Alchymista

Démon kontroly Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

Démon kontroly je zvláštním druhem démona. Je částečně podobný démonům posedlosti, ale na rozdíl od nich ho mohou theurgové podrobit své vůli.

Démona je třeba zaklít do předmětu. V tomto předmětu se poté démon bude zdržovat stejně dlouho, jako kterýkoliv jiný běžný, úmyslně povolaný démon - jak dlouho pobude v naší sféře se určí podle pravidel.

Už v okamžiku zakletí je magenergie démona o jedna menší, než množství magenergie, jaké theurg potřeboval pro kontakt s jeho domovskou sférou.

Tuto magenergii pak použije pro podrobování svého cíle - toto podrobování probíhá přesně podle pravidel pro démony posedlosti, s drobnou odchylkou pro určení podrobovacích schopností démona.

Démon:

  • Životaschopnost = pořadové číslo sféry
  • Mez vyřazení = 0
  • Charisma a inteligence = pořadové číslo sféry (odtud se pak určí démonova síla mysli)
  • pro tyto démony neexistují nepodrobitelná povolání
  • tito démoni dokáží útočit podrobováním jednou za kolo, od 11 sféry výš třikrát za dvě kola, od 22 sféry dvakrát za kolo

K tomu, aby mohl démon začít podrobovat, se musí předmět, do kterého je zakletý, přímo dotýkat těla cíle a navíc musí být splněna podmínka, podle které démon rozezná cíl od ne-cíle - tuto podmínku mu zadává theurg při zaklínání do předmětu. Od okamžiku, kdy je toto splněno, se počítá čas, během kterého může démon útočit. Kolikrát takto démon zaútočí, závisí na tom, kolik akcí na kolo má démon k dispozici a na tom, kolik kol mohl démon působit.

Přímý kontakt s tělem cíle znemožní i jediná vrstva oblečení mezi tělem a předmětem, ve kterém je démon zakletý.

Podmínka se může týkat pouze manipulace s předmětem, nemůže být vztažena na konkrétní bytost/skupinu bytostí a nemůže z ní být jakákoliv bytost/skupina bytostí vyjmuta (což se týká i theurga samotného).

Příklady povolených podmínek:

  • Podrobuj toho, kdo si tento prsten navlékne na prst
  • Podrobuj toho, kdo má na hlavě tuto čelenku
  • Podrobuj toho, kdo je spoután těmito pouty

Příklady nepovolených podmínek:

  • Podrobuj pouze barbara Hruna
  • Nepodrobuj kouzelníka Buriela
  • Podrobuj pouze elfy
  • Nepodrobuj hobity

Pokud se démonovi podaří podrobit si svůj cíl, získává cíl automaticky všechny podrobováním ztracené životy zpět (podobně jako u démonů posedlosti). Démon přebírá kontrolu nad tělem a je plně poslušen theurgových příkazů.

Démon však tělo stoprocentně kontroluje pouze jsou-li splněny přesně tytéž podmínky, jaké je potřeba splnit, aby démon mohl svůj cíl podrobovat. Když ovládnutá postava ztratí kontakt s předmětem, ve kterém je démon zakletý, začne původní, démonem potlačená duše znovu pomalu získávat kontrolu nad svým tělem. Projeví se to tak, že za každé kolo, ve kterém nejsou splněny všechny příslušné podmínky, ztratí (2+úroveň/6 *zaokrouhleno dolů* + 1) životů obdobným způsobem jako při podrobování. Klesnou-li životy bytosti vlivem tohoto efektu na nulu, vymanila se z vlivu démona a všechny životy se jí opět automaticky vracejí (pouze opět ty, o které přišla podrobováním). Pokud je během znovupřebírání vlády nad svým tělem obnoven kontakt s démonem kontroly, vyrušuje démon toto "zranění" stejným způsobem, jakým předtím postavu podroboval.

Cíl v moci démona si zachovává všechny své fyzické vlastnosti, inteligence se však mění na inteligenci démona (od toho se také odvíjí složitost akcí, jaké mohou kontrolované bytosti na theurgův příkaz vykonávat).

Démon nezískává moc nad myslí ovládané bytosti - bytost tam uvnitř pořád ještě je a plně vnímá, nemá ale vládu nad svým tělem.

Má-li navíc démon inteligenci alespoň o 5 vyšší, než kontrolovaná bytost, získává navíc přístup k její paměti a zvláštním schopnostem danými povoláním.

Démon vnímá tělesné pochody ovládané bytosti a není-li mu přímo rozkázáno jinak, pak tyto pochody udržuje v chodu (dodává jídlo, pití, vyměšuje, spí...).

Při zaklínání může theurg démonovi určit další autority, které má démon poslouchat, avšak tou nejvyšší bude vždy theurg sám.

Démoni jsou absolutně věrní - poslechnou a dodržují každý theurgův příkaz. Zadaných úkolů se zhostí stejně, jako postava se stejnou inteligencí.

Uběhne-li doba, po jakou se démon kontroly mohl zdržet v našem světe, nebo pokud vypotřebuje všechnu svou magenergii, vrací se zpět do své sféry. Pokud ovládal bytost, je tato od jeho vlivu osvobozena.

Poznámka pro artefaktové démony kontroly:

Artefaktovým démonům kontroly se doplňuje magenergie tempem jeden mag denně (zvyšuje se o jeden mag za každých 5 sfér dělících sféru původu démona od našeho světa) a v případě že svou magenergii vypotřebují, do své sféry neodchází.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Tím chci říct: Ano, theurg na 36. úrovni si může s klidem podrobit vládu nějakého království - na druhou stranu, už má taky úroveň na to, stát se iluminátem...


