Alchymista

Alchymistova Přesnost Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Alchymistova Přesnost

Anotace: Všichni mohou pít lektvary, házet ohnivou hlínu a používat očarované předměty stejně dobře jako Alchymista. Na rozdíl od něj ale mohou používat i další své schopnosti. Není proto moc důvodů, proč by to měl být zrovna Alchymista, kdo bude v boji vrhat hlínu, a je tím pádem odsunut na vedlejší kolej, resp. na tovární kolej zásobovačů družiny. Od nynějška však může alchymista s předměty, které sám vyrobil, získávat zkušenosti stejně jako Válečník se svou zbraní... A to je pak jiná! (I když jen trochu.)

---

Podobně jako Válečník, i Alchymista může získávat zkušenosti s některými předměty, takže je pak v jejich používání efektivnější. To je dáno tím, že Alchymista je zvídavá osoba, která se snaží lépe porozumět všemu kolem sebe. Je tedy více než opodstatněné, že čím lépe nějakou věc zná, tím lépe ji používá, a pokud by měl někdo těžit z Přesnosti, pak právě on.

Zatímco Válečník se specializuje na zbraně, Alchymista se může takto zdokonalit u předmětů vlastní (alchymistické) výroby. Protože jich ale může vyrábět hodně a ne všechny fungují na stejném principu, je nutné podrobně si vypsat, o kterých předmětech je řeč a jak přesně se u nich Přesnost projeví.

Nejprve si však v bodech shrneme obecná pravidla:

1) Alchymistova Přesnost se, na rozdíl od Válečníkovy, nemusí týkat jen konkrétních, jedinečných předmětů. Alchymista může v určitých případech dostat bonusy za zkušenosti získané s předmětem obecně, například s ohnivou hlínou. Bonusy za Přesnost se sčítají za každé použití ohnivé hlíny a při každém použití ohnivé hlíny se také aplikují. U všech předmětů bude specifikováno, zda musí jít o jeden konkrétní výrobek, anebo se Přesnost vztahuje na všechny tyto předměty obecně. Stále platí, že pokud se má Přesnost vztahovat ke konkrétnímu předmětu a ten se ztratí, Alchymista k jiným předmětům stejného druhu bonus nedostane.

2) Válečník dostane bonus za 1000 nasbíraných zkušeností a pak další za celkem 4000 (1000 + 3000) zkušeností. Alchymista také dostane první bonus za 1000 nasbíraných zkušeností, ale pak dostane ještě dva bonusy vždy po dalších 2000 zkušenostech. Maxima tedy dosáhne na 5000 zkušenostech celkem (1000 + 2000 + 2000). Nicméně je potřeba zmínit, že většina předmětů nemá tři stupně bonusu, ale třeba jen jediný na 3000 zkušenostech celkem, jak bude vždy podrobně rozepsáno.

3) Přesnost se NIKDY nevztahuje na alchymistické předměty, které si alchymista nevyrobil sám nebo u jejichž výroby alespoň nepomáhal. A Přesnost se VŽDY počítá jen pro použítí alchymistou, který je vyrobil nebo s jejich výrobou pomáhal, nikým jiným.

4) U Válečníkovy Přesnosti se zkušenosti braly v úvahu jen tehdy, když byly získány v boji. To platí i pro mnohé alchymistické předměty (třeba očarované zbraně), ale pro mnohé také ne (například pro detekční hůlku). Nemá smysl rozlišovat to striktním pravidlem, sami si prostě položte následující otázky: "Pomohl mi tento předmět nějak při získávání zkušeností? Hrál svou roli při jejich získávání? Je logické, aby mi tyto zkušenosti pomohly ve zlepšení zacházení s ním?" Nicméně...

5) ... Předmětům, s nimiž by se jen těžko získávaly zkušenosti, protože se nedají použít v boji a za činnosti s nimi spojené obvykle mnoho zkušeností také není, je možné dávat zkušenosti (v odhadnuté míře) i tehdy, když je nezískala postava. (Kupříkladu za otevření truhlice obvykle zkušenosti nerozdáváme, ale alchymistova Píšťalka za to nějaké zkušenosti pro Přesnost dostane.)

A teď už hurá na konkrétní případy aplikace Přesnosti...

