Bestiář

Fialový drak Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Skupina: Drak

Životaschopnost: 13

Útočné číslo: (+9+5/+2) = 14/+2, 14/+2 (pařáty), (+9+9/+2) = 18/+2 (tlama)

Obranné číslo: (+4+12) = 16

Odolnost: 25

Inteligence: 8

Velikost: D

Zranitelnost: drak

Pohyblivost: 16/drak (na zemi), 23/drak (ve vzduchu)

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 0/500

Zkušenost: 19000

Bojovnost: 0

Síla mysli: 0

Popis:

Dodatečné vlastnosti

Magenergie: 55 magů
Dech: 2x denně
Síla mysli: 75

Moudří fialoví draci se nevyskytují.

Dechem fialového draka je proud hlíny, vody, kamínků... Taková přírodní všehochuť. Zranění působí pouze stínové, ale oběť si hází na past Obr-12-nic/zasypání 3-13 kol. Postava velikosti B má na tuto past bonus +1 k hodu, velikosti C +2, velikosti D +4 a velikosti E +8 (není tak snadné je zasypat).

Vzhled

Fialový drak samozřejmě nemá fialové šupiny. Povrch jeho těla je stříbřitě lesklý. Název podle barvy pravděpodobně pochází z nějakých selských bájí, kdy lidový hrdina tohoto draka viděl někdy za soumraku s fialovým nádechem. Jak bude později řečeno, jedná se totiž o nočního tvora.
Fialový drak má spíše drobné, ale velmi mrštné tělo. Úzká, ostře profilovaná hlava s nápadně dlouhýma ušima, štíhlá šíje, dlouhé nohy a ocas. Zájem budí zejména jeho oproti tělu velká křídla, díky kterým se počítá mezi nejrychlejší draky vůbec.

Zvyklosti, povaha, zvláštnosti

Fialový drak je převážně noční tvor. Je náruživým lovcem a je velmi sžit s rytmem přírody, což je na draka velmi zajímavá vlastnost. Další věcí na draka naprosto nezvyklou je, že fialový drak nemívá žádné doupě kam by se denně vracel. Má nějakou odlehlou jeskyni do které odlétá spát dračím spánkem, ale to se děje tak jednou za pár let. Pro běžný odpočinek fialový drak svou sluj nemá. Jeho životem je permanentní lov. Dny tedy přečkává někde ukryt v zapadlé lesní tišině, často ještě kryt iluzivním kouzlem.
Tím jsme se oslím můstkem dostali k jeho oblíbeným taktikám boje. Zvěř loví drápy a tlamou, vyznává "tradiční způsoby". Svá kouzla (nejčastěji iluze) užívá ke krytí a znenápadnění sebe sama. Prudké světlo je jeho nepřítelem. Může ho totiž snadno prozradit díky odlesku na jeho kůži. Právě kůže je (respektive šupiny) je tomuto draku prokletím a zároveň mu zabraňuje, aby jednou neulovil vše živé. Lesklá kůže totiž v podstatě nemá a mít nemůže žádné mimikry. Drak tedy loví zásadně v noci a nikdy za úplňku. Při lovu se tedy snaží využívat hlavně své rychlosti a hbitosti.
Při boji s hrdiny se bude pravděpodobně chovat velmi podobně, ale nebude se zdráhat používat svůj dech, který při lovu neužije. Nemiluje souboje kouzly a mentální souboje a jen nerad na ně přistupuje.
Povahy je prudké až hněvivé. Vyjednávání je prázdným pojmem, držení slova nesnášenou povinností. Je úskočný a lstivý.
Poklady příliš neshromažďuje. Ne, že by se mu nelíbily, ale jednak vydrží i bez nich, a za druhé k moc nemá kde přijít. Lovecké trofeje nesbírá. Loví pro potěšení z lovu, nikoli pro slávu z kořisti.

