Alchymista

Šamani a alchymisté Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

Tyto pravidla jsou pouze pro PJe, pokud si je bude číst hráč, o hodně zábavy přijde (občas se odkazuji se na pravidla z příručky pro PJe). Jsou určeny pro hru, která je propracovaná, PJ vede dialogy za většinu důležitých CP, postavy jdou více za poznáním než za bojem apod. Tudíž tato pravidla v akčněji laděných dobrodružstvích nenajdou příliš uplatnění.

Theurgové nejsou jediným povoláním, které je schopno spojení s astrálními sférami, popřípadě manipulací s živly. Např. v pravidle PPE jsou uvedeni věštci. Ti však určitě nejsou jediní. Jedno z mnoha takovýchto povolání je šaman.
Průměrný alchymista považuje šamana za něco podřadného, je sice ze svého kmene nejvzdělanější, ale jeho kvalit přece nedosahuje. Chytrý se však zamyslí: „Jak to všechno šaman dokáže? Nemá knihy, nemá dobré učitele, používá podivné metody…“ Výsledkem takového zamyšlení může být to, že se od šamana bude chtít něco naučit. Abychom určily, co se takto může naučit, musíme nejprve šamana definovat. Pokud se vám nechce číst celé popisování šamana, přeskočte přímo na část “Co se může alchymista naučit?“ a pokud vás něco zaujme, vyhledejte to v textu zpětně.

Většina PJů vykládá šamany různě, přesto mají některé společné rysy. Budu se zde snažit podat popis univerzálního šamana. Každý šaman je ale jiný! Rozhodně by žádný neměl umět vše, co je zde napsané. Šaman v pralese bude umět něco jiného než v prériích, u loveckého kmene bude používat jiné dovednosti než u zemědělského, u bojového kmene se bude chovat jinak než u mírumilovného. To vše by měl vzít PJ při tvoření konkrétního šamana na vědomí. Je samozřejmě možné a vlastně i žádoucí dovednosti přidat. Já jsem zmínil jen ty, které jsou typické, popřípadě podobné alchymii.


Nové povolání šaman:
Vlastnosti povolání: obratnost 13-18, inteligence 12-17
Větvení na 6. úrovni: Totemový šaman / Přírodní šaman
Zbraně: šaman může používat pouze lehké zbraně, střelné nepoužívá
Zbroje: pouze vycpávaná a kožená, nepoužívá štít

Dovednosti:
Moudrost (1. úroveň)

Prakticky všichni šamani jsou moudří – jejich inteligence je zaměřená na vzdělání, ne na přemýšlení. Mají bonus +1 k IQ, pokud se jedná o hod na vzdělání (jestli si pamatuje něco, co se dřív naučil) a naopak postih -1, pokud si hází na přemýšlení (řešení logické hádanky).

Znalost darů přírody (od 1. úrovně)

Během svého vzdělávání šamani poznávají přírodu kolem sebe. Už na první úrovni znají kolem IQ+5 bylin a živočichů, kteří mají léčivé/škodlivé/speciální účinky. S každou úrovní poznají 2 nové a umí je využívat (Přírodní šaman od 6. úrovně pozná 3 nové za úroveň).

Příklady darů přírody jsou: bylinky (ve skoro každém rozšíření pro hraničáře), šípové žáby, jedovatí hadi (výroba jedů i sér), houby, plody stromů a keřů, apod.

Rituály (1. úroveň)

Šaman ví, že efektivním rituálem dokáže zlepšit morálku svého kmene. Pokud se ten má vydat na lov, nebo má žena porodit dítě, popřípadě se blíží událost, kdy velice záleží na úspěchu, může šaman provést rituál, který dá každému, na koho je seslán bonus +1 ke všem pastem, které se k dané činnosti vztahují. Pro číselně náročnější PJe je zde i past: IQ postavy (-CH šamana) ~ 7 ~ prokoukne/neprokoukne. To znamená, že pokud uspěje v pasti, tak šamanovi nevěří a bonus nedostane. Past by se měla opravovat podle kvality a délky rituálu.

