Alchymista

Démon odolnosti Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Démon odolnosti se poprvé vyskytuje v 4. sféře. Zaklíná se do libovolného doplňku, který může postava mít na sobě. Umožňuje zvýšit odolnost proti jednomu z typů zranění - blesk, oheň, chlad, kyselina, sečné, bodné, drtivé. Při povolání ze 4. sféry je každé takové zranění sníženo o 3, za každou další sféru se efekt zvyšuje o 2.

Dílo i s doplňkovým komentářem a budoucím rozšiřováním je zveřejměno na docs.google.com.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Co se munchkinů týče, ať si klidně pocvočkují třeba celou výbavu... Když jim na to PJ dá magy...

A když už, stačí nějaký jendoduchý preventivní zásah typu "počítá se pouze nejsilnější démon" (ať už ze všech démonů odolnosti, nebo jen z jednotlivých typů zranění)

Osobně také nemám nic proti takovéhle specifikaci zranění - dokud je to jasně formulované, tak v tom není problém.

Co se jednoduchosti týče, proč ne. Ať to klidně je jednoduché... Ale tak nějak si prostě myslím, že když už něco posílat do rubriky, tak by stálo za to zamyslet se nad nějakým "bonusovým obsahem" - nějak z toho udělat víc než jen surový nápad... Vyhrát si s různými systémovými způsoby ochrany (je rozdíl mezi "Upravuje zranitelnost B na B/2" a "Snižuje zranění typu B o X"). Možná naťuknout, jak z toho doplňku ten démon postavu vlastně chrání...

Musím však souhlasit s tím, že příspěvek je snadno pochopitelný a okamžitě použitelný, což je nepochybně velké +.

--------------

Rozhodl jsem se příspěvek nehodnotit hvězdami. Je tomu tak proto, že tento příspěvek podle mého spadá do úplně jiné kategorie než aktuální rubrikové příspěvky a tudíž na něj nelze aplikovat stejný metr.


 Uživatel úrovně 8

Aby nedošlo k omylu, můj názor se výrazně neliší od Folcwinova a Fafrinova. Od Folse se liším tím, že mi to nepřipadá ničím průkopnické (spíše odvážné a to já opravdu vítám, potřebujeme krátká díla), od Fafrina zase tím, že nehodlám dávat žádné bonusy za to, že je to krátké (byť mimo hodnocení samozřejmě zaplesám nad tím, že to je hned přečtené a úprava taktéž zabere pár vteřin). Jinak s nimi souhlasím, pouze mi přijde, že takovému slovnímu hodnocení odpovídá jiný počet hvězdiček.


 Uživatel úrovně 0

Dílo není něco, co by mě zvedlo ze židle, posadilo na zadek a měl bych pocit, že je to úžasné a dokonalé. Dosaáhnout toho snad ani takto krátké dílo nemůže. Není to však úmyslem autora, a tak mi tuto strženou hvězdičku snad nebude nikdo vyčítat.
Co se však týče nápadu, (okamžité!) použitelnosti a zpracování, není co vyčítat.
Jako pravidlofilovy mi ovšem vadí použití jiného, resp. úplná ignorave stávajícího systému zranitelnosti(u typů mohla být pro přehlednost uvedena třída, které se to týká) a také ignorace některých tříd zranitelnosti (E). Příspěvek se tímto sice nedostává zcela mimo pravidla, protože z hlediska sfér a vyváženosti to vypadá celkem v pořádku, ale přesto si hvězdu za pravidlovost nezaslouží celou.
A na závěr bonus od Hnutí za krátké a kvalitní příspěvky
(Mohu-li porovnat kvalitu a použitelnost před 5-ti a více lety a nyní, je to výrazně lepší. Díla lze použít.)


 Uživatel úrovně 4

Pardon, ukouslo mi to kus kritiky pod obratem "obranný démon" :) Připíšu později...


 Uživatel úrovně 5

Shadowmage:
Na paměti jsem útočnost měl, ale oproti ostaním věcem jsem ji uznal jako zanedbatelnou v porovnání s ostatními.

Podobně jsem zanedbal možnost, že se to dostane do ruky munchkinů, kteří budou mít jeden amulet a na něm 7 cvočků se zakletými ochrannými démony z 25. a vyšší sféry. Zneužitelnost je také chyba, ale oproti ostatním jsem ji bral jako "zanedbatelná".