Seznam alchymistických předmětů

... u nichž se dá Alchymistova Přesnost aplikovat, včetně potřebných informací k témuž

1. - 5. úroveň - Začátečníci

Svitek Ochrany před...
Konkrétní předmět: Ne
3000 / 5000 zt: Past při pokusu projít bariérou se zvyšuje nejdříve o 1 a poté celkem o 2.

Svitek Ochrany před kouzly
Konkrétní předmět: Ne
1000 / 3000 / 5000 zt: Výsledná pravděpodobnost selhání kouzel se zvyšuje o 3 / 7 / 10 % celkem.

Detekční hůlka
Konkrétní předmět: Ne
3000 / 5000 zt: S hůlkou můžeš nyní ujít až 12 / 15 sáhů a otočit se o 180 / 270° v jednom kole.

Píšťalka
Konkrétní předmět: Ne
1000 / 5000 zt: Otevírání zámku se zkracuje ze 3 kol na 2 / 1 kolo.

Meč noci
Konkrétní předmět: Ano
3000 / 5000 zt: Původní Meč noci má SZ 13 proti nemrtvým a 7 proti ostatním. Přesný Meč noci má proti nemrtvým SZ 14 a posléze 15.

Plášť
Konkrétní předmět: Ano
1000 / 3000 zt: Dosah schopnosti Pláště vycítit nebezpečí přicházející zezadu se z 10 sáhů zvyšuje na 15 / 20 sáhů.

Ebenová hůlka
Konkrétní předmět: Ano
3000 / 5000 zt: Výsledná Past na Obratnost je po konečném součtu o 1 / 2 nižší.

Elfí boty
Konkrétní předmět: Ano
1000 / 3000 / 5000 zt: Alchymista se ve svých Elfích botách pohybuje tiše jako Zloděj na 3. / 4. / 5. úrovni.

Létající koště
Konkrétní předmět: Ano
3000 / 5000 zt: Maximální rychlost koštětě (bez zatížení) se zvyšuje na 90 / 100 sáhů za kolo.

Bomba
Konkrétní předmět: Ne
1000 zt: Alchymista dokáže nastavit délku doutnáku až na 4 kola.

Ohnivá hlína
Konkrétní předmět: Ne
1000 / 3000 / 5000 zt: Útočné číslo pro přímou střelbu se zvyšuje o 1 / 2 / 3. Při nepřímé střelbě se snižuje Rozptyl o 1 / 2 / 3.

6. - 15. úroveň - Pokročilí

Předmět s útočným démonem
Konkrétní předmět: Ano
1000 / 3000 zt: Démon přidává další +1 k SZ nebo +2 k Útočnosti / +2 k SZ nebo +4 k Útočnosti, případně +1 k SZ a +2 k Útočnosti. Stále však platí, že bonus nesmí přesáhnout dvojnásobek původní hodnoty zbraně. (Ale pro mě za mě, proč ne, Alchymista stejně nebude v boji efektivnější než Válečník...)

Předmět s obranným démonem
Konkrétní předmět: Ano
3000 zt: Démon přidává další +1 k KZ. Stále však platí, že bonus nesmí přesáhnout dvojnásobek původní hodnoty zbroje.

Předmět s démonem proti...
Konkrétní předmět: Ano
3000 / 5000 zt: Zvýší se buď bonus proti vybraným nestvůrám, anebo proti všemu ostatnímu, v každém případě +1 k SZ. / Bonus proti vybraným nestvůrám i bonus proti všemu ostatímu se zvýší o +1 k SZ.

Rachejtle
Konkrétní předmět: Ne
1000 / 3000 / 5000 zt: Rozptyl se snižuje o 1 / 2 / 3.

Líčení pastí
Konkrétní předmět: Ano
3000 zt / 5000: Dostatečně zkušený Pyrofor může snížit nápadnost pastí až o 5 / 10 %.

16. - 36. úroveň - Experti

Na žádný z předmětů či démonů těchto úrovní (samozřejmě vyjma těch, co se vyskytují už níže a další úrovně je jen posilují) se Přesnost nevztahuje.

Závěrem

Ano, Přesnost je de facto mechanismus, který by se dal uplatnit stejně u každého povolání. Proč by každý nemohl být lepší v používání právě toho svého vybavení, na které si už zvykl? Berte ale prosím na vědomí, že cílem tohoto příspěvku je především alespoň trochu posílit alchymistu. Praktický dopad většiny úprav možná není úplně kulervoucí, ostatně o úplné řešení se tato schopnost zdaleka nepokouší, ale jde už o ten samotný pocit, že Alchymista může konečně svoje předměty používat přece jen o něco lépe než ostatní. A právě proto vás prosím, abyste přimhouřili obě oči a uznali, že něco jako Přesnost sedí nejlépe právě k nim.