Předpovídání počasí (3. úroveň)

Šaman žije v jedné oblasti a pozoruje své okolí. Dokáže tak určit, jak se asi podle aktuálního stavu bude vyvíjet počasí. Na další den má šanci úspěchu 40 + 2xIQ (uplatňuje bonus za Moudrost) + 3x Úroveň %. Za každý další den se pravděpodobnost snižuje o 30%. Dovednost může být použita pouze v domovském prostředí a nemůže přesáhnout 96% (v podobném prostředí je šance poloviční a nemůže přesáhnout 48%). Jak je vidět, šaman předpovídá blízké počasí lepe než druid, jeho úspěšnost však s časovou vzdáleností a rozdílným prostředím klesá rapidněji.

Poslání (5.úroveň)

Šamani v bojověji laděných kmenech často umí jednotlivce „nadchnout“ pro určité poslání. Používají k tomu „magického“ válečného malování, příběhových alegorií, davových psychóz, apod. Takovéto postavy své poslání pro dobro kmene plní ze všech (a často posledních) sil. Dokáží běžet déle a rychleji a bojovat silněji (mají bonus k SL zvýšený o 1), navíc v boji nedbají na bolest – mohou být zraněni do záporných hodnot (maximálně do hodnoty -Odl)! Poté ale rychle umírají. Tuto dovednost však musí šaman užívat s mírou. Pokud ji použije více jak jednou měsíčně, nebo na více osob, než je polovina jeho úrovně +1, každá osoba si hází na past uvedenou u rituálů (se stejnými výsledky).


Totemový šaman

Tento šaman si při přechodu na 6. úroveň vybere své totemové zvíře. To je často stejné, jako zvíře boha, ve které kmen věří (což je logické, protože takové zvíře symbolizuje přednosti a zaměření kmene, které by mělo být stejné, jako zaměření šamana).

Řeč totemového zvířete (6. úroveň)

S každou úrovní od 6. se šaman naučí něco z řeči zvířete, které si vybral. Konkrétně za každou úroveň od 5. má 10% pravděpodobnost, že zvíře pochopí jeho řeč a naopak šaman jeho. Komplikovaná sdělení snižují šanci o 5-50%. Daný druh zvířat na šamana a jeho společníky nezaútočí, pokud není vyprovokován.

Tranz (6. úroveň)

Od šesté úrovně se šaman dokáže uvézt do tranzu. Příprava trvá 6 směn, kdy musí mít relativní klid (šaman si připraví pomůcky, provádí autohypnózu, apod.). Za každé tři úrovně od šesté se čas přípravy snižuje o směnu, vždy ale bude trvat alespoň jednu směnu. Po konci této doby si hodí na IQ ~7~uspěl/neuspěl. Při neúspěchu se o tranz může pokusit nejdříve za 8 hodin, nebo za 4 hodiny, ale s pastí 10. Při úspěchu upadá do tranzu na 1 směnu. Považuje se za nehybného protivníka. Zranění ho z tranzu nevyruší, projeví se až po probuzení. Pokud by životy klesly do záporných hodnot pod –Odl, tělo se zhroutí k zemi a šaman umře. Jeho duše se však promění v ducha, který bude pronásledovat postavu, která jeho smrt způsobila (námět na dobrodružství).

Základním významem tranzu je naprosté vyčištění mysli od rušivých vlivů. S její pomocí se dokáže šaman dobře soustředit a může např. analyzovat, co se v poslední době naučil.

Pomoc totemových duchů (9. úroveň)

Od 9. úrovně může použít tranzu k spojení s duchy zvířat odpovídajících jeho totemu. Tato dovednost se podobá theurgově spojení se sférami, má však několik rozdílů: Šamanova duše není spojena se sférami přímo – požádá pouze duchy zvířat, aby zde splnily jeho žádost. Z toho vyplývá, že nemůže nastat fatální neúspěch a šaman nepotřebuje přímou magenergii! To je však obrovský zásah do rovnováhy, který musí být někde vykompenzován.

Takže zaprvé, šaman magenergii nevědomky používá – na obřad potřebuje speciální byliny, které pálí na posvátném ohni – šaman si neuvědomuje že se tím uvolňuje magenergie, která je na obřad použita (při dialogu s theurgem tedy bude tvrdit, že magii nepoužívá, ačkoliv to není pravda).

