Bestiář

Dryáda Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Humanoid

Životaschopnost: 5

Útočné číslo: -1+SZ+Rodová Zbraň

Obranné číslo: (3+3)=6

Odolnost: 9

Inteligence: 14

Velikost: B

Zranitelnost: Humanoid

Pohyblivost: 14/humanoid

Přesvědčení: zmatené dobro

Poklady: nic;vesnice/město 500/20

Zkušenost: 200,kněžky 300

Bojovnost: -

Síla mysli: -

Popis:

Charisma 19+1=20

(Jsou dva podtypy dryád.Dryády a Šílené dryády.Zatím se mluví o dryádách,o šílených dryádách viz.níže.)

"Dávejte si na ně pozor! Jsou strašně rychlý a umějí střílet z luků jako ďáblové! A v boji s dýkou na tom nejsou moc hůř! Říkám vám,sou tam,bydlej na stromech a nikdo je nevidí! Pozabíjely moje chlapy během minuty! "Pořvával vyslýchaný bandita. "Dobře,dobře buďte v klidu. A teď doopravdy, jaký byl důvod, že jste běžel z toho lesa? A nevyprávějte mi zde znovu pohádky." Zeptal se strážný. "Proboha,vždyť sem ti to teď řekl. Zelený ženský co bydlej na stromech na nás vybafly a povraždily skoro všechny z nás. Jen já s Jednookym jsme zdrhli a Jednookýho strhly k zemi kořeny a zastřelil ho šíp, zatraceně! Pochopíte to?! Víte kdo to byl?!"

Vzhled

Dryády jsou nádherné ženy s lehce zelenou až hnědou pletí, zelenýma nebo hnědýma očima, pružným a štíhlým tělem a hezkou tváří. Mají většinou žlutozelené vlasy, do kterých si zamotávají listí, ale najdou se výjimečně i vlasy hnědé nebo tmavě červené. Nosí na sobě zvláštní dryádskou koženou zbroj, pomocí které se stávají ještě přitažlivější a hezčí. Mají kůži hladkou jak samet, ale pro nepřítele může dryáda znamenat opravdovou zkázu.

Původ

Říká se, že dryády jsou jednou z prvních ras, která kdy vznikla. Byly tu tisíce let před lidmi, elfy a jinými inteligentními rasami, výjimku tvoří draci a upíři. Někdo tvrdí, že z rodu dryád vzešli i muži, ne jen ženy.
Legendy praví, že se zhruba po tisíci letech odehrála ohromná bitva, ve které odehrály roli všechny tři inteligentní rasy, dryády, upíři a draci. Dryády tehdy zastupovaly přírodu a dobro, upíři chuť po moci a zlo. Draci se snažili nepřidávat ani na jednu stranu a stranit se bitvy. Avšak někteří draci neodolali volání temné moci upírů a přidali se na zlou stranu. Za dobro nikdo z draků nebojoval, protože se snažili bitvě vyhnout.
Bitva byla rychlá. Obrovské množství upírů vyhrálo nad výrazně menším množstvím dryád a ještě jim k vítězství pomáhali velcí a mocní draci. Uteklo jen velmi malé množství žen dryád a nepřežil žádný muž.
Draci, kteří se nepřidali na žádnou ze stran, z okamžitého popudu nedodržení rovnováhy u upírů se je rozhodli, a draky co zradili, zničit.Z hor, lesů, travnatých plání a ze všech koutků světa vyletěli draci a zaútočili na obří armádu upírů a nyní už temných, zlých draků. Zabili skoro všechny, ovšem několika drakům a upírům se podařilo uprchnout a draci je už nenašli.
Po měsíci se mrtvá těla dryád žen, zabitá kouzelnými zbraněmi a temnou magií, zvedla z bitevního pole. Řízena neznámou temnou silou se vydala najít si nový domov. Za několik dní cesty těla ovládla inteligence. Rozdělily se na různé skupiny a vydaly se do různých lesů, ovšem ne do lesů jejich čistých sester dryád,ale do jiných. A lesy za jejich pomoci, za pomoci Šílených dryád, se staly temnými hvozdy.
A nakonec přišli na svět lidé…

Dryády

Dryády, tedy ty normální, ze všeho nejvíce nenávidí své temné sestry - Šílené dryády. Ačkoliv je setkání dryády se šílenou dryádou ojedinělé, dochází k nim.Přesto se snaží těmto střetům vyhýbat, protože ačkoliv je nenávidí a jsou zlé,byly to jejich sestry.
Pokud někdo v jejich území koná zlo, tak na něj bez váhání zaútočí, jinak jsou plaché a radši se skryjí.