Teď už zbývá jen popřát vám vše nejlepší do hry a poděkovat za přečtení mého příspěvku. Za pomoc v MS výjimečně neděkuji, neboť jsem psal dílo rovnou do formuláře. Děkuji tedy alespoň všem, kteří se kdy na serveru účastnili diskuzí na téma Alchymisty a tím pomohli této myšlence vykrystalizovat.

- V noci na 23. února 2012 sepsal N.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Folc:
a) když jsme u toho, zručná aplikace lektvaru spolubojovníkovi či protivníkovi sedne spíš k mrštnému zloději či šermíři zvyklému na kontaktní interakci než hloubavému alchymistovi. Ale přivedlo mě to na myšlenku injekční aplikace. Ale to zase nijak nezvýhodní alchymistu.
b) Tohle je přesně to o čem jsem mluvil. Proč takový alchymista chodí na dobrodružství a nečeké v zázemí? Když se hoši vrátí, provede jim údržbu věcí, ale co by měl jako dělat v dungeonu.
c) Super něco takovýho zdůvodňuje výrobu na místě.
d) Proč. A proč by vůbec měli.


 Uživatel úrovně 8

Folcwine: No promiň, ale to už trochu přeháníš. Jako kdyby počítání expů bylo to jediné, co v tom díle je. Pohlavek od Ascelly ještě beru, ale házet tohle dílo na roveň slabotám s jednou hvězdičkou, to si snad nezaslouží.

Už jsem tady řekl dvakrát, že není nic snazšího než expy nepočítat a odhadovat, anebo dát tyhle bonusy Alchymistovi rovnou. Tím se dostaneš okamžitě a bez jakýchkoliv úprav na tvůj bod d). Bezbolestně.


 Uživatel úrovně 5

Dílo má dobrý nápad - zmenšit dopad pro alchymistu v družině tím, že alchymistické předměty v rukou alchymisty jsou silnější než v rukou kohokoli jiného.

Ale autor použil jednu z nejhorších nechanik z DrD a napasoval ji na to.
Proč dělat něco jednoduše když to jde složitě?

Mnohem lepší způsob jak zpoužitelnit alchymistu bych viděl spíše v některé z těchto cest (nebo i více):

a) Alchymista může aplikovat lektvary na sebe nebo na spojence aniž by nepříteli poskytoval výhodu a spojenec ztrácel akci.
Prostě v boji alchymista k někomu přijde a naklopí do něj lektvar tak zručně, že cíl nemá žádný postih.
V Godwikově verzi alchymisty dokonce cíl lektvaru dostal bonus a alchymista to mohl chvatem klopit i do nepřátel (sice s postihy, ale šlo to).

b) Pseudo-trvalé předměty - předmět se musí udržovat jinak cca po dni ztrácí své kouzelné schopnosti. Alchymista je schopen udržovat určitý počet bodů. Slabé předměty stojí na udržení jeden bod, silnější i více.
Kdysi jsem pro DrD1.8 dělal koncepci alchymisty a stál právě na tomto a dočasné magenergii - bod c. A měl i prvky z bodu d a na vyšší úrovni i z bodu a.

c) Magolapač - alchymista má bedýnku z které vždy po půlnoci může vydestilovat něco nestabilní magenergie. Tato magenergie se po jednom dni se vyzáří.

d) Předměty v rukou alchymisty jsou paušálně silnější (bez tréninku, počítání xpů apod).

Neříkám že nelze vymyslet i jiný pěkný způsobit jak obživit alchymistu.
Neříkám ani že systém trvalých magů je úplně špatný a epoužitelný - nepoužitelný je pouze jako hlavní (nebo jediný) mechanismus fungování alcháče.

Cpát do už tak byrokratického alchymisty ještě počítání expů považuji s prominutím za úlet.


