou dlouhé (5-10 coulů) a velice ostré. Navíc se dají zatahovat, sice ne celé, ale díky tomu Huňáč může dobře běhat v obtížném terénu, jako je například hvozd. Také mu umožňují šplhat po stromech.
Jeho tlama je plná ostrých a tmavě zelených zubů. Dominují jim čtyři dlouhé tesáky, většinou mají kolem 8 coulů.

Styl boje

Na své nepřátele zaútočí drápy, tlamou nebo zvláštním útokem (v jednom kole buďto 2x drápy // 1x tlamou // zvl. útokem). Bonus pro RSS je +6.
Pokud se mu podaří překvapit někoho, z koho vycítí aktivní magickou silu, tak se přiblíží na dosah pro jeho sání (to jest 5 sáhů), začne hluboce a temně vrčet, aby ji vyděsil a zároveň jí saje magii. Vrčí a kontroluje každý pohyb oběti a všech ostatních v družině, snaží se je patřičně vyděsit a v případě, že udělají rychlý pohyb, útočí velkým skokem na toho, kdo se pohnul jako první, či se zdá huňáčovi nejsilnější (bonus pro huňáče + 2 k Uč). Pokud neudělali nic rychlého, huňáč nasaje patřičné množství magie a potom buď útočí (pokud má hlad, je to na jeho teritoriu či vidi u oběti něco zajímavého) nebo prostě zmizí v lese. Tak by se mohla odehrát i situace, kdy by huňáč překvapil družinu i slabších postav a pokud by ti neútočili první, znajíce jeho nebezpečnost, tak by se prostě jen nacucal z kouzelníka či hraničáře, vytlačil by postavy z revíru a v klidu by odešel.

Chování

Má rád černé věci a hromadí je podobně jako drak zlato. Vzhledem k tomu, že v přírodě moc černých věcí není, rád obírá dobrodruhy o cokoli černé - přednostně tedy zaútočí na dobrodruha v černém plášti a pod. Je znám případ, kdy si huňáč "zaopatřil" brnění (přišlo za ním) černé barvy, odstranil z něj zbytky majitele a z krunýře, který rozšlapal skoro na placku, si udělal část pelechu.
Huňáč je celkem samotářský tvor. Jednou za rok se páří a to na jaře. Samec si vybírá samici a ta ho buď příjme nebo se snaží utéct. Mláďata vychovává samice, otec se ztratí a jde hledat novou samičku. Mláďata chová do dospělosti, což je jeden rok života mláďat. V jednom vrhu jich bývá kolem dvou, ale s ubývajícím prostorem pro život, myslím tím kácení hvozdů, mají spíše jedno mládě (ale to záleží na vašem světě).
Mimo dobu páření a výchovu mláďat se s ostatními svého druhu jinak nestýká. Pokud se ale samec při hledání samice setká s jiným samcem, budou se snažit tomu druhému vyhnout. Jestli nějaký samec naruší tomu druhému jeho revír, tak se ho místní huňáč bude snažit vyhnat i za použití síly.

Výskyt

Jeho obliba černé barvy určuje i jeho výskyt. Najdeme ho všude tam, kde je nějaká prostorná černá jeskyně. V okolí velký temný hvozd, kde loví. Obecněji ho lze hledat od tropického, až do mírného podnebního pásu.

Lov a stravování

Na lov používá léček. Třeba lov ze zálohy (skokem ze stromu, přiblížení vysokou travou atd.). Sní prakticky cokoliv, hlavně maso divočáka či srnce - to má nejradši. Na lov chodí nejčastěji za svítání či stmívání, když má hlad, tak klidně i ve dne.

