Alchymista

Démon stálé teploty Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25


Démon stálé teploty


(aneb démon klimatizace, jak někteří satyrové vtipně podotkli…)

„Ty malá pozemská nicko! Ty bys chtěl, abych ti sloužil!“ ozval se hrozivý hlas ze sféry.
„Ano prosím,“ pípl theurg.
„Aha, tak fajn. Asi mám jít támhle do toho svetru, že?“
Theurg jen přikývl.
„A chceš, aby ti v něm bylo teplo nebo zima?“


Tento démon je obvykle zaklínán do různých druhů a částí oděvu (de-facto jakéhokoliv dutého předmětu) a má za úkol udržovat teplotu oděvu a v tomto oděvu na zadané úrovni. Dá se samozřejmě zaklít i do předmětu, který není dutý – kamene, knihy apod. – poté udržuje teplotu daného předmětu.

„Z ohromující výhně požáru velké knihovny v Sorpigalu se kupodivu zachovalo několik cenných svazků. Údajně to bylo díky velmi silnému očarování těchto knih místními alchymisty, kteří měli dané tituly velmi v oblibě. Z přeživších lze jmenovat „Věčný plamen lásky“ nebo „Jak sbalit elfky pomocí hypnózy“. Akademie mágů byla zaujata nápadem a chce si objednat očarování všech knih ve své knihovně.“

Jak je to s tou teplotou:

Teplotu předmětu, kterou má démon udržovat neurčuje theurg jen tak svým slovem nebo přáním („Chci aby to mělo -300°C“, „Ale to je pod absolutní nulou“ na to PJ, „Tak ať!“…). Přesto může theurg tuto teplotu ovlivnit. Démon totiž v předmětu udržuje teplotu, kterou předmět měl ve chvíli, kdy do něj byl démon zaklet (tato teplota je mu příjemná). Alchymista tak může předmět podchladit či zahřát právě pro tuto chvíli. Pozor však! Alchymista může např. chemicky upravit nějaký kabát, aby vydržel teplotu přesahující jeho teplotu vznícení a následně do něj zaklít démona. Pokud tato úprava nějak vyprchá a démonovi se podaří navodit teplotu, kterou má, kabát se pak nejspíše sám vznítí.
Další omezení vyplývá ze situace, kdy je předmět ve chvíli zaklínání teplotně nevyvážen. Do takového předmětu se démon neusadí..

„Hm, poušť jsem přešel bez kapičky potu na tváři. To úmorné vedro zabilo i mého velblouda a já se tomu smál. No, a pak si na mě plivl drak!“ – duše mrtvého bojovníka

Schopnosti těchto démonů.
(aneb, není každý stejně teplý…)

Tento démon se poprvé vyskytuje ve sféře Mahasiah (5.) a jeho schopnosti rostou s pořadovým číslem sféry. Obecně lze říci, že démon z vyšší sféry dokáže udržovat větší rozdíl teplot mezi tou, kterou chce a tou která je v okolí a navíc to dokáže v těžším předmětu.

SféraRozdíl teplotVáha
510°C40mn
620°C80mn
730°C120mn
840°C200mn
950°C300mn
1060°C500mn
1170°C700mn
1290°C1000mn
13110°C1500mn
14130°C2000mn
15200°C3000mn
16270°C4500mn
17350°C6000mn
18450°C8000mn
19500°C10000mn
20700°C15000mn
211000°C20000mn

Démoni stálé teploty je jistě nalézají i ve vyšších sférách, ale dosud se nestalo, že by někdo takového démona povolal a můžeme pouze odhadovat a domýšlet si jaké báječné schopnosti tito démoni asi mají. V běžném životě však alchymisté nevyvolávají démona z vyšší než 8. sféry, protože by to bylo drahé a není to potřeba.

„Hm, a jak to bylo s těmi knihami výše – to jako ti alchymisté vyhodili tisícovku magů, aby ochránili nějakou ohmatanou obrázkovou knížku o lidské anatomii?“ – typický PaJON.

Tak jak to je:
Theurgové poměrně brzy přišli na hodně podstatnou výhodu těchto démonů. Zjistili, že když zaklejí démona do podstatně lehčí věci, je pak schopnější zvládat větší teplotní rozdíly.

