Alchymista

Trpasličí topaz Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Vycházím z pravidel DrD 1.6 PPZ.

Cena: 25zl (0,1mn)

Vzhled: Tento karmínově červený kámen má čirost něco okolo 60% což znamená, že dívat se přes něj, je jako dívat se přes mýdlovou vodu.

Využití: Trpasličí topaz se nejčastěji používá na přípravu stopovacího lektvaru (viz. níže). Dají se z něj ovšem dělat také nádherné šperky a vylouhovat z něj magenergii také není žádný problém (15-20 magů).

Stopovací lektvar

magenergie 15 magů
suroviny 30 zl
základ červené víno, trpasličí topaz
trvání 6 směn
výroba 5 kol
použití hned po požití
barva/chuť/zápach 100/75/90

Příprava: Jedinou výhradou k přípravě tohoto lektvaru je nutnost připravovat ho za přítomnosti červeného světla, dopadajícího na povrch tekutiny (za západu slunce, u ohně, přes další trpasličí topaz), pokud není rudá záře přítomna, lektvar se nezformuje, tak jak by měl a automaticky se z něj stává lehký jed s pastí Odl~5~0/3 + lehká nevolnost po dobu 1-5 směn (barva/chuť/zápach: 80/100/130). Trpasličí topaz by se měl rozdrtit na prášek, ovšem postačí, když se do vína přidá už jako rozemletý (tzn. největší částečky o velikosti 0,3 coulů). Rozdrtit topaz se může zdát jako složitý úkol. V každé trpasličí vesnici, kde se tyto kameny těží, vám tuto službu poskytnou na speciálním hmoždíři zadarmo, přinejhorším za nějaký mírný poplatek. Dá se ovšem koupit i topaz namletý, záleží na vás.

Po vypití tohoto lektvaru je postava obdařena darem vidění stop. Stopy se v očích poživatele vyplní jasně rudou barvou (neplatí pro stopy starší 5 dní), za tmy nevyjímaje, i když z toho mohou bolet oči.

Příklad: Alchymista Harry si vyrobil lektvar na odkrývání stop, jelikož potřeboval vystopovat lupiče svého milovaného rubínového náhrdelníku. Stopy začínaly v jeho kuchyni a pokračovaly směrem přes jeho pozemek, takže pro Harryho nebyl problém je sledovat a nesplést si je se stopami ostatních kolemjdoucích. Harry pilně chvátal, co mu nohy stačili, ale co to? Stopy končili u jedné volně tekoucí říčky malý kousek za vesnickým borkem. (Zde lupiči zřejmě nastoupili na loďku a odpluli). Stopu může zanechat jakákoliv osoba pohybující se po zemi/zdi či cokoliv jako kůň, dostavník atd.

Pozor! Nejedná se o 100% šanci na stopování, pouze o její navýšení této schopnosti. I zde platí pravidlo, že za každých 24 hodin, co byla stopa zanechána, se šance na její nalezení, snižuje o 10%.

Nehraničářské postavy Volná příroda Lehký ternén (sníh, louka ...) 70%
Těžký terén (hustý les, džungle, skály, ...) 50%
Uazvřené prostory Lehký terén (místnost, chodba, ...) 95% *
Těžký terén (schody, dveře, ...) 95% *
Hraničářské postavy Volná příroda Lehký terén (sníh, louka, ...) 100%
Těžký terén (hustý les, džungle, skály, ...) 75%
Uzavřené prostory Lehký terén (místnost, chodba, ...) 100% *
Těžký terén (schody, dveře, ...) 100% *
*Zvýšená šance na stopování v uzavřených prostorách je odůvodněna tím, že za stopu se považuje i tepelný otisk, který je v místnostech za konstantních podmínek velmi značný, na rozdíl od otevřené přírody.

Výskyt: Trpasličí topazy jsou, jak už jistě název napovídá těženy a opracovávány trpaslíky. Těží se v dolech, které se táhnou pod nízkými, ale rozlehlými pohořími zároveň s mithrilem, jako vedlejší produkt. Jsou celkem časté a tak jejich cena není moc velká, pohybuje se něco okolo 25 zl za 0,1 mn.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Poněkud se mi nelíbí již Corvinem naznačená struktura článku. - je to primárně lektvar, topaz je druhořadým.
Pokud by drahokam byl v díle na prvním místě, očekával bych více k jeho popisu č idalší možná využití (talisman) či vlastnosti (štěp, krystalickou strukturu, tvrdost)...
Není to však žádná velká chyba.
Cena je zmíněna zbytečně 2x.
Více bych ocenil zpracování dle PPP - lektvary s nalezením a podobnými drobnostmi.
Velký problém ve vyváženosti apod. pak představuje obsah magenergie v kameni. Cena magenergie je kolem 8zl za mg (zpracovaný, použitelný) - to by dosti zvyšovalo cenu kamene hodně nad uvedenou. Také žádné jiné pravidlové drahokami magenergii neobsahují, a to ani takové jako neexistující rudé diamanty.
Mám-li brát, kámen, jako základ příspěvku, pak je to velká chyba.
Lektvar je jinak pěkný, použitelný, detaily přípravy, vzhledu apod. ho pěkně dokreslují.
Výroba je možná zbytečně krátká (dobu výroby v kolech na rozdrcení kamee, přípravu rudého světla apod. se mi zdá vskutku málo, výroba v kolecj je IMHO určena pro bojově zaměřené výrobky - ohnivé hlíny apod.), ale co už.


 Uživatel úrovně 8

V podstatě způsob jak dodat libovolné postavě schopnost stopovat, za nemalou cenu. Samotný nápad se stopovacím lektvarem považuji za velmi povedený a není mi jasné proč tohle vlastně není lektvar, jen s poznámkou že k jeho výrobě je třeba zvláštního materiálu. Zlepšení stopování je zpracováno střízlivě, líbí se mi že lekvar se hodí i hraničářům.


Se samotným topazem je to trochu horší. Nesedí mi cena, jestli to chápu dobře, 0,1 mn je 15 magů za 25 zlatých? Cena topazu by nejspíš velmi rychle stoupla kvůli velkému zájmu alchymistů. A pak, jde o zvlášť těžko drtitelný materiál? V popisu je poznámka v tomto duchu, ale zdá se že je snadné ho namlít. To mi moc nejde dohromady.