Zvláštní útok a vlastnost

Může akumulovat magii - za jedno kolo zvládne nasáknout 5 magů. Až dosáhne 25-ti magů. může seslat kouzlo černý blesk (viz heslo černý blesk PPP 46). Magenergii nasává od postav, z kterých vycítí aktivní magenergii. Stejně jako jeho příbuzní, pokud vysaje víc magů než potřebuje na seslání blesku, tak se mu energie uloží. Přebytečná magenergie se dá vyventilovat pouze pomocí blesku. Maximální počet je 100magů. Takže pokud se družina setká s pořádně nasátým huňáčem (což je pravděpodobné, jelikož si magy šetří na nebezpečné nepřátele), tak má velké problémy, protože čtyři černé blesky se dají přežít dosti obtížně.
- Jak PJ určí kolik má huňáč magů? Jednoduše, hodí si 4k6 a k tomu přičte polovinu momentální magenergie kouzelníka, či hraničáře. Zaokrouhluj dolů. Pokud by výsledné číslo překročilo maximum, třeba 112, tak má jen 100.
- Je veliká pravděpodobnost, že na huňáče někdo zaútočí při sání. Proběhne to takto: pokud se podaří někomu hunáče zranit, tak okamžitě přestane sát. Pokud padne 01-25 na k% tak zaútočí na toho, kdo se mu zdá nejnebezpečnější, či na toho, kdo na něj zaútočil (a pokud na něj má). Když padne 26-75 bude dezorientovaný na jedno kolo (neútočí a pouze se brání). Jestli PJ naháže 76-00 huňáč uteče a nebude dbát na útoky. Poběží plnou rychlostí tou nejkratší cestou pryč do bezpečí (doupě, popřípadě z doupěte).

Tichý pohyb - Huňáč je šelma. Stejně jako jiné kočkovité šelmy má na nohou polštářky, které dávají Huňáčům schopnost tichého pohybu, jako má zloděj na 6. úrovni.

Zvláštnost na konec

Všichni huňáči mají určitou hodnotu svých jater ohledně magenergie, která se v nich skrývá. Černý huňáč má v játrech 40-100magů.
Jeho černě se lesknoucí srst má však také značnou hodnotu. Je pevná a odolná vůči chladu a vlhku - 150zl. Dále, zuby a drápy tohoto huňáče jsou vyhledávanou loveckou trofejí - špičák 20zl.
Jelikož je černý a žije ve hvozdech, tak v noci má bonus +2 k iniciativě v RSS a v základním automaticky vyhrává.

Upozornění

Toto je bestie na úrovni PPP. Dobrodružství s těmito bestiemi může absolvovat buďto zkušená družina (10 úroveň a výš) nebo družinka na nízké úrovni, ale s velice zkušenými hráči.
Dá se využít buďto na vybíjení síly postav při boji nebo jen jako vysavač na příliš magicky nadané kouzelníky - ať už z jakéhokoli záměru PJ.

Poděkování

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, co mi pomáhali, ať zde na serveru v MoudréSově nebo jakkoli jinak. Můj dík patří především : Damian, Legar, Shadowmage, Andros, Maris, Karel Doleček, Emiel, Plž, Mordae, Tobsa, Snorch, Pioma a Losaria (jména nejsou vyskloňována, jelikož nechci udělat chybu). Jestli jsem na někoho zapomněl, tak se mu hluboce omlouvám a děkuju!
Bez těchto lidí by toto dílo nevypadalo tak (?dobře?) jako bez nich - ještě jednou děkuji.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 24

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Samurai: Nemyslím si :-) Například teď mám v MS jednu nestvůru, inspirovanou knihou a v čekárně mi čeká krysařova píšťala (taky je ještě vidět v MS)
Ono tam seženeš jen hlavní nápad, ale pořád to uzpůsobit pravidlům DrD dá práci a pokud to je něco zajímavého tak si toho ostatní budou vážit :-)

Gargy: Folcwine tady někomu neradí, každopádně když se podívám na tvoej statistiky a vidím, že tvoje průměrné hodnocení je 4.36 *, tak to možná potřebuješ.


 Uživatel úrovně 5

K tomu vzorcu, podla toho altaráckeho vzorca ti víde max. 1440 pri nebezpečnosti príšeri 4 tejto by osm dal nebezpečnosť 2 max. 3. Dokonca aj podla toho vzorca (ktorý je len orientačný mimochodom) je to prestrelené.


 Uživatel úrovně 0

Gargy: Trochu zpomal.. V posledním příspěvku vůbec Folcwine neradí tak, jak bychom měli hodnotit.. Je to tvoje a jen tvoje věc, jak budeš hodnotit a nikomu do toho nic není. Jenže do tebe se furt nikdo nenaváží.. Jseš takovej nervák nebo co? Folcwine proti tobě neřekl jediné ostré slovo.. Teď ses se svojí narážkou tvrdě trefil do mojí nejhorší nálady, takže pokud máš nějakej problém, tak mi to napiš do pošty. Tady se nechci hádat, páč to už skoro nesouvisí s příspěvkem..

Samurai: Psal jsem již dole, že to někde bylo řešeno dole. Podle vzorce by ti to mohlo vyjít, ale pokud by jsi to vzal s porovnáním, tak prostě jsou jiné bestie, které mají víc a jsou nebezpečnější.. Moc se totiž spoléháte s tou nebezpečností na to, že Huňáč bude mít nabité magy. Ale když si to řekneme upřímně, jak často ho jde někdo zabít a je to ještě kouzelník? Asi ne moc šasto. Pokud by jej někdo chtěl zabít, tak nejspíš lovec kvůli kůži atd..