V praxi a zjednodušeně toto lze vyjádřit následovně:
„Pokud se váha předmětu sníží o polovinu, teplotní rozdíl, který je démon schopen zvládnout se o polovinu zvýší.“ – Blackwellova encyklopedie alchymistického myšlení.
POZOR – to neznamená, že se rozdíl teplot zdvojnásobí, ale že se zvedne o SVOU polovinu. Tuto úpravu lze provést pouze jednou (i kdyby měl předmět váhu daleko menší, rozdíl teplot už se dál nemění) a to pouze při vyvolávání démona.

V případě, že se někdo pokusí zaklít démona do předmětu, který je těžší, než jsou démonovy schopnosti, nebo se ho pokusí přemluvit, aby zvýšil svůj rozdíl teplot na úkor hmotnosti a výsledný předmět by měl tuto sníženou hmotost svou hmotností přesahovat, tak to skončí nezdarem.

„Hm, a co je to vlastně ten rozdíl teplot, hm že? Ono by to také, hm, mohlo znamenat cokoliv, že? To jako, hm, když bude ten rozdíl větší, hm, nebude pak vůbec fungovat, že hm?“ – nejmenovaný vládce Kocourkova.

Rozdíl teplot je číslo, o které je démon schopen teplotu předmětu a v předmětu změnit oproti teplotě okolí.

Příklad:
Je-li tedy např. démon z 11. sféry zaklet do kostky ledu (10mn, -10°C) bude rozdíl teplot činit 105°C (70°C+35°C) a můžeme tedy tuto kostku vhodit do vařící vody (100°C) aniž by se rozpustila; přestože démon nebude schopen udržet původní teplotu -10°C bude se o to stále snažit a výsledkem bude teplota -5°C (100teplota vody – 105 rozdíl teplot).

„Aha, tak teď to chápu a líbí se mi to“ – hm, to budu asi já sám co?

Rychlost:
Malá poznámka k tomu „jak rychle tento démon pracuje“. V případě, že musí démon „dorovnávat“ teplotu, pracuje na tomto rychlostí 1°C za kolo. A k čemu je toto dobré?

Příklad:
Bojovník Jablko si kráčel po poušti a vesele si pohvizdoval. Sice bylo všude šílené horko (teplota se pohybovala na slunci až kolem 70ti stupňů), ale v jeho brnění byl příjemný chládek kolem 20ti stupňů (démon v něm zakletý byl z 10. sféry, takže neměl sebemenší problém s udržením této teploty). Zčistajasna se před ním z písku vztyčil ohromný pouštní drak, kterého svým pískáním probudil. Znechuceně po něm plivl svým horkým dechem a odlétl. Jablko ani nevěděl, jak se mu povedlo ze sebe doruda rozpálenou zbroj shodit, ale už chvíli nato, co se mu vrátil tep do dvouciferných čísel, začal přemýšlet o tom, kdy bude jeho zbroj mít opět svou teplotu a on si tak bude moci opět užívat svého luxusního chladu.

Tento démon má ještě jednu vlastnost, se kterou dělá rád neplechu. Rád totiž samovolně proniká do našeho světa v místech, kde je uvolněno naráz větší množství magenergie (např. při výbuchu sopky). Vznikají tak zvláštní jevy kdy např. uprostřed sněhových polí leží palouček narcisů s velkým černým sálajícím kamenem uprostřed.

„Aha – no vidíš! Já sem ti říkal, že když ten šutr odvalíš, tak pod ním nebude žádný poklad“ – Trpaslík Rama svému příteli krollovi Raamu.

Pro tohoto démona platí klasické expirační lhůty dané pravidly. Pokud je předmět zničen (byť démonovou vinou) odchází okamžitě.
Z toho také vyplývá odpověď na námitky, že by tak bylo možné vytvářet levně tavicí pece nebo ledničky následovně:
Na lednici by byl potřeba minimálně démon 8 sféry (na malou) – smysluplný kontakt s ní (tedy aby démon vydržel aspoň ty 2 roky) by mohl provést tak theurg na 17 úrovni. Stálo by ho to kolem 500 magů (převedeno kolem 4000zl). Pak vychází užívání takové lednice na 2000zl ročně + samozřejmě poplatek výrobci, který v případě takových částek taky nebude žádná sranda. Myslím, že málokdo by si takovou lednici pořídil.
Tavící pec pak vzhledem k vysoké sféře a z toho vyplývající magové náročnosti, technické náročnosti výroby takové věci, pravděpodobnosti neúspěchu a silné dočasnosti byla naprosto nepoužitelně drahá – tj. klasický způsob tavení železa by byl nesrovnatelně levnější.