 Uživatel úrovně 0

Líbí se mi že alespon někdo myslí na alchymistu i když za něj nehraji. Já osobně neshledávám alchymistu zajímavým a učinným ale možná že tato přesnost přemluví pár hráčů k hraní za alchymistu. :) Dílo je dobré a tak dávám 3*


 Uživatel úrovně 8

Jenom ještě k tomu "alchymysta + jeho výtvor = jakékoliv jiné povolání":

Tím jsem pochopitelně nechtěl říct, že by alchymista měl jakékoliv jiné povolání být schopen zastat, ale aby byl alchymista pro hráče z hlediska využitelnosti schopností a uplatnění ve hře stejně atraktivní.


 Uživatel úrovně 8

Ne že bych měl něco výrazně proti vašim kritikám, od díla psaného do formuláře se to dalo čekat a na žádný zázrak jsem neaspiroval, ale na druhou stranu myslím, že jste zbytečně zklamáni. Alchymistou jsou všichni frustrováni a tak jste od toho díla zřejmě čekali moc. Má to být jen náznak toho, jak by alchymista mohl lépe používat své předměty, jedna metoda, první vlaštovka mnoha jiných úprav. Nemá je všechny zastoupit. Dílo je přijímáno a hodnoceno skoro tak, jako by bylo srovnáváno s úplně novým a lepším alchymistou, o kterém mluví Zdenál. Ale tím být nemá a rozhodně se tak ani netváří.

Administrativa je samozřejmě zlá věc, ale dá se řešit různě. Ideálně odhadem, jak jsem už řekl. Koneckonců, alchymista může mít Přesnost okamžitě a všechny předměty automaticky používat lépe než ostatní.

Přijímám ale kritiku konkrétních bonusů. Faktem nejspíš je, že jsem se už toho nápadu chtěl zbavit, předhodit ho čtenářstvu jako potenciální řešení pro dobrý pocit, a tudíž jsem dílo neměl rozdělané tak, jak mívám jiná. Během obvyklého procesu tvorby by jednoho určitě napadly lepší bonusy a lepší využití i jiných předmětů, ale co už teď nadělám. Jedině že bych napsal toho úplně nového Alchymistu... :B

Beru to jako proplesknutí. Po těch letech tvorby už mě asi začalo nudit tvořit konvenčně a dospěl jsem k názoru, že to zvládnu sám. Evidentně ne. :-)


 Uživatel úrovně 5

Odfláknuté, nepromyšlené, hrr. Takový je můj převažující dojem z tohoto díla.
Na jednu stranu krok správným směrem, jistě, na druhou stranu krok zpět a to především díky získávané zkušenosti a díky nepromyšlenosti jednotlivých bonusů. Ty jsou nasázeny bez ladu a skladu, bez zamyšlení a v jednom případě i proti pravidlům (Meč noci je široký meč, který alchymista alespoň hrajete-li na omezení zbraní/zbrojí používat nemůže, vyrábí jej pro bratry ve zbrani). Délka hořáku je ba přímo trapná, kdyby lepší směs pro výbušninu, větší/regulované škody, možnost směrovaných výbuchů rozličné intenzity, neřeknu ani muk, ale hořák…
Ano, je to krok pro rozvoj, umožnit alchymistovi, aby své předměty používal lépe, než kdo jiný, protože je zná nejlépe. Ale zt jsou špatným směrem – jednak z pozice PJ, i válečnická přesnost je zastaralý mechanismus (mám dva válečníky, každý má svou hlavní zbraň, zálohu v podobě tesáku a dýky, případně ještě jednu velkou záložní zbraň, pokud má čarovnou mimoprostorovou pochvu aka Pytel beztíže, třelnou zbraň, na toto sbírají zt, už tak to je otrava, byť to za mne dělal excel, jen jsem naťukala jaké zranění jakou zbraní kdo způsobil. Ale hlídat až několik desítek alchymistových předmětů, zvažovat, jak moc který využil, kolik by si za to vysloužil, jak šikovně s ním zacházel…to je zlo, šílená administrativa, kterou na původním DrD nenávidím.) Mnohem snazší je hlídat prostý počet použití, počet sezení, kdy něco z toho použil, či počet vyrobených předmětů tohoto druhu (byť to už zase svádí k „faremní expů“ méně vyzrálými hráči).
Jinak u lektvarů – proč si nevzít inspiraci s geniálního alchefága? S počtem požitých/použitých lektvarů daného druhu alchymistovo tělo dokáže účinněji pracovat s magií v něm obsaženou a zareagovat lépe, přizpůsobí se jí. Lektvary v jeho těle mají delší trvání, jejich účinek je nějakým způsobem posílen či v případě nějakého mimořádného úspěchu obojí (takto mám nastaveno jedno „magické spodní prádlo“, které reaguje na do těla přijímané lektvary a umocňuje/prodlužuje účinky či udělá něco nepředvídatelného, ač na to je pouhých 10%, stává se to nějak často…aspoň je legrace…). Druhou cestou na lepší zužitkování lektvarů je dávkování (to i v případě jedů), ale to už zase zavání zbytečnou administrativou, pokud to nevyřešit nějakým jednoduchým hodem k% - povedlo se ti optimalizovat dávku pro sebe, ušetřil jsi tolik a tolik magů/surovin.

