Bestiář

Dielementus Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Humanoid

Životaschopnost: 1+2

Útočné číslo: -1 + zbraň (většinou jen klacek)

Obranné číslo: (+4+1=) 5

Odolnost: 9

Inteligence: 9

Velikost: A

Zranitelnost: humanoid, ale oheň 2x

Pohyblivost: 18/humanoid na souši, 19/vodní tvor - ve vodě

Přesvědčení: zmatené dobro

Poklady: --

Zkušenost: 40

Bojovnost: 0

Síla mysli: 0

Popis:

DIELEMENTUS

Karavela se zmítala v bouři. Vítr ji hnal směrem na korálové útesy a posádka se vší silou snažila odvrátit hrozící pohromu. Marně. Na úsvitě plavalo na širé vodní planině již jen několik kusů dřeva...

VZHLED

Na jednom takovém kusu přežíval, zázrakem, který si sám nedokázal vysvětlit, jeden z trosečníků. Vítr a proud ho pomalu hnaly k jednomu z ostrovů. Byl vyčerpán, takže jen ležel na vodě, opíraje se o své dřevo. Na pláž ho příboj vynesl někdy zvečera. K smrti unaven zůstal ležet na břehu. Nevěděl, jak dlouho takhle ležel, když uviděl, že se k němu blíží jakási podivná postava. Její tělesné proporce neodpovídaly ničemu co znal, a že toho nebylo málo... Bytost přišla až k němu a sklonila nad něj svou jakoby rybí tvář. Antropolog a zoolog, profesor Gregor Tyffyn hořce zalitoval, že se mu utopil poznámkový bloček.

Dielementus je malý humanoid. Běžnému člověku je asi po pás (tj. něco kolem 150 coulů). Namodralá pokožka je zcela bez chlupů, hlava bez vlasů. Končetiny jsou proti tělu dlouhé a mohutné. Mezi prsty na rukou i nohou mají dielementové plovací blánu a prsty umí roztáhnout více, než je u humanoidů běžné. Plocha dlaní a nohou je také větší, než by člověk čekal. Výška hobitího mladíka, ale dlaň krolla. Ústa s fialovými rty jsou plná malých ostrých zoubků. Mají štíhlé, jakoby rybí tělo. Jejich oči mají šedomodrou barvu a podobně jako ryby je téměř nikdy nezavírají ani nemrkají ( s vyjímkou krátkého spánku). Na rozdíl od ryb ale mají oční víčka.
Struktura mluvidel umožňují artikulovanou řeč, ale jejich přirozený jazyk se od lidských forem dorozumívaní hodně liší.

PŘIROZENÉ PROSTŘEDÍ

"Dielementové, jak jsem se rozhodl je nazývat, se mě ujali a pozvali do své v úvozkovkách ´vesnice´. Tedy, nebylo to tak jednoduché. Jejich jazyk se vymyká čemukoli, co jsem kdy slyšel. Domlouvali jsme se tehdy spíše posunčinou. Jejich vesnice stála na břehu hlubší laguny, ve které skotačila malá dielemenťátka. tehdy jsem poprvé spatřil, jak jsou ve vodě úžsně obratní. Mohou být mezistupněm mezi rybou a humanoidem?" (Profesror Gregor Tyffyn: Můj rok mezi dielementy)

Přirozeným prostředím jsou pro dielementy korálové ostrovy. Usidlují se na březích lagun a mělkých zátok. Jejich vztah k vodě je velmi vřelý. Jsou sice schopni vydržet pod vodou i několik desítek minut, ale zpravidla nebudují sídla, na která by se nebylo možno dostat po souši. V jedné komunitě - vesnici - žije asi třicet dielementů.
Válku dielementové v podstatě neznají. Mezi sebou se téměř vždy dohodnou a na jejich území málokdy zavítá příslušník jiné rasy.