Poděkování v tomto případě patří Legarovi.
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Byl jsem požádán Tuvym, abych se sem podíval. Příspěvek už jsem četl dřív, ale pozoruju, že diskuze nám poněkud nabobtnala.

Řešení v příspěvku se mi příliš nelíbí. (Teď mám na mysli příklad s ledem ve vroucí vodě) IMHO by bylo logičtější, aby v případě, kdy démon nedokáže udržet stálou teplotu (tedy rozdíl teploty okolí a teploty udržované démonem přesáhl maximální možný rozdíl), démon prostě utekl. Důvod je jasný - prostředí předmětu se mění a jemu se tak stává nepohodlné.

Co se týče perpetua mobile, porušování termodynamických zákonů a lecčeho zde diskutovaného - zrovna mám za sebou seminář modelování, zkusím si to naprogramovat - ale odhadem bych si tipnul, než se systém dostane do "ustáleného stavu", bude to démonovi nějaký ten pátek trvat. Ono než zahřeješ pár tun vzduchu v balónu při daném teplotním gradientu, tepelném odporu fázového rozhraní a vzduchu, špatném promíchávání... není to jen o jednom vzorečku, Syre - musíš brát zřetel na dynamiku.

Hodnotit nebudu. A mám z této diskuze pocit, že nejde o fyziku, ale o antipatie, které by se nejlépe vyřešily v RINGu


 Uživatel úrovně 0

Neodpustím si, odpovím Ti za Tuvyho ;o)

Nejsem si jistý, jestli přímo neexistuje pravidlo zakazující zakletí dvou stejných démonů do jednoho přemětu, ale pakliže ne: V jednom předmětu se dva démoni o rozdílných teplotách potkat nemohou. Je napsáno, že démon zahřívá (nebo chladí) předmět na teplotu, kterou měl v době zakletí démona. To znamená, že když předmět jednou zakleješ, jeho teplota zůstane stejná, když do předmětu budeš chtít sesílat druhého démona. Proto se jejich činnost téměř nemůže navzájem rušit. Ovšem (možná, že ses chtěl zeptat právě na tohle) může se stát, že démon z např. šesté sféry reguluje teplotu něčeho na nula stupňů, ty to něco strčíš do ohně (což je příliš velká teplota na to, aby démon "stíhal" regulovat) a zakleješ druhého. Pokud pak předmět umístíš do nějákého "neutrálního" prostředí, může vyvstat Tuvym nepopsaná situace, ovšem nevín, jak by se to mohlo vůbec v praxi přihodit :o) Každopádně zajímavý podnět :o)

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Tuvy mě požádal stejně jako Darna k zapojení do diskuze u tohoto přísspěvku. Takže, čím bych začal.

Hmm, nápad to rozhodně má, když třeba někdo kráčí v brnění, nemusí se v něm upéct jak kachna na rožni, ale může postavě být příjemně.

To samé, ale v jiné podobě platí v severních zemích. Do kabátku vyhřívaného by si určitě vlezl každý, když má červený nos (ne z chlastu, jak si někdo může myslet :) ). Příklady jsou také skvělé, bohužel jak vidím, tak stále začínají jen na "aha", nebo "hmm". To je menší nedostatek.

Nevidím žádné závažné smyslové, nebo gramatické chyby, což je další plus, ale protože teď už jsou skoro všechny nové příspěvky bez chyb, tak je to jen takové melé plus.

Ale po přečtení mě napadly takové dvě zajímavé otázky:
1. Co se stane, když se smísí dva démoni? Jeden chce chladit a druhý zahřát?

2. Kdyby se u první otázky dalo odpovědět ano, můžou být spolu, napadlo mě, že meč, který má v rukojeti démona ochlazení a v jílci zároveň démona zahřátí, který by byl vážně žhavý, válečník by při držení žár necítil démonem ochlazení, ale dokázal by meč být "ohnivý"?