Zadruhé, šaman musí mít žádosti v souladu s povahou jeho totemového zvířete. Pokud je toto splněno, hází si PJ na procenta stejně jako u theurga na stejné úrovni. Maximální dosažitelná sféra je určena jeho úrovní. Na 9 úrovni se může spojit jen s první sférou, za každé dvě další úrovně dosáhne o úroveň dál. Maximálně tedy na 33. úrovni dosáhne 13. sféry (pozn.: Šamani vědí o zvláštnosti 13. sféry, používají ji pouze k získání zablokovaných informací s nižších sfér a považují za samozřejmost, že boha mohou pouze prosit, nikoliv po něm něco žádat, takže theurgovi tuto zvláštnost neřeknou).

Zatřetí, šaman nemůže povolávat démony. Může mít pouze otázky, popřípadě žádosti.

Začtvrté, spojení může navázat pouze v tu část dne, kdy je dané totemové zvíře aktivní. Mezi dvěmi spojení musí uplynout 10 + úroveň posledně spojené sféry dní. I po neúspěchu tedy musí uplynout právě deset dní.

Vyvolávání živlů (14. úroveň)

Šaman je schopen do světa povolávat živly. Rituál trvá minimálně 12 hodin, může však trvat i několik dní. Na první pohled by to mohlo připomínat vyvolávání bhutů, jde však o něco jiného.

Rituál může provádět několik šamanů zároveň (budou se střídat, nikdo nedokáže křepčit kolem ohně několik dní v kuse). Po skončení obřadu si PJ hodí k%, zda se vyvolání povedlo. Počet hodin rituálu se vynásobí 1,5 a výsledek je procentuální šance úspěchu (max 96%). Po dvou dnech a 16 hodinách dosáhne šance maxima, delší trvání rituálu zvyšuje trvání vyvolaného živlu. Šaman se nedozví, zda jeho vyvolání bylo úspěšné!

Pokud se seslání povede, v několika kilometrech (úroveň šamana/5) okolí začne živel působit intenzivněji. Živel se projeví za 1-6 dní a jeho trvání bude (úroveň nejlepšího šamana + počet hodin navíc/2 + 1k6) dní.

Povolání ohně: v dané oblasti bude tepleji než v okolí (sníh roztaje první zde, budou zde růst rostliny, které by měli růst několik desítek kilometrů jižněji a zde se jim normálně příliš nedaří,…)

Povolání vody: v dané oblasti bude pršet častěji než obvykle

Povolání země: půda bude úrodnější (podle PPE-svět se úrodnost zlepší o úroveň)

Povolání vzduchu: častější větrné počasí, škodlivý hmyz bude odvát do sousedních oblastí, lovcům bude vítr přát (bude jejich pach odvávat od kořisti)

Jak je vidět, je vyvolání živlů mírnější verzi bhutů, která má delší trvání. Šaman neví, jestli opravdu bylo jeho volání vyslyšeno, nebo zda jde o náhodu, protože projevy nejsou tak silné, aby si je náhodný pozorovatel spojoval s magií.


Přírodní šaman

Přírodní šaman se od 6. úrovně specializuje na zdokonalení svých znalostí a dovedností.

Lovecké/obranné pasti (6. úroveň)

Šaman pomáhá svému kmeni ve vytváření pastí k lapení zvěře, popřípadě k obraně před vetřelci. Takové pasti mají zvýšenou nebezpečnost o šamanovu úroveň a nápadnost sníženu o (5+bonus za Ob)%.