Lépe by jsi udělal, kdyby jsi se místo ke schvalovací kritice vyjádřil přímo k dílu :).


 Uživatel úrovně 4

Folcwine: k těm válečníkům s ochranami a bez nich - zkus si simulovat boj jednoho s démonem obranným a druhého s démonem odolnosti proti... ten s vyšším oč má teoreticky větší šanci na nulové zranění při obraně než ten druhý, démon obranný pracuje už ve fázi, kdy hraje roli SZ a síla, ne útočnost. I kdyby redukoval víc ten démon odolnosti, redukuje zkrátka až to zranění po zapracování útočnosti, což mnohdy (např. u těch dvou válečníků) svou roli sehraje...


 Uživatel úrovně 4

Bavíme-li se o tom, že tento démon je v porovnání s obranným silnější, měli bychom také mít na paměti, že obanný démon pomáhá ještě v jedné věci: vyhnout se zranění úplně.

Vysvětlím:
čelíme útoku krollova nemagického kyje o síle 9/+4, naše OČ je (4+3)=7, kožená zbroj bez démona obrany, zato s démonem odolnosti ze 4.sféry. Vynechme hody na oč a úč. Naše zranění bez démona by bylo 2+4=6, s démonem jen 3ž.
Ze 4. sféry lze rovněž mít v brnění obranného démona +2. Pak by to vypadlo takto: naše OČ je už (+4+3+2)=9 a zraněni nejsme vůbec. Obranný démon nám tedy ušetřil o 3ž víc než d. odolnosti.

I tohle je třeba mít na paměti, bavíme-li se o vyváženosti.

obranný démon


 Uživatel úrovně 5

Osobně jsem spíše zastáncem krátkých a výstižných děl a nápadem, avšak pravidlová neucelenost DrD mnohdy neumožňuje napsat dílo jasně, stručně a výstižně kvůli absenci ucelených mechanismů v vDrD.

Srovnejme s nejpodobnějším démonem – obranným, který za 2 sféry přidá 1 do OČ do maxima KZ zbroje (tedy max +8 za rytířskou zbroj a štít). Tedy se jedná o redukci zranění 1 za 2 sféry do relativně širokého spektra útoků (B, C, D).

Toto dílko přichází s užším spektrem ochrany (třetinovým – B, C, D je rozděleno na sečné/bodné/drtivé), ale větším výběrem, proti čemu může chránit (oheň/chlad/kyselina/blesk).

Oproti obrannému démonu je zde výhoda toho, že není omezení na maximální ochranu a je vyšší přírustek ochrany (3+(X-4)*2 místo X/2).

Celkově mi dílo nepřijde jako dobře vybalancované a dle mého nejsou zvoleny zrovna nejšťastnější pravidlové mechanismy. Osobně bych si dílo přestavoval spíše takto:

Démon odolnosti se vyskytuje od 1. sféry. Zaklíná se do zbroje. Umožňuje zvýšit odolnost proti jednomu z typů zranění - blesk, oheň, chlad, kyselina, sečné, bodné, drtivé. Každé takové zranění je sníženo o hodnotu rovnající se pořadovému číslu sféry, z níž byl démon vyvolán.

Líbí se mi myšlenka „obranného démona proti...“, taktéž se mi líbí ochrana před živelnými útoky (a to i když si živly nejsou rovny). Taktéž se mi líbí jednoduché a krátké dílo. Nelíbí se mi použitelné mechanismy a špatné vyvážení démona (válečník s 3 ochranami z 15. sféry je jiným válečníkem takřka nezabitelný).

Jakožto průkopnickému dílu dávám vyšší hodnocení, jinak by to bylo mnohem méně.

***

Komentář autora (převzato z odkazu uveřejněného u díla v době schválení):
Dílo si neklade za cíl získat vysoké hvězdičkové hodnocení. Je to jen přidání pomůcky pro hry těch, kterým nesedí systém zranitelností a spíše používají rozum než literu "zákona" (pravidel). Jednoduchost popisu a použití démonů (místo lektvarů, amuletů apod.) je z ryze praktického důvodu - jak by se to podle mne nejspíš v rozumně uvažujícím světě vyvynulo. Nic víc, nic míň.