Alchymista

Chronodémon Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20


Chronodémon - démon času



Výskyt:

od 2. sféry

Historie:



Nikdo netuší, kdo první objevil chronodémony ve sférách, ale mnohé theurgické příručky již odpradávna hovoří o spoustě "neužitečných" démonů, schopných pouze hlásit čas, které sféry občas vyplivnou při neúspěšných pokusech o komunikaci.
Ale až Meredith R. McKay, ve své Knize Sfér popisuje chronodémony komplexněji, vč. jejich až úžasných variant z vyšších sfér.

Popis:



Chronodémoni (dle Meredithovy Knihy Sfér) vznikají z duší mnoha jedinců, kteří (jak oni sami věří) zemřeli v důsledku toho, že zapomněli na nějaké setkání či se spletli v čase (přišli na nevhodné místo v nevhodnou dobu). Jak již bylo zmíněno, sféry je často vyplivnou při FN v komunikaci, což ovšem pro jejich velmi rozličný vzhled většinou není zaznamenáno.
Chronodémony lze zaklít v podstatě do čehokoliv (do čeho lze zaklít nějakého démona), aniž by protestovali (theurg tedy nezjistí problém). Pochopitelně ale v daném předmětu plní pouze svou funkci.

Funkce:



Zakletý chronodémon je schopen (s ohledem na svou sféru původu - viz níže) určovat majiteli čas, připomínat mu nějaké věci a občas má i další (velmi užitečné) schopnosti. V případě, že v daném světě nejsou používány hodiny, směny a kola, dokáže používat jakékoliv jiné časové jednotky, kterým jeho majitel rozumí (poledne, rozbřesk, klekání atp.).
S majitelem komunikuje hlasem, který jde jakoby z předmětu, do kterého je zaklet.

Příklad: Alchymista Ubut se pokoušel pro svého kamaráda vytvořit brnění se zakletým obranným démonem. Protože měl ale hroznou opici, kontakt se sférou se trochu nevyvedl a jak mu bylo špatně, ani si toho nevšiml.
Tím hůř pro jeho kamaráda bojovníka, který až při boji zjistil, že jeho krásné naleštěné brnění, které mělo odolat útokům zběsilých Zombií, ho proti nim nechrání o nic víc, než předtím, ale zato mu je přesně schopné říct, že se za hodinu a půl má sejít s Ubutem na pivko.


Schopnosti dle sféry původu:



Stupeň inteligence démona odpovídá sféře jeho původu.

Z toho také vyplývá, že až do 5. sféry (včetně) komunikují démoni velmi jednoduše a nejsou schopni ničeho víc, než sledovat kolik je hodin (a na otázku "kolik je hodin" nahlas odpovědět). Pitomější verze démonů (int. max. 3) nahlas odpovídají na tuto otázku i jiným postavám, než jsou uživatelé jejich předmětů.

Od 6. sféry jsou démoni schopni zapamatovat si, co jim uživatel řekne, aby si zapamatovali a upozornit uživatele v zadaný čas zadaným způsobem. (V šest ráno mě vzbuď zakokrháním apod.)

Od 8. sféry jsou démoni schopni (pokud si to majitel přeje) s rozumnou dávkou inteligence automaticky zaznamenávat majitelovy dohodnuté schůzky a jejich časy a upozorňovat na ně.

Od 9. sféry jsou démoni schopni rozeznat, kdy není vhodná situace svého pána rušit upomínáním. (plížením vpřed!)

Od 10. sféry jsou démoni schopni komunikovat a sloužit podobně jako průměrně inteligentní člověk s fenomenální pamětí bez jakýchkoliv znalostí, ovšem pouze k účelům zapamatovávání si zadaných informací a upomínání na ně.

Od 12. sféry jsou démoni schopni rozetřást předmět do kterého jsou zakleti jako postava se silou 1 (lehké vibrace).

Od 14. sféry jsou démoni schopni jakkoliv změnit svůj hlas. Také jsou schopni automaticky rozeznat chyby majitele v dohodnutých časech (např. majitel si myslí, že má někde být v 8:00, ale oni ho tam čekají už v 6:00), jsou-li přítomni dohodě (nebo získají-li k takové informaci přístup později).

Od 15. sféry jsou někteří démoni schopni s uživatelem předmětu (a pouze s ním) komunikovat telepaticky až na vzdálenost 10ti sáhů. Zvykací doba je 7 dní. Theurg však o takového démona musí výslovně sféru požádat, jinak je jen 20% šance, že démon bude schopen telepatie. Při FN takového démona sféra nikdy nevydá.

Od 16. sféry jsou démoni schopni plně odolávat uspání.

Od 18. sféry jsou démoni schopni komunikovat telepaticky s kýmkoliv jako hraničář na 16. úrovni. Platí stejná omezení jako výše zmíněná.

Od 20. sféry mají démoni schopnost komunikovat s vědoucími sférami a pracovat s informacemi od nich. (Např. se změní čas či místo setkání, ale majiteli předmětu s démonem to nikdo neřekne - démon ho o tom přesto dokáže v příslušnou chvíli informovat.)

