Alchymista

Ohnivá hlína trochu jinak Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 33

Ohnivá hlína trochu jinak…

Pro alchymisty od 6. Úrovně

Mnoho z vás se již určitě setkalo, ať už v souboji nebo na vaší straně, s alchymistou. Na první pohled již tedy poznáte tu malou hliněnou kuličku, která když trefí cíl, tak zanechá nepěkné ohnivé následky. Ohnivá hlína je postrach pro toho, na koho má dopadnout. Ovšem nemusí přece vždycky vybuchnout, může se stát i něco jiného…
Přišel na to hobití pyrofor Grit. Grit byl rodák z Harandorské Dračice, hlavního to města Harandorského knížectví. Jako malý hobit byl svědkem obrovského ohňostroje, uspořádaného na počest krále Meldrina Mawra Henrym z Ruathu. Toto velkolepé dílo ho velice nadchlo, a proto se rozhodl, že se stane alchymistou. Bohužel ohňostroje mu nikdy nešly a po několika debaklech (a jednom uvěznění za nechtěné zapálení starostova svátečního obleku) se rozhodl, že se se svými experimenty přeorientuje na ohnivou hlínu. Po dvacetiletých pokusech (a neúspěších) se mu podařilo objevit, že účinky ohnivé hlíny se pomocí určitého množství magů a surovin dají změnit. Objevil pět (jak Grit nazval) „modifikací“ ohnivé hlíny. A to:

  1. Modifikace živlů
  2. Modifikace barev
  3. Modifikace iluze
  4. Modifikace smyslů
  5. Modifikace pohybu

Bohužel při posledním experimentálním měření se něco Gritovi vymklo z rukou a jeho laboratoř skončila v plamenech. Podařil se zachránit pouze zlomek zápisků z jeho výzkumů. Grit sám se od oné nehody choval jako půlroční dítě. Zemřel na následky spolknutí ostrého hřebíku, který mu jeho opatrovník kněz Matyáš nestihl včas vzít. Zde jsou zbytky Gritových záznamů:

Modifikace živlů
Záznamy o této modifikaci zmizely úplně, lze se jen domnívat, že klasická ohnivá hlína má charakterizovat živel ohně. Chybí tedy živly země, vzduchu a vody, to se však nedá nic dělat. Třeba bude zase někdy zbytek objeven.

Ohnivá hlína
Magenergie: žádná
Suroviny: 40 zl
Základ: hlína (10 mn)
Trvání: ihned
Výroba: 8 kol
Síla, dostřel, rozptyl: viz. Tabulka zbraní – nepřímá střelba, PPP – průvodce hrou, verze 1.5
Životnost: 7 – 12 dní

Modifikace barev – nezpůsobuje zranění, tuto modifikaci dokáže vyrobit jenom pyrofor
Toto je jediná modifikace, jejíž záznamy zůstaly nepoškozené.

Dá se říci, že barvící hlína v sobě obsahuje tekutou kapalinu. Není to však úplná pravda, protože když hlínu velice opatrně rozřízneme, žádná barva nevyteče. Tekutina je až do výbuchu součástí pevného skupenství hlíny, až výbuchem se uvolní ve formě kapaliny.
Při výbuchu se na všechny strany rozletí kapičky, které po dotyku dotyčnou postavu od hlavy až k patě potřísní tenoučkou vrstvou barvy. V praxi to vypadá tak, že oběť si hodí na obranu, jakoby si házela proti obyčejné ohnivé hlíně, a jestliže je její obrana menší, než ÚČ hlíny, je potřísněna. To, jak moc je postava obarvena, shrnuje Tabulka zásahu barvou. První sloupec udává rozdíl mezi útokem hlíny a obranou oběti. Druhý sloupec udává zasaženou plochu těla v procentech.

