Alchymista

RP podklad pro vidění magenergie Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

V následujících odstavcích se budu věnovat nedostatečně osvětlené alchymistově schopnosti - vidění magenergie. V současných pravidlech je napsáno jen tolik, že alchymista s určitou pravděpodobností po krátkém zkoumání dokáže přibližně určit, kolik magenergie je ve zkoumaném předmětu. Jak přesně to ale alchymista určuje, o tom tam není ani slovo. Já zde předkládám jedno z možných vysvětlení.

Tak tedy: Alchymisté pro určování obsahu magenergie využívají kyvadélek. Základní alchymistické kyvadélko je v podstatě jen podlouhlý čistý krystalek křišťálu, který je opatřen stříbrným závěsem a šňůrkou či řetízkem aby bylo za co kyvadélko držet. Kyvadélko jako celek může alchymista nosit v kapse či na krku (jako přívěsek). Když alchymista testuje předmět na přítomnost magenergie, vezme konec provázku / řetízku a nechá kyvadélko viset nad daným předmětem. To se pak v případě úspěchu začne pohybovat v kruzích a rychlost, s jakou se bude takto točit, společně s poloměrem kroužků, které bude takto opisovat, podá alchymistovi přibližný náhled na to, kolik magenergie v předmětu je (v případě neúspěchu bude prostě jen viset). Kromě samotného kyvadélka je k detekci magenergie samozřejmě zapotřebí i speciální alchymistický výcvik, spočívající ve schopnosti usměrňování své duševní energie do krystalku, který následkem toho začne reagovat na přítomnost magenergie. Pokud tedy alchymista neuspěje při hledání magenergie, znamená to, že špatně usměrnil svou duševní energii.

Kyvadélko dostane každý alchymista na první úrovni zdarma, pokud ho ztratí, může si nové pořídit přibližně za jeden stříbrňák (u svého učitele nebo v alchymistickém obchodě), nebo si ho dokonce může vyrobit sám, pokud si obstará vhodný kousek křišťálu a kousek provázku.

Tato možnost pochopitelně není jediným možným způsobem jak magenergii detekovat - ve vašem světě mohou alchymisté k detekci používat rozličné další nástroje - namátkou třeba virgule, různé rituály, "chemicky" vypadající zkoušky (přikapávání různých indikačních tekutin apod.), může se jednat o jakousi zvláštní schopnost, kdy alchymista přiloží ruce na předmět, a bude se soustředit na vycítění magenergie, můžete mít dokonce "moderně" vypadající měřící stroje. Je však třeba dbát na to, aby tyto způsoby byly nějakým způsobem omezené pouze na alchymisty - tzn. aby je nemohl využívat i někdo s nealchymistickým povoláním.

Jen pro pořádek dodám, že zkoumání jednoho předmětu trvá jednu směnu, přesně jak říkají pravidla. Co už však pravidla neříkají je to, jak daleko může být alchymista od předmětu, u kterého chce zkoumat obsah magenergie. Já jsem toho názoru, že tato vzdálenost by neměla překročit jeden sáh.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

PinHead: Nesouhlasím. Nemůžeš mít šanci menší, než dávají pravidla. Navíc takhle by vznikl předmět napomáhající k vidění magenergie nic proti - kyvadýlko pomáhá o tolik a tolik % - nebo něco jako spešl dovednost pouze pro alchymisty - využití kyvadélka - ale to máš pak nový předmět nebo dovednost, nikoli "RP podklad pro vidění magenergie"


 Uživatel úrovně 0

Maris: je jednoduché to upravit...alchymista s kyvadélkem má o x % větší šanci spatřit magenergii, bez něj o x % menší.

PinHead


 Uživatel úrovně 5

Naprosto nesouhlasím - pokud by k vidění magenergie alchymista potřeboval kyvadélko - připravil by si toto povolání o jeho základní schopnost jakmile by o tento nástroj přišel (třeba ve vězení, okraden atd.)

To co popisuješ by se dalo užít u nealchymistů jako pomůcka k vidění magenergie (pokud si ji zadováží - to chce popis předmětu, patrně s nějakým tím úzce rpofilovaným démonem) a případně absolvování "kurzu" u alchymisty (aby to zůstalo jako úzký profil).