Bydlení

Dryády, jakožto čisté služebnice přírody si nestaví domy a tak poprosily stromy, aby upletli z jejich velkých větví domy a lávky. Pro stromy to nebyl problém a tak je poslechly a učinily tak. Díky tomu mohly bydlet a přecházet mezi vzniklými plošinami z větví v korunách stromů, ukryté před zraky zvědavců.

Odívání a výzbroj

A co dryády obvykle nosí a jakou používají výzbroj? Co se týče běžného oblečení, nosí většinou šaty z listí apod. Při náboženstvích rituálech(viz.Náboženství níže) většinou nepoužívají oděv žádný.
A jako výzbroj používají dryádskou koženou zbroj, dryádský dlouhý luk a dryádskou dýku ze dřeva ztvrzeného jak časem, tak magií, že se silou může vyrovnat krátkému meči. Statistiky těchto věcí najdete na konci příspěvku. Mají jako u jiných ras rodové zbraně. A to dokonce dvě, dryádskou dýku a dryádský dlouhý luk. Dryádská kožená zbroj je velmi lehká a je dělaná pro bytosti velikostní třídy B humanoida a pouze ženy, pokud by si je navlékl muž, vypadal by velmi směšně(charisma -2) a lidé by se mu smáli. Upravit zbroj pro jinou velikost, možné je, ovšem stala by se ze zbroje obyčejná kožená zbroj, bez bonusu do charismatu.

Obživa

Dryády se živí několika způsoby. Jeden ze způsobů je sbírání plodin, což je prosté, proto to zde dále nebudu rozepisovat.
Druhý způsob je lov, který se ovšem od normálního lovu velice liší. Není to lov v pravém slova smyslu, je to spíše přilákání kořisti rovnou do stromového města.
Během noci, den před tím, než chtějí kořist ulovit, se lovkyně pomodlí ke své bohyni přírody a další den následuje "lov". Ze stromového města či vesnice spustí na bezpečném místě plošinu, na kterou dopoledne přijde jelen nebo srna a stojí tam. V pravé poledne plošinu se zvířetem vytáhnou. Během odpoledne mu dají napít, ovšem v pití je uspávací jed(past Odl~5~usne/neusne)od Dryády-Kněžky. Poté, co zvíře usne, se duchu zvířete omluví, že ho musejí zabít a vysvětlí mu, že potřebují také maso na jídlo a popřejí mu hodně štěstí do dalšího života. Potom zvíře zabijí, rozporcují, některé maso uskladní a ostatní upečou a sní. Všechny kosti zvířete položí na modlící oltář(viz.Náboženství níže) a kosti se přes noc vůlí hvozdu rozpadnou a vítr je rozfouká po hvozdu.