Tabulka zásahu barvou
rozdíl%
15 a více100%
13 - 1485%
10 - 1265%
8 - 950%
5 - 730%
3 - 415%
1 - 25%
0 a méně0%

Je samozřejmé, že jestliže bude mít na sobě postava oblečení, tak bude potřísněno pouze oblečení a nezakryté části těla. Jelikož zbroj nepomůže vlastníkovi uhnout se padající kapce, počítá se do obranného čísla pouze bonus za obratnost. Kvůli snížení pohyblivosti má plátová, rytířská a bůh ví jaká další bitevní zbroj postih k obraně -1. Oproti tomu štít si zachovává obranu stejnou, jako měl (vlastník však musí počítat s tím, že se bude po městě promenádovat s růžovým štítem). Barva lze smít pouze vodou.
Barva může být jakákoli – černá, zelená, bílá…, musí však být jednolitá. Nelze tedy mít po úspěšném zásahu jednou barvící hlínou černého protivníka se zelenými fleky. Takováto hlína se používá např. při maskování nebo zesměšnění.

Barvící hlína
Magenergie: žádná (10)
Suroviny: 65
Základ: ohnivá hlína
Trvání: do umytí vodou
Výroba: 1 směna
Síla, dostřel, rozptyl: viz. ohnivá hlína
Životnost: 7 – 12 dní

Po přidání 10 magů bude barva fosforeskovat (tzn. po vystavení světlu bude matně zářit ve tmě).
Pozn: Každá modifikace vypadá na pohled úplně stejně, takže se např. může stát: Pyrofor Nitfio chce zesměšnit hlouček posměváčků, kteří na něj házejí bláto tím, že je obarví žlutou barvou, která bude navíc fosforeskovat. Nedopatřením si však splete kapsu a přímo do hloučku hodí klasickou ohnivou hlínu. Výsledek je zřejmý…
Je samozřejmé, že každý kus hlíny lze nějak rozlišit od toho druhého, ať už tvarem nebo barevným flekem – záleží zcela na hráči. Modifikace vypadají stejně hned po výrobě – každá jako hliněná kulička.

Modifikace iluze– nezpůsobuje zranění

Podle Grita ne moc podstatná modifikace, ale spousta jiných alchymistů na to mělo jiný názor. Grit modifikaci iluze sice objevil, ale nechtělo se mu jí zabývat. V záznamech zbylo pouze základní schéma, které dokazuje, že tato modifikace měla netušené možnosti, které bohužel nebyly pro Grita zajímavé. Toto schéma je postaveno na jednom příkladu, který má, jestliže se vyrobí, v konečných důsledcích stejný efekt, jako kouzlo hrom a blesky. Zde je ten jeden jediný příklad:

Hromová hlína
Magenergie: 20
Suroviny: 5 zl
Základ: ohnivá hlína
Trvání: ihned
Výroba: 3 směny
Síla, dostřel, rozptyl: pouze dostřel – 0; 20; 40; 60+5xSil
Životnost: 7 – 12 dní

Hromová hlína se neháže na konkrétní postavu, protože nezpůsobuje zranění. Háže se do vzduchu, kde za ideálního stavu vybuchne za ohlušujícího zahřmění a k zemi se snese hrozivý (ale neškodný) blesk. Dalo by se říct, že funguje jako malá časovaná bomba, jejíž mechanismus se uvádí do provozu deformací způsobenou zmáčknutím dlaně. To, jestli vybuchne ve vzduchu, určí past: Obr~5~výbuch ve vzduchu/výbuch na zemi – neproběhne požadovaný efekt: Dojde k tlumenému výbuchu a nevyjde blesk. Hromová hlína se používá k získání pozornosti, zastrašení, předvedení schopností…

Modifikace smyslů – nezpůsobuje zranění, tuto modifikaci dokáže vyrobit jenom pyrofor

Jak je známo, člověk má pět smyslů – zrak, čich, sluch, hmat a chuť. Z Gritových zápisků se dochovaly záznamy pouze o ovlivňování tří z nich – zraku, čichu a sluchu. Tyto tři smysly jsou ovlivňovány stejně – na nějaký čas se vyřadí z provozu. Lze tedy dočasně přestat cítit, oslepnout, ohluchnout nebo třeba oslepnout a ohluchnout zároveň. Postižení lze tedy kombinovat.
Jestliže se postava neubrání útoku smyslové hlíny, musí si hodit na past, k jejíž základní nebezpečnosti se přičítá (rozdíl mezi útokem hlíny a obranou oběti) : 5. Zaokrouhluje se dolů.