Pro alchymistu ale tento popis odmítám...


 Uživatel úrovně 4

Díky, to mi úplně vypadlo...:-)


 Uživatel úrovně 8

Shadowmage:

"...rychlost, s jakou se bude takto točit, společně s poloměrem kroužků, které bude takto opisovat, podá alchymistovi přibližný náhled na to, kolik magenergie v předmětu je..."


 Uživatel úrovně 4

Povedené, využitelné.
Určení kyvadélkem je sice dobré, ale chybí tu nějaká měřicí stupnice, aby alchymista mohl posoudit, koil že té magenrgie vlastně je. Kýve se hodně/málo/vůbec? Kolika to odpovídá magům? Tohle mi v textu nechybí, ale zmínka o tom, jak se na pohybu kyvadla projeví množství magenrgie by být díle mohla. Např. smagenrgií roste maximální vychýlení kyvadla, pak i rychlost kývání... aby PJmohl lépe popsat pohyb toho kyvadélka při různých množstvích magů. v žádném případě to neber jako hledání nečeho, co by bylo zbytečně puntičkářské... (žádná %, úhly apod.)

Vzdálenost při vidění magenergie bych nechal vzrůstající s úrovní. Zkušený mistr by tak leccos poznal už ve dveřích hrobky, zatímco učeň až při ohledávání sargofágu.

K duševní energii: představil bych si to tak, že alchymista duševním úsilím aktivuje onen krystal, aby se stal citlivým. Neúspěch by pak mohl znamenat to, že se mu krystal nepodařilo "naladitů tak, aby reagoval na zkoumaný předmět.


 Uživatel úrovně 0

4*
Velmi pěkné, možná by nebylo na škodu trošku víc nakousnout i jiné způsoby vidění magenergie a přidání několika málo % k šanci na spatření magenergie.

PinHead


 Uživatel úrovně 0

Dobrý nápad, ale z toho co vím, není kyvadélko nutné, lze také použít virgule, proutky, střelku a jiné pomůcky, ale toto jsou pouhé berličky, skutečné vidění magenergie probíhá bez jakýchkoliv pomůcek. Pomůcky se mohou hodit začínajícím alchymistům, kteří ještě nemají vytrénovaný cit, ale i tak kyvadélko a jiné pomůcky fungují tak, že magenergii vnímá jedinec sám o sobě a kyvadélkem sám podvědomně pohybuje, což jeho vědomí naznačuje to co nevidí. Pravidlově by to mohlo lehce zvyšovat %.


 Uživatel úrovně 5

Jakákoli RP pomůcka a rozšíření pravidel podporující hraní role je vítána. Dobrá pomůcka pro hraní role je taková, která je originální, jednoduše hratelná a hlavně nekoliduje s pravidly.

Zahrát si s kyvadélkem je celkem jednoduché, stačí jakýkoli přívěšek, hráč naživo si může zahrát, jak s kyvadélkem kýve a podle toho se snaží najít magenergii. Jednoduché nazírání, přesto efektní řešení.

Dle mého je nedostatečně vysvětleno, proč alchymista nenajde magenergii v předmětu, který již zkoumal dříve – pokud vezmeme vysvětlení, že neúspěch nastane tehdy, když alchymista špatně směrní svou duševní energii => čili neuspěje tehdy, když se špatně soustředí (nezávisle na tom, co zkoumá. Lepší vysvětlení by asi bylo něco na způsob, že alchymista při neúspěchu není schopen zachytit a poznat změny otáčení v magickém poli, kolem magického náboje (paralela na magnetismus) nebo nezachytí jemné škubání, které není pak schopen zesílit (podobně prý se chovají virgule).

Je celkem slušně (s jedno dírou) vysvětlen jeden způsob, jak si zahrát nebo popsat hledání magenergie a jsou jako bonus naznačeny další čtyři různé způsoby, jak popsat hledání magenergie. I přes jednu pravidlovou díru (nepřesný popis), jsem se nakonec rozhodl dílu dát:

***

P.S.: Skupinu jsem přeřadil z "nezadána" na "alchymista". Dle mého se jedná o dílo týkající se obecně alchymisty, takže spadá do tétot skupiny.