Problém alchymisty je obdobný problému chodce – jedná se o chodící rezervoár něčeho. U chodce se nám problém podařilo vyřešit/obejít. U alchymisty je to o delším zamýšlení. Obecně je alchymista určen pro určitý typ hráčů – hračičky. (jak jsem psala před časem u PJP) Lidi, kteří se aktivně snaží vymyslet použití svých schopností v konkrétní situaci, schopné řešit za pomoci svých výrobků, či s nimi improvizovat. Pravidla jsou pouhým základem od kterého se odpíchnou a pro konkrétní situace se snaží pravidlové předměty uzpůsobit situaci na tělo (třeba prostým nastavením délky hořáku). Takto alchymista hratelný je a takto by mě ho opravdu bavilo hrát. Je třeba dostat od PJ prostor (omezit to „tohle nesmíš, tamto nespíš, protože v pravidlech je to tak a tak“), a pak už si jen hrát. Dva, možná tři z mých hráčů by tohoto přístupu byli schopni, smutné je, že právě hráč alchymisty je konzumním hráčem, vyrobí co se mu řekne, ani své možnosti vlastně nezná. Aspoň je skutečným bitevním kolosem – parádní životy, skvělá obrana a dobrá hůl, slouží za živý štít pro kouzelníky, případně je schopen sám blokovat nepřítele, než se na jeho stranu dostanou úderní válečníci. A když přijde na střelbu, vzhledem k tomu, že nemáme zloděje, nikdo se mu nevyrovná (teda jo, ale jen díky strašlivému vybavení v rukou jednoho z šermířů).
Při používání „zhratelněného vidění magenergie“ dokázal skutečně efektivně bojovat s neviděnými, odhalovat magické vybavení, když na to přijde má předpoklady prohlédnout iluze, či pasti, spatřit ochranná kouzla na nepříteli…jenže to do prčic neumí používat, neumí si na to vzpomenout a chtít to, co mu nenacpu za náhodný postřeh, to nemá. A tak to vypadá, že válečník má detekční předmět s daleko horšími pravděpodobnostmi než alchymista a používá ho a alchymista nic. Jednoho pak ani nebaví něco pro něj rozvíjet…(protože nedělám věci pro obecné dobro a rozvoj DrD, ale pro sebe, co potřebuju).

Budu zlá, toto dílo ode mne za 2*, pro strašlivou odfláknutost, nedomyšlenost, administrativu, kterou to cpe chudáku PJi, a „agresivní sloh“, který se mi vůbec nelíbí :-) byť při lepším pojetí má nápad rozhodně na víc. Nezavrhuji nápad díla, vůbec ne, jen…dotáhnout, promyslet, zvážit co které bonusy udělají, jaký to bude mít účinek na hru, ne jen od oka naplácat něco, co se „hodí“. Více využít komunikaci s démony pro světy, kde jsou, jemnější práci s jedy a lektvary, stupňování za přidaných hodnot účinků i „běžných předmětů“,
Nakoupit předpřipravené předměty opravdu může každý, mít je po ruce zrovna když jsou potřeba je třeba alchymista, a navíc využít je tak, jak to nikdo nečeká, to je pravý alchymista :-)


 Uživatel úrovně 5

No, přijde mi to jako trochu nešťastný pojetí dobrýho nápadu. Alchymista by měl mít výhodu v používání svých výtvorů. Už tady by IMO mělo přijít zamyšlení nad tím:
1. U kterých.
2. Proč.
3. Co s tím v DrD

Takže:

1.Kouzelné předměty s démonem.
2.Protože se dá předpokládat že s démony umí komunikovat lépe než ostatní povolání.
3. Dost problém je, že DrD žádný mechanismus pro to jak si postava s démonem rozumí nemá.