Tabulka smyslových hlín
zaměřenítrvánípastsurovinymagy
zrakX kol Odl~5~postih -2/slepota na X kol 40 X10 X
čichX kol Odl~5~nic/ztráta čichu na X kol 35 X7 X
sluch X kolOdl~6~nic/ohluchnutí na X kol50 X3 X

Chceme-li zkombinovat působení smyslové hlíny – aby třeba způsobovala oslepnutí a ztrátu čichu, tak sečteme suroviny za obě (resp. za tři, kdybychom chtěli i ohluchnutí) a magy za obě. Tak získáme počet surovin a magů potřebných pro výrobu takovéto smyslové hlíny. Nebezpečnost pasti získáme tak, že původní nebezpečnosti sečteme a vydělíme dvěma (resp. třemi). Nebezpečnost pasti můžeme zvětšit o jedna dodáním 50 magů, o dva dodáním 100 magů atd. až do zvýšení pasti o 10. Pak již zvyšovat nelze.
Příklad: Pyrofor Nitfio se rozhodne vyrobit smyslovou hlínu, která zapříčiní oslepnutí na 5 kol a ztrátu čichu na 7 kol. Bude ho to stát (jestliže nebudeme počítat ohnivou hlínu, která se bere jako základ) 445 surovin (40x5+35x7) a 99 magů (10x5+7x7). Výsledná past bude vypadat takto: Odl~(5+5):2=5~postih -2/slepota na 5 kol a ztráta čichu na 7 kol. Nitfio ale není spokojen s velikostí pasti a tak se jí rozhodne zvýšit o 5. To ho stojí dalších 250 magů. Dohromady tedy dá za předělání ohnivé hlíny na smyslovou 445 surovin a 249 magů. Oproti tomu je celkem malá pravděpodobnost, že by tato smyslová hlína nebyla účinná.
V praxi to vypadá tak, že alchymista hodí na nepřítele smyslovou hlínu, která má zaručit oslepnutí a ztrátu čichu. Ozve se tlumený výbuch doprovozený malým světelným efektem. Ten, kdo se však útoku hlíny neubránil, to zažije jinak. Bude svědkem ohromě jasného zažehnutí, a drásavého zápachu. Jestliže neuspěje proti pasti, bude dočasně slepý a zoufalý z toho, že nic necítí. Dopadá to tak, že zmíněná oběť zapomene na boj a začne si vytírat oči, prošťourávat uši a zuřivě posmrkovat. Ovšem může kolem sebe také zuřivě mávat zbraní a být tak nebezpečnější, než předtím. To záleží na PJ. Pokud by oběť měla i ohluchnout, zaslechne ohlušující výbuch, o kterém však postavy z dosahu působení hlíny nebudou mít ani ponětí.

Smyslová hlína
Magenergie: viz. tabulka
Suroviny: viz. tabulka
Základ: ohnivá hlína
Trvání: viz. tabulka
Výroba: 5 směn
Síla, dostřel, rozptyl: viz. ohnivá hlína
Životnost: 7 – 12 dní

Pozn: Smyslová hlína působí i na zvláštní smysly krolla, hobita a trpaslíka.

Modifikace pohybu – nezpůsobuje zranění, tuto modifikaci dokáže vyrobit jenom pyrofor