ZVLÁŠTNOSTI VZHLEDEM KE STAVBĚ TĚLA

"Asi po čtvrt roce jsem už celkem obstojně zvládl základy jejich jazyka, a právě tehdy se mi naskytla vyjíměčná příležitost k bádání. V relativně mladém věku byl usmrcen jeden z příslušníků kolonie. Zřejmě se jednalo o nějaké uštknutí. Dielementové nemají žádný pohřební ritus, takže jsem mohl provést pitvu. Měl jsem pouze improvizované nástroje vlastní výroby, ale výsledky pitvy předčily má očekávání. Oběhová soustava mnohem hustší, a tedy méně vytížená, než jsme byli zvyklí od jakékoli popsané rasy nebo živočicha. Gigantické čtyřkomorové plíce s celkem devíti laloky. Už chápu, proč vydrží pod vodou tak dlouho. Stehenní a pažní svaly jsou skutečně mohutné. Trávení uzpůsobeno k požívání ryb za syrova včetně malých kostí. Při studiu dlaní a prstu jsem objevil jakési relikty drápků, které jim zřejmě pomáhají při lovu. Úžasné! Stále si nejsem schopen vysvětlit jejich modré zbarvení pokožky. Pokud se jedná o zbytky ochraného zbarvení, potvrzovalo by to moji domněnku o mezistupni mezy rybou a humanoidem." (Profesor Gregor Tyffyn: Můj rok mezi dielementy)

Dielementové nemají žábry, takže nejsou schopni života ve vodě, ale vzhledem k velkému objemu svých plic a kyslíkové nenáročnosti svého těla, jsou schopni vydržet pod vodou skutečně dlouho. Přesné údaje chybí, ale povídá se, že až hodinu. Zdravý dielementus se rozhodně neutopí téměř nikdy (nepočítáme-li případy násilného utopení nebo nemožnosti pohybu pod hladinou). Potápění zdéli patnácti minut není vyjímkou. (Pro PJ: Dielementus vydrží pod vodou tolik směn, kolik je počet jeho životů lomený dvěma. Až po dalších 1k10 kolech se začne topit, a to ještě poloviční rychlostí, než běžný suchozemec.)
Velké dielementí oči jsou velmi dobře uzpůsobeny k vidění pod vodou. Běžný dielementus vidí ještě celkem slušně v místech, kde postavy už dávno vidí jen černou prázdnotu. (pro PJ: Pro dielementy platí podobná tabulka postihů za hloubku jako pro běžné suchozemce s tím, že ale dostávají postih až při hloubce 30 sáhů. Tam je postih -1, při 40, -2 atd...)
Další velkou zvláštností je, že dielementové jsou trojpohlavní. Tedy pro vznik nového jedince je potřeba "spolupráce" tří dielementů různého pohlaví. Je tomu tak zřejmě proto, že genom dielementů je tak složitý, že by v případě reprodukce dvěma jedinci neúměrně vzrostlo riziko chyb. Zřejmě proto tři pohlaví.

"Je smutné, že profesor Tyffyn, zřejmě kvůli prudérnosti doby v níž žil, více nerozepsal o rozdílech mezi třemi pohlavími dielementů. Velká škoda." (Ediční poznámky ke čtvrtému vydání Roku mezi dielementy)

OBŽIVA A MÍRA ŘEMESLNÉHO ROZVOJE

"Blížilo se datum prvního výročí katastrofálního konce naší plavby a já se rozhodl nějakým způsobem se od dielementů dostat. Nejjednodušším řešením byl vor. Dielementové se zájmem pozorovali mé snažení. Nejsem žádný řemeslník, ale oproti nim mám o dost obratnější ruce. Asi po měsíci snažení jsem konečně mohl vyplout. Srdečně jsem se rozloučil s náčelníkem a celou osadou a nstoupil jsem dlouhou pouť k domovu." (Profesror Gregor Tyffyn: Můj rok mezi dielementy)

Dielementové se nejčastěji živí rybami. Jsou díky své rychlosti ve vodě schopni rybu ulovit vlastníma rukama. Ryby požívají syrové, oheň ostatně nepoužívají vůbec. Nesvědčí jim. V nějakém větším řemeslném rozvoji jim brání stavba jejich rukou. Prsty jsou uzpůsobené spíš k plavání, než ke vládnutí jemné motoriky. Dielementové si umí vyrobit jakési přístřešky z palmových listů, které jsou však velmi chatrné a musejí být často stavěny znova (přibližně po každé větší bouři). Nedělejte si o nich iluze, je to jen několik vzájemně o sebe opřených klád, pokrytých palmovými listy. Umění používat provazy, či jiná pojiva dielementové dosud neovládli. Dál řemeslný rozvoj v podstatě nesahá.