Lektvary (9. úroveň)

Od 9. úrovně se začne šaman ve větší míře zajímat lektvary a možností konzervace léčivých i škodlivých bylin a jiných materiálů. Lektvary jsou většinou čistě bylinného základu, vyskytují se však i jiné přírodní příměsí (peří, krev, sekret (např. šípových žab), kůra, vejce,…) S každou úrovní se naučí jeden specifický lektvar. Problémem je, že šaman nemá skleněné flakónky, proto často jeho lektvary nejsou tekutiny, ale masti či rozpustné směsy. Konkrétní lektvary zde nebudu vypisovat, dám jen příklad:
Zlepšení smyslů, Částečná regenerace, Zpevnění kůže, Tvrzení kožených výrobků, Růstový lektvar, Ochrana před hmyzem, Léčivé lektvary (proti nemocem), apod. Také umí konzervovat léčivé byliny a jiné látky. Hází si 1k6 + bonus za obratnost, výsledek dá počet měsíců, které cílový předmět vydrží navíc (pouze pokud hrajete na trvanlivost surovin).

Destilace magenergie (14. úroveň)

Schopní a zkušení šamani dokáží z rostlin vydestilovat až dvojnásobek množství magenergie, jaké je schopen vyextrahovat alchymista. Postup je odlišný, ale tabulka úspěšnosti je podobná. Šamani neumí s magenergií manipulovat, přímo při destilačním procesu ji používají na posílení lektvarů.


Použití šamana v dobrodružství

Jak je vidět z předchozího článku, šaman je vlastně alchymista se zaměřením na přírodu (tudíž s mírnou příměsí druida). Přesto bych ho neoznačil za hráčské povolání, protože:

1) Mistr šaman si svého učně pečlivě vybírá. Není důležité, aby byl pouze chytrý a obratný, musí mít také cit pro povinnost a být věrný svému kmeni. Z toho vyplývá, že šaman nemá tendenci stát se dobrodruhem.

2) Celý popis šamana je spíše pomoc PJovi, aby ho mohl zahrát jako plnohodnotnou postavu a mnoho otázek jsem nechal otevřených (Ovládá šaman kouzla? Je schopen na sebe brát zvířecí podobu? Umí zapisovat své poznatky?...) a v některých částech se odvolávám na jiné typy článků (nové lektvary, hraničářovy herbáře,…).

3) Mistr šaman by měl sloužit jako netypický učitel alchymisty. Měl by být pouze možností – je jen na hráči, jestli příležitosti využije (popřípadě jestli ho to vůbec napadne). Zároveň není lehké přimět šamana ke spolupráci. Alchymista nemusí mluvit jeho jazykem (ačkoliv k tomu může použít démony), těžko získá jeho důvěru a hlavně se bude muset obrnit spoustou trpělivosti. Šaman totiž učí pomalu – v hádankách, alegoriích, náznacích. Nikdy neříká důležité věci přímo, spíše pomáhá alchymistovi, aby na ně přišel sám. Je to rozhodně výzva, jak pro PJe, tak pro hráče. Celý předchozí popis dovedností je tedy jen pro PJe, aby hráči ukázal i jiné varianty alchymie, než jaká je popsána v pravidlech.

Co se může alchymista naučit?

Znalost darů přírody – alchymista může poznat nové zdroje magenergie, popřípadě základy pro speciální lektvary a výrobky.

Tranz – tato dovednost se velice těžko učí, ale pro theurga je velice výhodná. Pokud se pomocí autohypnózy, kterou ho šaman naučil, dostane do silnějšího tranzu při kontaktování sfér a někdo ho vyruší, probudí se theurg až za 3 kola, ale je zraněn jen za 1k6 za každou úroveň sféry (narušitel je zraněn podle pravidel za 2k6/úroveň).

Pomoc totemových duchů – tato dovednost je pro theurga těžko pochopitelná. Pokud je ale vytrvalý, může asi po jednom roce učení zlepšit své vlastní spojení se sférami o 1% za každých 10%, které mu chybí do 100% (pokud je jeho šance 10%, zvýší se na 19%, pokud 85%, tak jen na 86% a nad 90% se šance nezlepší).

Vyvolání živlů – ačkoliv se tato dovednost od theurgova povolávání bhutů dosti liší, může se z ní alchymista lecčemu přiučit. Rozhodně se může naučit, že daleko lepší je věci tvořit a zlepšovat, než ničit, ale to hodně záleží na jeho morálce. Může prodloužit své vyvolávání na dvojnásobek, což sníží cenu na 3/4 (pokud nehrajete dobrodružství, kde má alchymista magenergie dostatek, je tato dovednost dosti silná, neměla by se získat snadno, popřípadě by se cena měla sleva snížit).

