Bestiář

Světýlka (močáloví duchové) Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: 2+1

Útočné číslo: 3+1 (+ obvyklé zranění ohněm)

Obranné číslo: (2+1)=3

Odolnost: 6/-

Inteligence: 15

Velikost: A0

Zranitelnost: magický tvor, ale oheň nic

Pohyblivost: 10

Poklady: nic

Zkušenost: 100

Bojovnost: 0

Síla mysli: 0

Popis:

Vzhled

Světýlka jsou asi 30 coulů vysoká stvoření.Nemají tělo (respektive hruď a břicho) , proto jsou také tak malá.Největší část jejich těla tvoří kulatá hlava, která má průměr 20 coulů.Zajímavé na ní je, že hlava stále hoří jasně žlutým plamenem.Tento plamen nespotřebovává světýlkám žádnou energii.Nohy také nemají.Avšak mají dvě ruce a na každé z nich čtyři prsty, které spíše připomínají drápy.Jejich těla jsou hnědá, protože však skoro stále hoří plamenem, není jejich původní barva skoro vidět.Na obličeji jsou nejvýraznější oči.Na nich je zvláštní, že jsou vždy stejné jako u utopené postavy, ze které vznikly.Nos je protáhlý asi 5 coulů dlouhý.Ústa jsou plná ostrých zubů, které nevypadávají.Přestože jejich hlava i zbytek těla hoří,v ústech teplo není a proto se tam daří spoustě bakterií.Světýlka jsou přes den nehmotná a neviditelná a nejde na ně útočit.Jsou zalezlá ve svém úkrytu a spí.Ale v noci se zhmotňují, aby mohli buď škodit nebo pomáhat lidem a jde na ně útočit.

Výskyt

Světýlka se vyskytují v močálech,bažinách a v trvale zaplavených loukách.Přes den spí ve svém úkrytu.Tím bývá většinou dutý nebo ztrouchnivělý strom či pařez, který roste ( tleje) v okolí místa jejich výskytu.Ve dne je není možno nalézt, protože jsou neviditelní a spí ve své úkrytu.Svůj úkryt si moc neupravují.Jíst nemusí, protože jsou už dávno mrtví.Přes den jsou zalezlá, ale s příchodem tmy vylézají a provádějí své rejdy v močále.Pokud je slunce zastihne mimo jejich úkryt, tak s první slunečním paprskem , který na ně dopadne, začnou světýlka trpět strašnou bolestí, na kterou nemůžou zemřít.Bolest je trápí do doby, než se dostanou zpět do úkrytu.Místo působení si nevybírají.Prostě se usadí tam kde se utopily ( blíže u vzniku ) .Mohou se maximálně přesouvat v rámci bažiny ( respektive louky či močálu ).Pokud se trošku přesunou je to pouze z důvodu přesvědčení.Blíže u chování.Živočichů v bažině si nevšímají.Pouze s vodníkem vycházejí skvěle.Dovedou se s ním domluvit,mluví normální řečí.Pomáhají si při topení lidí.S vodníkem však vychází jen zmateně zlá světýlka.Zmateně dobrá se mu vyhýbají.

Vznik

Světýlka jsou duše lidí , kteří se utopily v močálu či bažině.Lidská duše, která chce vystoupit z mrtvého těla a pokračovat dále, je zadržena bažinou.Snaží se dostat ven, ale nepodaří se jí to.Proto dlouho bloudí pod hladinou.Ale nemůže nic dělat.Až jedné noci, vždy když je úplněk, se duše promění ve světýlko a může vystoupit nad hladinu.Avšak nemůže ještě úplně opustit močál.Její jedinou šancí je dělat skutky podle svého přesvědčení.Blíže u chování.Místo kde vznikne světýlko, je přímo závislé na místě utopení. Rychlost přeměny duše na světýlko závisí na tom, do jaké skupiny patří postava.