PŘIROZENÍ NEPŘÁTELÉ

Dielementové se vždy potápějí jen vlastní silou, nikdy nepoužívají závaží nebo jiné pomůcky. Hlubinné stvůry tedy jejich nepřáteli nejsou. Dielementové loví v relativně malých hloubkách (tak do 25 sáhů). Jejich nepřáteli jsou tedy spíše dravé ryby vyskytující se na mělčinách, tedy například obligátní žraloci. Na zemi jsou nebezpečí dravců ušetřeni. Na korálových ostrovech velcí dravci nežijí, takže maximálně občas nějaký dielementus padne za oběť hadům nebo pavoukům.

EPILOG: Profesor Tyffyn nikdy neprozradil zeměpisné souřadnice ostrovů na nichž zkoumal dielementy. Vždy s odkazem na nešetrné zacházení s nově objevenými druhy.

Poděkování

Děkuji všem, kteří mi pomohli v Moudré sově, to jestl Hasielovi, Elwinovi a zejména Spiritovimortovi (nevím, jestli je to takhle správně... Prostě 3. pád od spiritusmortis). Díky

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Omlouvám se, že reaguji až teď. Byl jsem o víkendu mimo.

Nedefinoval jsem, krátký spánek. Chyba. Dielementové spí v průměru asi o dvě hodiny méně, než běžný člověk. Důležité je, že po tu dobu zavírají oči.

Trojpohlavnost. Ono to s tím genomem není tak jednoduché. Pokud bys například posuzoval prostý počet chromozómů, tak kapr výrazně vede nad čřlověkem. Co se týče složitosti genomu, tak takováhle bestie klidně může mít složitější genom, než prostý suchozemec.

Chytání ryb holýma rukama. V příběhu s částí pitvy jsem psal, že mají na "rukách" relikty (zbytky) zakrnělých drápků, což jim pomáhá při lovu. Chytit rybu do holé ruky jsem zkoušel.

Nereagoval jsem na všechny, zejména na LA. Ještě se prosím kdyžtak upomeňte.


 Uživatel úrovně 0

Dilvish: Ne to je v pohodě, já jenom nemám rád, když někdo píše dvojsmyslně. A jelikoš to bylo hned po mím zhodnocení tak sem si myslel že je to mířený proti mě, ale v tomto případě se omlouvám já.(...) :)))


 Uživatel úrovně 0

Tony-Z
Já sem na tebe nenarážel, ani si nemyslim, že plácáš nesmysli. Ani se neschovávám za tři tečky-mohla být klidně i jedna(je to zlozvyk)...

Chtěl sem jenom říct, že i přes popsané společenské nedostatky jsou to skvělý nestvůrky, protože v Bestiáři, narozdíl od Novejch ras není potřeba být tolik konkrétní v těchle věcech (i když na škodu by to nebylo, ale komu se chce číst 20tistránková bestie že?) Takže promiň jestli se tě moje úvahová věta na závěr dotkla.
Dilvish


 Uživatel úrovně 0

No chyby byli řečeny a mě se celkem líbí nápad.Takže dam 3 hvězdy a budu čekat jak odpovíš Chrochtalovi a podle toho to zvýším.Hasiel


 Uživatel úrovně 0

Takže tady máme další pěknou nestvůrku, u které jednoznačně převažují klady:

Parametry
Parametry mi přijdou v pořádku, až na jednu drobnou věc a tou je zkušenost. Ta je podle mě až moc vysoká, protože Dielementus zrovna moc silnej neni. Ale jinak parametry odpovídaj. Více méně,

Vzhled
Vzhled je popsanej poměrně slušně, udělal jsem si rámcovou představu jak tahle nestvůrka vypadá, jenom bych chtěl poukázat na pár věcí:
a) 150 coulů není výška pasu dospělého člověka, to je tak 120 coulů, aspoň podle mých odhadů.
b) Jak dlouho asi trvá krátký spánek? To pokud vim nepíšeš.
c) Je jejich kůže nomak taky slizká jako kůže ryb a obojživelníků?
d) Oblékají se nějak?