Pasti – pyrofor se od šamana může naučit lépe maskovat své pasti – až o 10% (pokud bude opravdu dobrý a trpělivý učeň).

Lektvary – přes tuto dovednost se může alchymista naučit nové lektvary, popřípadě nové suroviny a jejich výskyt.

Destilace magenergie – tato dovednost dokáže zefektivnit výrobu některých lektvarů – sníží se jejich magenergická náročnost. Zároveň může zvýšit pasti u některých jedů přidáním magenergie. Přímou destilaci by ovlivnit neměla, to by dosti narušilo rovnováhu (ačkoliv získání 1 magu navíc na každých 100 získaných není zase takový zásah). Konkrétní úpravy nechávám na vás, každý hrajeme jinak.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Já si myslím, že by se dalo polemizovat, jestli to sem patří, nebo ne. Nebudu opakovat to, co již bylo řečeno, dávám 4****.

Skorpion


 Uživatel úrovně 0

Hodnotím tím, co je u mne lehký nadprůmněr, protože tohle je lehký nadprůmět.
Špatné používání zkratek!!!!
Nemohu souhlasit s tvým pojetím šamana, pro mne je šaman asi další odnoží mnicha(1.-6. úr. dále paladin/kněz/šaman)
Nepředpokládám, že bz nějaký dobrodruh, či kdokoliv měl čas učit se něco rok, maximálně pár měsíců....


 Uživatel úrovně 8

deshi: budiž, omlouvám se,.

Nechtěl jsem tě nařknout z hodnocení hvězdičkového, ale slovního (to má pro mne větší váhu než když někdo dá dvě hvězdičky a to je vše) a i to jsem přehnal.

Ale když budeš prolézat příspěvky všech kategorií (což nepochybně děláš), tak si všimneš, ža prakticky v každém je jistá rozporuplnost s pravidly. Někde je to jen chybička autora (jak tvrdí kritici, z jeho pohledu je to však často správně), někde je toho víc, ale kritikům to většinou nevadí (přínosná inovace), někde je to úplná předělávka pravidel. Kde je ta hranice, za kterou se nesmí jít?

Pracuji teď nadalším příspěvku, který už určitě nebude nařknut (což bylo nejspíš oprávněné) z špatného volení rubriky, a to Džinové, vyšší elementálové (inspirace z Forgotten Realms). Je někdo, komu bych to mohl před posláním do čekárny poslat, aby to zkritizoval (dílna je pomalá, a málokdy tam přispějí ti, jejichž názoru si cením)? Díky.


 Uživatel úrovně 0

Je mi líto, ale nebudu hodnotit ani kritizovat, protože toto nepatří do této rubriky, jak poznamenalo i mnoho lidí přede mnou.
Cum cultu Naj II.


 Uživatel úrovně 0

Sniper

1) Tvůj příspěvek jsem nehodnotil ani jako špatný, ani jako dobrý, řekl jsem pouze, že nemá co dělat v této rubrice.

2) Hodnocení příspěvku podle použitelnosti ve svém světě se většina lidí nevyhne, ale máš pravdu, příspěvky by se měly hodnotit podle STÁVAJÍCÍCH PRAVIDEL, o což já se snažím (opět opakuji, že u tvého příspěvku jsem nehodnotil).

3) O pojmech jako jsou "dovednosti, schopnosti apod." se dohadovat nebudeme, nemá to smysl. Pro hru Dračí doupě jsou jasně definované, pokud toto odmítáš uznat, nevím proč přispíváš na server, který se zabývá právě touto hrou. Určité věci ve svých příspěvcích zkrátka nemůžeme měnit nebo popírat, protože pak už tvoříme něco, co zapadá do NAŠEHO světa a ne do VŠEOBECNÉHO světa, lépe řečno, co zapadá do NAŠEHO POJETÍ PRAVIDEL (včetně našich úprav), ale nezapadá do SYSTÉMU PRAVIDEL, která vydal Altar ve své hře zvané Dračí doupě.