1. Lektvary.
2. Protože je snáz schopen odhadnou dávku která mu dá potřebné schopnosti.
3. DrD opět dávku neřeší. Obecně, měl by mít možnost lektvar personifikovat, tzn. že jej připraví přesně pro konkrétní osobu (např. sebe) na kterou bude mít lepší efekt.

1. Výbušniny etc.
2. Tady jde spíš o to jestli pochopení vnitřních mechanismů vůbec může pomoci. Nastavení délky hoření doutnáku, sorry ale to je výsměch.
3. Opět, DrD neřeší jestli může mít něco lepší efekt.

Je to spíš nástřel. Dalo by se pokračovat.

Kostrbaté řešení mě napadá že by se v daných případech házelo na úspěch, kde by měl alchymysta zdůvodněnej bonus. Ale v principu, tak kde jde o prosté fyzické zacházení s předmětem neexistuje důvod proč by měl sbírat zkušenosti jen alchymista a nikdo jiný.

Takže závěr: Dobrý nápad(v kontextu špatného pojetí alchymisty), bohužel blbě pojatý. Ale nechci to jen kritizovat, tenhle mechanismus je jednoduše přejatej od válečníka, pokud nad tím hráč s PJ nebudou přemýšlet, může to fungovat dobře.

Takže toliko k současnýmu stavu.




Autorův záměr v kontextu se současnými pravidly a většinovým pojetí alchymisty chápu.
Ale obávám se že je v současně úplně blbě pochopenej aůchymista v DrD. Když jsme u toho, mám pocit že tohle nepochopení je společné pro všechny hráče alchymistů se kterými jsem hrál i autory pravidel. Celý je to o tom že alchymista by měl být (IMO) víc McGyver, poradit si na místě.

Jeho síle by měla být v tom že vytvoří to co je potřeba, tam kde to je potřeba a pokud možno rychle. Redukování na chodící pokladničku lektvarů, výbušnin a ten od koho se somrují kouzelné předměty... Já třeba nikdy nepochopil proč postava alchymisty, tak jak je dělaná v DrD chodí vůbec na dobrodužství.

Používání vybavení alchymistou pak bývá většinou trapné už jen proto že v družině má k použití předpoklady vždy někdo jinej. A tohle to je základ nesmyslnosti tohoto dílka. To totiž není problém k narovnávání. Problém je to že je snažší si připravovat věci předem a tím pádem je alchymista v dobrodružství zbytečnej. Alchymista nemá být ten který díky vybavení dorovnává schpnosti ostatních. Alchymista má být ten, který dokáže na místě vyrobit to co je potřeba.

Pokud má nějakej příspěvek do rubriky alchymysta smysl, pak je to nově napsané povolání alchymista.


 Uživatel úrovně 5

Zvažoval jsem nad uschopněním alchymisty v družince, ale pravda, že až různými čachry machry ve specializacích (a nemyslím tím jen použití výbušných směsí, které pyroforovy mohou přidat na akčnosti už teď)
Využitelnost Alchymisty je také v tom, že může zkoumat předměty, zdali nejsou magické + třeba, neleží li na nějakém místě kouzlo (vezmeme li v potaz "zhratelněné vidění magie") což žádný CP alchymista zastat nemůže a postavy, kterým tak můžete servírovat artefakty jeden za druhým nic nepoznaji, možná pokud si nehodí válečník na poznání artefaktů, které u mě funguje stejně jen na zbraně a zbroje.

Jinak celkově je to dobrý nápad, ale tak úplně asi neřeší alchymistův problém. Navíc by nemělo dojít úplně ke srovnání alchymysta + jeho výtvor = jakékoliv jiné povolání, aby se pak neskládaly družinky jen z alchymistů, kteří by se postupně pomocí magických předmětů boostovali a pak to byla družinka kde je každý válečníkem, kouzelníkem, hraničářem i zlodějem...

Jinak Nathako - u Pyrofora - použití jedů a protijedů - zvýšení pasti, protože ho ví přesně jak kolik a snad i kam. Snížení rozpoznatelnosti tím, že jed dá do něčeho s podobnou chutí, vůní či barvou.
Talismany - snížení spotřeby magie při jejich použití / zvýšení účinku.


 Uživatel úrovně 8

KILLMAN: To můžeš přinejhorším řešit i odhadem... :-)