Od 25. sféry je démon schopen upozorňovat i na životně důležité události, které se stanou týden dopředu. Jde především o setkání se Smrťem a jinými antropomorfickými bytostmi. Zde je ovšem nutno zmínit, že budoucnost je velmi vrtkavá a démon není schopen ji předpovídat neustále. Upozorní uživatele v případě, že vidí, že současný stav věcí povede téměř jistě k takovéto události, což ovšem neznamená, že se událost 100% stane (což ale na druhou stranu postavy neví). Démon ovšem události podává jako jasnou věc.

Příklad 1:
Bojovník Heřman získal náramek s tímto démonem a velmi si ho pochvaloval. Jak si tak kráčel, nevěděl, že si ho našel najatý vrah a sleduje ho. Náramek, který měl démona z 27. sféry (onomu theurgovi Heřman zachránil několikrát jeho útlý krk), mu najednou zahlásil: "Zítra ve 3:20 máš schůzku se Smrtěm, ne že ji promeškáš."
Heřman se zhrozil, ale po chvíli si řekl: "No, když až zítra, tak zítra. Do té doby času dost, to se nějak ještě poddá," a šel se dál připravovat na výpravu za babičkou. Ve tři ráno v hospodě, zabarikádován ve svém pokoji, čekal Heřman na nějaké hrozné nebezpečí. Začalo mu být strašné horko, tak otevřel okno, aby neumřel z horka. Na protější střeše už jeho vrah natahoval luk se strašlivě otráveným šípem, když tu si najednou všimnul, že mu po ruce leze pavouk. Strašně se ho lekl, protože se jich moc bál a jak se začal ohánět, uklouzla mu noha, spadl ze střechy a zlomil si vaz.
Heřmanův náramek najednou svému napjatému pánovi zahlásil: "Tvoje schůzka ze Smrtěm byla právě přeložena na příští úterý za rozbřesku."
Heřman to začal brát skepticky (což démon předem věděl) a vydal se za babičkou skrz celkem známé menší bažiny. V úterý za rozbřesku ho sežrala hydra, která sešla před několika dny z hor, protože si nedal dost pozor.


Příklad 2: Heřmanovi se ještě předtím stala ještě jiná věc. Náramek mu zahlásil: "Zítra večer buď v hostinci u Orla u zplození tvého syna," a Heřman už se těšil, jak si pěkně užije. Šel se nechat ostříhat a šel se umýt, aby se té dané osobě víc líbil a večer směle vyrazil k Orlovi. Přišel tam a rozhlížel se po místních kráskách, kteráže ho to asi osloví a popíjel na kuráž. Jelikož ale Heřman stále jen popíjel a čekal, postupně se akroát ožral a usnul. To, že se tato schůzka odkládá v tom případě na neurčito mu démon nezahlásil.
Kdyby nešel do lázní, ale na trh vybrat si nový meč, jak měl původně v plánu, potkal by tam onu krásnou kovářovic dcerku, která by si mu postěžovala na hromotluka, který vydírá jejího otce (aby ji provdal), protože právě proto byla ve městě. Heřman by určitě šel milého hromotluka zpacifikovat a večer by na zábavě v hospodě u Orla s dcerkou vymetl nejprve parket a po několika korbílcích vína i podlahu salónku s krbem.


Závěr:



Tito démoni nejsou většinou využíváni a bývali považovaní za neužitečné. Až zmíněný Meredithův průzkum vyšších sfér prokázal mnohé užitečné vlastnosti, ale náklady na pořízení předmětu s takovým démonem jsou stále enormní.
Přesto se na trzích lze setkat s různými předměty s těmito démony i z vyšších sfér za poměrně slušné ceny. Většinou je ale neprodávají sami tvůrci, protože jde pochopitelně o jejich neúspěchy.

Rád bych poděkoval UnknowNovi za přínosný nápad s démonem 25. sféry.
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Tuvy: Nechci rozebírat, jestli původně pořadové číslo sféry mělo být zároveň i stupněm inteligence. Pravdou je, že jsou pravidly dány démoni, kteří podle dané sféry umí určité schopnosti. Takže že je někde v nějakém zapomenutém odstavci kdoví kde napsáno, že sféry se dělí dle inteligence (a ne síly a schopností démonů) nějak neopodstatňuje nevyváženost tvého díla. Ty jako autor máš za úkol přečíst si pravidla a své dílko napasovat tak, aby jsi co nejméně narušil pravidlovou rovnováhu. Dle mého jsi v tomto selhal, dílko nezapadá mezi ostatní démony ze stejné sféry, je příliš "nepoužitelný".

Tvůj FN je dle mého nějaký house rule, v pravidlech mám dojem tato zkratka nikde vysvětlena není a v pravidlech se ani nepoužívá. Jako zkrácení bych bral "Fatal", ale ne FN.

Výtka o neposloupnosti událostí v příkladech neberu za žádnou chybu, jen jsem chtěl upozornit, že příklady mají slabou slohovou úroveň.