Takže, po zvážení vše plusů, mínusu (kterých moc nebylo) jsem dospěl k názoru, že hodnocení bude takovéto:
Plus:
- Příklady.
- Nápad.
- Zpracování.
- Gramatická i smyslová správnost.
Mínus
- Příklady začínající na "Aha", "Hmm".
- Nevysvětlené otázky (Ale na to zde Tuvy určitě rád odpoví).

Součet udává: 4*.


 Uživatel úrovně 0

Děkuji vám oběma.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Byl jsem požádán o přečtení příspěvku, takže jen v rychlosti - žádné námitky nemám. K tomu, abych se mohl náležitě zapojit do diskuze, jsou mé znalosti fyziky chaboučké... A přesto si myslím, že bych jej jako PJ dokázal využít, aniž bych hráčům škodil nebo přidával. Stejně jako alchymista pravděpodobně nebude vědět nic o neustálém neuspořádaném pohybu částic a jeho vlivu na teplotu látky a přesto si s démonem poradí hravě. Takže ode mě plný počet.

Je možné, že v démonovi i tak někteří začnou hledat fyzikální a jiné chyby - v takovém případě mám jedinou radu: Prostě to do své hry nezařazujte a nevšímejte si toho.

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Nemám žádné námitky, je to dobré, pěkně zpracované, možná je tam pár nějakých chyb, ale já jsem si jich nevšimnul......bohužel, bohudík


 Uživatel úrovně 0

Sniper - odpovězeno poštou.
T.


 Uživatel úrovně 8

Tuvy - ty jsi to nepochopil, viď? Ty máš názor (který označuješ za potvrzenou pravdu), Syrus má názor. Můžete se zde kopat a sepisovat proč máte pravdu, ale dokud v tom budete jen vy dva, nic se nevyřeší. V posledním rozsáhlém rozboru jsi opět sepsal známé věci a neřekl nic nového (za což mám chuť strhnout repku). Podívej se na mé Elemntární démony - vedl jsem tam stejný spor se Zombiem, také jsem "jasně viděl" že vůbec nepochopil o čem v démonech mluvím a hádal jsem se naprosto stejně. Pouč se z toho jako já - vést s někým sám při je prostě běh na dlouhou trať co akorát znechutí ostatní, důkazy nedůkazy, rozbory nerozbory, pravda nepravda. Pokud chceš pokračovat, přesuň to někam jinam, ale to už opravdu není diskuze o díle, nýbrž o hodnocení a úhlech pohledu.


 Uživatel úrovně 0

Sniper - Ukaž mi jediné mé hlasování založené na mém špatném pochopení příspěvku a pochopitelně ho změním. :-)

Ad povrch - máš pravdu, že pro vyzařování tepla je podstatnější, než hmotnost (stejně jako teplotní kapacita atd...), ale pokud jde o celkové produkované teplo (Q), závisí toto na hmotě (což jsou odpovědi směřující Syrovi). V Díle nic podobného neřeším, protože to pro hru není vůbec potřeba, ale pokud jsem nařčen, že toto vyřešené nemám, ačkoliv to není pravda, musím se přeci hájit. :-)

Netuším, o čem bych měl přesvědčovat tebe - jsem s tebou plně ve shodě, že pokud bude chtít někdo klimatizované brnění, zakleje si démona "do brnění" (řečeno postavou k PJ) a pokud se v tom chce PJ rýpat, vybere tu vrstvu vycpávek pod brněním, kterou uzná za vhodné sám (Několikráte řešená koncepce brnění = nejen kyrys, ale i ty nesmysle pod ním). Tvé hodnocení pak vnímám jako tvůj názor na to, že jsem měl přidat příslušnou "vyzařovací" tabulku dle součinu látky, ze které je předmět a jeho povrchu (což uznávám, někdo chtít může). Ačkoliv jsi to byl také ty, kdo mi u Igora zase vytýkal, že řeším věci příliš podrobně :-)

Se Syrovým názorem ale naprosto souhlasit nemůžu (proto ho vyzývám k opravě jeho hodnocení), protože jsem přesvědčený, že Syrus založil své hodnocení na nečem, co není pravda následovně (shrnuta diskuse níže):

"Na díle je sice vidět, že autor hodně přemýšel, nicméně špatně (jak věřím, ukázal jsem, že toto není pravda - navíc to je pouze urážení autora).

