Alchymista

Pároví démoni zaklínaní do zbraní Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 7

Do každé ze zbraní dané kombinace je zaklet jeden démon z povolaného démonického páru. Pokud by někdo chtěl používat jen jednu zbraň z kombinace, přítomnost démona se v ní nijak neprojeví - pouze alchymista v ní bude moci vidět polovinu magenergie, kolik obsahuje párový démon jako celek (tzn.: magenergie potřebná ke kontaktu se sférou původu snížená o jedna to celé děleno dvěma a zaokrouhleno dolů). Pokud by však někdo uchopil obě zbraně z dané kombinace, démoni využijí tělo uživatele ke vzájemnému propojení a rázem se jejich působení projeví a to na celé kombinaci.

Př.: Vezměme si krátký meč a dýku a zaklejme do nich párového bojového démona +5/+0/×0/+3 (z 11. sféry). Když někdo bude bojovat pouze krátkým mečem, bude to pořád věcička s parametry 4/-1/-1 a stejně tak samotná dýka bude mít parametry 2/0/-2. Pokud ale někdo vezme obě dvě tyto zbraně najednou, rázem se z toho stane kombinace s parametry 10/0/+6.

Nemusí se jednat pouze o útočné/obranné démony, ale třeba i o démona chodcova meče apod.

Do každé kombinace je zakletý specifický pár démonů, tudíž není možné mít jednu zbraň z jednoho páru a druhou zbraň z páru jiného, i kdyby se nakrásně jednalo o naprosto stejnou zbraň s naprosto stejným démonem.

Pokud by někdo chtěl stvořit kombinací zbraní s párovým démonem jako artefakt, je třeba u obou určit srdce artefaktu. Theurga samotného ale tato tvorba zatíží stejně jako tvorba jediného artefaktu.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Po chvíli přemýšlení jsem došel k závěru, že toto dílo není ničím přínosné(mám buď 2 magické zbraně, nebo jenom 1). Takto složité zaklínání démona se hodí spíše k nebojovým démonům, nebo k skutečně vyjímečným artefaktům, kde se po "propojení" obou zbraní objeví ještě nějaká další vlastnost, ale u 2 "obyčejných" magických zbraní je lepší, jednodušší a ekonomičtější mít 2 démony zvlášť.


 Uživatel úrovně 5

Unknown: Démon teleportace je také vlastně párovým démonem, ale nepoužívá se v boji, proto některé náležitosti autoři vypustili. V díle jsi měl dát přímý odkaz na démona teleportace nebo ještě lépe všechny podobné možné stavy popsat, proto to pomyslné stržení několika hvězdiček.

Firefanatic: Dílo neřeší, zda pokud jeden útočný démon z démonického páru není v dosahu druhého (nejsou v držení jednoho humanoida), zda se démoni chovají jako uspaní (pak zbraň je nekouzelná a zranitelnost je B) nebo démon pouze nepřidvá bonus s SZ (pak i osamocený démon z páru dával zrnitelnost C. Je to jedna z chyb díla - nejde jednoznačně určit. Je to jedna z chyb díla - nejednoznačnost a možnost dvojího, naprosto opačného výkladu.


 Uživatel úrovně 0

Nevidím důvod, proč by démon neměl dávat sám vůbec žádné bonusy.

Nápad: Zde nevidím nic jiného než snahu vytvořit dílo... ale snad se pletu... 40%.
Zpracování: Průměrné, 50%.
Dojem: Hodně špatný, zdá se mi, že motivace k tvorbě díla nebyla příliš "upřímná", 30%.
Použitelnost: Nevím, v čem je tento démon lepší, než obyčejní dva démoni, kromě extrémního případu artefkatů, kde ovšem vzhledem k vyššímu nárůstu bojového potenciálu zbývá méně prostoru pro další efekty artefaktu... imho tohle opravdu každý průměrný PJ má vytvořené ve své hlavě. Domnívám se proto, že dílo je zcela zbytečné a je napsané jen proto, aby bylo. Za inspiraci pro těch pár, které to nenapadne se nehodí dát víc, než 10%.

celkem: 36%, 1*. Osobně nevidím problém charakteristiky takovéhoto démona intuitivně odvodit a problémové případy dílo neřeší.

ad. diskuse:
- Z mého úhlu pohledu jednoznačně zranitelnost C. Zbraň je přece kouzelná, jednou je v ní démon...
- Výsledné paramtery páru kouzelných zbraní zjistit jako sečtení parametrů jednotlivých zbraní (démoni započítáni). K nějakému průměrování démonů myslím není důvod.

