Zloděj

Nešikovnost Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Nešikovnost

Trvání – libovolně dlouho (1 bod únavy/směna)
Ověřování – každou směnu
Zloděj se chová nešikovně – věci mu padají z ruky, zamotává se do svých šatů, přišlapává si nohy, lemy svých šatů i okolních obyvatel.
Sem tam něco srazí, aby to v zápětí chytnul a zachránil před újmou.

Rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem spočívá v rozdílu mezi „ví se o něm“ versus „je v centru pozornosti“.

Úspěch: Zloděj působí naprosto věrohodným dojmem naprostého nešiky a nešťastníka, na kterého se přece nelze zlobit, neb to nedělá úmyslně.

Totální úspěch: Zloděj si během svého vystoupení počíná natolik dobře, že při tom zvládne i krást či používat další schopnosti a dovednosti.

Neúspěch: Zloděj spáchá drobné škody, ale nic, co by nespravila švadlena či jiný zručný řemeslník za cenu do 1-6 zlatých a 1 hodiny práce. Lupič v očích dotčených jeho nešikovností pozbude vážnosti (postih -3 u hodů s použitou vlastností charisma) a je jen krůček od urážky těchto osob. Vybruslit mu z toho pomůže jedině úspěch v etiketě (který mu může ústy PJ napovědět, co pomůže: zda omluva, vtípek na svojí osobu, či zlatý peníz a náhrada škod)

Fatální neúspěch: Že se jedná o úmyslné zlodějovo chování a nikoli o jeho neschopnost je během 1-6 kol jeho snahy prohlédnuto a zloděj tak vzbudí opravdový zájem o svou osobu včetně toho, proč se na sebe snaží hranou nešikovností přitáhnout pozornost. Dotčení to považují (pochopí) jako útok na svou osobu a dle situace i za útok na svůj úřad, rod či čest. Jedná se o velmi vážný prohřešek (postih -5! u hodů s použitou vlastností charisma), který úspěch v Etiketě pouze zmírní na prohřešek (postih -3 u hodů s použitou vlastností charisma).

Typické projevy fatálního neúspěchu:
Stráže: část stráží se k němu vydá, ruce na zbraních, aby ho usměrnila, druhá se naopak pečlivě rozhlíží po okolí, co by asi tak mohlo být podezřelého.
Řemeslníci & Obchodníci: zaujímají preventivní opatření na ochranu své živnosti (balí, zamykají atd.). Všichni, naráz a chvatně.
Kolemjdoucí & Čumilové: dle své nátury se zdekují do bezpečnějších končin, či se po vzoru stráží vydají zjistit, co se děje.

Využití:

Zloděj získá čas a pozornost okolí – prosťáčci více (80% z davu), veteráni, což stráže vesměs jsou, méně (20-40% z počtu nebo N cha 3-5) Zloděj získá překvapení ve chvíli, kdy odhodí své maskování za nešiku. Může tedy zaútočit s překvapením (iniciativa +6) a dle situace může nachytat cíl nepřipraven k boji. Získání bonusu k ÚČ a OČ +1-3 s těmi, kteří shlédli jeho hranou nešikovnost – podceňovat protivníka se nevyplácí. Zloděj získá bonus k akrobacii (výsledku hodu) +5 – předvede na nešiku překvapivý výkon.

Bonusy:

Zloděj rozlije pití, rozsype jídlo (škoda do 1 st): +5% (max. +15%)
Zloděj rozbije svůj drobný předmět: +10% (max. +15%)

Postihy:

Zloděj rozbije cizí věc(škoda do 2 st): -5%
Zloděj rozbije cizí cennou věc(škoda 1-5 zl): -35%
Zloděj rozbije cizí drahocennou věc(škoda nad 20 zl, obliba, památka atd.): -75%

Pravděpodobnost úspěchu zloděje:

úroveň 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Nešikovnost 27 30 33 36 39 42 45 48 51 54 57 60 63 66 69 72 75 78 81 84 87 90 93 96 99 102 105 108 111 114 117 120 123 126 129 132 1Ch + 2O

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Podle mého mínění je to prostě málo na samostatnou dovednost. Takovéhle specifické chování se dá použít jen zřídka a rozhodně ne při každé příležitosti. Navíc jakmile to jednou před někým předvedeš, tak už se podruhé napálit nedá narozdíl od třeba získání důvěry, které můžeš zkoušet znova a znova...
Já bych to co popisuješ zařadil pod převleky, resp. speciální případ jejich vyšší varianty impersonaci.
Osobně bych hodnotil také nějak za 2.


 Uživatel úrovně 5

Rozhodně beru jako klad všechno co umožní dát každému zloději jiný způsob provádění své profese.

Osobně jsem podobnou potřebu řešil novou dovedností herectví (cha, těžká), která umožňova postavě si hrát na něco, co není. Pravidlové to asi moc nebude (kryje se to se zlodějskou schopností převleky), ale lepší způsob nás nenapadl, ale i tak to vytvořilo hrozmě mnoho zábavných večerů.

Co tomu leda chybý je buď trochu obecnější mechanika nebo mnohem více podobných zlodějských fint.

Trochu mi tam chybý hlubší zapojení do zlodějských činností jinak než totálním úspěchem. Takhle zpracované je to duplicitní se zlodějskou schopností převleky (to je vydávání se za někoho jiného).

