Alchymista

Magické runy - Theurg-Čaroděj Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

RUNY

Magická runa je magická značka, která je po své aktivaci schopna seslat nějaké kouzlo.

Výroba runy se značně podobá výrobě svitku. Stejně jako v tomto případě, čaroděj "předkreslí" alchymistovi tvar, který má runa zujímat a ten ho namaluje, vytesá, vyková, vyleptá (co se kování a leptání týká, měl by na to mít příslušné dovednosti). Rozdíl je zde v tom, že svitek tvoří pyrofor, ale runu theurg. Připomínám, že se jedná o výrobu podobnou svitkům, nikoli theurgským pokusům se sférami.

O něco výše je napsáno, že se runa musí aktivovat. Jak to probíhá? Při výrobě runy kouzelník stanoví podmínky, za kterých se runa spustí. Pro výpočet magenergie runy je důležitý jejich počet. Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s Int 0 zpracovaná jako podmínka, se počítá jako jedna podmínka (nějak jsem se v té větě nedokázal vyhnot opakování slova podmínka). Jedná se o podmínky typu: světlo-tma, zima-teplo, mokro-sucho... Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s Int 1 se počítá jako 2 podmínky. Jedná se o podmínky typu: rozeznání cíle (zvíře, humanoid, jeho velikost), fáze měsíce, roční období, počet bytostí (do určitého počtu), rozeznání barev. Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s 2 a více se počítá jako 3 podmínky. Jedná se o věci, na jejichž rozeznání je již potřeba myslící bytost. Příklad podmínek: Runa se má spustit v přítomnosti jakéhokoli humanoida, ale jen když bude světlo. Celkem se jedná o 3 podmínky.

Magenergie nutná pro výrobu runy je následující: za základ se bere magenergie kouzla, které má runa umět sesílat. K tomu se přičte magenergie nutná pro zachování všech podmínek (za 1 podmínku 2 magy, za dvě 4, za tři 8, atd.)

Konečná magenergie runy ještě závisí na tom, jak dlouho chtějí tvůrci mít runu v pohotovosti. Runa každý den bez ohledu na to, jestli byla spuštěna spotřebuje 1 mag (o půlnoci). Každé spuštění spotřebuje 2 magy. Sesílání kouzla spotřebuje tolik magenergie, na kolik bylo napsáno.

Vlastní výroba runy probíhá tak, že čaroděj předkreslí alchymistovi runu (je jedno na co, hlavně, aby runa byla dobře vidět) a alchymista ji nakreslí-vyryje. Umění psát runové značky je propůjčeno čarodějům od 16. úrovně. Každá runa je originální, kromě své osobní značky na ní čaroděj zanechává i záznam o čase a místě, kde byla vytvořena (prosím, nepředstavujte si jako složitou čmáranici, pod kterou je suše napsáno datum. Jedná se o změnu základní malby). Čas nutný k vytvoření samotné runy závisí na PJ. V případě, že je Runa kreslena, je to několik kol, pokud je tesána do kamene, několik hodin, pokud je leptána, několik směn.

Další důležitý bod je pohyb runy. Základní ustanovení je, že Runa se pohybovat nesmí. Pokud se tak stane, znehodnotí se (viz. níže). Pokud runa bude smět polohu měnit, počítá se tato možnost jako 3 další podmínky.

Jakmile runa změní svou původní polohu, přestává být aktivní. Její magenergie se celkem rychle vyzáří do okolního prostředí (5 magů/směna) bez dalšího efektu. Je ale potřeba si ujasnit, co je to ta změna polohy. U kamene je to jasné, ale u kreslených run je to horší. Runa v knize nesmí být z knihy vytržena. Pokud je runa obrazem, obraz nesmí být sejmut ze zdi nebo jiného místa, kde se nachází.

V případě zničení runy (roztržení pergamenu, rozdrcení kamene nějakým strojem...) nastane výbuch o poloměru 1 sáh za každých 30 magů, které v okamžiku byly v runě přítomny a zraní všechny v dosahu za 1k6, životů za každých 10 magů v runě přítomných.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Tak sem si to přečetl, zamyslel se, přečetl to znova a začal psát….nechť tedy světlo světa spatří co jsem zplodil….