 Uživatel úrovně 0

Samurai
no, k tým skúsenostiam:
napríklad to, že X vobec nemusí byť 4 .. prečo by sa to mal zvýšiť za to, že jeho koža je cenná? skor to zníž.
do vzorca vlož len 8, je to žvt 8 + bonus dva, nie žvt 10
a tak nakoniec, porovnaj skúsenosti so skúsenostami za draka, tygra šablozubého, a vážku ..

;)


 Uživatel úrovně 0

Folcwine:
STRČ SI SAKRA SVOJE RADY O TOM, AKO BY SME MALI HODNOTIŤ!!!

(dufam že viete, ako to myslím ;o)


 Uživatel úrovně 5

Harwen:
Nejlepší nápad je ten, který přijde sám a nemusí se z nikama tahat.

Corwin45A:
Proč tedy s takovou kytkou nepřišel v Bestiáři někdy někdo dříve? S huňáčem už někdo kdysi přišel a toto je "pouze" zlepšená verze. Beru všechny vzory, je mi jedno, že je jedná o bestii z Gothica, z PP, z DnD či jiného zdroje. Jediné, proti čemu v Bestiáři jsem, jsou příšery pro DrD převzaté z DrD.

P.S. dneškem končím na netu, reakce posílejte do pošty, odpovím na ně po Novém roce


 Uživatel úrovně 0

Je to opravdu zvláštní s tím, že má rád černé věci, mám to chápat, jako že je to něco jako straka se třpytivými předměty??? Opravdu zvláštní.


S úctou Rotrigo.


 Uživatel úrovně 8

Folcwine: Pokud bych argumentoval ve stejném duchu, xanthorrhoea je normální kytka, které autor přidal nějaký ten zvláštní útok a pořádně zamíchal rychlostí růstu. Když se na ni podíváte, asociace s oštěpy místo listů přijde skoro sama. Znamená to snad, že dílo je méně originální? Nemyslím. Právě to, že si někdo dá práci se zpracováním podobného příspěvku je cenné, ať už mu za vzor slouží mizerně rozepsaný tvor z bestiáře nebo podivná australská rostlina.


 Uživatel úrovně 0

Folcwine: Nejhorší je, že teď se dá vytvořit již jen málo faktických originálů. Pokud chce někdo vytáhnout s opravdu originálním dílkem, nezbývá než se pustit do hory literatury a najít nějaký neobvyklý nápad, který tu ještě nebyl a přepracovat ho. Sám to tak dělám (a divil bych se, kdyby tebou zmíněná rostlina nebyla inspirována Trifidy).
Pak je hodnocení těžké, originální to sice není, ale zpracování fajn. Co mám teda hodnotit? :-)


 Uživatel úrovně 5

Nevím no, natrousit nějaké bestie před dobrodružstvím nění žádný problém. Problém je natrousit takové bestie, které jsou úplně jiné, než s jakými se družina do té doby setkala. Huňáčů lze domyslet mnohem více pro každou barvu blesku. Dílo má do originality daleko, od úplného zapomění jej naštěstí alespoň trochu vytahuje nástih myšlení a cíle tohoto tvora - není z něj bezduchá drtička bez životního cíle.

Originalita je ošidná věc, ano dá se říct, že originál je pouze nepoznaný plagiát. V DrD se stále dají vymyslet originální příšerky, kupřkladu střílející rostlinka ( viz další dílo ). To je příšerka přesně podle mých představ ( sice trochu kulhá ve zpracování, ale to u takového nápadu tolik nevadí ).

Nechci zlehčovat úsilí vložené do tohoto díla, ale dle mého by se takovéto příšerky daly psát jao na běžícím pásu: podíváme se do pravidel na zajímavou potvůrku, rozepíšeme ji, upravíme logické chyby, popíšeme její chování, trochu poupravíme její statistiky, přidáme nebo upravíme speciální útok a příšerka je na světě.

Neříkám, že by se podle tohoto schematu neměli bestie vytvářet, pouze si myslím, že by se jejich hodnocení mělo pohybovat kolem ** ( +/- 1 hvězdička za kvalitu zpracování ). **** a výše bychom si měli rezervovat pro příspěvky v nápadem ( snad víte jak to myslím ).