Náboženství

Dryády nejsou bez víry a magických obřadů. Věří v bohyni přírody, kterou nazývají Matka Příroda. V každém stromovém městě nebo vesnici mají jeden chrám, lepší by ovšem bylo říct oltář, protože to je vlastně kruhová místnost a její zdi tvoří listí. Uprostřed místnosti je velký kámen nebo malá plošinka z větví, která slouží jako oltář.
V každém městě nebo vesnici je vždy nejméně jedna dryáda ovládající nějaká kouzla, ale častěji jich tam je kolem pěti. Tyto dryády jsou velké kněžky, které nejvíce vykonávají různé náboženské a magické rituály v chrámech. Ovládají znalost bylin a docela často, většinou jednou za týden,jdou do lesa nasbírat byliny pro magické a náboženské rituály. Odhadem je pouze 1% nebo 2% kněžek ze všech dryád.
Magie a náboženství je u dryád poměrně běžné, poněvadž všechny dryády ovládají duševní domluvy se zvířetem a se zemí, aniž by za to platily nějakou magenergii a dokáží trochu promlouvat se svou bohyní(například u lovu).
Dryády si na rituály neoblékají žádné oblečení, protože jsou spjaty s přírodou a je to pro ně přirozené. Nevidí v tom nic špatného a přijde jim to normální. Diví se lidem,jak dokáží dělat a vymýšlet tak zlé a ošklivé věci, jako např. nevěstince, vyprovokování války, vypalování lesů, atd.
Od jejich rituálů se nenechají vyrušovat, proto asi deset minut před obřadem jedna, nebo více kněžek vytvoří ve zdi neprůchodnou magickou barikádu, která může nepřátele i trochu zranit, a jako její kotviště určí oltář. Přes barikádu smí projít jen dryáda. Trvání barikády se určí podle dodaných magů, 10 magů za každou hodinu. Past na průchod barikády je: Sil~10~zranění 1-6 magickým výbojem/úspěšný průchod.

Rozmnožování a délka života

Dryády nemohou zemřít na stáří. Nestárnou ani vzhledem. Dospívají mnohem rychleji, než většina ostatních ras. V sedmi letech vypadají jako když jim je 17 a starší už nikdy vypadat nebudou.
Dryády se rozmnožují stejným způsobem jako lidé, jsou to tvorové dvoupohlavní. Jenže nemají žádné muže ve svém dryádském rodu a tak jsou jejich manželé elfové, se kterými mají dryády styky.
Dryády uzavírají manželství a to se nikdy neruší, protože se ještě nikdy nestalo, že by elf zradil dryádu a dryáda svého muže elfa. Pokud manžel zemře, nesmí se bývalá manželka 15 let provdat, seznámit se a zamilovat ovšem ano.
Platí zde také to samé co u lidí nebo elfů. Dryáda má jedno až tři děti. Ovšem je zvláštnost, že doba těhotenství trvá téměř dvakrát déle, než tomu je u většiny jiných ras a to kolem roku a půl.

Jazyk

Dryády mají svůj vlastní jazyk, který se málo(ale opravdu málo) podobá elfštině přízvukem, ale jinak je úplně jiný než jakékoliv jiné existující jazyky. Díky přátelství s elfy znají elfí jazyk stejně dobře jako svůj vlastní. Dryády ovšem znají aspoň trochu i jazyky cizí(lidský,trpasličí nářečí,atd.) od elfských učitelů.

Zvláštní Schopnosti

Každá dryáda má schopnost na sebe jednou denně seslat kouzlo Požehnání. Též dokáže desetkrát za den promluvit se zvířetem a pětkrát se zemí. Promluvit se zemí znamená, že se dryáda zeptá zemně kde se co děje. Obyčejné dryády jsou omezeny na svůj les, dryády-kněžky už se mohou od země dovídat věci velmi vzdálené.

Požehnání*Marua Lashia*

Dosah:0
Rozsah: Sesilatel
Vyvolávání: Ihned
Trvání:1 směna

Dryáda poprosí svou Matku Přírodu o její pomoc a požehnání a bohyně ji vyslechne a splní. Požehnání přidává +1 ke vlastnostem síla, obratnost, odolnost, inteligence.

Kouzla Dryád-Kněžek

Dryády-kněžky umějí používat základní tři dryádské kouzla. To jim však nebrání používat zbraně a zbroj. Mají 45 magů. Šance na úspěch kouzla je 85%.

Kořeny*Tiona*

Magenergie: 3 magy
Dosah: 15 sáhů
Rozsah: 1 nestvůra
Vyvolávání: 2 kola
Trvání: 1 směna

Kněžka promluví s přírodou a povolá na vybranou bytost kořeny, které jí zamotají nohy a připevní jí k zemi. Pokud upadne, udělají se jí na rukou pouta z kořenů do země apod. Toto kouzlo slouží k zastavení a vyslechnutí nestvůry, popřípadě zabití. Pokud se chce nestvůra z kořenů vytrhnout,každé kolo, kdy se o to chce pokusit, si hodí past Sil~6~ vytrhne/nevytrhne. Nestvůra nemůže se ovšem se stále snažit vytrhnout, a proto se může pokusit vytrhnout se po dobu trvání jednoho kouzla jen tolikrát, kolikrát je její síla. Vytrhnutí trvá jedno kolo.