Výskyt

Fialový drak má nejraději chladnější prostředí mírného pásu. Rájem je pro něj jehličnatá tajga s nějakým pohořím v blízkém okolí. V tajze pak tráví většinu svého času a do hor, kde má jeskyni vyráží jen občas.
V takových místech se vyskytuje poměrně hojně. Na jedno údolí může dokonce připadat i víc, než jeden drak. Často tedy dochází ke krvavým sporům o lovecký revír, který si fialoví draci velmi chrání. Revír jednoho fialového draka je přibližně dvacet čtverečních mil, je tedy nasnadě, že pravděpodobně bude vždy existovat více draků než revírů, takže boje nebudou vzácností. Tím se fialový drak poněkud snižuje z ideje flegmatického zástupce svého druhu na úroveň prosté šelmy.

Sociální život a vývoj jedince

Jak už bylo řečeno, fialový drak je poměrně hojný, takže stojí zato popsat komunitu takovýchto draků.
Samci i samičky jsou samotáři. Hlídají si svůj revír zuby nehty (tesáky, spáry) a příliš za sebou nedolézají. Vyjímkou je čas páření, který pro fialové draky nastává v průměru pět až desetkrát za život a poprvé se objevuje asi po třiceti letech od narození. Fialový drak nemá stálého partnera, druhy a družky volně střídá.
Dračice klade běžně až pět vajec, ze kterých se maximálně dvě nevylíhnou. Vejce jsou opatrována v jeskyni v horách, ale dráčata jsou již v raném věku odvedena do tajgy. Mláďata vychovává samice asi do dvaceti let jejich věku, kdy jim již přestane stačit společný revír a rodné údolí opouštějí. Společně s opuštěním matky v nich zanikají veškeré sourozenecké pudy a pokud se někdy potkají v boji o revír, nebudou míti žádných výčitek ze zabití rodného bratra či sestry.
A kdo hlídá jeskyni a drakův poklad, když zde drak po většinu času není? Nikdo. I to je důvod, proč fialoví draci nemívají velké poklady... Draci normálně využívají i jeskyní cizích fialových draků. Pokud jsou však přistižení, vetšinou setkání nepřežijí. Majitel jeskyně bojuje zpravidla velmi zuřivě.
K ostatním drakům se fialoví chovají chladně. Nestojí o žádné přátelství, ale ani nevyvolávají spory. Mohly by pro ně zle skončit.

Herní využití

PJ může použít fialového draka zejména jako překvapující bytost noční přírody, kde bestiář nenabízí mnoho zajímavého.
Běžně mohou postavy potkat draka nejčastěji při západu slunce, kdy se vydává na lov. Tehdy ještě není zachvácen loveckou vášní. Podobné setkání v noci pravděpodobně skončí bojem bez varování.

Druhý ze sedmi...

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 23

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Hlasovanie opravene.


 Uživatel úrovně 0

Zablbol mi Net.
Ospravdlňujem sa.


 Uživatel úrovně 0

Vlastnosti:

Na vlastnosti by som povedal že sú dobré. Iba by som mu dal trocha viac zlata a menej skúseností lebo ako vidím je veľmi ľahké ho zabiť!

Dostatočné Vlastnosti:

Keď už chceš aby mal toľko skúseností tak by si mu mal dať trocha lepší dech! Zasypanie je dobrý nápad ale použil by som to pri niekom inom ako pri drakovi drakovi sa to nehodí. Draci sú totiž múdre a inteligentné tvory robíš z nich blbcov čo zasypávajú.

Vzhľad:

Do vzhľadu by som toho napísal viac aby niekto mal predstavu ako by to malo vyzerať, keď chce napríklad urobiť príbeh v noci kde sa vynorí tento drak.