Celkově nevím, co jsi svou reakcí na můj názor chtěl říci, protože ty jsi mluvil o něčem jiném a ještě mě nařkl z něčeho, co jsem vůbec neudělal.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 8

Jehuwa: pro mne u postav není ani tak důležité, co se postavy naučí, ale JAK se to naučí. Souhlasím s deshim (nenávidím skloňování nicků, občas člověk fakt neví), že tento článek opravdu inklinuje k novým povoláním, ale jak říkám, ono to nové povolání je prostě důležité, aby pomocí něj byl popsán nový učitel alchymisty, který ho bude učit věci jinak.

Jinak já osobně nemám rád magické a alchymistické univerzity a používám je spíš fiktivně (v mém světě je "magická univerzita" často jen oficiální označení nějákého spolku či kultu, který má s námi známými institucemi společné pramálo.), hledání učitelů je často nejobtížnější část dobrodružství.

Pracuji nyní na dalším článku, který již do této rubriky určitě patří, a to Džinové - vyšší elementálové (je to inspirované AD&D a jejich bestiářem, nicméně měl by to být můj článek, ne obyčejný překlad). Má někdo zájem mi to "zkritizovat"? (nepoužívám dílnu, lidé od kterých připomínky slyšet chtěl tam chodí zřídka)


 Uživatel úrovně 0

Sniper: deshi tvůj příspěvek nehodnotil, takže to co dole prezentoval byl jeho názor, kvůli kterému tvůj příspěvek do kopru neposlal.

Tvé pojetí šamana není špatné a na spoustě věcí bychom se shodli, po delším rozhovoru asi na většině. Prostě Šaman z taigy bude úplně jiný než šaman z deštného pralesa, středočeské vrchoviny, nebo tichomoří.

Tvůj příspěvek se tedy dle mě moc zabývá šamanem a málo tím, co to může přinést alchymistovi. Pokud bys měl čas a chuť, můžem polemizovat v moudré sově u pojednání o magii alchymistické. Tam je odnož Alchymistická univerzita, kde by mohla být i přednáška o šamanismu v určitých krajích, a co z toho plyne pro studenty alchymie.

Ale je pravda že já sám z toho mám hlavu jak balón, což jsi pasl, že se mi povedlo docílit i u tebe.

Tak sorry, ale mě doupě prostě baví. A navíc na něj mám teď hromadu času a přístupný interfernet.


 Uživatel úrovně 8

Takže konečně odpovědi:
Zombie:
IQ je Int, a stejně jako Sl je to chápáno jako bonus za danou dovednost (pokud dobře vím a možná se mýlím, tak v pastech se vždy používají bonusy, nepovažoval jsem za nutné to uvádět).

Poslání: boj – no, vůči normálním pravidlům jsem to asi opravdu přehnal. V mém světě by to nedělalo problémy, ale to mne neomlouvá. Určitě by to chtělo zmírnit, např. Pokud má postava za Odl postih, získá +1 život, pokud má bonus +0 až +3, tak má +2 životy, při větším bonusu získá +3 životy.

Tranz: uznávám, že tohle je sporné, s tím duchem by tam mohla být past, ale považuji to za zbytečné (vzhledem k tomu, že to není hráčské povolání, tak to podle mne zase tak nevadí, mnozí PJové u takovýchto pastí stejně podvádějí, chtějí zábavu = dobrodružství pro postavy, ne nudnou hru podle přísných pravidel). Nemám po rukou pravidla, abych se ujistil, jak to s probíráním z tranzu u kouzelníka, takže zatím na druhou část otázky neodpovím.

Pomoc totemových duchů: No, on vlastně fatální neúspěch existuje, a to vždy, když chce šaman něco proti přirozenosti totemového ducha. Já v tomto bodě nevidím problém.

Vyvolání živlů: souhlasím, nechápu, proč jsem to napsal špatně, když jsem to původně myslel jako ty.

Lektvary: od 9. úrovně se VÍCE začne zajímat – dělá je i předtím, ale slabší, přesně jak jsi zmínil.

Destilace magenergie: tak tohle bude spor. Já to vnímám tak, že on destiluje magenergii v souladu s přírodou a destiluje jakousi specializovanou magenergii pro konkrétní účely. Destiluje jí méně, ale může ji efektivněji použít, z toho vyplývá, že ji pro zjednodušení destiluje více.