Přírodní energie*Ilashí Portus*

Magenergie: 1. kolo 7 magy,za další kolo 4 magy
Dosah: 25 sáhů
Rozsah: 1 nestvůra
Vyvolávání: 1 kolo
Trvání: podle dodané magenergie

Kněžka vyšle paprsek přírodní energie, který zasáhne nestvůru. Kouzlo trvá buď do zrušení, nebo do té doby, než dojdou kněžce magy. Paprsek zraňuje jednou za kolo a to 2-11, ovšem kněžka se na něj musí soustředit, takže nemůže už dělat nic jiného.

Oslab Zlo*Livona Gisuth*

Magenergie: 2 magy
Dosah: 5 sáhů
Rozsah: nejvíce 3 zlé nestvůry od sebe vzdáleny nejvíce 5 sáhů
Vyvolávání: Ihned
Trvání: 1 směna

Kněžka svou mocí a nenávistí oslabí jakkoliv zlou nestvůru, takže každou nestvůru, která má přesvědčení Zmateně zlý nebo Zákoně zlý. Snižuje o 1 ÚČ a OČ po dobu trvání.

Šílené Dryády

Skupina: Humanoid
Životaschopnost: 7
Útočné číslo: +1+5/+1=6/+1(drápy)+ +1+4/+2=5/+2(zuby) Obrané číslo: (+2+1)=3 nebo (+2+3)=5(Kožené brnění)
Odolnost: 12
Inteligence: 10
Charisma : 2
Bojovnost: -
Velikost: B
Zranitelnost: Humanoid,zraňuje svěcená voda
Pohyblivost: 14/Humanoid
Přesvědčení: Zákonné Zlo
Poklady: nic,vesnice/město 200/0
Zkušenost: 225

Obchodník se lekl. Z lesa vyletěla straka, zakroužila nad nimi a zase letěla na to místo, odkud vyletěla. Cestoval se svou karavanou a několika žoldnéři už druhý den podivně temným a nepříjemným lesem. Cítili hromadu pohledů v zádech a nejednou už někdo v noci slyšel neobvyklé a strašidelné zvuky.
Obchodník se podíval do lesa. Aniž by se mohl pomodlit k bohyni smrti, zabily ho krvelačné zuby šílené dryády.Poslední co viděl, byla roztrhaná hlava jeho bratra, žoldnéře Petra…


Šílené Dryády, též nazývané Zmatené dryády, nenávidí všechno kromě sebe. Vraždí všechny, co cestují jejich územím a uschovávají si jejich drahé věci a věci, co jdou nějak využít. Nesnáší své sestry dryády, a sami sobě říkají, že jsou Kro-Levola, což znamená v jejich značně pozměněné dryádské řeči Temné Paní, nebo též Paní Stínů.

Bydlení

Šílené dryády bydlí také v korunách stromů, ale jejich obydlí není tak přirozené, jako u jejich sester dryád, ale je běžně zbudované(prkna, klády, …). Jsou to plošiny z klád, které jsou obtočeny okolo stromů. Na nich mají primitivně postavené domy. Krvelačné obřady pro tajemnou temnou zlou moc, co nad nimi stojí, konají na zemi kam do kruhu skládají těla zvířat a obětí. Uprostřed je kámen, na kterém obětují živou oběť.

Vzhled

Zmatené dryády nejsou příliš podobné dryádám. Mají temně rudou někde popelavou kůži, místy až černou. Mají černé vlasy,červené oči, ze kterých při vzteku září černá energie. Na rukou a i na nohou mají hrozivé drápy, kterými dokáží velmi poranit. Mají zuby podobné upírům, avšak mají protáhle všechny čtyři špičáky a ne jen dva jako upíři a dokáží je vysouvat a zasouvat jakoby odnikud.