Zápisky o této modifikaci byly notně poničené požárem, přesto se daly dohromady 2 zástupci. Jsou to: Ochromující hlína a Zpomalovací hlína. Grit zde mistrně zkombinoval vždy dva jinak samostatné předměty. V případě Ochromující hlíny zkombinoval ohnivou hlínu a černou zhoubu, v případě Zpomalovací hlíny ohnivou hlínu s lektvarem rychlosti. Bohužel, nikomu jinému se zatím jiná kombinace vyrobit nepodařila – vždy lektvar ohnivou hlínu rozmočil.
Aby tato modifikace fungovala, musí již být oběť zraněna a to tak, aby z rány jakékoli velikosti vytékala krev jakéhokoli množství. Rána tedy musí být čerstvá – to kvůli tomu, aby mlha, která se výbuchem uvolní, mohla vniknout do krve. Jestliže se oběť neubrání normálnímu útoku hlíny, háže si na past: Odl~5~nic/zpomalení na polovinu momentální rychlosti na X kol nebo ochromení na X kol (podle druhu hlíny) Nebezpečnost lze zvyšovat stejným způsobem, jako u smyslové hlíny. Lze též ovlivnit délku stavu, který hlína přivodí.

Ochromující hlína
Magenergie: viz. tabulka
Suroviny: viz. tabulka
Základ: ohnivá hlína, černá zhouba
Trvání: viz. tabulka
Výroba: 4 směny
Síla, dostřel, rozptyl: viz. ohnivá hlína
Životnost: 7 – 12 dní

Zpomalovací hlína
Magenergie: viz. tabulka
Suroviny: viz. tabulka
Základ: ohnivá hlína, lektvar rychlost
Trvání: viz. tabulka
Výroba: 4 směny
Síla, dostřel, rozptyl: viz. ohnivá hlína
Životnost: 7 – 12 dní

Tabulka modifikace pohybu
stavtrvánísurovinymagydůsledek
zpomaleníX kol10 X20 Xpoloviční rychlost na X kol
ochromeníX kol50 X35 Xochromení na X kol

Ochromení způsobené ochromující hlínou je pouze částečné – nemezuje žádné důležité funkce těla a orgánů, kromě pohybu.
Je zvláštní, že k zpomalení je potřeba lektvar rychlost, ale alchymie je občas nevyzpytatelná…

Zbývá už jen dodat, že modifikace ohnivé hlíny se nedají nijak navzájem kombinovat. Pokud je známo, pokoušel se o to jistý pyrofor Zillex, ale od té doby o něm nikdo neslyšel…
Všechny modifikace, kromě modifikace živlů, působí i na postavy nezranitelné ohnivou hlínou, rachejtlemi… prostě zranitelností „G“. Co se pohybové modifikace týče: jestli má někdo imunitu vůči černé zhoubě a lektvaru rychlosti, tak na něj Ochromující a Zpomalovací hlína nepůsobí.
Po vypršení životnosti hlína buď vybuchne s efektem, jaký měla udělat, nebo zvlhne. To je už na Pánu Jeskyně.

A to je od Nobodyho vše.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

JO, jako nápad je to pěknej... ale to sem už napsalo spoustalidí.. akorát bych chtěl malinko vytknout úvodní slova " Ohnivá hlína je postrach pro toho, na kohomá dopadnout". Já nevim ale řek bych že když na mě přilítne ohnivá hlína tak to zase takovej průser není :P. ale možná u postav na nižší úrovni...


 Uživatel úrovně 1

jo je to dobrý takový zdokonaleni ohnivé hlíny


 Uživatel úrovně 0

moc líbí, ségra alchimista bude nadšená(jestli to pochopí)


 Uživatel úrovně 0

Paci sa mi to. Taky alchymista trochu inak. Dobry napad. ****


 Uživatel úrovně 0

Ja nevim v tech pravidlech pro začátečníky je to tak jednoduse napsané = ) ale jinak docela dobre...davam3***


 Uživatel úrovně 0

Je to dost dobře propracované, až na pár detailů, ale to si každý dokáže upravit sám.


 Uživatel úrovně 0

Možná to patří do sekce Alchymistické předměty.


 Uživatel úrovně 0

myslim si ze je to az prilis komplikovane. Ale podarene a prepracovane a tak davam 4*


 Uživatel úrovně 0

zdá se mi to trochu zbytečně komplikované, ale jinak to není vůbec špatný nápad


 Uživatel úrovně 0

Dobrej nápad,ale chtělo by to dotvořit ty živli,alespoň eště jeden a při modifikaci smyslů hmat