U tohoto díla více než u ostatních by mě zajímalo, jak se projeví ve hře. Nahradí zapamatovávání dovednost postavy čtení a psaní (takže si poznámky na papír bude moci psát i hráč krolla bojovníka). Nebo ty nahrávky si bude poznamenávat PJ. Trochu jsem se nad dílem zamýšlel a nějak jsem nedošel na to, jak by se dal chronodémon použít, aniž by to mě jako PJ omezovalo v jiných činnostech.


 Uživatel úrovně 0

Folcwi: Odvozovat schopnosti démonů od jejich inteligence je to, co Altaři vymysleli a jejich démon meče to sám porušuje. To ale jen dokazuje jak moc na vodě pracovali Altaři, ne já.
To že FN je fatální neúspěch je asi jako bych vysvětloval, že DrD je zkratka pro Dračí Doupě.

Děkuji ti za komentář. Je mi tak pouze líto, že se ti nelíbilo (ne)chronologické řazení příkladů.

T.


 Uživatel úrovně 5

Sféry, aspoň zpočátku mi přijdou strašně vysoké, na to, jak málo toho chronodémon svede. Jaký je rozdíl mezi démonem z první sféry (50 magů) a z páté sféry (250 magů)?

Odvozovat schopnosti démonů podle inteligence je dle mého tak nějak divné. Když už démon s inteligencí 1 (sféra 1) je schopen natolik komunikovat s chodcem, že chodec sesílá kouzla v nulovém čase, tak nevidím důvod, proč démon z páté sféry by měl být s prominutím takový debil, že papouškuje čas nehledě na to, kdo se ptá.

Zapamatovávání je dle mého nedořešené. Jak už Zombie podotkl, je to další přítěž, s kterou se musí zabývat PJ a jen to jeho pozornosti tříští na několik úplně zbytečných věcí. Absolutní paměť je problém, který nevím, jak by se měl herně řešit. Stejně by to skončilo tak, že by si hráč musel poznamenat to, co si poznamenává jeho postava. Jediný rozdíl by byl v tom, že postava s démonem ušetří profibody za čtení/psaní.

What is FN? Je slušné uvádět význam zkratek.

Příklady jsou zajímavé, ale nemají hlavu a patu (co se příběhu a návaznosti na sebe týče). Když jsou události po sobě jdoucí v pořadí A, B ,C, tak normálně se do příkladů dají v pořadí A, B, C. Ty jsi to zkombinoval do úplně nelogického B, C, A. Funkci příkladu to sice plní, ale je to jeden z mála příkladů beletristické chyby, která kazí dojem díla.


 Uživatel úrovně 0

Nohy z jílu jsem kdysi dávno četl, ale vůbec se to nepamatuji. Díky, zkusím si to najít.
T.


 Uživatel úrovně 0

"Hrr na ně!" si četl? Tam je toho spousta a v "Nohách z jílu". Má ho sir Samuel Elánius. Dezorganizátor.


 Uživatel úrovně 0

Popravdě, neuvědomuju si, že bych od Pratchetta četl něco podobného - popravdě poslední jsem asi četl Pátého elefanta. Na co prosímvás narážíte?
T.


 Uživatel úrovně 0

Inspirace je jasná, ale zpracování velice pěkné. Velice zábavná věcička, kterou určitě použiju. Ode mě sou to 4* a hodně dalších krásných dílek.


 Uživatel úrovně 0

zdá se že autor má rád knihy Terryho Prattcheta, nic proti ale myslím si že toto dílo je vcelku jen nadprůměrné a proto dávam 3*. hodně štěstí při další tvorbě a ať jsou díla kvalitnější
přeje sir Thomas Silverfish dvorní alchymista - theurg jeho výsosti krále Gwerga


 Uživatel úrovně 0

Zombie: Docela těžko se mi představují použitelné hodiny, jejichž funkce by spočívala v tom, že daný předmět by odpovídal na otázku kolik je hodin každému, kdo se ho zeptal. (Démon nevizualizuje aktuální čas)
Démoni vyšších sfér si pak uvědomují své určení a funkce veřejných hodin by je nejen urážela, ale s klidem by si ji troufli odmítnout. (Krom toho - kdo je "majitel" veřejných hodin?) K celému tomuhle konceptu veřejných hodin a prestižnosti takového nesmyslu jsem se již vyjádřil a trvám na svém názoru, že by radnice takové "zmetky" nechtěly - určitě ne veřejně vystavovat.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 5

Tuvy: 100 magů = démon z 2. sféry. Theurg může vyvolávat démony od 6. úrovně, což v tabulce Setrvání démonů je právě oněch přibližných 320 dní. Theurg na 10. úrovni ho vyvolá na dva roky, na 16. úrovni na sedm let - to už pak jsou daleko jiné náklady na jednotku času - dovedu si představit theurga vysokých úrovní, jak se věnuje výrobě veřejných "hodin" pro radnice celého království či světa. Opakuji - zavedení tohoto démona do světa učiní část řemesel spojených s měřením času zcela zbytečných.

Těch pár hodin, které zmiňuješ, se týká Theurga na nízké úrovni, kterému se zázrakem povedlo vyvolat démona ze sféry o desítku úrovní výše.