1) Nelíbí se mi to že na výrobu run, potřebuje alchymista kování či leptání jako dovednost, to ho strašně znevýhodňuje.
2) Stvoření s inteligencí 0??? Nezlob se na mě ale žádné stvoření nedokáže cokoliv rozlišit. Inteligenci O má takovej hmyz a tomu je nějáká magie či runa ukradená, a teplo-chlad, už vůbec ne…prostě to vezme tak že momentálně se musím uchýlit tam a tam abych přežil.
3) Inteligence 1 je zvířecí a jestli se nemýlím tak většina zvířat je barvoslepá…takže rozpoznání barvy je celkem na nic…
4) Příklad podmínek: Runa se má spustit v přítomnosti jakéhokoli humanoida, ale jen když bude světlo. Celkem se jedná o 3 podmínky. Nikdy sem v matematice nějak nevynikal, ale základní počty snad zvládám…a jestli dobře počítám tak to sou jen dvě podmínky…
5) Spotřebuje jeden mag o půlnoci, jak říkal T. na DradouConuý, proč je to vždycky o půlnoci, to neumíte být originální, co třeba při západu slunce, při svítání, v pravé poledne???
6) Ten výbuch runy se mi zdá hodně slabý, přečti si čarodějovu hůl co dělá ona…to je teprve výbuch…
7) a na závěr jedno rejpnutí, kde jo povídka, příběh či tak něco, takhle je to jen suchý text....bez ničeho...


 Uživatel úrovně 0

Tohle je věc, která mněla na daleko víc...
Máš tam za nápad, a za použití....
Jak je to např. se zneškodňováním runy? Zloděj a tak...
Se čtením runy? Theurg, pyrofor, kouzelník....
Co s stane s runou po vypaření magenergie? Je to na ní poznat?
Pokud jsem dobře pochopil, má to dát thergovy schopnost vyrábět pasti, což je hlavně schopnost pyroforova, čímž se bouráme do systému.... (který je špatný... Hrajte DrD+ (ale až výjde nové, přepracované vzdání...))
Jeddite - was it a joke? If jes Runawaymaker should be better...
Tak mne napadlo, po jak dlouhé době po výrobě začne runa fungovat? Ihned? (kolem stojí.....)


 Uživatel úrovně 0

Jeddite: Na zdůvodněnou připomínku, zdůvodněná odpověď: Nesouhlasím.


 Uživatel úrovně 0

Runy a jejich využití bych nachal na Runamakerovi ...


 Uživatel úrovně 0

Pravidla na výbuch magie v pravidlech jsou, redundance tedy není nutná. -1
A protože to není tak skvělé jak by být mohlo, dlaších -1.

Jinak se mi nelíbí, že tu runu kreslí alchym, když je v textu uvedeno, že runy musí být přesné, obsahují veškeré info (podmínky, časoprostorovou značku, kouzlo a vyvolávací formuli....), těžko si představit, že theurg neudělá nikde chybu, když runám nerozumí. (Narozdíl od čaroděje)

Takže runu by měl zhorovovat spíše čaroděj a alchymista by ji jenom aktivoval pomocí jeho speciální vlastnosti zpěvu a cpaní suromagů do runy. Třeba pomocí nějakého kovového magického prášku, kterým se runa překryje, či zvýrazní.

P.S. Sorry, že mě toto konkrétně nenapadlo už v sově.


 Uživatel úrovně 0

Igi: Sorry. Byly to odpovědi na Teuriciase.


 Uživatel úrovně 5

Master_of_Drakes: To boli odpovede na koho poznámky? (teda, zišlo by sa to tam napísať, že na koho reaguješ, zvlášť ak sú tie odpovede iba takéto náznakové!!!)


 Uživatel úrovně 0

Nestiham zodpovedet vse, pardon.

2. Ano
4. Hraje zde roli "úroveň" podmínky.
6. Nutno hned při výrobě.
7. Ano, přičítá.


 Uživatel úrovně 0

1) Myslím, že je to trochu nepřehledně psané.
2) Myslím, že je tam málo rozepsáno, jak kouzelník runu píše-kouzelník asi musí kouzlo umět. Umí runy od všech kouzel, která umí?
3)Nevím, co považuješ za pohyb. Je-li runa v knížce a otočí se listem, už se znehodnotí? Myslíš tím pohyb proti zemi nebo proti svému okolí? Jak silný musí pohyb být?
4)Když jsou za 1 podmínku 2 magy, proč je za 3 podmínky 8 magů (místo 6-ti)?
5)Může alchymista runu opsat z jiného pergamenu(kamene, obrazu atd. ) s již funkční runou?
6) V popisu množství magenergie jsi nenapsal, je li potřeba dát do runy magenergii potřebnou na trvanlivost hned při výrobě, nebo kdykoliv.
7)Na každé spuštění kouzla se spotřebují 2 magy. Přičítá se k tomu ještě magenergie kouzla?
Teuricias


 Uživatel úrovně 5

BTW: Zombie +1 k repke za diskusiu...