Zvyklosti, povaha, zvláštnosti:

Na draka je žiť s prírodou podľa mňa prirodzené. Urobil si z neho lovca a to sa mi páči ale draci spia väčšinou častejšie. Ako som už hovoril je to slabý drak aj kvôli tomu že ho porazí svetlo a väčšinou postavy idú niekam za svetla. Mohol by si ešte napísať čo robí keď je deň. Ale aj ako vidí keď je noc!!! A ešte by som chcel, že si neviem predstaviť draka zbierať trofeje tá veta tam je na nič!!!

Výskyt:

Nooo.... draci sú veľmi vzácne bytosti a neviem si predstaviť v jednom lese 3-4 drakov. Potom by sme mohli stretávať drakov každý deň. A draka by som neznižoval na obyčajné zvieratko!

Sociálny život a vývoj jedinca:

Nooo... vidíš čo som hovoril??? Nemôže byť ich na jednom kúsku toľko veľa!!! Draka by som vychovával asi tak iba 5 mesiacov lebo ako všetci vieme draci rastú rýchlo. No ja si myslým že tento drak toho moc neurobí oproti iným drakom.

Poznámky:

Dávaj si pozor na preklepy jeden som tam tuším videl. Myslím že je to zaujímavé dielo aj keď som ho tak kritizoval. Sorri že som to tak prehnal ale je to tak ako som to napísal!!!


 Uživatel úrovně 0

Hlasování změneno. H.


 Uživatel úrovně 0

Sakra zase chyba předem se omlouvám za své nízské hlasování. Brzy to opravím na tři. Moje pochybnosti již řekl Chrochtal. Promiň brzy opravím. H.


 Uživatel úrovně 0

Rozhodl jsem se změnit hlasovani a dat ouze 3* místo 4*, protože 4* jsem ohodnotil lepší příspěvky a navíc nápad je opravdu nulový.


 Uživatel úrovně 5

Len by som opravil chrochtala, na 20 milach štvorcových nebude ani vo sne 1000 kusov vysokej, myslím že ovela bližšie k realite by bolo tak 100 kusov.


 Uživatel úrovně 0

Úvodem
Tak já za prvé nechápu smysl tohoto příspěvku. Protože:
1) Dračích druhů je podle mě dost a dost
2) A kdyby to někomu nestačilo, může si vymyslet vlastního a jenom změnit barvu a parametry.
Chtělo by to něco originálnějšího, ne takový stroj na zabijení. Existují i malé neškodné nestvůrky, které mohou dobrodružství oživit více než drak. Zkus něco menšího, neškodnějšího.

Pravopis a podobné zhuvěřilosti
Až na to, že ti v jedné větě vypadlo slovo je to dobré (konkrétně věta "za druhé k moc nemá kde přijít" chybí "nim". Na druhou starnu je to psáno poměrně čtivě a celkem jsem se při četbě bavil.

Vzhled
Je sice popsaný stručně, ale dozvěděl jsem se z něj tolik, abych měl alespoň hrubou představu o vzhledu draka. Sice jsem se nedozvěděl, jak velké má drápy, tesáky, nebo jaká je plocha jedné šupiny v coulech čtverečních, ale to ani vědět nepotřebuji. Jen bych tě chtěl upozornit na jednu věc a to tu, že plazi nemívají viditelné ušní boltce (aspoň já žádného takového neznám).

Zvyklosti, povaha, zvláštnosti
Tak tady jsem tak napůl doufal, že se dozvím nějaké pikantnosti z drakova života a něco zajímavého jsem se dozvěděl. Také jsem ale objevil pár chybek.
1) Jenom pro informaci - co za iluzivní kouzlo používá?
2) Proč nemá doupě - píšeš, že nesnáší denní světlo, takže člověk by čekal, že přes den bude zalezlý někde v jeskyni, a ne že bude odpočívat někde v lese, kde je světla relativně dost.
3) K jeho chování mi nesedí to přesvědčení, které má. Ale to už řekl Delorian...