1.Pokud postavu někdo v bažině utopil, tak se při prvním úplňku změní ve světýlko

2.Pokud se postava ztratila v lese a utopila se v bažině,tak se její duše změní na světýlko při druhém úplňku

3.Pokud postava někoho utopila a nechtěně spadla do močálu a tam se utopila.Také to platí pro postavy, které si v bažině sami vzali život ( neplatí pro ty co neměli na vybranou [ ti se přesouvají do druhé skupiny ]).Tak se její duše změní na světýlko až po čtyřech měsících.

Chování

Světýlka se slučují do skupin o počtu 3-8 tvorů.Jejich chování záleží hlavně na přesvědčení.Vyskytují se u nich pouze dva druhy přesvědčení: zmatené dobro a zmatené zlo. Lidí si všímají pokud je buď vyruší a nebo jestli potřebují pomoct, nebo když jim chtějí světýlka uškodit.Skoro všechen svůj čas tráví poskakováním a děláním rejdů (to jsou jejich kouzla).Pokud je lidi vyruší, třeba hvízdáním a potrubováním na ně, závisí jejich reakce hlavně na přesvědčení.Když je zmateně dobré, tak se světýlka snaží ovládat a pokud se to nedá vydržet, tak se ztratí.Když je zmateně zlé, tak se světýlka snaží nalákat rušiče do mokřad.Pokud tam nejdou a nenechají toho, tak se na ně vyřítí.Doráží na rušiče, popalují je a zastrašují je tak dlouho, dokud rušiči nepadnou bez ducha k zemi a nebo neutečou do vesnice.To se samozřejmě týká těch ZmZ.Ty zmateně dobrá nikdy nebojují,vždy ustoupí do hlubší bažiny.Kvůli svému přesvědčení se také mohou trochu přesouvat.Vždy se přesouvají co nejblíže k cestě, která vede u bažiny.Tam se snaží buď lidem pomáhat nebo škodit.Pomáhají hlavně tak, že se objevují, pokud někdo zabloudí, tak, aby ten ztracený nalezl zpět cestu.A škodí tím způsobem, že dělají ve skupině světla, aby vypadaly jako světla vesnice.Takto se jim povedlo nalákat do bažiny již mnoho lidí.

Přesvědčení se jim určí tak, že si světýlko hodí na past -5-ZmD/ZmZ
Použitá vlastnost je "Dobrota srdce".Ta se blíže určuje tabulka skutků a bonusů a postihů.

Skutek bonus/postih
záchrana života +3
vražda -3
darování (pravidelně) +2
loupeže (pravidelně) -2
péče o rodinu +1
pomoc potřebným +1
služba ZkZ postavě -1

V tabulce je velice hrubý výkres činů, které se dají použít.Každý PJ si jich může plno přidat.

Boj

Boj se světýlky je velice obtížný, protože jsou velice inteligentní, bojují ve skupinách a uvědomují si své výhody (noc,bažina).Taktika jak na ně není známá, neboť se většina lidí při styku s ním, dává na zběsilý útěk pryč.Celé skupiny dobrodruhů, které se je vydali vyhladit, zakončili své výpravy útěkem.Jednou z mála vyjímek byl dobrodruh Zarel.Ten utíkal před světýlky velice rychle, ale ona ho dokázala dohnat.Skrčil se u jedné kapličky a doufal v zázrak.Ten se nakonec stal a světýlka zmizela.Dalším zkoušením přišel na to, že se světýlka bojí všech církevních staveb a stavbiček.Kříž (myslí se malý kříž do ruky) je nezažene a ani svěcená vody proti nim není co platné, ale Boží muka je spolehlivě přinutí zmizet.Světýlka mohou pronásledovat pouze v noci (viz výše) a pouze v kruhu 2 mil kolem bažiny. Světýlka sama používají svou osvědčenou taktiku.Pokud jsou k boji vyprovokována, tak zmizí a objeví se blízko postavy.A zaútočí ,maximálně se rozhoří a začnou na postavy dorážet.Pokud se chtějí pobavit, tak si zkoušejí na postavách své rejdy.Viz níže.Bojují vždy do posledního, protože smrt je pro ně vlastně vysvobozením.Ustoupí pokud jejich nepřítel vstoupí do města,vesnice nebo k církevní stavbě.Poznámka:zmateně dobrá světýlka NIKDY nebují a vždy ustoupí.