Odívání a výzbroj

Šílené dryády nejsou jako dryády ,takže používají i jiné zbraně a výzbroj.
Oblékají se do oděvu, který ukradnou svým obětem. Je jim jedno co mají nebo nemají na sobě, protože hrozivé jsou stále.
A co se výzbroje týče, používají kožené brnění, které kradou svým obětem a dokud nic neukradnou, žádné nemají.
Jako zbraně používají své drápy na nohou a na rukou a své zuby, nebo zbraně svých obětí, které za noci, kdy nesvítí měsíc(popřípadě měsíce), pomažou svou krví a krví obětí a zakopou do země. Další noc, kdy opět měsíc nesvítí, ho vyhrabou a tím získají zbraně očarované Temnou Mocí, stojící nad nimi. Zbraně poté zraňují stejně jako před tím, ale dávají +2 zranění temnotou(jako útočnost), která ovšem neplatí na nemrtvé. Takto očarovávaná zbraň musí patřit do kategorie sečné bodné.

Obživa

Obiva je u Šílených dryád prostá. Živý se krví vyteklou ze svých obětí a pokud nikdo neprochází lesem, zabijí a napijí se i ze zvířat. Pokud nejsou ani zvířata, budou se pro krev vraždit navzájem. Musí vypít jednu čtvrtku denně a voda jim stačí ta, která je obsažena v krvi. Nezáleží na přesvědčení oběti, protože jak šílené dryády říkají, nikdo nemůže být pro ně dostatečně zlý.

Náboženství

Šílené dryády nevěří v žádné božstvo a pohrdají jím. Bohové jsou podle nich jen výmysly slabých ras,jako jsou jejich dávné sestry dryády, lidi, elfové, trpaslíci a další.
Avšak něco se přece jenom najde. Ačkoliv nevěří v žádné božstvo, víru ale mají. Věří v tajemnou a temnou mystickou moc, která nad nimi stojí a to až fanaticky. To jim poskytuje neuvěřitelnou výhodu v boji.
Šílené dryády neovládají žádnou magii a ani jim to nevadí. Z magie nemají strach.

Rozmnožování a délka života

Zabít šílenou dryádu je velmi těžké. Jejich mystická moc jim poskytla téměř nesmrtelnost, proto jediný způsob,jak je zabít, je rozsekat je na kousky, nebo jim vytrhnout jejich zkažená srdce z těla. Jediný další způsob je šílené dryády po dobu krátké smrti spálit. Pokud je zabijete, a toto opatření neuděláte, po jedné směně vstanou z místa, kde zemřeli, a všechny části těla, o které přišli, zmizí a objeví se neporušené na šílené dryádě.
Šílené dryády se nemnoží normálním nám známým způsobem. Kradou lidem nebo jiným rasám děti ženského pohlaví do 6-ti let a ty potom zabijí a hodí je do krvavé lázně, kde se znovu oživí jako šílené dryády. Poté za měsíc vyrostou do velikosti ostatních šílených dryád.

Jazyk


Šílené dryády mají jazyk, který vznikl z jazyku dryád, ale je značně upravený. Slova neznějí vznešeně a krásně, ale spíše hrubě a nebezpečně. Nikdo z jiných ras, možná snad kromě upírů, se jejich jazyk nenaučil a je to i tím, že k tomu nikdy nikomu nedaly příležitost.

Zvláštní Schopnosti Šílených Dryád

Všechny šílené dryády mají dvě bojové schopnosti a to Oslab Dobro a Mystická moc. Tyto schopnosti smějí použít každou jednou denně.

Oslab Dobro*Ario Gresoth*

Dosah: 5 sáhů
Rozsah: nejvíce 3 dobré nestvůry od sebe vzdáleny nejvíce 5 sáhů
Vyvolávání: Ihned
Trvání: 1 směna

Je podobné,jako oslab zlo, jen se jedná o schopnost a ne kouzlo, a je slabší.Vybraným nestvůrám s přesvědčením zákonné dobro a zmatené dobro sníží po dobu trvání o 1 OČ.