Přirozené prostředí
Tak tady bych měl taky pár připomínek, ale jinak je tato část rovněž napsána poměrně dobře:
a) První věc je k útržku příběhu v této části. Píšeš tam cituji: "Dielementové, jak jsem se rozhodl je nazývat, se mě ujali a pozvali do své v úvozkovkách ´vesnice´."
Myslim, že jsi nemusel psát "v uvozovkách ´vesnice´" ale myslim, že by stačilo napsat prostě: "pozvali mě do své "vesnice."" Ale to je jenom můj subjektivní názor.
b) Jak se dohodnou, kdo je rozsoudí? To tam jaksi chybí.

Zvláštnosti vzhledem ke stavbě těla
Jejich tělo je mírně řečeno.... zvláštní, a abych tě nezklamal, mam k tomu pár připomínek =-)
a) To, že nemaji žábry ještě neznamená, že nemůžou žít ve vodě, vem si třeba čolky, ty taky žábry nemaj a ve vodě žijou od dubna do října.
b) Nejsem žádnej genetickej inženýr- vlastně genetice rozumim jako koza petrželi, ale tak trochu se mi nezdá, že by:
add1- Dielementové měli složitější genom než lidi
add2- "Spolupráce" tří jedinců znamenala menší riziko vzniku chyby, protože podle zákona schválnosti, čim víc jedinců se o něco snaží, tim víc se toho může pokazit. Ale jinak tři pohlaví nejsou blbej nápad.

Obživa a míra řemeslného rozvoje
Takže je jasný, že se svejma rukama asi nebudou žádný šikulové. Tady jsou moje postřehy:
a) Chytit rybu holejma rukama, no to by sis máknul. Zkoušels to někdy? Asi ne. Chytit rybu do ruky je prakticky nemožný, jednak je děsně kluzká, jednak děsně rychle manévruje a hlavně, tvoje nestvůra má mezi prstama plovací blánu, tzn. že nic nemůže pořádně uchopit. Kdyby chytali tu rybu do tlamy, byl bych ochoten tomu uvěřit spíš.
b) Jak vypadaj domy? Píšeš že je to pár klád zapřenejch o sebe, pokrytejch palmovejma listama. Takže to vypadá jako takovej stan?

Přirození nepřátelé
Tak tady nemám co vytknout, máš pravdu, že na korálových ostrovech asi moc velkých prdátorů nebude

Největší nedostatky
Nestvůra má několik zásadních nedostatků, tady jsou:
a) Absolutně chybí hierarchie. Jak jsou dielementi v kmenu jak bych to... uspořádáni. Jestli existuje něco jako náčelník, jeho strážci, vojáci a tak.
b) Dál chybí rodinný život. Jaký k sobě mají vztah opačná pohlaví, kolik mají za život partnerů, kolik se rodí mláďat při jednom porodu a tak podobně.

Závěr
Tahle nestvůra rozhodně na serveru patří k těm lepším, je slušně napsaná, dokonce jsi zvládl obstojně i pravopis, až na pár výstřelků typu "úsvitě" a "vládnutí jemné motoriky." Nejvíc na příspěvku oceňuju právě popis, který není vůbec špatný, a pak útržky příběhů v jednotlivých kapitolách.
Celkově musím dát téhle nestvůře 4*, protože se mi fakt líbí jak z hlediska nápadu, tak zpracování, doufam, že mě za to nebudete bít.

Chrochtal

P.S.: Příště prosimtě vymysli nějaký jméno, který se líp pamatuje.


 Uživatel úrovně 0

prokletý Dilvish: "tady sme v bestiáři ne v Novejch rasách..." Narážíš tím na něco? Máš snat pocit že tu plácám nesmysly tak to napiš rovnou! Ono totiš humanoid=příslušník rasy a to ke všemu když se někdo pustí do takového popisu! Nejsem žádnej maňas kterej nevý co tu píše, takže buď tak laskav a neschovávej se za tři tečky.


 Uživatel úrovně 0

mně se líbí proložení jednotlivých pasáží útržky příběhu, to je dobré.