Zvláštní schopnosti

Rejdy

Vnitřní síla

Je to pro ně to samé jako magenergie pro kouzelníky.Potřebují ji pro provádění rejdů.Světýlkům je udělena na začátku vnitřní síla 12.A ta se jim nezvětšuje a na konci každého měsíce (o úplňku) obnovuje, ale maximálně na 12 vnitřních sil!

Rozhoř

vnitřní síla:viz níže
rozsah:jedno světýlko
dosah:-
vyvolávání:1 kolo
trvání:viz níže

Světýlko může použít svou vnitřní sílu na větší rozhoření.Stojí ho to 1 vnitřní sílu za dvě kola může to dělat tak dlouho dokud mu nedojde vnitřní síla.Pokud světýlko útočí ubírá navíc 2-12 životů za spalování.

Vystraš

vnitřní síla:4 síly
rozsah:1 postava
dosah:1 sáh
vyvolávání:2 kola
trvání:viz níže

Světýlko se vyřítí na postavu a strašně ji vyděsí.Postava si hodí na past odl-7-vyděšení + paralíza/oněmění + paralíza. Postavě mlčení nezmizí má ho až do konce života!Paralýza trvá dvě kola a působí na celé tělo.Tento rejd dělají jen zmateně zlá světýlka.

Vypusť nákazu

vnitřní síla:4 síly
rozsah:1 postava
dosah:2 sáhy
vyvolávání:1 kolo
trvání:viz níže

I když světýlka hoří,je jejich pus studená a daří se v ní spoustě bakterií.Světýlko je může vyslat určeným směrem.Bakterie letí a usadí se na postavě.Uchytí se na ní a nakazí ji nemocí.Nemoc lze vyléčit kouzlem Uzdrav nemocného.Její průběh je že je postava každý den zraňována za 3 životy.Nemoc sama trvá 3-8 dní.

Vytvoř světla

vnitřní síla:36 sil
rozsah:libolný, ale maximálně 7 lidí
dosah:20 sáhů
vyvolávání:5 kol
trvání:5 směn

Světýlko nemá na tento rejd dostatek sil a proto se musí tři světýlka spojit.Toto kouzlo smí použít jen ty ZmD světýlka.Světýlka tento rejd použijí pokud se člověk( skupina lidí ) dostane do problémů.Třeba zapadne v bažině.Světýlka se spojí a vytvoří jakousi osvětlenou cestu skrz suchou zemi, která vede pryč z bažiny.Takto se jim povedlo zachránit již mnoho lidí.

Poznámka:Všude kde jsem napsal lidi, myslel jsem všechny známé rasy.

U oněmění:Postava svou mluvu může získat zpět, když se bude močálu už napořád vyhýbat a bude litovat svých činů.Pokud ji světýlka napadla tak se stačí vyhýbat močálu. Pak se jí po čtyřech měsících řeč vrátí.

A u nemoci:Nemoc se projeví poprvé třetí den po nákaze.Postavě zčerná kůže po celém těle a ztratí 3 životy.Takto to postupuje každý den pokud není nemoc léčena až do konce jejího trvání ( ví PJ).

Děkuji všem co mi pomohli v Dílně a předem se omlouvám za pravopisné chyby a sloh.

Hasiel

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 28

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jeden by neřekl jak se z obyčejné světlušky dá udělat parádní nestvůra do DrD. Je to vážně skvělé. Asi sis s tím dal dost záležet, když jsi pokryl všechny mé dotazy ještě dřív než jsem to dočetl.


 Uživatel úrovně 0

Je to velice dobře použitelné....
Hasiel..tleskám!!!