Výskyt
No, kapitolka svou úlohu - totiž přiblížit místa výskytu draka - splnila. Říkáš, že se vyskytují poměrně hojně a v jednom údolí může být i více než jeden drak. To je strašně moc, když uvážíš, že draci nemají žádné přirozené nepřátele, je slušná pravděpodobnost, že se budou tito draci množit geometrickou řadou. Předvedu na názorném příkladu:
Potkají se dva draci opačného pohlaví a spáří se. Samice naklade 5 vajec, ktará se dejme tomu všechna vylíhnou. Dostaneme 5 nových draků. Ti vyrostou, a protože jsou zastoupeni hojně, bude pro ně snadné najít partnera. Každý z pěti se spáří a bude tedy 5 samiček, které nakladou též po 5-ti vejcích. Celkem 25 nových draků. Po dalším takovém caklu už jich bude 625 nových. Už víš kam mířím?

Sociální život a vývoj jedince
Tak tady jsem našel taky pár drobností:
1) Můj první postřeh už nastínil Delorian - totiž ten lovecký revír - a chtěl jsem to trochu rozvést:
Kolik toho může takový drak sežrat... dejme tomu 80kg masa na den. To je asi tak jeden jelen (čistá hmotnost masa). Dál píšeš, že strašně rád loví - to asi v praxi znamená, že neloví jenom z hladu. Takže za noc uloví dejme tomu 3 kusy nějaké poživatelné zvěře. Na 20 mílích čtverečních může žít tak něco kolem 1000 kusů vysoké zvěře. Ta se asi v zimě nerozmnožuje. Zima je v tajze dobrých 5 měsíců. Z toho vyplívá, že drak za těchto 5 měsíců zlikviduje skoro polovinu populace a to se prostě "doplnit" nestačí.
Konec mého názorného příkladu.
2) To razpadnutí rodinných vztahů - nezdá se mi, že by se najednou přerušila všechna rodinná pouta :-). Já bych to dal spíš postupně.

Závěrem
Máme tu něco podobného, jako je šedý drak. Neoriginální, ale slušně popsané. Oproti předchozímu drakovi mi však tento přijde čtivější, proto se u tohoto veskrze průměrného díla (2,5*) přikloním ke známce lepší. Tím pádem 3*

Chrochtal


 Uživatel úrovně 0

vyjádřím se tady u tohoto díla, ale platí to obecně na všechny tvé draky

bohužel už jen samo slovo drak v názvu díla mě nenaláká. protože je to lehce předvídatelné. prostě další do sbírky pravidlových. použití je malé, protože původní sada mě osobně přijde dostačující. to by tu musela být jó vychytávka, abys mě překvapil. a to se zatím nestalo (ani u jednoho). více se mi líbí nestvůry s nápadem, originalitou a jedinčností.

mnoho Pjů draky nevyužívá, má několik málo kusů (většinou moudrých) jako hybače světem. a postavy na nízkých úrovních (do 15. včetně) se s drakem vůbec nesetká. a to je většina družin (ty úrovně).

na druhou stranu. je to všechno psáno čtivě a lehce, rozdíly tu jsou a asi se njade i dost takových, kteří na takové bestie čekají, protože chtějí mít kompletní sbírku všech *barevných* trofejí.

takže já bych dal 2* u tohoto díla i u díla šedý drak. ale necítím se objektivně, protože do našeho světa nezapadá, proto nehlasuji u žádného z nich.


 Uživatel úrovně 0

Příspěvek "Šedý drak" jsem ještě nečetl. (ale hned se na něj dostane)
K tomuto dílku: Je to vcelku povedené, ale řekl bych, že se bude hodnocení u dalších draků snižovat, jestli jsem pochopil to 2. ze sedmi!
K nočnímu bestiáři: Věděl bych dokonce draka. Bohužel vzácného-černého draka
Shrnutí:
Nápad-1,5*
Popis a provedení-5*
Použitelnost-3,5*
Čtivost-4*
Celkem-3,5* ale přikloním se ke 4*