Mystická Moc*Prades Razaghed*

Dosah: 0
Rozsah: Sesilatel
Vyvolávání: Ihned
Trvání: 3 směny

Šílená dryáda tuto schopnost vědomě nepoužívá. Ve velkém boji, pokud nastane, jí ovládne Mystická temná moc, která nade všemi šílenými dryádami stojí. Šílená dryáda se začne chovat jinak a bude silnější a mocnější. Po dobu trvání Schopnosti je šílená dryáda imunní vůči magickým zbraním a úspěšnost kouzla, které na ní chce zakouzlit mág, se sníží o 50%.Sníží se jí o 1 OČ ale o 2 zvýší ÚČ.

Statistiky Výzbroje

Jméno-jednoruční zbraň Síla Útočnost Obrana Délka Váha Cena
-lehké Dryádská Dýka 4 0 -2 1 2 mn 20 zl


Název-zbroj Kvalita Cena B
Dryádská Kožená Zbroj +1 Charisma 3 50 zl 25 mn


Jméno-střelné zbraň Síla Útočnost Malý Střední Velký Váha Cena
Dryádský dlouhý luk 6 +1 20 35 55 10 mn 300 zl


Shrnuto, nalinkováno…

Dryády jsou hezké ženy bydlící ve stromových městech v korunách stromů. Umějí dobře zacházet s lukem a dýkami a ve větším množství dokáží zatopit i velmi zkušenému dobrodruhovi. Znají a používají magii a mají víru v bohyni přírody. Umí promluvit s duchem zvířete a s pomocí toho také loví. V každém stromovém městě nebo vesnici žije alespoň jedna dryáda-kněžka, která umí zacházet s magenergií a ovládá několik kouzel.

Šílené dryády jsou krutá, zlá stvoří, která původě vznikla z mrtvých dryád. Živí se krví a pro tu se klidně navzájem povraždí. Dělají krvelačné obřady k temné moci, která na nimi stojí. Neovládají magii a pohrdají božstvy, ale fanaticky věří v temnou moc, co stojí nad nimi. Používají jako zbroj a oblečení, zbroj a oblečení cestovatelů lesem, jejich obětí. Bojují drápy na nohou a rukou a k tomu svými upírskými zuby, nebo používají zbraně svých obětí.

Poděkování

Za to, jak vypadá příspěvek,vděčím několika lidem a těm bych chtěl zde poděkovat.Takže za prvé bych chtěl poděkovat svojí mamce,která mi opravila hromady gramatických chyb.
Dále bych chtěl poděkovat člověku jménem Shadowmage,který měl největší zásluhy na obsahu a poukázal na pár chyb,které ještě zůstali.
Další člověk zde se jmenuje Samurai,tomu chci také poděkovat,měl skoro stejné zásluhy jako Shadowmage.
A nakonec bych chtěl poděkovat všem ostatním v dílně,co se k mému příspěvku vyjádřili,ať už kladně či záporně.Děkuju.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Klasické driády jsou moc pěklně popsané, takže zhruba polovina díla. Těžce mnou otřásly jejich temné sestry. Celý jejich popis je přirovnává spíš k upírům, jsou velice silné a moc brutální a vraždění-chtivé. Myslím že tam to chce hoooodně zmírnit. Takhle jsi z nich udělal jen nestvůry na zabíjení.

Názor:
Šílené driády by rozhodně neměly žít v počtu srovnatelném s normálními driadami. Spíš bych je udělal jako vzácnou odrudu driád, nějak přeměněnou působením jakési temné síly. Pak by se daly ty vlastnosti ještě skousnout. Jinak ale ne...

Závěr:
Chválím první polovinu, druhá těžce zklamala.


 Uživatel úrovně 5

S tímto dílkem sem se dost potýkal v MS. Sem rád, že se protlačilo z dílny až sem. Na výsluní. Musí se prát s dobrými a zavedenými autory a dalšími díly. Ale vede si dobře.

Nevidím tam moc chyb a ty co jsem objevil, byli již řečeny. Folcwile má pravdu s těmi luky, to bych vyzdvihl. Ale na nízký věk autora a na to že to je jeho první dílo je to opravdu dobré - 4*

Sam


 Uživatel úrovně 5

Nebudu se moc rozepisovat - většinu nedostatků vypíchli Delorian a Stygeril.