Maskování pastí: souhlasím.

Destilace: tady jsem tušil komplikace, a to mírné (1%) zvýšení vlastně je vysvětleno o dva odstavce výše.

K poznámce: záleží na mentalitě kmenů. Někdy to může být tak, jak to vnímáš ty, ale podle mne není má varianta naprosto nereálná. Ale v principu máš pravdu.

Jehuwa 12:19:45 28.02.2005

Viz megaživoty: považuji to za jednu z chyb DrD, že kouzelník na 7 úrovni má víc životů než dřevorubec (pravidlově je to obyvatel bez úrovní), ale to je věc názoru

Rituály obecně: bohové, to je věc sporů. U mne magie nemá s bohy nic společného, kněží jsou prostě druh mágu, který zjistil, že lepší než si mentálně podrobit jednotlivce, lepší je balamutit a tím ovládnout davy. Ale tohle VELMI záleží na hraném světě.

Re P.S.: snažím se na vše koukat s nadhledem a oprostit se od pravidel. Pokud budeš cokoliv chtít zkritizovat, nebo poradit, pošli mi to poštou, sledovat dílnu už moc nestíhám.

Jehuwa 12:23:45 28.02.2005
No, tak tady záleží, jak tranz alchymisty chápeš. Při tvém úhlu pohledu je samozřejmě tato dovednost zbytečná.

Jehuwa 14:08:24 28.02.2005
Pomoc totemových duchů: vždyť tam mám, že šaman nepoužívá sféry, ale jejich „odnože“, do kterých mají přístup daní duchové

Souhlasím, že je to o slovíčkaření. Vždyť kvůli slovíčkům byla svržena království. Takže dobrá diskuze PJe Šamana a hráče Alchymisty může být větší dobrodružství, než vymlácení dalšího podzemí.

Bod 3: máš pravdu, dá se to takto vnímat. Ale protože se z toho moc Alchymista nepoučí, tak jsem to vynechal (už tak byl můj příspěvek na 4 stránky ve Wordu).

Jehuwa 14:27:58 28.02.2005

Pasti: jo to je blbost. To jsem přepísk.

Destilace: Souhlas, to už jsem výše napsal.

Amulety: proč ne.

Také zdůrazňuji, že toto je můj pohled na šamana. Pokud máte odlišný, či úplně jiný, berte tento článek jako námět k polemice, ne kritiku vašeho názoru.


 Uživatel úrovně 8

Jo a za to IQ se omlouvám, už jsem zblblý z jiných systémů (čisté DrD prakticky nehraji). Myslím ale, že jste schopni pochopit, co jsem tím myslel.


 Uživatel úrovně 8

deshi: no o tom se můžeme hádat, a to dlouho. Většina (alespoň co já mám zkušenosti z diskuzí, ty samozřejmě můžeš mít jiné) zkušenějších PJů stejně začne trochu postavy měnit vůči pravidlům, minimálně proto, aby ostatní hráči, a to hlavně "pravidlohltové", nemohli ostatním kafrat do používání výhod a dovedností povolání.

Podle mého názoru by jsi neměl hodnotit příspěvek jako špatný proto, že ho TY nepoužiješ a je ve TVÉM světě a ve TVÉ aplikaci pravidel je nepoužitelný. Tento příspěvek je psán pro pokročilé PJe, kteří se nebojí experimentů, nepotřebují každou dovednost rozpitvanou na jednotlivé pasti a procenta (čímž odpovídám i Erlandilovi) a už se nedrží úpěnlivě pravidel. Je to možná můj mylný názor, ale příspěvek by neměl být hodnocen jako špatný proto, že vybočuje z normálu. Nicméně tvůj postoj mě nutí k zamyšlení a asi založím stůl v putyce na téma alá "Zlepšování postav – s pravidly nebo bez“ či něco podobného, to ještě promyslím.

Jehuwa: +1 k repce, nutíš mne opravdu k šílenému přemýšlení, to už není skoro na odpověď, ale na nový příspěvek. No, uvidí se.