Udělal by totiž mnohem lépe, kdyby pro fungování démona použil běžné kalorimetrické rovnice c1m1(t1 - t) = c2m2(t - t2) (není pravda - nesouvisí s démonem), která je v osnovách fyziky na každé střední škole (není pravda - střední odborné školy mnohdy fyziku v osnovách nemají).

Nicméně důvodem mého nízkého hodocení je nepravidlovost démona (není pravda - doloženo). Jednak si nejsem jist, za dokáže nějaký démon přímo působit na fyzický svět, aniž by disponoval vlastní magenergií (ale to opravdu nevím) (není pravda - doloženo). Ale zejména účinky démona jsou mimořádně silné. Množství tepla, které démon dokáže produkovat (vynaložit) je nekonečné (není pravda - doloženo).

Tedy je možné ho použít např. v průmyslu, coby vydatný zdroj tepla. argumenty uvedené autorem (cenové) neberu. Za stejnou dobu (dva roky) by taková tavící pec spotřebovala celé vlaky koksu (a ten taky něco stojí) (není pravda - klasický způsob spotřebovávající dřevo či dřevěné uhlí či dolované černé uhlí vyjde nesrovnatelně levněji, než mnohatisícová výroba malé tavicí pece tímto způsobem)

Navíc v konečném důsledku by takový démon dokázal dokonce vytápět celé místnosti, což už je naprostá šílenost (netuším, proč by měla být, když démon nosič dokáže nosit celé místnosti. Takovéto vytápění je nesmyslně drahé - zvláště zohledníme-li nulovou cenu dřeva)."

Další diskuse pouze rozvíjí tuhle Syrovu kritiku směrem hlouběji k fyzikálním zákonům, které příspěvek neřeší, protože to není potřeba pro hru normálních lidí, ale pochopitelně by je řešil, kdyby byl určen pro DrD hru fyziků zavřených v CERNu.
Mé, nahoře shrnuté argumenty (nehledě na nepříslušnost prvotních argumentů k dílu či hře DrD) pak Syrus nebere (odmítá číst či chápat?), ačkoliv jsou zřejmě jasné a pochopitelné (vycházím z příspěvků dalších uživatelů, kteří je pochopili bez zaváhání a soukromé komunikace s některými jinými).

Jak vidíš - nejde o spor "Já mám názor" x "Ty máš názor", takový bych nevedl/nechtěl vést.
Proto musím na svém postoji trvat - nežádám po Syrovi změnu jeho názoru, žádám, aby opravil svou chybu, nebo za ni nesl odpovědnost.
Opakuji, že proti Syrovi nic nemám, ani ho neznám, ani jsem se s ním nikdy nebavil v jiné diskusi. Jde mi o syrovou logiku věci a spravedlnost.

S pozdravem i úctou
T.



 Uživatel úrovně 8

Ale ale, to je hloupá hádka....

Povšimněte si, že v nových příspěvcích nemáte žádnou přidanou hodnotu, jen omíláte stále to samé jinými slovy. Syrus je zastánce ryzí fyziky (což teda je IMHO pro poměry DrD dosti kontraproduktivní, polovinu kouzel a démonů dokáži přetvořit na perpetum mobile, takže bych to jako argument nebral, tohle je nic proti teleportační hydroelektrárně).

Tuvy zase jde přes cestu jednoduchosti a složitější mechanismy zanedbává... oboje jsou přístupy, oba správné, a naopak jejich vynucování považuji za špatné. Prostě si myslím, že Tuvy nemáš šanci mě ani Syruse přesvědčit, natož tím způsobem, kterým to děláš. Stále si budu stát za tím, že povrch tělesa s démonem je důležitější pro účely maxima démona než váha a Syrus za svým. Ostatně, pro to tu je možnost se vyjadřovat, aby každý dal svůj názor a své hlasování. Žádat druhé o změnu názoru je dosti pošetilé, schválně se můžu podívat, kde jsi mi dlasoval a kde bych mohl na stejné argumentaci žádat o změnu hlasování já. Na druhou stranu, Syrusi, taky to prostě nemusíš stále opakovat, když sám vyjadřuješ znechucení - přesuň to do pošty, nebo si pomysli svoje, ale není potřeba to rozmazávat. Nikdo ti názor stejně nevezme.