Snad jen - spíš než zlepšování jejich zbraní bych jim dal relativně obyčejné luky a spíš bych jim přidal vícenásobné útoky ( 3/2 nebo 2 za kolo ). Nebo bych jim dal k dispozici nějaků jed ( něco na způsob kurare )

Dílo je obyšejné dobře zpracované, ale na vyšší hodnocení by si zasloužilo originálnější kouzla, schopnosti nebo chování. ***


 Uživatel úrovně 0

Tak toto je snad nejlepší článek, který jsem tu četl. Je to výborně propracovaný...dávám ti za to 5 hvězdiček.
Víš, napadlo mě ještě, že by se Dryády daly zpracovat jako nová rasa. Jednak bych nechal všechno co jsi tu napsal (tj. kouzla, jak vypadají, jak se oblíkají, co jedí,...) a k tomu bych ještě jednak odvodil nějaké vlastnosti a předpoklady pro povolání.
Ale jinak...skvělý :-)


 Uživatel úrovně 0

Mě se tzo velice líbí. získalů sis mě "dvěmi podobami" dryád, je to dobře zpracované a zachYcuješ tam opravdu skoro všechn yaspekty života dryád. Jediné co se dá vytknout jsou již )tady) několikrát zmiňované dvě " rodovky"....nechal bych to na dlouhém luku. V e statistikách jsem se orientoval dobře....


 Uživatel úrovně 0

Přiznávám,nyní sem si všiml,je to ve statistikách dryády nedodělané...
-1 znamená bonus(postih) za sílu...+3 je bonus za obratnost...je to chaoticky napsane,urcitě by bylo lepší,kdyby to bylo takto:

-1+4+1=4 ; +3+6+1

Co se týče rodových zbraní: když sem je psal,byl sem trochu na vážkách...v pravidlech je psáno,že může být pouze jediná...Ale jak mám tedy udělat,že používají často oboje zbraně?Pokud si má PJ vybrat,jaká tedy zbraň je rodová,doporučil bych dlouhý luk.


 Uživatel úrovně 0

Je to opravdu celkem originální spracování.

Jenže to má malý chybičky:

1) Rodová zbraň by opravdu měla být jen jedna.A pokud dryáda používá Dl. luk i dýku, tak bys to měl uvést už v základních hodnotách na začátku příspěvku např:
Úč.: - 1 + SZ (dýka)
+ 3 + SZ (Střelná zbraň)
protože ze tvého zápisu ( -1+SZ+Rodová Zbraň ) vyplývá, že bonus za sílu i obratnost je -1, ale přitom u Oč. máš uvedeno ( + 3 + 3 ) = 6 z čehož plyne bonus za obratnost +3

2) Kouzlo "Kořeny" je opravdu moc silné za to jak je silné. Z tvého zápisu (Sil~6~ vytrhne/nevytrhne.) plyne že čím si silnější tím máš menší šanci se z Kořemů dostat. proto bych prohodil vytrhne za nevytrhne ( nevytrhne / vytrhne ) , a nebo bych rapidně zvíšil past ( 11 až 14 )


pro to se hodnotil za 3


 Uživatel úrovně 5

Ďalšie spracovanie populárneho tvora menom driada. Celkom originálne je postavenie driady ako akejsi prarasy. Na druhej strane sa mi zdá chyba, že obe tieto driady boli zhrnuté v jednom príspevku, vzhľadom na to, že sa jedná o dve absolútne odlišné tvory (prvé môže byť humanoid, druhé by mal byť skôr magický tvor či dáka špeciálna obdoba nemŕtveho).

Driady:

1) Píšeš, že majú dve rodové zbrane, ale to nie je možné, môže byť max. jedna rodová zbraň, to, že je zbraň rodová, nehovorí o tom, že je u tejto rasy obľúbená, ale že je ňou najpoužívanejšia, a to môže byť len jedna, nie dve.

2) Prečo driady lovia zver, keď sú tak úzko späté s prírodou? Píšeš, že sa zvieraťu ospravedlnia a vysvetlia mu, že tiež potrebujú mäso, ale prečo potrebujú mäso, veď človek nepotrebuje k životu mäso (viď vegetariánov alebo dokonca vegánov).