 Uživatel úrovně 0

Raindancer: Dvě hvězdy? To si ze mě děláš legraci? Nijak zvlášt hratelné? Rušivě to je účel světýlek. Nerad to říkám, ale hlasuješ strašně když se podívám na tvé hlasování. H.


 Uživatel úrovně 0

Vypracované, nijak špatné, ale dle mého skromného názoru nijak zvlášť hratelné, říkejte si co chete, ale něco sem tam je mírně nedotažené a ve hře to působí rušivě. 2*


 Uživatel úrovně 0

:já
1) dobré světýlko se osvobodí tím, že bude pomáhat lidem
2) protože jsem bral v potaz že dramatická většina lidí je neutrálního přesvědčení a toto mi připadlo jako nejlepší způsob
3) u bojovnosti oni neutečou z boje i kdby bojovali proti drakovi
4) toto kouzlo jim totiž nenáleží
5) ne tyto skupiny se úplně ignorují a mají své revíry takže nějaké zachraňování nepřipadá v úvahu
6) přiláká na sebe pozornost světýlek
7) po své smrti mimo bažinu se jeho duše vrátí zpět do bažiny a vznikne nové světélko
8) ne neuvědomují si to

Hasiel


 Uživatel úrovně 0

Jo taková potvurka se mi vcelku líbí, ale mém pár připomínek.

1) Jak se osvobodí ZmZ světélko. Podle tebe se "špatné" světélko osvobodí tak že umře v boji, ale "hodné" se do žádného boje nikdy nepouští. Tak jak se sety mohou osvobodit? Neměli by mít právě oni vědší možnost na spasení duše.

2) Proč není nijak zohledňeno přesvědčení utonulého při určení přesvědčení světélka?

3) Neudává se bojovnos jen u zvířat. A pokud by zde byla není nějako malá, to by stačilo zabít jedno světtélko a zbylá by utekla. Což by se příčilo stím že ZmZ bojují všechny až do své smrti.

4) Proč by nemohli používat ZmZ světélka rejd Vytvoř světla, ale místo toho aby lidi vyvedli ven suchou cestou, tak by je zavedli jště hlouběji do bažiny kde by se jejich možnost na přežití ještě ztenčila.

5) Co se stane kdyš se potkají ZmZ a ZmD světélak okamžitě na sebe zaůtočí, nebo se jen s nadávkamy rozejdou každý jiným směrem. A muže skupině lidí kterým právě škodí "zlá" světelká pomoc ty "dobrá"?

6) Když se člověk zbavý oněmnění co se stane když se vrátí do bažiny (např. nedobrovolně)? Oněmní opět, nebo na sebe přiláká pozornost všech světýlek?

7) Co kdyš se světélko dostane mimo bažinu a je mu zamezena cesta spátky(např. je odneseno mimo a tam zavřen)? Umírá a jeho duše je spasena, nebo umírá a duše se vrací spět do bažiny kde zniká nové světélko?

8) Jsou si světélka vědomi toho že jsou uvězněni a chtějí se dostat na svobodu? A pokud si to uvědomují nenechávají se sami zabijet, nebo se dokonce zabijí mezi sebou?

Jinak se mi zdá příspěvek vcelku povedený a hlavně je to dobrý nápad.


 Uživatel úrovně 0

axel: a to je všchnom¨jen nezdá se mi to tak dobré? Hasiel


 Uživatel úrovně 0

Nezdá se mi to tak dobré, aby to dostalo 4* :-)


 Uživatel úrovně 0

Jistě že se seskupují, jenže nemůžou mít limit seskupování. Bude jich prostě tolik kolik se jich v bažině udělá... Když se tam utopí 10 lidí, tak bude světýlek deset, když jen 2, budou jenom dvě...
Limit je nesmyslnej...
Dilvish


 Uživatel úrovně 0

proklétý Dilvish: samozdřejmě, že záleží na poču utopenců ale pokud jich je víc tak se seskupují.