Hodnotil bych asi v rozsahu 3*-4* (lepší nadprůměr)


 Uživatel úrovně 0

Děkuji Vám za podnětnou diskuzi, i když je tu více k zamyšlení o píšících a "reputících", než o díle. Taktéž děkuji Tuvymu, že mi laskavě ohodnotil reputací mé vyvrácení jeho tvrzení přesně v duchu "kdo chce psa bít, hůl si najde" aneb "pěkně autora potrápíme, určitě něco na píše, abychom ho mohli podusit" ;)

Otázka spíše k čtenářům a možná úplně mimo dílo:
K čemu je zde reputace? Panuje tu spravedlivost, když ochránce (tímto mu děkuji), kterému nic nehrozí, si svým zásahem polepší a u chráněného se (téměř) nic nezmění?
Když ti Tuvy ani odkaz na pravidla nestačí, tak je těžké s tebou vést rozumnou debatu :-(

Přeji vám krásné prázdniny, B.

Post Scriptum: Je to zlodějská schopnost, protože tak míním a myslím si, že to k zloději patří daleko více, než k ostatním povoláním. Když se podívám kolem, tak zde na serveru spousta děl není tam, kde by srávně měla být.


 Uživatel úrovně 5

Nathaka Warrior: promiň, to bylo spíš obecné zvolání. Zvyk z doby redaktorství, však víš. "Jeden proti všem" a tak :D
Hodnocení nevidím (nehlasoval jsem), reaguji jen na tu ohnivou smršt, ve které autor slíznul třikrát zápornou repku.
A provokatér ani ň (plácán po zádech) -edit-


 Uživatel úrovně 1

Zombie: Co proti dílu máme? Krom Tuvyho dali všichni hodnocení 4+. Proč se tedy ptáš? :-)


 Uživatel úrovně 5

Nějak jsem tě Tuvy nepochopil - rýpeš tak dlouho, až z toho uděláš pěkně třaskavou směs a pak jen zopakuješ svůj úvodní vstup??? O co ti jde?
Obvykle jsem v názorové menšině já (podle vás bazíruju na maličkostech - herních mechanizmech), ale ty tady rozpoutáváš, nebo aspoň pomáháš rozpoutat, pěknou hádku (flamewar) jen tím, že pořád tvrdíš "je do schopnost a tváří je jako dovednost". Podle kritik to ostatním nevadí a že jsou někteří z nich hnidopiši ;)

Do háje, je jedno, jak tohle umění nazveš a zaškatulkuješ - autor si zjevně myslí, že to patří zloději. Nebo se plete? To by pak i tvoje a díla jiných do zloděje neměla vůbec jít! Takže pomalu začínám chápat, proč Břečťan vytáhnul zaujatost. Například: Zlodějská mince, Zlodějův plánek, Dýka vernosti, Bič ... (Dílo je tematicky okrajvě podobné "Suverenitě" zde v rubrice.)

Já nehodnotil, protože i když se mi líbí, tak do zloděje nevidím, nehraju ho a pouze na základě líbivosti nikdy nehodnotím.
Ty jsi hodnotil, abys poškodil konkurenta. Nevěřil jsem, že bys toho byl schopen.
Fuj, styď se.


 Uživatel úrovně 0

Břečťan: Ok, na tohle jsem se ptal na začátku. Každopádně však není totální úspěch ani v PPP u schopností co do efektu definován není - tj. má být obecně nedefinovaný proto, aby měl PJ volnou ruku. Naopak je typickým znakem dovedností, že u těchto definován je. Schopnosti tedy mohou mít totální úspěch. Nic to ale nemění na tom, že zde dovednost vydáváš za zlodějskou schopnost, kterou zloděj ani nepotřebuje.
Howgh


 Uživatel úrovně 5

Samurai: zajímavé, jaké emoce tu vypluly na povrch :o( (Zdravím, Tuvy :D)
V diskuzi padla kosa na kámen - Břečťan používá ostřejší argumentaci. Není jedinný. Ale měl by být za to jako jedinný trestán? Co si zamést před vlastním prahem, uklidit to po sobě a začít se alespoň ignorovat?
Jak znám server, tak v poště mezi uživateli bude ticho, zato u Suka se dveře netrhnou :o/

Co proti dílu máte? Docela dobrý nápad, více méně objektivně podaný a použít se taky dá.
Volba herních mechanizmů je v kompetenci autora, nějaké znásilňování pavidel v tom nevidím.
Odskoušel to nějaký zloděj? Já teď v družině žádného nemám (umřel na otravu :D).


 Uživatel úrovně 0

Tuvy: Hluboce se ti omlouvám, ó božský Tuvy. Totální úspěch dovedností a schpností v Pravidlech pro Začátečnky nejspíš není.

Totální úspěch je zaručeně v Pravidlech pro pokročilé na straně pět. Příručka pro hráče. Edice D verze 1.6.

Obecný mechanizmus určení totálního úspěchu, který se týká procentního hodu, najdeš v prvním odstavci. Účinky v odstavci třetím, posledním.
Píší tam, že účinky totálního úspěchu závisí na rozhodnutí Pána Jeskyně, někde jsou uvedeny, jinde si je musí vymyslet. V mém díle jsou vymyšleny mnou. Autor díla se pohybuje úrovni Pána jeskyně, stěží pod ním. Aspoň podle zdejších nároků na díla.

Obecný, takže je jedno, jestli je to vlastnost, dovednost, schopnost nebo čiročirá náhoda.

Ve jménu svaté strany pět se tě ptám:

Odvoláš?


*Mrk Mrk*

Natáška neznám, že ho nechám pozdravovat.

Post scriptum: urážka vypadá jinak, uvedu příklad.
Příklad první: "Ty předpojatý, bigotní analfabetický pravidložroute, citující pravidla od konce!"
Příklad druhý: "Jeden malej *!*!*!*, co je strachy *!*!*!* z nováčka a má tak malý *!*!*!*, že hledá zapomenutý rubriky, kam by šoupnul svoje *!*!*!* *!*!*!*."


 Uživatel úrovně 1

Potvrzuji, na Tuvyho nefungují kouzelná slovíčka žádného druhu.