Možná, že to, co mě připadá samozřejmé, někomu jinému tak připadat nemusí. Autorovi jen a jen přeji, aby se takoví lidé našli, můj postoj to však nemění.


 Uživatel úrovně 8

Parametry: Velmi se omlouvám - Dopustil jsem se trestuhodné chyby při dělení rozsáhlejšího kompilátu svých myšlenek a zapoměl jsem odstranit návaznosti na "Bojového démona" - který tomuto textu původně předcházel. V textu se tak nejedná o útočného démona SZ +5 ÚT +3, ale o bojového démona SZ +5 OZ +3.

Prchání do sfér: Teď nevím, jak je to řešeno u démonů teleportace, ale domnívám se, že pokud se rozbije jedna část, uteče párový démon i z té druhé.

Zranitelnost: B - démon nemá možnost se tímto způsobem projevit.

Magenergie: Totéž jako u zranitelnosti - není spojení, není kouzlení.


 Uživatel úrovně 5

V pravidlech 1.6D jsem nenašel zmínku o tom, jak se útoční démoni zakletí do zbraně, která se používá v kombinaci s jinou chová. V edici 1.6E se prý háže šance, kterou zbraň z kombinace zásah způsobila (čili který démon se pro daný útok uplatní). Přesné znění neznám, protože nevím o žádném vlastníkovi této nejnovější edice.

Sám jsem u kombinací povolil útočné démony, ale počítal se jen ten slabší z nich (ale maximum se počítalo z kombinace, takže démén z osmé sféry osamoceně přidával do SZ pouze +4, ale pokud byli v kombinaci dvě šavle s démonem z osmé sféry, bonus za démona byl +8. Jinou možností je démony v obou zbraních vyprůměrovat (obě tyto varianty kombinaci zbraní spíše oslabují – dvojnásobná cena, protože jsou potřeba démoni dva). Úplně jinou variantou je sílu démonů v obou zbraních sčítat (když je jednoruční kouzelná zbraň a kouzelný štít, také se účinky démonů sčítají), takže dvě šavle s démonem ze 4. sféry by každá osamoceně měla SZ 8/+2, ale dohromady by měli SZ 16/-2).

Zpět k dílu. Autor nám přiblížil použití varianty párového démona (podobně jako démon teleportace), avšak zapomněl vyřešit několik problémů, které řešení s párovými démony přichází:
- co se stane, když jeden démon z páru je nucen prchnout zpět do sfér (např. po zničení jedné ze zbraní)
- jaká je zranitelnost (B nebo C), když postava bojuje jen jednou zbraní z páru?
- když útočný párový démon má denní magenergii, může postava sesílat kouzla, když drží jen jednu ze zbraní (resp. může chodec kouzlit skrze zbraň s párovým démonem meče, když druhou zbraň nemá u sebe)?
- proč v příkladu je použit démon z 11. sféry, když pro zvýšení SZ o +5/+4 stačí útočný démon ze 7. sféry? (je to zbytečně matoucí)
- je dobré používat pouze pravidlových věcí a příkladů, pokud je to možné – zmínka o bojovém démonovi (reklama na jiné tvé dílo), je sice hezká, ale ne každý, kdo chce využít toto dílo, zároveň chce využít i jiné tvé dílo

Většinou to jsou problémy, na které průměrný PJ najde odpověď, ale i tak to nic nemění na tom, že dílo by mělo být jednoznačné a vše potřebné v něm vysvětleno.

Autor se snažil o vyváženost – si jde do dvou zbraní zaklet jednoho démona (a tím ušetřit magenergii), ale démon zase nepomáhá, pokud obě zbraně nedrží tatáž osoba. Po uvážení nápadu, originality, přínosu pro hru a zpracování jsem po menším přemýšlení došel k horšímu průměru:

**