 Uživatel úrovně 0

V Dílně sem to už nestih... Tak tady:
Po přečtení na mě udělaly tyhle potvůrky dojem..., po přečtení výtek ostatních musím uznat, že se tomu už tak moc vytknout nedá, ale: Největší chybou je společentví, jaký mají společenství? Víra? Zákony? Vždycky se dohodnou, jak? Někdo je rozsoudí (náčelník), nebo sou to takoví kliďasi že to nepotřebujou?
Ale rozhodně je to nadprůměrná nesvůrka, tady sme v bestiáři ne v Novejch rasách...
Dilvish


 Uživatel úrovně 0

Sociální popis je vcelku slušný ale i ten má mezery, o dost hůř je na tom popis jejich obrané strategie. Bodově bych to vyděl takto:
1) Takže jak velká je jejich kolonie jsou to desítky, stovky, tisíce nebo snad ještě víc?
2) Jejich inteligence jim předpovídá více než jen lovení ryb a stavění primitivních přístřešků z palem. Takto inteligentní rasa již může toužit po víře, poznání jak vlastní historie, tak okolního světa a zcela jistě pak po zvelebování vlastního okolí.
3) Chápu tvoji perspektivu z pohledu trosečníka, na které není nic špatného, naopak je to zajímavé a originální, a to že nepopsal ony tři pohlaví, ale pokud se do něčeho takového pustíš mě by jsi to popsat.
4) Již zmiňovaná obrana, co udělají, když je někdo napadne? Něco přeci udělat musí.
5) Jestli je ti 150-ti centimetrovej člověk tak po pas tak bych od tebe se svejma 185 cm nechtěl dosta přes hubu, protože máš tak 3 metry.
Jako celek a nápad je to příspěvek slušný ale na to že jsou dielementové popisováni spíše jako nehratelná rasa tomu dost chybí. Nápad a světlá místa zde jen stěží vyvažují chyby a mezery. Tohle je nestvůra která neurazí ani příliš nevydrží. Na první pohled a krátké setkání v dobrodružství je velice zajímavá ale na delší kontakt nebo nedej bože boj či jinou sofistikovanější činnost sotva s tímto popisem vystačí.

Verdikt 3*.


 Uživatel úrovně 0

Takže nejdříve vzhled, který sice nehodnotím, ale rád bych se k němu vyjádřil. Jméno rasy (DIELEMENTUS) By měl dle být nad čísly a né až nad nimy. Nadpisy jsou dle mě příliš veliké, a naprosto zbytečně psány velkýmy písmeny.....

To že ti párkrát příběh nebude přímo sedět k nadpisu, již kritizovat nebudu.

VZHLED
Jaště k příběhu- Koukám že rád využíváš ve svích příbězích "vědce".
Pokud má tak mohutné ruce, a nohy neměl by podle toho mít i útok? Přecijen -1 na něco takovýho dle mě málo. Jinak je to pěkně popsáno.

PŘIROZENÉ PROSTŘEDÍ
posunčinou. - Nehodí se tam spíše "Posunkami rukou a hlavy" ?
Mohl jsi ho více rozepsat, třeba zdali jsi nebudují sídla která jsou mírřně ve vodě....

ZVLÁŠTNOSTI VZHLEDEM KE STAVBĚ TĚLA
pohřební ritus, ??? snat rituál ne?
(Profesor Gregor Tyffyn: Můj rok mezi dielementy) Už jsi psal kdo stroskotal, a je zbytečné to psát podruhé.
Tři pohlavý, hmm zajmavý nápad, ne, skvělý nápad.

OBŽIVA A MÍRA ŘEMESLNÉHO ROZVOJE
K příběhu, už vidim nějakého profesora, jak se odhodlá vyplout na moře na voru, a pochybuji že pokud by se odhodlal tak by přežil.....
Dle mě by toho mohli zvládnout více.

PŘIROZENÍ NEPŘÁTELÉ
Myslíš že na ostrovech u korálových ostrovech, nežije nic většího? Žádný dravci? Já bych řekl že více než jen hadi, pavouci a jiná verbež.

Helemese
Na začátku píšeš Jejich oči mají šedomodrou barvu a podobně jako ryby je téměř nikdy nezavírají ani nemrkají ( s vyjímkou krátkého spánku) ale nikde už nepíšeš jak dlouho spí.
A myslím že tam toho bylo více.

Závěr
Je to výborný nápad, ale udpěchyný, sice i takhle velmy dobře popsaný, ale je to dle mě nedotažené.