 Uživatel úrovně 8

Když povoláme démona z 12. sféry, má pořád ještě SM = 0 - a už tohle povolávání stojí 600 magů (po přepočtu na zlaté to je 4800 zlatých!). Povolávání z vyšších sfér pochopitelně možné je, a démoni pak mají i vyšší charismu - ale cena pochopitelně roste taky. Chcete démona se základní SM = 10? Povolejte ho z 21. sféry a připravte si 1050 magů. Nebo chcete totálně nejlepšího získatelného démona, se základní SM = 16? Hahá - stačí kontakt s 27. sférou. Ti nejlepší theurgové (36. úroveň) mají šanci na úspěšný kontakt 75% a na kontakt s touto sférou je potřeba slabých 1350 magů.

A to pořád mluvíme o nákladech na podrobení jednoho člověka.


 Uživatel úrovně 0

Pěkné dílko,

S tou kalkulací má UnknowN pravdu, ale na druhou stranu, proč povolávat démona jen z 10 sféry, že? Sfér je dosti, jen mít ty prostředky. Myslím, že tento předmět nebude sloužit k porobení zlodějíčků, ale spíše šlechty či snad krále, právě díky následnému spojení s Theurgem (Kterého může mít pod palcem Sicco a je hned zápletka) Trochu by sem se bál tento předmět zavést do praxe, právě kvůli tomu, že stačí bohatý Theurg a pak už jen stačí porobit vrchnost.

Pak už jen "Král je mrtek, ať žije král"


 Uživatel úrovně 8

- Komunikace s démonem byla opravdu myšlena slovní - prostřednictvím těla.
- Tvoje kalkulace mají jednu trhlinu:

Démon z desáté sféry: úroveň = 10, charisma = 10, bonus za charismu = 0


 Uživatel úrovně 5

Démon umožňuje theurgovi (a pouze jemu) mírně omezený přístup k mágovu podrobování a dělání si poskoků. Na rozdíl od mága, podrobnce vždy plně ovládá démon, který ale plní jen takové příkazy, které mu theurg sdělí, takže se může lehce stát, že podrobenec ne vždy dělá to, co by si theurg v nově vzniklé situaci přál.

Dílo má zajímavý nápad – přidání démona, kterého je schopen plně využít jen Theurg (dle mého rozhodně zajímavá myšlenka). Avšak je zde i nemálo nedostatku, zkusím vypsat aspoň ty nejzávažnější:
- V díle není napsáno, jakým způsobem Theurg s démonem komunikuje, zda slovně (skrze tělo), telepaticky na omezenou vzdálenost či dokonce stejně jako mág. Jako nejlepší řešení bych viděl slovní komunikaci – bylo by to dobré i pro RP – theurg něco řekne a podrobený příkaz přesně a často až přehnaně doslovně splní
- Mágovo podrobování má omezení v podobě toho, že některá povolání jsou nepodrobitelná. To že jsou „nepodrobitelná“, neznamená, že je mág nebude moci nikdy podrobit. Znamená to, že mág (vztažně démon kontroly) může podrobit tato povolání, jen pokud je o určitý počet úrovní nad obětí (viz PPP str 54). Nepodobitelnost by měla být zachována, protože nepodrobitelná povolání mají většinou slabou PM a pak se docela systém podrobování bortí (z hlediska vyváženosti)
- Neomezený růst charismy se sférou démona je také špatně. Démon kontroly z desáté sféry je díky tomu schopen podrobit mága klidně i na třicáté úrovni:
PM mága = cca 4(z tabulky pevnosti mysli), SM démona = 20 (za démonovu charismu) – 10 (za rozdíl dvaceti úrovní) = 10
Mág musí hodit šestku a navíc vyšší číslo než démon, aby uspěl a vůbec si všiml, že s ním je něco v nepořádku.
- Také mi chybí omezení pořadové sféry démona, kterou je schopen Theurg bez rizik plně ovládat. Teoreticky by se mohlo stát, že student na 6. úrovni ukradne svému mistrovi magy, vyvolá démona z 11. sféry a pomocí něj ovládne svého mistra. Dle mého, démoni z vyšších sfér jsou natolik inteligentní, že by se měli pokoušet podrobit slabého vyvolávače (a tak může Theurg sám na sebe seslat démona posedlosti). Rozumný PJ zneužití slabin tohoto díla může zabránit nějakou nehodou při napojení na sféry, ale to neznamená, že by nějaká zmínka proti neužitelnosti v díle neměla být.

V démonovi kontroly je také několik zajímavých myšlenek, nejvíce se mi líbila ta, že podrobený neumírá, pouze je uvězněn ve vlastním těle, takže nejpozději po vypršení doby pobytu démona na našem světě se asi bude chtít theurgovi za vše pomstít.

Jak je vidět, dílo má velmi dobrý nápad a šanci na dobrou použitelnost. Ale zpracování pravidlových mechanismů není ani v nejmenším dotáhnuté do konce – démon kontroly vyvolaný z vyšších sfér je hrozně přesílený a theurgovi nehrozí pravidlově žádné nebezpečí.

Zpracování pravidlových principů samo o sobě je na hranici mezi nulou a jednou hvězdičkou. Zpracování, co se týče čtivosti, jednoduchosti, a jednoznačnosti je naopak na dosti vysoké úrovni. S přihlédnutím k potenciálu díla (když se odstraní chyby v pravidlových mechanismech), jsem se nakonec rozhodl dát hodnocení ***.