3) Driady nemajú mužov, a tak sa pária s elfami, môže mať driada dieťa s človekom alebo aj inou rasou, alebo je to úzko späté s elfami, ak áno, prečo? Tu ma tiež celkom zaujala zmienka o tom, že majú 1-3 deti, predsa len driada je nesmrteľná a za taký teoreticky nekonečný život by mohla mať aj o dosť viac detí, v tomto by som ju moc neporovnával s ľudmi.

4) Tú barikádu, čo vytvárajú na ochranu pred rušením počas rituálu, môžu vyčarovať aj inokedy na inom mieste? Ak nie, prečo? Ak áno, mohol si to rozpísať do kúziel.

5) Pri kúzlach mi chýba rozpísanie schopnosti hovor so zvieraťom a hovor so zemou, dáke parametre týkajúce sa dosahu rozsahu, doby trvania (t.j. rozsahu hovoru) a podobne.
Kúzlo korene je pomerne silné, vzhľadom na to, že stojí 3 magy a nedá sa mu ubrániť (hod na pasť je až pri pokuse vytrhnúť sa z koreňov). Taktiež kúzlo Oslab Zlo je dosť silné, keď dokáže znížiť OČ a UČ 3 protivníkov o jedna za dva magy.

6) Neviem, prečo si zbrane patriace k normálnym driadam dal až na koniec príspevku, ale pôsobí to pomerne zmätočne. Čo sa týka tej zbroje, nepíšeš, že je magická, potom nechápem, ako môže dávať bonus na charizmu? Ak by aj bola magická, nemala by sa dať jednoducho prešiť na mužskú, resp.ak áno, tak potom nechápem, prečo stráca na svojich mag. schopnostiach. Driadska dýka a luk sú dosť silné, píšeš, že vznikli za pomoci mágie, tak si mohol aspoň uviesť, či do týchto zbraní ide ďalej zakliať démonov na ďalšie zvýšenie vlastností (ak áno, stávajú sa dosť silným predmetom a asi aj žiadaným artiklom).

Šialené driady:

1) Píšeš, že ju zraňuje svätená voda, čo je dosť nezvyčajné, že sa jedná o obyčajného humanoida (aspoň je tak definovaná, aj keď podľa vzniku by som skôr povedal, že je to akýsi druh nemŕtveho). Tu je buď chyba v skupine, kam temná driada patrí alebo si mohol vysvetliť v texte, prečo je zraniteľná svätenou vodou.

2) Keď počarujú zbraň temnou mocou, stáva sa z nej magická zbraň? Ak áno, chcelo by to tento rituál rozpísať, predsa len je to pomerne silná schopnosť, bez magenergie zvyšovať parametre zbrane rovnako ako démon z prvej sféry (a podľa toho popisu zjavne natrvalo). Prečo tieto zbrane neúčinkujú práve na nemŕtvych?

3) Popis vzniku novej šialenej driady si mohol trochu rozpísať, prečo len deti do 6 rokov? Môžu to byť aj dcéry traslíkov či hobitov (neviem si moc predstaviť trpasličiu driadu).

4) Mystická moc je dosť presilená schopnosť. V podstate sa jedná o obdobu berseka, ale je oveľa presilenejšia. Prečo je driada čiastočne imúnna voči kúzlam? Už vôbec nechápem, ako sa jej môže zmeniť zraniteľnosť, navyše píšeš, že nie je zraniteľná mag. zbraňami, ale normálnymi je? Ak áno, prečo?

Zhrnutie:
Príspevku pomerne uškodilo, že boli obe driady spojené do jedného diela. Trochu mi v diele chýbali prvky podporujúce RP (rozpísať fungovanie komunity driad ako celku, pravidlá a podobne, prečo tak vychádzajú s elfami a s inými rasami nie,..). Celkovo by som dielo hodnotil dakde medzi 2-3 hviezdičkami (tri za driady a dve za šialené driady), tentokrát sa prikloním k 3, keďže dielo je použiteľné hlavne pre detailistických a skúsených Pj-ov, aj v takej podobe, ako je zaslané.